VS Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června Jak je to s 5 km ochranným pásmem v okolí letiště? Bydlím 1 km od letiště LKZA. Znamená to, že se nesmí vůbec létat nebo je to omezeno výškou, musí se každý let hlásit?
exBURN Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června (upraveno) Musíš se mrkniout na apku dronview, kde je vyznačen prostor letiště a systém gridu který udává jakou maximální výšku můžeš letět bez koordinace s řízením provozu. Úplný zákaz bývá jen těsně kolem runwaye. Jinak doma toho moc stejně nenalítáš. Upraveno 23. června uživatelem exBURN
prischera Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června V 21. 6. 2025 v 11:18, tmoris napsal: - udrzet male rozmery, idealne do 250g, abych ho snadno mohl nosit v batohu na vyletech a soucasne nemusel resit registraci dronu / jakesi letecke podminky od 250g nahoru.. Je pro upresneni, pokud ma dron kameru, musis mit registraci dronu. Da se vyridit elektronicky. Co se tyce tvoji letecke licence, tak tu nepotrebujes, pokud ma dron do 250g a ma certifikaci C0. Coz treba moje DJI Mini Pro 3 nema, novejsi DJI uz by mely byt certifikovane. Nicmene ani pripadne dodelani pilotni licence A/C neni problem, a jde ho udelat online. Jinak nevim jestli je vseobecne zname, ze DronView sice funguje skvele, ale nejsou v nem zanesena zadna uzemi s ochranou prirody, krom narodnich parku. Nicmene podle platne legislativy neni mozne letat nad zadnym chranenym uzemim (krom CHKO st.4, ktere v podstate nejsou). Takze nikde v CHKO, rezervacich, prirodnich parcich. Respektive pro legalni let je treba mit povoleni ke vzletu od UCL, ktere ho vyda na jen zaklade vydaneho schavleni letu od AOPK. Docela pakarna.
Zlý Jabko Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června Kdo to kontroluje? Respektive v čí gesci je nahlášenej dron tam, kde nemá co dělat? Koukal někdo na vymahatelnost?
prischera Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června Policie a UCL, vymahatelnost je samozrejme obtizna pokud te nechyti za ruku, nebo ti dron nespadne a nedostane se k nemu nekdo cizi. Nebo pokud se sam neprasknes nekde na socialnich sitich, to se hlida. Ale jen pisu, jak je to legalni, co si kazdy porusuje, je jeho vec. 1
YPO Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června před 14 hodinami, exBURN napsal: NICMÉNĚ já už posledního půl roku nemám v batohu nic jiného než DJI Neo. Mám teda komplet Full FPV kit i s brýlemi - s tím si chodím občas zablbnout a se speciálním ovladačem se nechá přepnout do full manual modu, což je úplně jiná liga létání - po měsíci na simulátoru už ho udržím ve vzduchu a udělám nějaké basic acro, ale na to Neo stejně není (chybí power). Vy ste tady vopravdu čuramedáni, který dokážou nalákat vopici na banán. Když si teda koupím tohle musím s tím někam na úřad ? Dotaz dvě je, jestli to dokážu obsluhovat s řidičákem na autobus. Dík.
prischera Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června Jak jsem psal výš, pokud má dron certifikaci C0, což tento myslím má, nemusís mít pilotní licenci. Co mít musíš, je registrace dronu, kterou nalepíš/napíšeš přímo na dron. Zařídíš ji online, pokud máš nějakou formu elektronické identity občana (datovku, bankovní identitu atd.) Na to, kde a jak se může létat, je nejlepší aplikace DronView, ale v zásadě platí, v zastavěné oblasti vůbec, nad nezúčastněnými lidmi taky ne, tam kde je nějaké ochrana přírody taky ne. Třetí bod je vymahatelný obtížně, u prvních dvou se může stát, že na tebe někdo zavolá PČR, spoustě lidí drony vadí. Pokuty jsou poměrně dost vysoké. Také je dobré vědět, že dron musíš ve všech chvílich vidět. Pokud létáš s FPV brýlemi, měl by správně být u tebe někdo, kdo bude dron sledovat napřímo. Neřeším vymahatelnost, pouze to co říká vyhláška. Pokud budeš chtít něco vědět, klidně napiš SZ, létám celkem pravidelně a i přes dost omezení to není tak komplikované, jak to vypadá. Co se týče ovladatelnosti, tak toho se vůbec neboj, dron beru jako foťák s vrtulí. V základu to létá samo a postupně se naučís složitější věci. Ale nikam napdá, neodlétá, umí se sám vrátit a přistát. Je to easy.
YPO Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června před 15 minutami, prischera napsal: Jak jsem psal výš..... Dík za vyčerpávající odpověď. Tenhle koníček vypadá jako pěkná pakárna. Myslel jsem, že bych s tím votravoval jenom na chatě a okolí, kde vesměs nejsou žádný ty červený a hnědý kolečka dle aplikace Ale CHKO, turisti a dost často nízko letící letadýlka s turistama pozorujíc krajinu + občas vrtulník s turistou co ten zážitek nedal. Takže na to asi seru, ale červíček pořád hlodá.
prischera Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června CHKO je blbý, turisti a vyhlídkový letadla ti nevadí. Prvním stačí neviset nad hlavou (přeletět je můžeš), druhý nesmí mimo letiště (u kterýho lítat nesmíš) pod 150m na zemí a ty naopak nesmíš nad 120m. U vrtulníku zachránky nebo nouzově přistávajícího éroplánu stačí použít selskej rozum a jít z cesty/k zemi. Proto musíš na dron vidět.
Seamaster Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června Mam dotaz, muz drona beztrestne sestrelit, kdyz me s tim nekdo bzuci nad pozemkem? JAkoze bych vynechal tu policii...letni sidlo je dedina na kraji CHKO, takze tady se s tim smi litat asi jen v obyvaku... Stejne ted v sezone dyzky dojede nejaka rodinka, co ma ssebou deti a drona, zrejme je zajima, jak tu na vsi dojime selata a tak... P.S. motorovy rogalisty sestrelovat nesmim, to uz vim. Ty kundy se rojej vzdycky pri vychodu a zapadu slunce, a pak si tu romantiku predavaj asi ve stanu...ja uz nevim, kde konci ta moje svoboda, as v tom obyvaku.
exBURN Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června Vůbec se toho neboj, jen upřesním, že v C0 můžeš lítat nad nezůčastněnými osobami - měl by jsi teda použít co nejkratší možnost trasy, ale to ti asi nikdo měřit nebude. Nesmíš jen nad větší skupiny osob - nějaká shromáždění atd. Pak bych se vyhnul CHKO a taky hrady a zámky není úplně dobré přelétávat. Jinak s tím malým Dji Neo si užiješ i na zahradě - vykličkovat se mezi stromy a zahradním nábytkem je sranda i v 30 km/h . FPV lítání je zábava, ale nemáš pak k tomu ovladač, takže bez brýlí si nezalítáš. Musel by sis dokoupit další ovladač, ale já nejraději lítám v brýlích a nebo úplně bez ničeho nechám nasnímat okolí pouze dron.
exBURN Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června před 1 minutou, Seamaster napsal: Mam dotaz, muz drona beztrestne sestrelit, kdyz me s tim nekdo bzuci nad pozemkem? JAkoze bych vynechal tu policii...letni sidlo je dedina na kraji CHKO, takze tady se s tim smi litat asi jen v obyvaku... Stejne ted v sezone dyzky dojede nejaka rodinka, co ma ssebou deti a drona, zrejme je zajima, jak tu na vsi dojime selata a tak... P.S. motorovy rogalisty sestrelovat nesmim, to uz vim. Ty kundy se rojej vzdycky pri vychodu a zapadu slunce, a pak si tu romantiku predavaj asi ve stanu...ja uz nevim, kde konci ta moje svoboda, as v tom obyvaku. Ano, asi můžeš. A ano - je dobré vyhnout se lítání nad cizím pozemkem - tam nemaj drony co dělat, ale to beru jako základní slušnost, tak to ani nezmiňuju....
prischera Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června před 19 minutami, Seamaster napsal: Mam dotaz, muz drona beztrestne sestrelit, kdyz me s tim nekdo bzuci nad pozemkem? JAkoze bych vynechal tu policii...letni sidlo je dedina na kraji CHKO, takze tady se s tim smi litat asi jen v obyvaku... Stejne ted v sezone dyzky dojede nejaka rodinka, co ma ssebou deti a drona, zrejme je zajima, jak tu na vsi dojime selata a tak... P.S. motorovy rogalisty sestrelovat nesmim, to uz vim. Ty kundy se rojej vzdycky pri vychodu a zapadu slunce, a pak si tu romantiku predavaj asi ve stanu...ja uz nevim, kde konci ta moje svoboda, as v tom obyvaku. Někde se to řešilo. Nemůžeš, možná trochu bohužel. Prostor nad tvým pozemkem ti nepatří, stejně jako pod ním. Pokud bude mít někdo profi licenci a zajistí si povolení od UCL (musí mít důvod) tak může přelétat nad tvým pozemkem naprosto legálně. Soused, co je idiot a neumí se chovat to nebude, ale ani tomu nemůžeš beztrestně zlomit čelist. Holt jen policie. Mimochodem mě tyhle kokoti co nedodržují základní pravidla slušnosti pekelně s…ou, protože kvůli pár blbcům, co jim přijde jako super nápad zaletět se podívat k sousedům, lítat na jaře k hnízdům, nebo prudit letadla, je ta legislativa tak komplikovaná. Přitom by stačilo aby lidi nebyli idioti a já bych nemusel psát na AOPK a UCL, když chci v zimě fotit rybníky na Třeboňsku… Edit: ješte tedy poznámka. S dronem můžu do 120 metrů, v té výšce malý dron neuslyšíš a pokud ho nebudeš hledat ani neuvidíš. Nicméně ta kamera má rozlišení, že rozeznám kdo se k vám na zahradu sešel na grilování. A ani nemusím být u tebe, stačí, když budu nas svojí zahradou (i když ani nad tou být nesmím, protože pořád je to zastavěná oblast). Tady je obrana fakt obtížná. Bohužel.
YPO Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června před 13 minutami, exBURN napsal: Pak bych se vyhnul CHKO a taky hrady a zámky není úplně dobré přelétávat. Tak já sem vyřízenej. Koukal jsem do mapy a už jsem bohužel v pásmu CHKO, byť jsem si to nemyslel. Cca 400m od hranice.
exBURN Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června Tak na druhou stranu si aspon ušetřil, ale doma člověk stejně vůbec nelítá, jelikož nechce rušit sousedy.
YPO Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června před 1 minutou, exBURN napsal: doma člověk stejně vůbec nelítá, jelikož nechce rušit sousedy. Žádný nemám, vedle mě nikdo nevydrží.
YPO Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června Právě teď, exBURN napsal: Tak tě nikdo ani nenahlásí že lítáš v CHKO To si nejsem jistej. Loni sem si na pozemku párkrát vystřelil a měl sem voplejtačky.
Seamaster Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června před 41 minutami, prischera napsal: Někde se to řešilo. Nemůžeš, možná trochu bohužel. Prostor nad tvým pozemkem ti nepatří, stejně jako pod ním. Pokud bude mít někdo profi licenci a zajistí si povolení od UCL (musí mít důvod) tak může přelétat nad tvým pozemkem naprosto legálně. Soused, co je idiot a neumí se chovat to nebude, ale ani tomu nemůžeš beztrestně zlomit čelist. Holt jen policie. Mimochodem mě tyhle kokoti co nedodržují základní pravidla slušnosti pekelně s…ou, protože kvůli pár blbcům, co jim přijde jako super nápad zaletět se podívat k sousedům, lítat na jaře k hnízdům, nebo prudit letadla, je ta legislativa tak komplikovaná. Přitom by stačilo aby lidi nebyli idioti a já bych nemusel psát na AOPK a UCL, když chci v zimě fotit rybníky na Třeboňsku… Edit: ješte tedy poznámka. S dronem můžu do 120 metrů, v té výšce malý dron neuslyšíš a pokud ho nebudeš hledat ani neuvidíš. Nicméně ta kamera má rozlišení, že rozeznám kdo se k vám na zahradu sešel na grilování. A ani nemusím být u tebe, stačí, když budu nas svojí zahradou (i když ani nad tou být nesmím, protože pořád je to zastavěná oblast). Tady je obrana fakt obtížná. Bohužel. To jako, ze muj vinnej sklep neni muj? Jako ze je v cizi hline? Jdu to okamzite vsecko vypit! Bzucemi me asi neva tolik, jako ze me natacej, jak prznim devecky na hnoji. Jakoze mam pocit, ze mam nabourane soukromi, esli mi rozumis. Pokud je stavba obehnana zdi, tak to neni kvuli tomu, ze nevim co s penezma, ale proto, ze chci soukromi. Kdyz ho sejmu malorazkou, tak mi dokaze kdo/co, kdyz to nebude na zaznamu? Ja nechci bejt agresor, ale zaroven nechci, aby se nekdo sral do me. Me ta obrana tak obtizna neprijde...kazdopadne diky za info, je to jak rikas o tom, ze lidi jsou ruzne, ze...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se