tmoris Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června (upraveno) před 17 hodinami, exBURN napsal: Ahoj. Poprosil mě zdejší uživatel abych něco připsal do tématu. Tak dny Sparka už jsou ty tam a s tím bohužel i dny, kdy se dalo nějak zasáhnout do letových vlastností dronu. Dnes už máme legislativu a nějaké hackování softwaru a přepínaní FCC modu je mnohem složitější. S tím jde ruku v ruce i legislativa, kdy je třeba registrovat provozovatele a mít registační značku na dronu, takže je pak třeba hodně zvažovat, kde lítat ještě můžeš a kde ne. To samé s výškou - legislativa říká 120 metrů, když víš tak licence specific. Já mám pilotní licenci Open A1/A3 což je základ, ale můžou pod mím dozorem pilotovat děti plus mohu lítat skoro všude v Evropě. No a k dronu. Dneska jedině MIni 4 pro, nic jiného bych nekupoval z klasiky. NICMÉNĚ já už posledního půl roku nemám v batohu nic jiného než DJI Neo. Mám teda komplet Full FPV kit i s brýlemi - s tím si chodím občas zablbnout a se speciálním ovladačem se nechá přepnout do full manual modu, což je úplně jiná liga létání - po měsíci na simulátoru už ho udržím ve vzduchu a udělám nějaké basic acro, ale na to Neo stejně není (chybí power). Jenže - ten dron je plně autonomní - vytáhneš z batohu, navolíš nějaký quickshot - circle, dronie rocket a nebo se necháš sledovat a to je prostě bomba. Vůbec neřeším ovladač a dron udělá vše sám. Když ho rozflákám tak dji care snad za 1200,- na dva roky to pořeší a lítáš dál. Ale pro mě je to hlavně doplněk ke Osmo Action - na Mallorce jsem dělal třeba jen pár doplŇkových záběrů a tahat kvůli tomu miniho je blbost. Jo kvalita je kompromisní, ale opět záleží na co to chceš. ještě by mohl být zajímavý DJI Flip, který umí taky autonomní polet a s ovladačem nim můžeš lítat i klasicky. Neumí jen FPV a má slabší odolnost proti větru. Za mě by toto byla volba běžného uživatele. DJI Flip má kameru stejnou s MIni 4 pro. Ovladač je super s displayem, ale je to pálka za to, tak to jde i bez toho a propojovat mobil, ale reálně nejvíc používám autonomní režim, kdy natáčíš v reálném čase a nesereš celou skupinu čekáním než to vše vytáhneš, spáruješ vzletíš atd... diky za podrobnou odpoved. mam s DJI Mini zkusenost, ze odletim treba 100m a dron se mi ztraci ze signalu. Je to normalni? Pritom stopro uz u Mini tvrdil vyrobce/alza ze s tim doletim podstatne dal nez par metru.. U tech dronu co pises je ten realny dolet vic, nebo to je nejak legislativne (a tedy i produktove) omezeno pro vsechny? Co mi unika Neo vs Mini4Pro, rozdil 4-5 nasobek v cene, kdyz i Neo ma 4K a automaticke sledovani uzivatele? Upraveno 23. června uživatelem tmoris
prischera Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června Hele z hlavy to nevim, ale schvalne si to zkus nekde najit, ten prostor nad a pod pozemkem co je tvuj je fakt omezenej. Kdyz ti budou pod barakem stavet metro, tak tvuj souhlas fakt nepotrebuji :). Jinak jak jsem psal, smirovat te bohuzel dokaze (ne ze muze) i z vysky nad svym pozemkem. A co se tyce toho, kde neni zalobce, to je samozrejme jina :), ale ptal ses jestli muzes, tak jsem to bral z hlediska zakona. A teda kdyz si te u toho bude nahravat, ma v ruce i dukazni material
prischera Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června před 7 minutami, tmoris napsal: diky za podrobnou odpoved. mam s DJI Mini zkusenost, ze odletim treba 100m a dron se mi ztraci ze signalu. Je to normalni? Pritom stopro uz u Mini tvrdil vyrobce/alza ze s tim doletim podstatne dal nez par metru.. U tech dronu co pises je ten realny dolet vic, nebo to je nejak legislativne (a tedy i produktove) omezeno pro vsechny? Co mi unika Neo vs Mini4Pro, rozdil 4-5 nasobek v cene, kdyz i Neo ma 4K a automaticke sledovani uzivatele? Teorericky dosah mini 3 Pro je 10 km, v EU legislatovne snizeny na 2,5. Mini 4 Pro je tusim 20 km a omezeny na 10 km, pokud to chapu, jde o ruseni te frekvence. Dosah dale omezuji stromy kopce atd. Kazdopadne 100 je strasne malo, vzdyt jen do vysky smis az do 120. Ale nezapomen, ze spravne mas na dron stale videt. Ad Mini 4 Pro x Neo - baterie - rychlost - odolnost vuci vetru - ochrane kamery a systemy proti narazu do prekazky - kvalita kamery - Neo ma jen vnitrni pamet A to jen co me napadne na prvni dobrou
exBURN Odesláno 23. června Nahlásit Odesláno 23. června Ano, kolega to popsal přesně, Mini 4 je kvalitou obrazu a stabilizace jinde, jenže neumí AI a ani FVP, takže na výlety jezdí se mnou NEO.
tmoris Odesláno 24. června Nahlásit Odesláno 24. června diky chlapi za komentare, mam v tom vic jasno ted..
jschmid Odesláno 24. června Nahlásit Odesláno 24. června V 21. 6. 2025 v 11:18, tmoris napsal: tak jako jiz mnohokrat v minulosti se obracim s dotazem na toto univerzalne vsevedouci forum, neb bych potreboval pozadat o zkusenosti a doporuceni souvisejici s nakupem noveho dronu. Dosud jsem pouzival DJI mavic mini (do 250g), ale potreboval bych upgrade. Konkretni duvody vedouci ke zmene: - lepsi fotky / videa, idealne v 4K - sledovani objektu, tzn zamerim to na sebe, nebo treba na auto a dron bude dany objekt sledovat a poleti za nim bez potreby drona ovladat - udrzet male rozmery, idealne do 250g, abych ho snadno mohl nosit v batohu na vyletech a soucasne nemusel resit registraci dronu / jakesi letecke podminky od 250g nahoru.. - cenove bych to rad udrzel nekde kolem 10-15k Budu rad za vase postrehy, doporuceni.. Za mě podle zadání DJI Mini4 PRO.
jschmid Odesláno 24. června Nahlásit Odesláno 24. června Létá kromě @prischera ještě někdo s FPV dronem? Já jsem si nedávno po ztrátě Mini2 koupil Avatu2 od DJI a je to teda úplně jiný zážitek, hlavně ve full manual režimu. I ty záběry jsou takové atraktivnější na dívání. Tady pár příkladů z dovolené (Jak říkám, začínám): http://www.youtube.com/@Litamsdronem
prischera Odesláno 24. června Nahlásit Odesláno 24. června Jen aby nedošlo mýlce, já právě s FPV nelétám. Mám Mini Pro 3, a jak jsem jsem primárně ho používám na výletech, jako foťák s vrtulí :). Jen mám nastudovanou základní legislativu a snažím se být s ní v souladu FPV zvažuju, ale zatím jsem takto spokojen.
jschmid Odesláno 24. června Nahlásit Odesláno 24. června před 13 minutami, prischera napsal: Jen aby nedošlo mýlce, já právě s FPV nelétám. Mám Mini Pro 3, a jak jsem jsem primárně ho používám na výletech, jako foťák s vrtulí :). Jen mám nastudovanou základní legislativu a snažím se být s ní v souladu FPV zvažuju, ale zatím jsem takto spokojen. Omlouvám se, měl to být @exBURN
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se