Yugisek Odesláno 24. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2025 (upraveno) Zdravím všechny kolegy chronomaniaky, začnu takovým menším příběhem, proč se na to vubec ptám, takže komu se nechce číst omáčka o mém životě, přeskočte prosím příští odstavec . Jsem oproti mnohým z vás docela mladé ucho, jak délkou života, tak délkou lásky k hodinkám, všechno to začalo docela spontánně, když se mě můj otec zeptal, jestli mám nějaké preference dárku k 18. narozeninám. Pro některé úplně jednoduchý dotaz, nad kterým by ani přemýšleli a řekli první věc, co by je napadla, no pro mě to bylo jiné. Byl jsem zrovna v takové životní situaci, že na mě dost doléhala realita života (středověký filozof nebo krize středního věku v 18, říkejte tomu jak chcete ) a chtěl vzpomínku. Něco, na co se budu moct podívat až mi bude ouvej a až tu nikdo z blízkých nebude. Něco, díky čemu si zavzpomínám na mých 18. Ve zkratce, s každým nápadem jsem měl nějaký problém, buď to bylo moc "krátkodobé", nebo to ke mně nesedělo, až snad po 2 týdnech, úplnou náhodou jsem trávil čas s babčou a tam mě to trklo, na jejím zápěstí, tak jako snad vždycky seděli její hodinky (kdyby to někoho zajímalo tak nějaké 12mm Doxa antimagnetic). Přirozeně jsem se na ně musel zeptat, dozvěděl jsem se, že jsou pro ni svým způsobem památeční, neb to byla věc, kterou si koupila za svou celou první výplatu. Dost mě ten příběh, který jsem pro účely popisu výrazně zkrátil, dostal. Vyšlo mi z toho že hodinky můžou být věčné a nést příběh, tím bylo rozhodnuto - k 18. chci hodinky. Jen co se mi mé Tissot Chemin Des Tourelles s powermaticem dostali do rukou, věděl jsem, že tohle je začátek nové, nezdravé závislosti. Teď už to zkrátím, mimo jiné jsem odjakživa měl rád Bondovky, takže mít ve sbírce něco s nápisem Omega byl takový menší sen. Když se tedy naskytla příležitost koupit tohle za víceméně pár korun, neváhal jsem . (i když teda seamaster edice 007 by byl lepší, ten snad časem). Teď jsem je po nějaké době vzal do rukou a uvědomil jsem si, že vlastně vůbec netuším, co to vlastním . Takže teď k samotnému dotazu, dokázal by mi dle fotek někdo říct, co to vlastně je a z jaké doby tak můžou pocházet? Dál třeba jestli mají krom mé duševní i nějakou finanční hodnotu + vidím i, že byly používané na 100%, jak drahé mohly být ve své době, tedy jaký člověk je tak teoreticky mohl nosit? Jsou dost ošoupané, takže pokud někdy bylo něco na dýnku, tak už to tam není, otevřené jsem je taky neměl. Velikost je s korunkou 42mm. Předem děkuju za pomoc, váš čas obětovaný čtení a hlavně děkuju moc za tuhle celou komunitu a kdyby se někdo měl chuť podělit o svůj příběh jak se dostal k hodinkám, moc rád si to přečtu. Yugisek Upraveno 24. prosince 2025 uživatelem Yugisek
bohus76 Odesláno 24. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2025 Vitám tě tady. Ty Tvoje hodinky budou předělávka menších kapesních hodinek ( jeptišek ?)do pouzdra náramkových hodinek , dle postavení vteřinového ciferníčku na 9 hodině. Více by řekl strojek ,teda pokud je značen,dala se se odhadnout přibližná doba kdy mohly být vyrobeny.Také strojek nemusí být vůbec z Omegy , což nesnižuje jeho kvalitu.Pouzdro má něco za sebou, ale na nošení to nemá vliv, nechat prohlédnout hodinářem, vyčistit,namazat a ještě můžou dělat parádu. A pozor na vodu,to by jim neudělalo dobře.
FantasticFabio Odesláno 24. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2025 Tak jak píše @bohus76 , postni fotečku strojku a tak ….. pokud budeš chtít , pošlu ti nějaké vintážky , pokud chceš rozšířit sbírku ….. nic za ně nebudu chtít, jen prosím tě , podpoř nějaký útulek jakoukoliv částkou, a nemusí to být hned …. Chronomagoři všech zemí , spojte se !
Harwey Odesláno 24. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2025 Strojek podla mna Omega bude, ale ostatne je komplet prerabka, taky DIY projekt aj s cifernikom. 1
FantasticFabio Odesláno 24. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2025 před 18 minutami, FantasticFabio napsal: Tak jak píše @bohus76 , postni fotečku strojku a tak ….. pokud budeš chtít , pošlu ti nějaké vintážky , pokud chceš rozšířit sbírku ….. nic za ně nebudu chtít, jen prosím tě , podpoř nějaký útulek jakoukoliv částkou, a nemusí to být hned …. Chronomagoři všech zemí , spojte se ! Vyber si , jestli chceš …..všechny tak nějak makaj, ale servis budou jistě potřebovat….
Yugisek Odesláno 24. prosince 2025 Autor Nahlásit Odesláno 24. prosince 2025 Tak mi to nakonec nedalo a přece jsem je otevřel, dle AI prý někdy 30. léta, ale nevím, jak moc se tomu dá věřit. Ještě jednou díky všem za odpovědi.
Lucky Lucaso Odesláno 24. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2025 (upraveno) Mas tam sériove cislo. Podle toho se to da dohledat. Upraveno 24. prosince 2025 uživatelem Lucky Lucaso
papun Odesláno 24. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2025 Nevyznám se v této kategorii, ale zaujal mě ten ciferník. Přijde mi to jako by si to ryl nějaký rytec doma na koleni, včetně loga. Ale možná se pletu a jestli to bylo tak nrmálka, tak budu rád za upřesnění.
bohus76 Odesláno 24. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 24. prosince 2025 Právě dle toho samodomo ciferníku jsem pojal podezření,že strojek by nemusel být Omega.... Mýlil jsem se.
Yugisek Odesláno 24. prosince 2025 Autor Nahlásit Odesláno 24. prosince 2025 Tak ve finále se ukázalo, že sice možná kvůli faktu, že je to předělávka nemají moc velkou (jestli vůbec nějakou) finanční hodnotu, ale ze stejného důvodu jsou pro mě ještě víc hodnotné příběhem, že si to někdo možná třeba dělal i sám. Skvělý výsledek, díky vám za info.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se