Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Rekl bych, ze to bude zpusobene tim, ze svetlo jinych vlnovych delek v tenke vrstve destruktivne interferuje a jedine, ktere projde (konstruktivni interference), je to modre. Je to tedy podobny jev jako duhove barvy na mydlove bubline. Tloustka jeji steny se ale meni, proto na bubline muzeme videt vsechny mozne barvy. Z toho je zaroven patrne, ze vrstva, ktera vznikne modrenim, ma konstantni tloustku.

Ano je to tak. Jako u tzv. newtonových kroužků, nebo oleje na vodě, dokonce i brouci co jsou nádherně kovově barevní tomu vděčí za interferenci na tenké vrstvě. Tj to světlo se částečně odrazí na vnejší hranici a částečně na spodní hranici, tj rozhraní mezi kovem a kysličníkem a po odrazu se zase složí, ty barevné složky co mají takovou vlnovou délku, že se sejdou ve stejné fázi se sečtou, pokud se sejdou v opačné fázi tak se naopak odečtou, tj. vymizí ze spektra. Popouštění na různé barvy právě závisí na tom jak tlustá se ta vrstvička vytvoří, tj. která barevná složka světla se zvýrazní. A nemusí to být jen kysličníky ale i jiné vrstvičky při chemickém modření. Tlouštka té vrstvy a tudíž barva závisí na tepltě, ale i na čase, ale s časem se mění pomalu, protože ta vrstvička, která se vytvoří rychle na začátku pak brání další oxidaci.
  • Dát hlas 1
Odesláno

No tak v tomhle si pořád nerozumíme, žíhání se používá z jiného důvodu než popouštění. Jsou to odlišné technologické procesy s odlišným průběhem. Popouštění se používá jako následná operace po kalení a je dostatečně popsáno výše. Žíhání se využívá naprosto odlišně, typický příklad je vyžíhání svařence ocelové konstrukce, odlitků a podobně. Pnutí je vneseno nerovnoměrným ohřevem při výrobě (svařením) a zařízení žíhací pece, stejně jako průběh teplot a času je odlišný od popouštění po kalení.

Jestli je modření šroubků a ruček sekundární efekt popuštění zde neřeším. Ale je fakt, že to co se zde popisuje slouží už jen a pouze jako vizuální efekt dané technologie.

Jéžiši, přeci nejsme Maďaři, Každý ví, že popouštění a žíhání je neco jiného. O tom se tu přeci nikdo nebavil.

Napsal jsi hašlerkovi : "Popouštění kvůli změně barevnosti povrchu oceli nemá s popouštěním po kalení, nebo s žíháním pranic společného - z hlediska technologie"

Já jsem ti napsal, že jsi na omylu.

Takže ještě jednou hodně pomalu: Stará věc je, že žíhání a popouštění jsou dva odlišné procesy. O to se nikdo nehádá.

Popouštění i případné žíhání (jen vyjímečně) šroubků nebo mnoha dalších součástek do hodinek, probíhá úplně stejně jako u jiných strojních součástí, nikoliv jinak.

Jen je někdy popouštění využíváno navíc ke zdobení a to zdaleka ne jen u šroubků. Konkrétně u šroubků se popouští dvakrát, Jednou hned po kalení a podruhé po omletí (nebo u náročnějších firem po lapování).

• Dát hlas 2
Odesláno

jelikož tyhle věci občas dělám a taky si je pamatuju ze školy protože jsme na strojírenskou technologii měli fanatika který se snažil hodináře učit kovařinu, tak to zkusím uvést na pravou míru. Žíhání je postup který má odstranit pnutí a tvrdost materiálu vzniklé například při sváření nebo řezání plamenem. Prostě třeba švajcaparátem uříznutý kus materiálu, v blízkosti řezu je to tvrdý jak sviň protože se to jakoby přikalí. Při obrábění to dá krutě zabrat nástrojům. Tak to strčím do pece, zahřeju do červena a nechám to pár hodin pomalu vychládat aby to změklo. Popouštění slouží k získání houževnatosti zakaleného výrobku. Provádí se zahřátím na popouštěcí teplotu a ochlazením.Ta teplota je citelně nižší než teplota kalicí nebo žíhací. Kov při ohřevu mění barvu a to se dá použít jako indikace dosažené teploty. A protože ty barvičky hezky vypadají, tak se to dá použít jako dekorace.Taky to trochu chrání proti korozi. Takže popouštění po kalení a popouštění kvůli barvě je jedno a totéž. Vždy se při tom mění barva a vždy se mění i vlastnosti materiálu.Jak napsal Mechano, popouštění kvůli parádě trošku zavání fejkařstvím. Já mám spíš pochybnosti jestli někdo vůbec dělá kalené šroubky které jsou modré jaksi druhotně, kvůli tepelnému zušlechtění.

• Dát hlas 2
Odesláno

Já mám spíš pochybnosti jestli někdo vůbec dělá kalené šroubky které jsou modré jaksi druhotně, kvůli tepelnému zušlechtění.

Řekl bych, že možná někdo, kdo dělá hodinky v kusové výrobě.

Odesláno

Příklad popouštění čistě z důvodů technologických pro konečné zajištění optimálních vlastností součástky.

Tři hnací pera do kapesních hodinek. Ale každé popuštěné na jinou teplotu: hnědou 245°C, fialovou 280°C, tmavě modrou 290°C. Z toho zřejmě vyplývá, že jsou každé z trochu jiného materiálu, co se obsahu uhlíku týče. Domnívám se, že materiál s vyšším obsahem uhlíku bude po zakalení tvrdší a tudíš se následně musí popustit na vyšší teplotu.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

• po 4 týdnech...
Odesláno

PS: samozřejmě,že mám spoustu zkažených výsledků typu zlomený čep,zničený vlásek,zlomený zub,ztracený kámen z incabloku,prasklé nebo ztracené inkaperko,ulomená ručka atd.,ale tím se přeci chlubit nebudu.Jen bych dodal,že <u>I CHYBNÝ KROK JE KROKEM VPŘED</u>.

Přesně B) kdo nic nedělá, nic nezkazí, takže dělám a kazím - resp. nedaří se tak, jak by jsem si představoval.

pokoušel jsem se namodřit ručky z pendlovek, ale stále narážím na problém jak rovnoměrně nahřát celou ručku - vždy se nějaká část nahřeje rychleji a naopak... :(

s malými věcmi je v tomto směru asi jednodušší práce (také budu zkoušet)

Odesláno (upraveno)

Přesně B) kdo nic nedělá, nic nezkazí, takže dělám a kazím - resp. nedaří se tak, jak by jsem si představoval.

pokoušel jsem se namodřit ručky z pendlovek, ale stále narážím na problém jak rovnoměrně nahřát celou ručku - vždy se nějaká část nahřeje rychleji a naopak... :(

Ale taky hezký. *** pride :-)

EDIT: To je ale prudérní web

Upraveno uživatelem dknespl
Odesláno

Určitě si pořiď průběžnou pec, to půjde. :lol:

A malý věci jdou líp, protože nejsou tolik vidět.

Odesláno

na tyhle větší kusy to chce kus železa pod to. Ideální to nebude, ve velkovýrobě to mají vychytaný ale lepší to je. Prostě kus železné placky a pomalu ohřívat aby to mělo všude stejnou teplotu. A do placky vyvrtat důlek pokud třeba ta ručka má nátrubek, jako třeba tahle hodinová. Prostě aby to leželo co nejlíp na ploše a teplo rovnoměrně přecházelo.

Odesláno (upraveno)

Zkoušel jsem to ohřívat přes tálek na sporák, ale stejně to není dokonalé...

Pak mě ještě napadlo to zkusit nahřávat na pixle s pískem ;)

Možná by pomohlo nahřívat to horkovzdušnou pistolí a pod nějakým deklem. Potřebuješ aby to dosáhlo potřebné teploty pomalu a stejnoměrně (takže třeba v piksle s pískem, ale zakryté sklem). Upraveno uživatelem mechano
Odesláno

Nakonec to dopadlo tak, že jsem udělal ještě jeden pokus, ten už byl o kousek lepší a tak šly pendlovky do světa B) (strašně překážely - to byl také úlet si je pořídit...)

S ručičkama z kapesních hodinek se pracuje rozhodně lépe - ještě akorát potřebuju doladit leštění, ale řekl bych, že jsem na správné cestě :D :D :D - ještě tak obdobných 100 pokusů a už to určitě bude ono B)

A pak že to nejde také kazit :D

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...