Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 54
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

jěště se naposledy vrátím k tomu podsvícení. Vůbec jsem v tom "přidělování" materiálů nenašel žádný systém. Tady třeba jediný rozdíl vidím v GMT a přesto již použili jiný materiál. ???

chrt.JPG chrl.JPG

• po 2 týdnech...
Návštěvník trick
Odesláno

Ahoj, rozhoduju se mezi hodinkami s mechanismem Spacematic Automatic a Spacematic Eco. Zajima me spolehlivost a zivotnost a nevim jak se rozhodnout. Jaky je vas nazor? Mate zkusenosti s temito hodinkami? Dik za odpoved.

Návštěvník kucera
Odesláno
Ahoj, rozhoduju se mezi hodinkami s mechanismem Spacematic Automatic a Spacematic Eco. Zajima me spolehlivost a zivotnost a nevim jak se rozhodnout. Jaky je vas nazor? Mate zkusenosti s temito hodinkami? Dik za odpoved.

Mám Spacematic Automatic (černý ciferník, kovový tah) už 3 roky ? a nemůžu si je vynachválit. Jsou relativně přesné (zpožďují se o cca 10s denně ? a to jsem nenechával seřizovat) a hodně toho vydrží (nijak je nešetřím). Ty Spacematic Eco podle mě fungují jako třeba Seiko Kinetic ? generátor+rotor (jediné ryze "mechanické" součástky) vytvoří magnetické pole, které se indukcí přemění v elektrickou energii, ta se pak akumuluje v kondenzátoru a postupně přenáší do "motoru", který pak pohání ručičky. Životnost kondenzátoru má být kolem 10 let, ale asi to bude více. Takže: Spacematic Eco jsou pro mě digitálky a osobně bych si je nekoupil. Ale budou přesnější a nepotřebují tolik pohybu jako automaty.

Návštěvník trick
Odesláno

To ze jsou Spacematic Eco quartz digitalky mi nevadi, presnost je fajn a pokud bych ziskal dojem ze vydrzi vic nez automat, klidne bych si je koupil. Nejsem zaryty priznivce vyhradne mechanickych hodinek, obdivuju je, ale porad mam podvedomy dojem nejake krehkosti a delikatnosti mechanismu. Pokud mi vysvetlite ze neopravneny, rad budu nostit ciste mechanicke hodinky. :-) Btw. Kde se daji koupit? (myslim mimo kamenne obchody a za lepsi cenu). Diky.

Návštěvník kucera
Odesláno
To ze jsou Spacematic Eco quartz digitalky mi nevadi, presnost je fajn a pokud bych ziskal dojem ze vydrzi vic nez automat, klidne bych si je koupil. Nejsem zaryty priznivce vyhradne mechanickych hodinek, obdivuju je, ale porad mam podvedomy dojem nejake krehkosti a delikatnosti mechanismu. Pokud mi vysvetlite ze neopravneny, rad budu nostit ciste mechanicke hodinky. :-) Btw. Kde se daji koupit? (myslim mimo kamenne obchody a za lepsi cenu). Diky.

Mechanické FORTISy podle mého názoru vydrží více - klidně s nimi můžete letět i do do vesmíru...Rusové s nimi létají na ISS už od roku 1991, střídají je s hodinkami Omega. Samozřejmě je to marketing, ale něco na tom bude - quartzové hodinky by určitě nesnesly takovou změnu teplot, apod. Já lezu po horách a ty hodinky už toho vydržely opravdu hodně. Pokud chcete quartzovky, kupte si ty seika, vyjdou vás levněji. Co se týká výhodné koupě FORTISů - nevím. Kupoval jsem je přímo v CH (jak jsem byl na dovolené), ale o moc levněji mě nepřišly. Snad tedy poradí jiní a doufám, že se také vyjádří k odolnosti mechanických hodinek.

Odesláno

Panove nevite nahodou jak je to s funkcnosti automatickeho strojku v beztiznem stavu? Jasne asi by to nejak fachat melo kdyz je tam maj, ale jestli je tam nenatahujuou nahodou jen rucne.. Dik.

Odesláno

IMHO automatický strojek v beztížném stavu nějak fungovat bude, protože gravitační přetížení můžeš nahradit přetížením vzniklým pohybem. Zkus si vzít automatické hodinky ve vodorovné poloze a pohybovat s nimi ve vodorovné rovině - gravitace bude působit souběžně s osičkou rotoru, ale ta by se setrvačností měla pořád otáčet.

Odesláno

Ale jo.. to je jasne jen nevim jestli to bude pri normalnim noseni stacit... jasne u mejch seiko 5 jsem to tak praktikoval pro plne natazeni, jenze kupodivu ziju v prostredi kde na me pusobi gravitace a tudiz se mi pri normalnim noseni dotahovali. Docela pochybuju ze kosmonauti budou nekde sedet a natahovat hodinky vodorovnym smrdlanim :-) Proste by me do toho prostredi prisel lepsi klasickej manualne natahovanej strojek, treba jako maj omegy

Odesláno

Ale jo.. to je jasne jen nevim jestli to bude pri normalnim noseni stacit... jasne u mejch seiko 5 jsem to tak praktikoval pro plne natazeni, jenze kupodivu ziju v prostredi kde na me pusobi gravitace a tudiz se mi pri normalnim noseni dotahovali. Docela pochybuju ze kosmonauti budou nekde sedet a natahovat hodinky vodorovnym smrdlanim :-) Proste by me do toho prostredi prisel lepsi klasickej manualne natahovanej strojek, treba jako maj omegy

Návštěvník kucera
Odesláno
Panove nevite nahodou jak je to s funkcnosti automatickeho strojku v beztiznem stavu? Jasne asi by to nejak fachat melo kdyz je tam maj, ale jestli je tam nenatahujuou nahodou jen rucne.. Dik.

http://forums.timezone.com/index.php?t=tre...=0&rev=&reveal=

gravity whereas mass is a constant (which is why you will weigh less on the moon and more on Jupiter even though your mass is the same). In space if I throw a lead weight at you, even though it may have minimal weight, it will still have a lot of mass and will hurt. Same with a auto watch - the mass of the rotor remains the same on earth and in space, and it is the rotational energy of that mass that spinds the rotor around.

http://forums.timezone.com/index.php?t=tre...=0&rev=&reveal=

the rotation of the rotor, which powers the automatic movement, is caused by the acceleration of your wrist while you wear the watch. this effect far outweighs the gravitational acceleration due to the earth's mass. if this were not the case, automatic watches wouldn't work on earth in the first place.

so the winding mechanism depends only on your wrist movement as long as other gravitational influences can be neglected, which in particular the case in free space. actually the watch would even be slightly more accurate there, since gravitational effects on the motion of the escapement and balance wheel are cancelled out.

Někteří to ale popírají - viz výše uvedené fórum.

Jiné odkazy: http://www.accutronservice.com/omega_speedmaster.htm

http://www.canit.se/~griffon/watches/watch...s_in_space.html

Návštěvník trick
Odesláno

Co furt resite s beztiznym stavem? Hodinky pohani kineticka energie pohybu ruky, s gravitaci to nema nic spolecneho (ma naprosto zanedbatelny vliv), hodinky budou fungovat i v beztizi (jako bys rukou roztacel nejaky rotor).

• Po roku...
  • Po letech...
Odesláno
Pěkné obecné povídání o fluorescenci je třeba tady: http://www1.lf1.cuni.cz/%7Ezfisar/fluoresc...ry/principy.htm

Radioaktivní svítící barvy jsou tvořeny směsí látky, při jejímž rozpadu vzniká ionizující záření, a scintilátoru - materiálu, který ionizující záření zachycuje a vyzařuje světlo ve viditelné oblasti. Nejčastěji se lze setkat s barvami založenými na izotopech radia, promethia nebo tritia.

Radium - uplatňuje se hlavně izotop 226. Poločas rozpadu má asi 1600 let. Produktem alfa-rozpadu je (také aktivní) radon - plus nějaké to gama záření. Výhodou je dlouhá životnost. Nevýhodou je to, že plynný radon se dostává do okolí a také to, že 4.8 MeV alfa částice časem rozrušují krystaly scintilátoru. Od sedmdesátých let se v hodinkách už nepoužívá. Starší kousky se zbytky jakoby rezavé nebo bílé barvy je dobré při pochybnostech protáhnout pod detektorem - je třeba mít na paměti, že i když už radiová barva díky degeneraci scintilátoru nesvítí, aktivní je díky dlouhému poločasu rozpadu pořád skoro stejně.

Promethium 147 - je beta zářič s poločasem rozpadu 2.6 roku. Používá se na podsvěcování LCD stupnic v expedičních nebo vojenských zařízeních na jedno použití. Emitované elektrony mají poměrně velkou energii, takže se musí stínit brzdné záření - zpravidla olovnatým sklíčkem. V běžných hodinkách se prakticky nenajde, i když v sedmdesátých letech se s tím trochu experimentovalo. Výhoda je, že produktem rozpadu je téměř stabilní samarium.

Tritium - prakticky jediný zářič používaný v moderních hodinkách. Poločas rozpadu je 12.33 roku - produkuje nízkoenergetické (18.6 keV) beta záření, které skoro nepoškozuje krystaly scintilátoru a je spolehlivě odstíněno pouzdrem a sklíčkem. Produkt rozpadu je neškodné a stabilní helium. Tritium je za normálních okolností plyn, takže se buď naváže do nějakého polymeru, který zároveň slouží jako pojivo pro scintilační prášek, nebo se jím plní trubičky či mikrogranule, které mají zevnitř napařenou fluorescenční vrstvičku. Faktická životnost je přes 20 let, zdravotní riziko - pokud to někdo neoblizuje - žádné.

Existuje řada neradioaktivních nátěrů - LumiBrite od Seika nebo LumiNova s SuperLuminova od Nemoto. Jsou to zpravidla oxidy hliníku dopované kouzelnickou směsí vzácných zemin. Svítí mnohem víc a déle než historický fosfor nebo ZnS-Ag, ale v porovnání se tritiem nestojí za mnoho. Navíc taky stárnou.

Poslední dobou jsou populární materiály s luminiscencí vyvolanou průchodem el. proudu - třeba Indiglo v podání Timexu. Svítí fajn, ale v mechanických hodinkách se pochopitelně neuplatní.

Mam hloupej dotaz...

Nikdy jsem nepochopil, jak je mozne ze kdyz ma prvek polocas rozpadu 1600 let, tak presto jeste dnes na zemi existuje. Mohl by mi to nekdo vysvetlit?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...