Přejít na obsah

AUDIOFILOVO OKÉNKO

Alina

Doporučené příspěvky

Návštěvník maxigabrielg

myslim, ze ano, ale sorry, ja mam uz taku blbu hlavu?. ale vtedy to bolo velmi uznavane, najme ako DVD Audio player, ale cislo uz neviem? ved ani len Harman si presne nespominam?  toto som mal ako kino zostavu, a pre tie velke Kappa 9 bol idealny kamarat ten Harman.

Ale mal som este jednu malu audiofilsku zostavicku, iba stereo - ale s krasnym zvukom! Sonic Frontiers lampovy koncak som pohanal z velikeho Marants CD playera ( muselo to mat regulovatelny vystup z CD, aby som ovladal hluk v miestnosti!) a Spendor bedne!

Tam som vodil postihnutych hifistov, ktory nadavali na moju americku zostavu a tam grgali, ze lampovy zosilnovac a very british sound...

Ale kedze ja som skor rocker (ranne Uriah Heep, Purple, Zepp,?.. Jetho, Yes, stary Genesis, Crimson, Manfred Mann, a az tkz. Jazzrock - Billi Cobham, Corea, Santana, Meola, ) takze vedla som pocuval akusticke nahravky a rock mi viac sedi americky ( nemecky zvuk - Canton, Magnat, etccc?)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Drive se nahravalo poctiveji, dnes jsou nektera CD tak nahrana , ze. se ocas pametnici vraci k deskam.

Nuž, každý ocas si robí po svojom :). Výraz "nahrávalo poctivěji" je taký ničnehovoriaci. Kedysi sa muselo nahrávať tak, aby nahrávku bolo možné fyzicky na dosku dostať. CD znesie ľubovoľný signál, platňa nie. Pri platni treba dávať pozor na kopu vecí, ktoré pri CD strážiť nemusíš. Keď prinesieš zlý master pre platňu, tak ho napríklad technik (kedysi teta v Loděnici) pekne oreže, aby ihla nevyskakovala z drážok a výsledok je na hony vzdialený mastru. CD znesie hocičo. Fázové posuny, plné basy v jednom kanáli apod. Častým mýtom ale napríklad je, že mastering pre platňu treba robiť samostatne. To nie je pravda. Hlavne napr. pri nahrávkach s nízkym dynamickým rozsahom platne nemajú problém a preto fakt, že niečo vyšlo aj na platni neznamená, že to je lepšie a iné než to čo na CD. Ak niekto máte aparatúru s mono prepínačom, tak keď si prepnete na mono a zvuk sa zásadne nezmení, nezmiznú nástroje, nezmení sa farba zvuku atd., tak také CD je v princípe možné bez zmien dať na platňu.

Mám občas dojem, že si vyznávači najvernejšej reprodukcie občas mýlia dojmy, tak skúsim krátky sumár, veľmi zjednodušene rozdelený na tri časti:

1. recording, čiže samotné nahrávanie, záznam. Základ celého procesu. Záleží, ako nahrávka vzniká. Či hrá celá banda naraz, alebo sa nástroje nahrávajú po jednom. Aká miestnosť, ako sú rozostavané mikrofóny, aké typy mikrofónov sú použité, alebo či komplet všetko vzniká elektronicky. Veľmi komplexná a najdôležitejšia časť procesu. Lebo ak je to zle nahraté, tak s tým už nikto nič rozumné neurobí. Kedysi sa nahrávalo na pásky, kde bol obmedzený počet stôp. Dnes sú v PC stopy prakticky neobmedzené, jednotlivé pasáže sa bez problémov dajú nahrať znovu a v nesprávnych rukách nahrávky strácajú živosť.

2. mixing. Tu sa z jednotlivých stôp tvorí akási výsledná podoba zvuku. Do jednotlivých stôp sú pridávané potrebné efekty (základ ekvalizéry, kompresory, šumové brány) a takisto sa tu určuje, koľko zo signálu jednotlivých stôp sa posiela do spoločného spracovania, ktoré potom tvorí viacmenej ďalšiu primixovateľnú stopu alebo stopy (napríklad do reverbu). Kedysi sa s efektami v stopách pracovalo opatrnejšie, pretože ich veľa k dispozícii nebolo. Dnes si vďaka PC priamo do stopy každý narve čo potrebuje a koľko toho potrebuje. Na jednu stranu fajn, na druhú stranu sa už v tejto úrovni dá veľa dohúkať a aj stratiť prehľad. Často tu inžinierom utečú veci, ktoré potom na slušných bedniach je počuť (doznievajúce echo niečoho, čo v nahrávke "nie je" apod.). Výsledkom tohoto šantenia je mix. Mix je tichý, má ešte stále veľkú dynamiku, aj keď už pri mixe môžu byť stopy relatívne silno komprimované (bicie, basa).

3. mastering. Konečná fáza, audiofilova smrť. Tu prebieha finálna úprava už zmixovanej nahrávky. Od masteringového inžiniera (a producenta samozrejme) záleží, ako bude mix dohúkaný. Pri masteringu už sa nepoužívajú kadejaké srandovné efekty, pracuje sa hlavne s ekvalizérmi a vo finále s kompresormi. A masteringový kompresor je to, z čoho má audiofil strach. Ten pri nevhodnom použití z nahrávky urobí hlasnú záležitosť bez dynamiky. Nakoniec ešte príde brickwall limiter, aby orezal ostré špičky signálu, ktoré by preliezli cez maximum digitálneho média.

V kvalitných štúdiách samozrejme tieto veci zvládajú aj teoreticky, aj prakticky, ak tam nezasiahne do procesu nejaká hlava maková. Dnes už ale vďaka výkonným kompom a dostupnému softu má štúdio každý a potom to tak aj vyzerá (Reaper je za babku a na webe sú mraky pluginov). Ale to je daň dnešnej doby, podobne je to aj pri fotografovaní atd.

Už si iba neodpustím poznámku, že nie som audiofil a audiofilov nemám rád. Neviem, ktorá iná skupina nadšencov ešte vie vyprodukovať také mraky nezmyslov. Doma počúvam muziku na akomsi doma vyrobenom zosíku a bedniach vlastnej výroby, ktoré mi svojim zvukom vyhovujú. Ak si chcem niečo vypočuť detailne, mám to cez malé aktívne štúdiové monitory. Práčku mám iba na prádlo. Nie som profík v tejto oblasti, môj príspevok určite obsahuje kopu poloprávd a nezmyslov. Na jedno ucho počujem trochu horšie a nepočujem netopiere. Berte tento odstavec s rezervou, na nikoho konrétneho tentokrát neútočím :)

Upraveno uživatelem McStinger
Odkaz ke komentáři

Nuž, každý ocas si robí po svojom :). Výraz "nahrávalo poctivěji" je taký ničnehovoriaci. ....Na jedno ucho počujem trochu horšie a nepočujem netopiere. Berte tento odstavec s rezervou, na nikoho konrétneho tentokrát neútočím :)

Skusil by si :)

este k tej loudness teme, predpokladam ze sa nebavime o Miley, Justinovi, recitujucich ciganoch a podobnych umelcoch, kde je pouzitie takychto technik /a aj horsich/ proste sucast toho celeho ohlupovania. Na kompresii dynamiky stoji vacsina rapu, r+b, emo, vrieskajuci podvyziveni zmrdi s prehadzovackou a fuzikmi, a bring me the horizon. Bez hlasneho zvuku by ta hudba znela amatersky a smiesne /ako casto nazivo aj znie/. Nakoniec, kopa metalovych kapiel ktore mam rad uz do toho tiez spadla. S tym proste asi nic nenarobime, akurat som viac zacal chodit na koncerty. je tam totiz lepsi zvuk...

Cely point je samozrejme v tom, ze CD ako format dava tak obrovsky priestor na kvalitny zvuk, proste je to neporovnatelne s analogovym LP, no a namiesto toho aby sa tie perfektne parametre pouzili na vytvorenie kvalitneho verneho zvuku, niecoho co cloveka posadi na rit, namiesto toho, po tom co sa to vacsinou za drahe peniaze a poctivo nahralo a splacalo presne ako pises, tak sa to na konci splosti a nayebe do spicky aby to vrieskalo, lebo to tak chce producent. A producent to tak chce lebo sa to lahsie preda. Lebo to dobre znie tam kde to ludia pocuvaju. Takze kde dnes pocuvaju ludia hudbu? Ludia pocuvaju hudbu v aute, alebo so sluchatkami v usiach. Niekedy pocuvali cele albumy doma, v klubovniach, s kamaratmi pri vine, poldeci, jointe, s babami, dnes skipuju songy za pochodu alebo za jazdy autom, alebo to pustia do plastovych JeBLbose siditok za nekrestanske peniaze, alebo si pudruju nosy v miestnej diskodiere. Tam vsade potrebuju aby to bolo hlucne a nabasovane. To je proste fakt, je po tom mega dopyt. A zvukar mu to teda da, presne preto ze to dnesna digi technologia umoznuje urobit lahko, a ked treba a tlaci termin a hypoteka, tak aj doma v obyvacke. A to je dan dobe. Mame coraz viac informacii ale sme coraz hlupejsi. Mame coraz lespie auta ale stojime s nimi v zapchach. Kto si dnes kupi novu dvojmetrovu LED TV, aby si na nej pustil digitalne zremastrovaneho Stalkera? 

Za poslednych 20r vzrastla priemerna uroven signalu na CD o skoro 20dB.. 20dB! TO JE SILENOST. Co tu funguje perfektne je psychoakustika. Za vseobecne pravidlo sa berie ze zmenu zvuku o 3dB zaregistruje kazdy zdravy clovek. ALE zmenu smerom hore zaregistruje ako omnoho väcsiu zmenu ako tu istu zmenu o tie iste 3dB smerom DOLE. Takze Louder is Better, to je to co hovori cloveku jeho najfalosnejsi kamarat - vlastny mozog. Dalsia vec je ze take nahravky obsahuju obrovske mnozstvo skreslenia a sumu, ktory spoluvytvara dojem hlasitosti, ale v skutocnosti moze poskodit sluch, alebo reproduktory. Daju sa najst videa s odfiltrovanymi distortion zlozkami z regularnych nahravok - je toho tolko ze to ma normalne melodiu a rytmus, da sa na to tancovat, nieco ako party v opiovom pelechu. Proste chce to coraz vacsiu davku loudness - ako kazda droga. Takze kto ma zdrave usi, nech radsej zostane cisty a kupuje CD. Ja napriklad si svoje mp3 drogy do posilovne a do lietadla ripujem sam :)

McStinger - niekedy musis prist na vino, nech zistis ze hluchy nie si. Mam take fajne, Rioja s digi DSP a surroundom :)

Odkaz ke komentáři

Návštěvník maxigabrielg

heh, pekne ste to zhrnuli, chlapci!!!

?.a Instant -pekna fotecka, potesi oko aj dusu muzikofila...

?.a je jasne, ze sa fakt nebavime o Puskinovom pametniku a podobnom spominanom spolku recitatorov - kua dobre si ich opisal,(recitujucich ciganoch a podobnych umelcoch) presne takto to aj ja vidim a kedze casto su moje svokry az o 10 rokov mladsie, tak musim ich dcery zaucat do tajov muziky, kde este hraju ludia a nie len stroje ( co sa mi prekvapujuco dari - mlade bezprse intelektualky so 180 cm z rebelie velmi ochotne nasavaju moju hudbu, najme tu v aute!)

Hehe, a McStinger - ty nas tu neojebkaval, ze nie si audiomagor - kto iny by riesil domov taky zasilovac a repraky, he? A aktivne monitory, ze?!

Heheh, jasne?. !!! Ja tiez nepocujem netopiere a uz ich ani nevidim, a preto fotim kocicky - cize kazdy si najde svoj zaner, a ja som sa snazil plnit svoje detske sny - ked som zaspaval s ReVox prospektom a McIntosh plagatom ( samozrejme este plagaty 911, Brigitte Bardot,Nikon, Countach, Rolex, Zappa, Raquel Wells, Lauda, Testa rossa, Hasselblad, etcetera?..) a ked som uz bol velky ujo, tak som si robil radost a uzival si rozne aparatury, vozidla, hodinky, fotaky, koncerty a cestovanie?. ale asi mam prilis siroke pole zaujmov a tak v podstate zavidim takym, co maju jeden konicek, lebo to aspon robia poriadne a ja vsetko chcem - ale nic neviem ozaj dobre!

Je pravda, ze ozajstny audiofil je polodebil, ale to je aj v ostatnych zanroch podobne, kazdy zanietenec v hociakom odvetvy je uz fanaticky polodebil!!!! Hahahah?.. 

mne vzdy robilo najviac problemov pohybovat sa medzi roznymi skupinami - hifisti neznasali mojich motorkovych kamaratov a oni zase nechapali, ako mozem byt v spojeni s nejakymi porschemaniakmi a hodinary sa smiali na audiofiloch a fotografi na vsetkych no a natahany rockery opovrhovali uplne vsetkym, huh,???  :bangin:

ale prave to je to krasne, ze v podstate nas spajaju nase hobby a konicky -  zoberme si toto zdruzenie hodinkovych buzerantov - kazdy druhy si tu foti svoje nablizkane klenoty, chvali sa, ze aky je on frajer a co uz vsetko ma alebo mal, a co o tom vie a co by este chcel, a v podpise v diskusii vymenuje tie naj najlepsie ulovky a pri kazdom prispevku  si chcem ci nechcem musim precitat, aky je to borec a uspesne machruje svojim zoznamom tiktakov - ale ked niekto iny ( napriklad ja!) nahodou, nechtiac, len tak na okraj a uplne mimochodom ( hehehe) nieco zmieni o svojom aute, motorke, fotaku,hifi, tak uz je to nepripustne machrovanie, to uz sa predvadzam, to uz som exibicionista a frajirek?   :tongue_ss:

Chlapci, pekne rano a vela krasnych zazitkov a uzivajme si zivot tak, aby sme sa mohli na vsetkych forach sveta vedeli zabavat a mat radost, a aj ked sa obcas aj pohadame, vedeli si vazit uspech aj ineho a dokazat ho pohladit po hlavicke a povzbudit do dalsieho boja s osudom!!!

Odkaz ke komentáři

heh, pekne ste to zhrnuli, chlapci!!!

?.a Instant -pekna fotecka, potesi oko aj dusu muzikofila...

?.a je jasne, ze sa fakt nebavime o Puskinovom pametniku a podobnom spominanom spolku recitatorov - kua dobre si ich opisal,(recitujucich ciganoch a podobnych umelcoch) presne takto to aj ja vidim a kedze casto su moje svokry az o 10 rokov mladsie, tak musim ich dcery zaucat do tajov muziky, kde este hraju ludia a nie len stroje ( co sa mi prekvapujuco dari - mlade bezprse intelektualky so 180 cm z rebelie velmi ochotne nasavaju moju hudbu, najme tu v aute!)

Hehe, a McStinger - ty nas tu neojebkaval, ze nie si audiomagor - kto iny by riesil domov taky zasilovac a repraky, he? A aktivne monitory, ze?!

Heheh, jasne?. !!! Ja tiez nepocujem netopiere a uz ich ani nevidim, a preto fotim kocicky - cize kazdy si najde svoj zaner, a ja som sa snazil plnit svoje detske sny - ked som zaspaval s ReVox prospektom a McIntosh plagatom ( samozrejme este plagaty 911, Brigitte Bardot,Nikon, Countach, Rolex, Zappa, Raquel Wells, Lauda, Testa rossa, Hasselblad, etcetera?..) a ked som uz bol velky ujo, tak som si robil radost a uzival si rozne aparatury, vozidla, hodinky, fotaky, koncerty a cestovanie?. ale asi mam prilis siroke pole zaujmov a tak v podstate zavidim takym, co maju jeden konicek, lebo to aspon robia poriadne a ja vsetko chcem - ale nic neviem ozaj dobre!

Je pravda, ze ozajstny audiofil je polodebil, ale to je aj v ostatnych zanroch podobne, kazdy zanietenec v hociakom odvetvy je uz fanaticky polodebil!!!! Hahahah?.. 

mne vzdy robilo najviac problemov pohybovat sa medzi roznymi skupinami - hifisti neznasali mojich motorkovych kamaratov a oni zase nechapali, ako mozem byt v spojeni s nejakymi porschemaniakmi a hodinary sa smiali na audiofiloch a fotografi na vsetkych no a natahany rockery opovrhovali uplne vsetkym, huh,???  :bangin:

ale prave to je to krasne, ze v podstate nas spajaju nase hobby a konicky -  zoberme si toto zdruzenie hodinkovych buzerantov - kazdy druhy si tu foti svoje nablizkane klenoty, chvali sa, ze aky je on frajer a co uz vsetko ma alebo mal, a co o tom vie a co by este chcel, a v podpise v diskusii vymenuje tie naj najlepsie ulovky a pri kazdom prispevku  si chcem ci nechcem musim precitat, aky je to borec a uspesne machruje svojim zoznamom tiktakov - ale ked niekto iny ( napriklad ja!) nahodou, nechtiac, len tak na okraj a uplne mimochodom ( hehehe) nieco zmieni o svojom aute, motorke, fotaku,hifi, tak uz je to nepripustne machrovanie, to uz sa predvadzam, to uz som exibicionista a frajirek?   :tongue_ss:

Chlapci, pekne rano a vela krasnych zazitkov a uzivajme si zivot tak, aby sme sa mohli na vsetkych forach sveta vedeli zabavat a mat radost, a aj ked sa obcas aj pohadame, vedeli si vazit uspech aj ineho a dokazat ho pohladit po hlavicke a povzbudit do dalsieho boja s osudom!!!

kym tu neobkreslujes ftaka na A4ku tak si relativne v norme. ja mam inac na adresu Mercedesu /C/ oblubeny bonmot "to je auto.. frajerke k maturite". Preto som sa dost pobavil na tej tvojej cicuse jak sa vrti okolo tych naftovych CLS. proste niekde v pozadi je vzdy mizerny otec ktoremu je hodno uprimne podakovat :)

s tym polodebilom by som bol opatrny. my sme tu naozajstni audiofili. pokial ide o to ako tu osadenstvo znasa machrovanie - ked z 300 prispevkov na hodinkovom fore je 30 o hodinkach a zvysok je laňka lestiaca sedacky v mergli, tazko to budeme brat inak ako predvadzanie sa. Inac som motorkar, audiofil, hodinkodebil, rocker - porschemil nie som zrejme preto ze sa do ziadneho naozajstneho porsche nezmestim. Vcul neviem co si mam o sebe mysliet - stvornasobny polodebil. To je dvojnasobny debil. Yai! :)

Odkaz ke komentáři

Návštěvník maxigabrielg

mne uz na ftaka netreba taky velky format papiera....

a cim viacnasobny polodebil - o to lepsie!!!

a stym porschatkom si to kludne vyskusaj - to vobec nie je male v interieri, ja mam velikeee brucho a v pohode!!!

Odkaz ke komentáři

Návštěvník maxigabrielg

záleží kolik měří, já bych po 911 slintal hned, ale 193cm je spíš na Fiat Multipla :lol2: :D

no ja mam vysku iba 181 cm ale tvojich 193 mam cca obvod brucha cha cha....

ta Multipla ma na apexe viac problemov na viacprvkovej zadnej napravnici - inak podobne ako 911

Odkaz ke komentáři

Zihadlo: Mám občas dojem, že si vyznávači najvernejšej reprodukcie občas mýlia dojmy, tak skúsim krátky sumár

Ale vzdyt jo, jen jsem si povzdechl nad tim, jak se casto mrha s moznostmi CD.

A k prehravani LP, vezmes desku, prohlednes obal polozis, ocistis , zapnes, za chvilku se zvedas otocit, ... Kazdemu co ma rad. Ja mam Lp jako drobnou kratochvili. Dokazu ocenit CDcko, ale to nesmi byt nikdo doma,.

Pisu z tabletu, tak sekam chyby.

Upraveno uživatelem p3k
Odkaz ke komentáři

Návštěvník maxigabrielg

Zihadlo: Mám občas dojem, že si vyznávači najvernejšej reprodukcie občas mýlia dojmy, tak skúsim krátky sumár

Ale vzdyt jo, jen jsem si povzdechl nad tim, jak se casto mrha s moznostmi CD.

A k prehravani LP, vezmes desku, prohlednes obal polozis, ocistis , zapnes, za chvilku se zvedas otocit, ... Kazdemu co ma rad. Ja mam Lp jako drobnou kratochvili. Dokazu ocenit CDcko, ale to nesmi byt nikdo doma,.

Pisu z tabletu, tak sekam chyby.

heh, tie chyby nie su z tvojho tabletu!!!

PS - uvazujem nad tym, ze co za nemravnosti si schopny vyvadet s tym CD - ze nikto nesmie byt pri tom doma?   WTF???

Odkaz ke komentáři

Skusil by si :)

Hehe, až taký problém s podobnými vecami nemám :)

este k tej loudness teme, predpokladam ze sa nebavime o Miley, Justinovi, recitujucich ciganoch a podobnych umelcoch, kde je pouzitie takychto technik /a aj horsich/ proste sucast toho celeho ohlupovania. Na kompresii dynamiky stoji vacsina rapu, r+b, emo, vrieskajuci podvyziveni zm.di s prehadzovackou a fuzikmi, a bring me the horizon. Bez hlasneho zvuku by ta hudba znela amatersky a smiesne /ako casto nazivo aj znie/. Nakoniec, kopa metalovych kapiel ktore mam rad uz do toho tiez spadla. S tym proste asi nic nenarobime, akurat som viac zacal chodit na koncerty. je tam totiz lepsi zvuk...

Na kompresii dynamiky toho stojí pomerne dosť, ide skôr o to, o akej kompresii sa bavíme. Nebol by som rád, ak by vznikol dojem, že kompresor je nejaká brutálna beštia, ktorá bola primárne určená na ničenie hudobného zážitku audiofila a jeho dohnanie k prepichnutiu si bubienkov zlatým banánikom z bezkyslíkatej medi. Kompresor v reťazci tvorí zvuk nástroja rovnako, ako nástroj samotný. Keď zoberiem napríklad basu. Jednoduchý nástroj, ale už aj tak je to je komplikovaný reťazec, v ktorom sa tvorí zvuk. Muzikant (spôsob hry) - nástroj (drevo, struny, snímače) - zosilňovač (vstup tranzistor/lampa, gain, kompresor, ekvalizér, koncový stupeň) - bedne - mikrofón (miestnosť, poloha mikrofónu) - záznam - mix. V tomto reťazci samozrejme má čo robiť aj kompresor, podieľa sa na zvuku rovnako, ako hocičo iné z vymenovaného. Určite by sme umelca prekvapili požiadavkou, aby nehral cez repro, lebo tam vzniká najväčšie skreslenie v celom reťazci a nástroj neznie verne. Pri mixovaní dobre nastavený kompresor basu perfektne zhutní, prípadne sa ešte odpichne sidechain kompresia od bicích a basa ich potom neprekrýva.

Kompresory existujú v rozličných podobách a myslím, že by nikto nemal záujem v dnešnej dobe počúvať nahrávky, ktoré by vznikali bez nich. Ak sa teda bavíme o hudbe, kde ak vypnú elektriku, kapela ide fajčiť, aby nemusela počúvať bubeníka trénujúcho virble. Už čo sa deje pri masteringu je iná vec, ja len trochu chcem obhájiť kompresor, ktorý sám o sebe nie je o nič nebezpečnejší, než ekvalizér.

Hmm, koncerty a zvuk, nuž ako kde. Horší zvuk, než mala Metallica v BA som asi ešte pri veľkej kapele nezažil. A to mali aparatúru, za ktorú by som bol býval ochotný nechať sa zneužiť veľkým svalnatým černochom (nie, nehláste sa, to bolo dávno, ponuka už neplatí). Slayer, Sepultura veľmi zle, naopak Kiss, Iron Maiden, Stratovarius fajn, aby som uviedol pár príkladov. Ešte Warchalovci mávali dobrý zvuk.

Cely point je samozrejme v tom, ze CD ako format dava tak obrovsky priestor na kvalitny zvuk, proste je to neporovnatelne s analogovym LP, no a namiesto toho aby sa tie perfektne parametre pouzili na vytvorenie kvalitneho verneho zvuku, niecoho co cloveka posadi na rit, namiesto toho, po tom co sa to vacsinou za drahe peniaze a poctivo nahralo a splacalo presne ako pises, tak sa to na konci splosti a nayebe do spicky aby to vrieskalo, lebo to tak chce producent. A producent to tak chce lebo sa to lahsie preda. Lebo to dobre znie tam kde to ludia pocuvaju. Takze kde dnes pocuvaju ludia hudbu? Ludia pocuvaju hudbu v aute, alebo so sluchatkami v usiach. Niekedy pocuvali cele albumy doma, v klubovniach, s kamaratmi pri vine, poldeci, jointe, s babami, dnes skipuju songy za pochodu alebo za jazdy autom, alebo to pustia do plastovych JeBLbose siditok za nekrestanske peniaze, alebo si pudruju nosy v miestnej diskodiere. Tam vsade potrebuju aby to bolo hlucne a nabasovane. To je proste fakt, je po tom mega dopyt. A zvukar mu to teda da, presne preto ze to dnesna digi technologia umoznuje urobit lahko, a ked treba a tlaci termin a hypoteka, tak aj doma v obyvacke.

V tomto máš samozrejme pravdu, celé je to o nasmerovaní na konzumenta (v tom najhoršom zmysle, mienim tým spotrebné stádo, beztvarú masu s farebnými "značkovými" sluchátkami). Čo sa týka CD ako nosiča, tam nie je o čom vôbec diskutovať. Gramo a platne? Jasné. Mrchavá nostalgia... Tiež rád na chate svietim petrolejkou.

Dalsia vec je ze take nahravky obsahuju obrovske mnozstvo skreslenia a sumu, ktory spoluvytvara dojem hlasitosti, ale v skutocnosti moze poskodit sluch, alebo reproduktory. Daju sa najst videa s odfiltrovanymi distortion zlozkami z regularnych nahravok - je toho tolko ze to ma normalne melodiu a rytmus, da sa na to tancovat, nieco ako party v opiovom pelechu. Proste chce to coraz vacsiu davku loudness - ako kazda droga. Takze kto ma zdrave usi, nech radsej zostane cisty a kupuje CD. Ja napriklad si svoje mp3 drogy do posilovne a do lietadla ripujem sam :)

Už som to spomínal minule, že efektov resp. efektových pluginov dnes existujú mraky. Patria medzi ne aj excitery, ktoré umelo pridávajú vyššie harmonické. Zvuk znie živšie, pretože už sme bežného zvuku nasaturovaní. Už nestačí dobre nahratý rytmičák, najprv sa mu trochu odfiltrujú struny, aby moc nedoznievali a potom sa mu pridajú exciterom vyššie harmonické, aby bol chrumkavý (verdammte scheisse, skoro som napísal crispy, ale objavila sa mi vidina Iztapu, ako pokyvkáva ukazováčikom).

A to je dan dobe. Mame coraz viac informacii ale sme coraz hlupejsi. Mame coraz lespie auta ale stojime s nimi v zapchach.

McStinger - niekedy musis prist na vino

OK, niekedy prídem. Posedíme, pohundreme :)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...