Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím,

u mých hodinek FORTIS Flieger 595.10.46 se mi zespodu skla vytvořily divné, pravidelně rozložené flíčky. Tyto jsou jen po obvodu skla, vždy mezi indexy potaženými luminiscenční barvou, nad indexy je sklo čisté. Netuším, co mohlo flíčky způsobit, v jednom hodinářství v Brně mi řekli, že vlhkost to není, ale že se s tím ještě nesetkali.

Nevíte někdo, čím to je a co to vlastně je? A jestli by to šlo opravit vyčištěním spodku skla nebo je potřeba sklo rovnou vyměnit?

Díky...

post-1206-1247568286.jpg

Návštěvník YPO
Odesláno

napadá mě nejspíš naprostá kravina, ale nemůže to být vzlínání oleje, když je to jenom po těch stranách

Odesláno (upraveno)

... určitě bych to urychleně řešil. Něco tam vzlíná a může začít naleptávat i ciferník atd.

edit: nebo to může být narušený AR ... možná byly někde dlouho ve výloze a pralo se do nich halogenem

Upraveno uživatelem vlabar
Odesláno

Tak jsem zjistil, že v Brně mám asi jedinou šanci to nechat opravit (vyměnit sklíčko, zkontrolovat vodotěsnost a případně přetěsnit) v servise u Hanáka. Na tom je pozitivní, že je tam donesu osobně. Ale zase po přečtení množství negativních zkušeností v jednom zdejším vlákně se mi tam moc nechce. Jako další možnost zvažuji poslat je na opravu do pražského NESTu. Kterou možnost byste zvolili vy?

Jinak jsem zjišťoval, že minerální sklíčko by mě přislo na 460 a safírové na 4390 korun. Chvilku jsem byl nadšený pro ten safír, ale pak jsem si tady četl o choulostivosti vnější antireflexní vrstvy na něm a tak moje nadšení trochu opadlo.

Návštěvník YPO
Odesláno
Tak jsem zjistil, že v Brně mám asi jedinou šanci to nechat opravit (vyměnit sklíčko, zkontrolovat vodotěsnost a případně přetěsnit) v servise u Hanáka. Na tom je pozitivní, že je tam donesu osobně. Ale zase po přečtení množství negativních zkušeností v jednom zdejším vlákně se mi tam moc nechce. Jako další možnost zvažuji poslat je na opravu do pražského NESTu. Kterou možnost byste zvolili vy?

Jinak jsem zjišťoval, že minerální sklíčko by mě přislo na 460 a safírové na 4390 korun. Chvilku jsem byl nadšený pro ten safír, ale pak jsem si tady četl o choulostivosti vnější antireflexní vrstvy na něm a tak moje nadšení trochu opadlo.

já bych zvolil možnost tři a poslal bych je na opravu do carollina

Odesláno
já bych zvolil možnost tři a poslal bych je na opravu do carollina

Opravují tam i Fortis? Na jejich webu jsem našel jen tohle: "Provádíme záruční i pozáruční servis pro hodinky značek Rolex, Cartier, Breitling, Maurice Lacroix, Montblanc a Raymond Weil."

Díky za tip.

Návštěvník YPO
Odesláno
Opravují tam i Fortis? Na jejich webu jsem našel jen tohle: "Provádíme záruční i pozáruční servis pro hodinky značek Rolex, Cartier, Breitling, Maurice Lacroix, Montblanc a Raymond Weil."

Díky za tip.

ano opravují - je to záruční i pozáruční servis na fortis i když to na webu nemají

Odesláno
ano opravují - je to záruční i pozáruční servis na fortis i když to na webu nemají

a spíš minerální nebo safírové sklíčko? na každodenní nošení. teď tam mám minerální a je na něm jen pár malinkých škrábanců. na tom originálním minerálním sklíčku žádná antireflexní vrstva není, že?

Návštěvník YPO
Odesláno
a spíš minerální nebo safírové sklíčko? na každodenní nošení. teď tam mám minerální a je na něm jen pár malinkých škrábanců. na tom originálním minerálním sklíčku žádná antireflexní vrstva není, že?

už se snad dělá i minerál s AR - nejjednodušší bude zvednout telefon a poptat se pana městky v carollinu na zdraví :)

Odesláno (upraveno)

Dělaly se mi taky fleky zespoda zevnitř na Fortis Pilot Professional (595-22-41-L). Sice ne tak výrazné, ale byly tam. Mám pocit, že ty fleky nějak souvisí s tím sajrajtem, co má tu lunminiscenční funkci na čísleníku co to tím natírali. Pan Městka se ptal, jestli neležely dlouho ve výloze, kde na ně pražilo. Rozhodně neležely. Nechal jsem si vyměnit minerál za oboustranný safír a doporučil bych to komukoliv. Ty hodinky vypadají líp.

Na ninerálu nebyla myslím žádná.

Upraveno uživatelem yed69
Odesláno
Sice ne tak výrazné, ale byly tam.

Ony ty fleky nijak výrazné nejsou, chvilku mi trvalo, než se mi podařilo je vyfotit tak, aby na fotce byly vidět.

Mám pocit, že ty fleky nějak souvisí s tím sajrajtem, co má tu luminiscenční funkci na čísleníku co to tím natírali.

To mě už taky napadlo, že by to mohlo být tím. Hodinky jsem nekupoval nové, takže jestli někde ležely netuším.

Odesláno

Tak jsem si byl dneska po práci zaplavat. Samozřejmě s hodinkami. No a pod vodou ty fleky jsou krásně vidět, ale vypadá to, že je to obráceně, že prakticky všude zespoda sklíčka je jakýsi povlak a jen na krajích mezi svítícími indexy ne. To by pak potvrzovalo teorii, že je to něco z té luminiscenční barvy, protože všude nad tou barvou je ten povlak, kde není ta barva, tam není ani ten povlak.

Zkusím to vyfotit z jiného úhlu...

Odesláno

Díky za tip.

Ano, dělají tam i Fortis (tam je Nest nosí, teda aspoň nosil, když jsem tam ještě pracoval a pochybuji, že by je teď nosil jinam), ale pan Městka nepříjímá opravy poštou (aspoň ne pro značky, které Carollinum neprodává). Takže jedině přinést osobně a nebo poslat poštou do Nestu.

Tak jsem si byl dneska po práci zaplavat. Samozřejmě s hodinkami. No a pod vodou ty fleky jsou krásně vidět, ale vypadá to, že je to obráceně, že prakticky všude zespoda sklíčka je jakýsi povlak a jen na krajích mezi svítícími indexy ne. To by pak potvrzovalo teorii, že je to něco z té luminiscenční barvy, protože všude nad tou barvou je ten povlak, kde není ta barva, tam není ani ten povlak.

Zkusím to vyfotit z jiného úhlu...

Nemůže to být spíš vada antireflexní vrstvy?

Odesláno

No já nevím, a nedělal s nima někdo něco. Na těch fotkách nevidím žádnej těsnící kroužek, takže jestli někdo někdy náhodou nepřilepil ten hardlex nějakou sračkou.

Odesláno
Nemůže to být vada antireflexní vrstvy, protože na tom minerálním skle by žádná být neměla.

Podle mě je tam vnitřní antireflex a je nějakým způsobem narušený. Osobně bych tam dal safír s oboustrannou AR vrstvou. Vzhledem hodinky stoupnou o několik tříd výš a, pokud si správně vzpomínám na své dávné zkušenosti s minerálním sklem, vnější AR na safíru není zdaleka tak náchylný na poškrábání jako minerál.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...