dadasfx Odesláno 25. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 25. srpna 2009 Na Ebay se valely celkem pekne Primky cal. 50.1 tak jsem je vzal za $47. Ale uz vidim po nejakych 15ti hodinach, ze se spozdily o asi hodinu a pul. Napadlo me ze si je zkusim seridit sam a zatim je nebudu davat do servisu. Pochopil jsem spravne, ze takova ta vyryta stupnice vzadu na calibru je stelovatko k nastaveni presnosti chodu? Zkusil jsem to tahylko posunout do prava ve smeru hodinovych rucicek asi o milimert a doufam ze se tim zrychli. Nebo se pletu a zrychluje se doleva? Jeste by me zajimalo co znamena to cislo na dynku. Predpokladam ze to je vyrobni cislo, ale zajimalo by me jestli se podle toho da nekde najit treba rok vyroby nebo jestli jsou necim zvlastni nebo nejaka jina informace. Existuje nejaka databaze? Diky
Filipes Odesláno 25. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 25. srpna 2009 postup máš správný, ale tak velká odchylka je na návštěvu hodináře - to regulací nepošteluješ
JHonza Odesláno 25. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 25. srpna 2009 U všech PRIMek, které jsem kdy viděl, a tyto nejsou výjimkou se zrychluje posunem ve směru hod. ručiček (viz obrázek), tedy packa s uchycením vlásku směrem doprava. Ale nevím, nevím - tak se dá dotáhnout nanejvýš několik minut denně. Tohle spíš vypadá na nějakou závadu a teda na hodináře. Číslo na dýnku je výrobní číslo, zasvěcenec by z něj jistě určil i rok výroby. Já osobně bych tipoval někde kolem r. 1965 - starší měly na regulaci chodu ručku a vyhnutý vlásek, novější naopak strojek uchycený v pouzdru plechovou vložkou. Pouzdro a hlavně číselník vypadají dobře a to je hlavní - kalibr 50 je vcelku běžný a opraví to každý šikovný hodinář.
dadasfx Odesláno 25. srpna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 25. srpna 2009 Hm to jsem mi nasadili brouka s tou zavadou. Ted me napada ze kdyz vytahnu korunku abych srovnal cas tak se sekundovka nezastavi. Je to normalni?
Aldo Odesláno 25. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 25. srpna 2009 Hm to jsem mi nasadili brouka s tou zavadou. Ted me napada ze kdyz vytahnu korunku abych srovnal cas tak se sekundovka nezastavi. Je to normalni? Ano to je normální, kalibr 50 nemá hacking, tudíž se vteřinovka bežně nezastaví, ale jde ji zastavit současným mírným tažením za korunku ven (ve vytažené poloze) a jakoby snahou nastavit ručičky zpět, názory na škodlivost tohoto postupu vůči hodinkám se však různí. Každopádně navštiv hodináře, může to být např. slepený nabo zamotaný vlásek, nebo taky něco jiného, ale jak už psal widloun, padesátku by měl umět opravit každý šikovný hodinář.
JII. Odesláno 25. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 25. srpna 2009 (upraveno) Mám stejné Primky (ve zlatém pouzdře) a vteřinovka se chová stejně, takže to asi běžné bude. //Pomalejší. Upraveno 25. srpna 2009 uživatelem JII.
dadasfx Odesláno 25. srpna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 25. srpna 2009 Dik vsem za odpovedi. Zkusim si stim jeste pohrat jestli to trosku naladim a pak k hodinari.
frista Odesláno 25. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 25. srpna 2009 Dik vsem za odpovedi. Zkusim si stim jeste pohrat jestli to trosku naladim a pak k hodinari. Na hrani si kup lego, kdyz mas zpozdeni 1a pul hodky, to nepostelujes ani kdybys kroutil vsema rucickama. Proste se ti zamotal vlasek, nebo tak neco.
JHonza Odesláno 25. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 25. srpna 2009 Ano to je normální, kalibr 50 nemá hacking, tudíž se vteřinovka bežně nezastaví, ale jde ji zastavit současným mírným tažením za korunku ven (ve vytažené poloze) a jakoby snahou nastavit ručičky zpět, názory na škodlivost tohoto postupu vůči hodinkám se však různí. Každopádně navštiv hodináře, může to být např. slepený nabo zamotaný vlásek, nebo taky něco jiného, ale jak už psal widloun, padesátku by měl umět opravit každý šikovný hodinář. Pokud vím, hacking nemá žádný z předkapitalistických mechanických kalibrů PRIM. A zkoušel jsem výše uvedený postup, u 96 s centrální vteřinovkou to vcelku funguje (ale radši bych to nezkoušel moc často), u ostatních, které mám (50, 52 a 66) se na mě vteřinovka vesele usmívala a šlapala dál.
Diamondking Odesláno 25. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 25. srpna 2009 je, kalibr nema hacking Ty brďo a já myslel,že hacking je to,že se ti vteřinová ručička při nastavování času posune automaticky na dvanáctku,zase jsem o něco chytřejší a vím že ty moje hoďky mají hacking.....
dadasfx Odesláno 26. srpna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 26. srpna 2009 No mozna se dam na hodinarinu. Uz je to vice nez 24 hodin co jsem ty hodinky zkusil postelovat a musim rict ze jdou na minutu presne. Nevim jestli i na vterinu, protoze jsem si nevsiml kde byla vterinovka kdyz jsem je naposledy srovanal, ale minutovka je kde ma. Zatim je ale na zavery brzo a uvidim po par dnech. Slusny pokrok na to ze sly o hodinu a pul pozde po cca 18ti hodinach.
Karlos Odesláno 26. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2009 No, nejspíš máš asi neobyčejné štěstí, že jsi při svém štelování nějak neúmyslně (takový vedlejší efekt ) způsobil zároveň i to, že se strojek zase rozeběhl jak má
Karlos Odesláno 26. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2009 Jo, tak to bývá Možná se strojek jen lekl, když tě viděl blížit se se šroubovákem v ruce a raději zase jde.
PepaSFI Odesláno 26. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2009 stručně bych to nastavování přirovnal ke struně na kytaře. Ta regulační ručka působí jako když se struna přitiskne k hmatníku. Když ji posunete směrem ke konci vlásku, prodloužíte jeho činnou délku a kmitá to pomaleji. Když ji posunete od konce, jakoby jste vlásek zkrátili a kmitá na vyšší frekvenci.
lib Odesláno 26. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 26. srpna 2009 na strelnici skoro vzdycky zacatecnici prvne strileji lip, nez ja... Coby začátečník se tedy nemusím bát souboje na kolty s profesionálem! To je dobrý vědět. Taky se s hodinkami nebudu pouštět do žádných menších věcí jako přeleštění a pod. Kdo si na pořádnou příležitost počká, ten se dočká .....
mechano Odesláno 27. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 27. srpna 2009 na strelnici skoro vzdycky zacatecnici prvne strileji lip, nez ja... No, a co potom, pozdějc ?
JHonza Odesláno 27. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 27. srpna 2009 (upraveno) No mozna se dam na hodinarinu. Uz je to vice nez 24 hodin co jsem ty hodinky zkusil postelovat a musim rict ze jdou na minutu presne. Nevim jestli i na vterinu, protoze jsem si nevsiml kde byla vterinovka kdyz jsem je naposledy srovanal, ale minutovka je kde ma. Zatim je ale na zavery brzo a uvidim po par dnech. Slusny pokrok na to ze sly o hodinu a pul pozde po cca 18ti hodinach. Jen je zajímavé, že se pozdily a ne předcházely. Jakýkoliv problém s vláskem (zamotání, slepení) má totiž obvykle za následek zkrácení jeho efektivní délky a tím velké předcházení - viz příspěvek člena PepaSFI: stručně bych to nastavování přirovnal ke struně na kytaře. Ta regulační ručka působí jako když se struna přitiskne k hmatníku. Když ji posunete směrem ke konci vlásku, prodloužíte jeho činnou délku a kmitá to pomaleji. Když ji posunete od konce, jakoby jste vlásek zkrátili a kmitá na vyšší frekvenci. Jako jediné vysvětlení mě napadá nějaká větší nečistota, která se vozila na setrvačce a zvyšovala její hmotnost a tím moment setrvačnosti a při zásahu odpadla. Ještě bych se raději podíval, jestli se uvnitř strojku nefláká nějaký kus sajrajtu. EDIT: grafická úprava příspěvku Upraveno 27. srpna 2009 uživatelem Widloun
Mech Odesláno 27. srpna 2009 Nahlásit Odesláno 27. srpna 2009 No mozna se dam na hodinarinu. Uz je to vice nez 24 hodin co jsem ty hodinky zkusil postelovat a musim rict ze jdou na minutu presne. Nevim jestli i na vterinu, protoze jsem si nevsiml kde byla vterinovka kdyz jsem je naposledy srovanal, ale minutovka je kde ma. Zatim je ale na zavery brzo a uvidim po par dnech. Slusny pokrok na to ze sly o hodinu a pul pozde po cca 18ti hodinach. A taky záleží na tom, jestli je při tom měření nosíš, nebo jestli leží někde na polici ve vodorovné poloze.
dadasfx Odesláno 28. srpna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 28. srpna 2009 Widloun: ano to je mozne ze tam byla nejaka spina. ja to zkusil profouknout. To mohlo pomoci. Mech: mam je doma na stole, protoze mi jsou male (dam je nejake zenske v rodine)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se