Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Pavčo, moc děkuju za velmi zajímavé informace a ještě se zeptám:

- jak často je třeba ten plyn doplňovat (měnit) ?

- ještě mě zajímá, jak často je třeba dělat servisní prohlídky?

Odesláno (upraveno)
Pavčo, moc děkuju za velmi zajímavé informace a ještě se zeptám:

- jak často je třeba ten plyn doplňovat (měnit) ?

- ještě mě zajímá, jak často je třeba dělat servisní prohlídky?

Pokud vím, tak plynová náplň se nemění nikdy, servisní prohlídky by se asi, jako u každých hodin, dělat měly, ale jak dalece kritické to je nevím. Ty moje ATMOSky z roku 1955, když jsem je koupil (to je asi před 10 lety), tak šlapaly jako divé, ale moc rychle, bylo to mimo možnosti regulace, byl tam poškozený (spadlý) díl závěsu kyvadla a vlákno bylo tím pádem nějak kratší. Nebýt toho, tak by běžely asi v pohodě. Ty druhé z roku 1973 v servisu nebyly a jdou naprosto perfektně.

Upraveno uživatelem pavča
Odesláno
pavco, ty moje běhaly špatně, protože rozdíl teplot v místnosti byl cca 8 stupňů v létě a zimě. Možná při rozdílu 1-2 stupně je chod dobrý a nátah akorátní, v mých podmínkách to ale při zvětšeném rozdíli teplot nefungovalo dobře, Potvrzuji nutnost pevného podkladu, nejlépe samostatná pevná police na zdi, při umístění na běžně stojící nábytek to bala tragédie.

Tak to je pravda, prudká a velká změna teploty jim dává asi trochu zabrat, stává se mi, když ráno třeba v zimě větráme a teplota se prudce sníží třeba tak o 10°C, tak se tak natáhnou, že je slyšet, jak tam přeskakuje natahovací mechanismus, pěkně to tam lupe, ale s tím je jistě počítáno.

Odesláno
Maji nejake udane provozni teploty? Jestli se treba v extremnim vykyvu ten nemuzou poskodit......

Tak jsem projel návod na použití (ten mi při opravě dali) a je tam vše od principu, vybalení, umístění, regulace chodu až po otírání prachu, ale o teplotním rozmezí ani zmínka, jen požadavek na velmi stabilní umístění. Žádný požadavek na servisní prohlídky, nic. Jen upozornění, že hodiny jsou nastaveny v nadmořské výšce 3000 feet a že při provozu v jiné nadmořské výšce je nutno doregulovat přesnost chodu.

Odesláno
Tak jsem projel návod na použití (ten mi při opravě dali) a je tam vše od principu, vybalení, umístění, regulace chodu až po otírání prachu, ale o teplotním rozmezí ani zmínka, jen požadavek na velmi stabilní umístění. Žádný požadavek na servisní prohlídky, nic. Jen upozornění, že hodiny jsou nastaveny v nadmořské výšce 3000 feet a že při provozu v jiné nadmořské výšce je nutno doregulovat přesnost chodu.

Takze asi bude ten system docela odolny. Maximalne se asi takovy extremni vykyv projevi na presnosti.....

Odesláno

Tak mi to nedalo, našel jsem další příručku (já jsem ani vše co mi dali do dneška nepročetl) a je to tady:

doporučené teplotní pracovní rozmezí: 15 až 30°C

změna teploty o 1°C způsobí nátah na 48 hodin chodu

hodiny jsou prakticky bezúdržbové, doporučený servisní interval je 600 let (!!!) (asi myšlena generálka, ale je to možné, protože dělají i hodiny s kalendářem do roku 3000)

ale doporučené servisní čištění stroje je po 20 letech

energetická spotřeba: 60 miliónů hodin ATMOS současně v chodu nespotřebuje více energie než je týdenní spotřeba 15W žárovky.

To čumím, ale píší to.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Pro zajímavost k původní otázce kdo je vyrábí.

Jde o vynález J.L Reuttera, který je také vyráběl. Údajně je LeCoultre viděl v Paříži za výlohou a napadlo ho, že je to dobrý business a koupil k nim práva. Pak je LC výrazně zdokonalili. Původní Reutterovy používaly rtuť a čpavek. Nedávno na ebay se takové původní J.L Reutter dražily.

Taky jsem se dočetl, že nápad je již ze 17tého století a v 18tém století angličan jménem James Cox sestrojil hodiny na obdobném principu, s použitím rtuťového barometru, ty jsou dodnes někde v Anglii v muzeu, ale neběží.

Obdobně fungují i hodiny Arthura Beverlyho na Novém Zélandu, které údajně nepřetržitě bez natažení běží od r. 1864 a jako medium používají obyčejný vzduch, který tlačí na membránu.

V padesátých letech vyráběla v USA napodobeninu firma MASTERCRAFTERS CLOCK & RADIO CO. jako Model 308. Ale na elektriku :-). S JLC se soudili a prohráli to. Také jsou občas k vidění na ebay jako sběratelská kuriozitka.

• po měsících...
Odesláno (upraveno)

Parádní princip! Docela bych pochopil člověka, kterej za to dá 16.000 Euro.

No zpátky na zem, pokračuju v šetření na něco dostupnějšího od Erwina Sattlera...

Každopádně Davide díky za další z Tvých (pro mě až exotických) tipů - vlákno jsem objevil až dnes.

edit: a samozřejmě díky pavčovi!!!

Upraveno uživatelem twinsfather
Odesláno
Docela bych pochopil člověka, kterej za to dá 16.000 Euro.

Každej hodinář je musí mít doma! Dají se pořídit za mnohem míň peněz. Já sehnal na ebay asi za 20 000, - Kč. Obyčejný klasický samozřejmě, bez komplikací, ne tydle moderní.

• po měsíci...
  • po měsíci...
  • po měsících...
Odesláno

Pokuď mi je známo, tak existují taky hodiny Atmos s nápisem Cartier. Někde jsem četl, že Cartier působil jako exportér pro severní Ameriku, ale v 1. polovině 20. století ještě JLC nebyli v Americe známí tak proto. Btw. Grande Maison de Valle de Joux (jestli jsem se sekl v gramatice, tak se omlouvám) vyrábí taky náramkovou obdobu z řady Master Comresor, jsou ale natahovány rozdílem tlaku vody při potápění, po případě mám dojem automatickým nátahem.

• Po roku...
Odesláno (upraveno)

Obnovuji starší vlákno, ať nezakládám nové.

Atmos mě fascinují od té doby, co jsem je viděl u zákazníka a doma si vyhledal, co to valstně bylo zač.

Trošku jsem sondoval na ebay a jak bylo v tomto vláknu zmíněno - LeCoultre se tam objevují i kolem 600 - 1000 USD.

Rád bych se zeptal:

1. co si myslíte o koupi Atmosek v takovéto cenové relaci, jestli se dá koupit kvalitní zachovalý kus,

nebo je to zbytečná loterie.

2. Je je někdo v ČR schopný servisovat?

3. Sice mají aretaci pro převoz, ale je je reálné nechat poslat třeba z USA?

Díky za každou podnětnou odpověď.

Tak jsem možná našel odpověď

Ok, so what exactly are these things supposed to cost?

Many people ask me to give a value to their Atmos clock. This is not an easy task. Many companies gave Atmos clocks to people upon retirement or as general thanks for long service and people also of course acquired Atmos clocks through various other means. Thus, many people are finding Atmos clocks in various conditions among the things of their parents or at estate sales, etc., and wonder what they are worth. I am providing this list not as a definitive explanation of the value of every single Atmos clock ever made, but instead, to provide some guidelines for people to expect realistic amounts and to understand that while there are some Atmos clocks which are very rare, many were made on a mass production basis and are thus very nice, but certainly not "priceless".

Further, anyone finding an old Atmos clock must recall that the Atmos should be serviced every 20 years. Thus, any clock you may just "find" is likely unserviced and perhaps even non-functional. There is a great difference between the value of a working clock and a non-working one. Thus to maximize the value of any clock, it is wise to first get it up and running. Fortunately, several very competent individuals exist that do this kind of work, for example:

Andre Walliman of Antique Clock Repair at (703) 318-6292

Mike Murray of Mike's Clock Clinic at (310) 828-6707

In general, if you have an Atmos clock with a serial number lower than 10,000 or most particularly lower than 5,000, you likely have a very early "mercury" type Atmos clock. These vary in value depending upon condition, etc., but may be worth anywhere from $2,000-$40,000.

Atmos clocks with serial numbers between 10,000 and 25,000 are mainly from the earliest production runs. These are special clocks to be sure, but were made with mass production thus are typically worth about $1,500.

Atmos clocks with serial numbers between 25,000 and 300,000 were made in the 1950's and 1960's. This is most of what you find floating around. Just in general condition, perhaps running, these are the ones you often see selling used for about $800-$1,000. The only serious problem in purchasing one of these "typical" used Atmos clocks, is that very often their condition is poor and getting the clock fixed including the high cost of parts that may need to be replaced can perhaps cost up to the price you paid for the clock itself, not a very good bargain.

Atmos clocks with serial numbers between 300,000 and 550,000 are the 1970's, not much unlike the 1950's and 1960's models, with some cute variations like plastic cases with designs, unusual faces, hands, etc. Their value is similar to the others from this type and have the same caveats with regard to repairs. Ones that are unique are worth typically $1,500.

In the early 1980's the Atmos clock mechanism was radically changed. Some regard this as a very positive step, others consider the older Atmos clocks to be better made. Typically an Atmos clock with a serial number over 600,000 is of the new type, also called the 540. These are the Atmos clocks you will find today as new clocks. There are various kinds. The basic one is called the Elysee which is worth $3,000 new. Others include the China at $13,700, the Vendome at $5,600, the Fontainebleau at $4,000, the Royale at $7,100, the Beaubourg at $3,900, the Opera at $5,250, the Atlantis at $5,950 and the Marqueterie at $59,900. Then there is the most expensive production Atmos of all, the Joaillerie Blue Quartz at $169,000.

I have sold many Atmos clocks to people, both new and used, and I can honestly say that in my experience with someone new to Atmos clocks, purchasing a new clock is a very good idea. They come with a three year world-wide warranty and of course are perfectly mint new with all the manuals, boxes, etc., that one would expect. Used clocks seem a good deal since they are often available pretty cheaply, but unless they have been overhauled and repaired, the deal may not be as good as it first appears.

Sure hope this helps everyone and I am always here to answer questions about Atmos clocks!

Sincerely,

Upraveno uživatelem Rodkopf

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...