Přejít na obsah

Zimní sezóna a lyžařská výbava

Návštěvník Snow

Doporučené příspěvky

První si přečti na co jsem mu odpověděl a pak mi tu něco piš.....

Já tě nenutím číst co jsem mu odpověděl, ...

Nechme toho, v tehle logice se ztracim. Ty boty jsou vhodne skutecne jen na klouzani bokem na necarvovych lyzich od chaty k chate. To, ze nekdo takhle jezdi, a rad, je v poradku. Jakekoliv, byt jen trochu ambiciozni jezdeni nepripada v uvahu. Marosh to napsal strucneji za pouziti mirne ironie a vtipku. Neco jako, kdyz nekdo ve vlakne o pilotkach napise:"Archimede nestoji ani za uvahu, to si radsi kup novou tely." Nemyslim, ze nazyvat pisatele kokotem by nekoho byt jen napadlo. A to i pres to, ze Archimede dela mnoha lidem radost.

Upraveno uživatelem Hasňa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Snow

Ja jsem poridil boty Tecnica Diablo flex 130 a trpim jako zvire

Ani se nedivím.

zvladnu tak 4 hodiny na svahu, pak musi dolu

Čtyři hodiny na svahu není vůbec špatný výkon, naopak bych byl spokojený.

snad se vyslapnou

V ten moment, až se vyšlápnou, je vyhodíš. Vyšláplá botička je totiž zralá na odpis.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Snow

No, drobet se nám diskuse ohledně bot se zadním nástupem vyostřila. Pravdou zůstává, že mě wave-ceptor překvapil, myslel jsem, že bouřlivák na fóru jsem jen já sám a ono mi je toto výsadní právo upíráno, ať se to už neopakuje 1h7040.gif.

K věci, výše zmíněné přeskáče nemusí vypadat tak otřesně jako zobrazená Dalbella. Jen na okraj, tímto před pár lety firma, která se nyní pyšní botami s FIS parametry plnila svahy, nic jiného totiž neuměli. Když předloni představili novou řadu s vlajkovou lodí Scorpion s flexí 150 (v ČR se bohužel neprodává), nevěřil jsem vlastním očím, bylo to ohromné překvapení

Wave-ceptor a jiní, kteří dávají přednost pohodlným přeskáčům před svěráky si nemusí mermocí utrhnout kdovíjakou ostudu na svahu před zraky slovutných expertů a estétů, mohou si totiž koupit i elegantní botky, které si nic nezadají s elegancí hladkých Lange odívaných věhlasným Pininfarinou. Například takové Nordica Gransport nevypadají vůbec zle, není-liž pravda ?

Edit - patrně bych měl přeskáče osvětlit. Jedná se o koncept zachování klasiky v kombinaci s pohodlím se zachování vysoké flexe. Botu lze ve velkém úhlu rozevřít a zadní díl pounout dozadu. Umožňují také velmi snadnou chůzi.

Upraveno uživatelem Snow
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Snow
Měl jsem před tím Lange 70 a byla v pohodě, jsem spíše rekreační lyžař" Co jsem zkoušel 80 Salomon a Lange, ty se mě právě zdáli dost měké, bota se kroutila jak psí ocas, pak 90 Rossignol a další a zase se mě v tom vyklali nohy

Vím, že je každá bota jiná, ale tenhle popis je slušný chaos.

Lange - flexe 70 = pohoda

Salomon, Lange - flexe 80 = měkké

Rossignol a další - flexe 90 = vyklaly se nohy

No ty vole, k neuvěření :eek:.

no a tady ta Atomica mě připadne dost tvrdá na moje požadavky, navíc je v ní noha velmi stabilní a jak v peřince" Víš jak, já třeba odložím lyže a jdu další tři hodiny někde lesem mrknout na kopec pěšky a na tyhle bejkárny to bude asi stačit :)

Hele, vypravit se tři hodiny na kopec v těhle přeskáčích, které nemají pořádné přepínání na Walk ani Vibram podrážku tudíž nejsou Freeridové je blbost, to Ti fakt nežeru. Na tyhle akce by sis musel koupit třeba Dynafity TLT5 Mountain, pak bych Ti možná věřil

Upraveno uživatelem Snow
Odkaz ke komentáři

K věci, výše zmíněné přeskáče nemusí vypadat tak otřesně jako zobrazená Dalbella. Jen na okraj, tímto před pár lety firma, která se nyní pyšní botami s FIS parametry plnila svahy, nic jiného totiž neuměli. Když předloni představili novou řadu s vlajkovou lodí Scorpion s flexí 150 (v ČR se bohužel neprodává), nevěřil jsem vlastním očím, bylo to ohromné překvapení

Dokud jsem si loni sám nekoupil Dalbella, tak jsem je měl díky minulosti spojený právě s výrobou "papučí" spíš než sjezdových bot. Ale časy se mění a musím říct, že jsem naprosto spokojenej, hlavně oproti minulým botám. Nejlepší je, že jsou kompatibilní s mýma nohama, takže v nich v pohodě vydržím několik hodin, aniž bych výrazně trpěl. Paradoxně jsou mi pohodlnější jak měkký boty na snowboard co mám (snad za přiznání že občas sběhnu k "odvrácené straně" nedostanu vyhazov z tohoto vlákna :worried_anim:)

Obouvání je sice peklo, hlavně když jsem je jednou zapomněl přes noc v autě, ale kvůli tomu bych asi jinej systém nehledal.

Wave-ceptor a jiní, kteří dávají přednost pohodlným přeskáčům před svěráky si nemusí mermocí utrhnout kdovíjakou ostudu na svahu před zraky slovutných expertů a estétů, mohou si totiž koupit i elegantní botky, které si nic nezadají s elegancí hladkých Lange odívaných věhlasným Pininfarinou. Například takové Nordica Gransport nevypadají vůbec zle, není-liž pravda ?

Edit - patrně bych měl přeskáče osvětlit. Jedná se o koncept zachování klasiky v kombinaci s pohodlím se zachování vysoké flexe. Botu lze ve velkém úhlu rozevřít a zadní díl pounout dozadu. Umožňují také velmi snadnou chůzi.

Nevěděl jsem že Lange maluje Pininfarina, díky za info

Ty Nordicy nevypadají špatně, jen by mě zajímalo to nazouvání - o kolik je to lepší než klasika a jestli je to tak snadný, jako dřívější konstrukce se zadním nástupem - tam se bota odklápěla ještě níž.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Snow

Dokud jsem si loni sám nekoupil Dalbella

Jaký máš model ? Scorpion ? Jak tvrdé ?

Paradoxně jsou mi pohodlnější jak měkký boty na snowboard co mám (snad za přiznání že občas sběhnu k "odvrácené straně" nedostanu vyhazov z tohoto vlákna :worried_anim:)

Skoro ano.

Nevěděl jsem že Lange maluje Pininfarina, díky za info

Jen jeden nebo dva roky. Závodní řadu a limitované edice.

Ty Nordicy nevypadají špatně, jen by mě zajímalo to nazouvání - o kolik je to lepší než klasika a jestli je to tak snadný, jako dřívější konstrukce se zadním nástupem - tam se bota odklápěla ještě níž.

S nazouváním nemám zkoušenosti. Na lyžích jsem strávil víc jak 40 let. Nejprve takové boty nebyly, později jsem závodil a proto jsem měl zase standardní s hodně vysokou flexí. Tvrdé boty jsem používal i po ukončení kariéry a tak jsem u klasiky zůstal.

Limitovaná edice Lange Pininfarina

Odkaz ke komentáři

Jaký máš model ? Scorpion ? Jak tvrdé ?

Axion 10 10/11, flexe 110. Nejsou to závodní boty, spíš bych řekl, že je to takový "střed". Na ty scorpiony jsem nenarazil, když jsem boty kupoval. O něco tvrdší bych asi snesl, ale museli by perfektně sedět.

Skoro ano.

Jako bych nic neřekl :whistle:

S nazouváním nemám zkoušenosti. Na lyžích jsem strávil víc jak 40 let. Nejprve takové boty nebyly, později jsem závodil a proto jsem měl zase standardní s hodně vysokou flexí. Tvrdé boty jsem používal i po ukončení kariéry a tak jsem u klasiky zůstal.

Já jezdím na lyžích cca od 5 let, ale nikdy jsem nezávodil. Baví mě to, ale mám svoje limity. Vybavení nebylo vždycky ideální - většinou lyže artis a přeskáče botas. I když jednu dobu jsem měl Apliny a ty byly dobrý, co si pamatuju. Pak dlouhou dobu Lange - prvně jednopřeskový, pak 4. Teď byl prostor pořídit něco trochu lepšího. Mám ty Dalbella a lyže Atomic Race GS a spokojenost. Jen na český sjedzovky bych bral asi nějaký SLka - málo místa a moc lidí - pokud máš nějakej tip, tak budu rád. Bral bych asi nějaký starší - nových lyží je mi mnohdy líto, posledně na Dolní Moravě to byl samej šutr.

Limitovaná edice Lange Pininfarina

Krásná bota, jen jestli je tak dobrá, jak vypadá

Upraveno uživatelem Lamiczka
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Snow

Vybavení nebylo vždycky ideální - většinou lyže artis a přeskáče botas.

Podle prvotního vybavení tipuji také pamětníka.

Jen na český sjedzovky bych bral asi nějaký SLka - málo místa a moc lidí - pokud máš nějakej tip, tak budu rád. Bral bych asi nějaký starší - nových lyží je mi mnohdy líto

Proč starší, teď jsou výprodeje v plném proudu a ceny bezvadné. Jeté lyže bych nebral, mohou být načnuté, prošláplé, vrtule.

A tip, těch je mnoho. Kolik chceš investovat ?

Třeba Atomic Redster ST seženeš hladce pod deset tisíc, ovšem nemají dřevěné jádro (kombinace densolit s dřevem). Zkusil bych Dynastar nebo ELAN. Moc se mi líbí hodně tvrdá lyže ELAN SLX FIS WaveFlex plate s cenou okolo 14000 nebo o poznání měkčí ELAN SL WaveFlex Fusion s cenou obdobnou. Dynastary vychází všeobecně ve stejné výši. Letos respektive v sezoně 12/13 byly poměrně levné Rossignoly, ale ty také neměly vesměs dřevěné jádro, tento materiál měly až nejvyšší modely.

Krásná bota, jen jestli je tak dobrá, jak vypadá

Na obrázku je vlastně nejvyšší model závodní boty jen v luxusním balení, takže je vynikající.

Odkaz ke komentáři

Podle prvotního vybavení tipuji také pamětníka.

Jak se to vezme. Nenech se zmást, vybavení většinou pamatovalo víc ja já v té době. Většinou toho jsem vždy podědil - však jako děcko jsem to beztak měl tak jednu sezonu. ee

Proč starší, teď jsou výprodeje v plném proudu a ceny bezvadné. Jeté lyže bych nebral, mohou být načnuté, prošláplé, vrtule.

Jak jsem psal, jsem na věci háklivej a u nových lyží mi je jich pak líto, když je rasuju na vydřené sjezdovce.

Ale chápu, že ty starší lyže může být risk.

A tip, těch je mnoho. Kolik chceš investovat ?

Třeba Atomic Redster ST seženeš hladce pod deset tisíc, ovšem nemají dřevěné jádro (kombinace densolit s dřevem). Zkusil bych Dynastar nebo ELAN. Moc se mi líbí hodně tvrdá lyže ELAN SLX FIS WaveFlex plate s cenou okolo 14000 nebo o poznání měkčí ELAN SL WaveFlex Fusion s cenou obdobnou. Dynastary vychází všeobecně ve stejné výši. Letos respektive v sezoně 12/13 byly poměrně levné Rossignoly, ale ty také neměly vesměs dřevěné jádro, tento materiál měly až nejvyšší modely.

Vzhledem k tomu co od toho chci jsem si říkal, že by se mi líbila cena do 8k. Nevadí mi ani starší modely (klidně rok, dva), ale nikdy jsem nepátral po tom, jestli to nemůže být problém - degradace materiálů atd.

Elany jezdí kamarád (tuším má dokonce SLX) a hodně si je chválí, takže o těch už jsem uvažoval a u rok starých modelů se dá dostat na zajímavou cenu. Díval jsem se i na zde chválené racetigery od Völkl a taky by to šlo.

Jen nevím, jestli volit výrazně tvrdší lyži s certifikací FIS, nebo její "rekreační" variantu, asi si je budu muset někde zkusit půjčit.

Odkaz ke komentáři

Ani se nedivím.

Čtyři hodiny na svahu není vůbec špatný výkon, naopak bych byl spokojený.

V ten moment, až se vyšlápnou, je vyhodíš. Vyšláplá botička je totiž zralá na odpis.

No koupil jsem si o cislo mensi, takze jsou mi fakt akorat, na dylku mi jsou jen s vlozkama Sidas a zapnuty, v rozepnutejch mi noha sjizdi dopredu a tlaci me palec, jinak se v nich neda vydrzet dyl ne 4 hodiny z duvodu otlaku malikovych hran, a tam si myslim ze by boticka mohla povolit o mm, dva a to by asi stacilo(vydrz se postupne zlepsuje), jinak jsou mi akorat, musel jsem jen koupit ultra tenky ponozky ... Tvrdost boty se pozna hlavne na nazouvani a vyzouvani, obout zmrzly boty je nemozny, zouvani jakz takz jde, na svahu je super mit tvrdsi botu, krasne podrzi.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Snow

No koupil jsem si o cislo mensi, takze jsou mi fakt akorat, na dylku mi jsou jen s vlozkama Sidas a zapnuty, v rozepnutejch mi noha sjizdi dopredu a tlaci me palec, jinak se v nich neda vydrzet dyl ne 4 hodiny z duvodu otlaku malikovych hran, a tam si myslim ze by boticka mohla povolit o mm, dva a to by asi stacilo(vydrz se postupne zlepsuje), jinak jsou mi akorat, musel jsem jen koupit ultra tenky ponozky ... Tvrdost boty se pozna hlavne na nazouvani a vyzouvani, obout zmrzly boty je nemozny, zouvani jakz takz jde, na svahu je super mit tvrdsi botu, krasne podrzi.

S několika slovy bych si dovolil polemizovat, ale nechce se mi rozebírat Tvůj příspěvek dopodrobna. V každém případě mě zaujalo úsloví "Tvrdost boty se pozná hlavně při nazouvání a vyzouvání ". Mohl by si mi napsat, jak si to vlastně myslel ? Chceš říct, že se tak rozpoznává flexe ???

Odkaz ke komentáři

Ne tim chci rict ze mi pri lyzovani vysoka flexe vubec neprijde, jen pri vyzouvani a nazouvani je poznat ze plast je fakt tvrdej, takze mi prijde ze je zbytecny se bat bot vyssi flexe napr 110+ pro chlapa ...

Btw: mam 90 kg tak to beru podle sebe a svoji vahy ...

Upraveno uživatelem Bob123
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Snow

Aha, to je jiná. Avšak stejně, při nazouvání a vyzouvání na plastu nepoznáš v podstatě téměř nic. To by si musel být minimálně člověk, kterému prošlo rukama stovky párů bot, aby si rozpoznal, jakou mohou mít boty asi tvrdost. On je ten skelet tvrdý i u těch tzv. bačkor.Na botu působí v oblouku velké tlaky, vezmi si 100kg chlapa, který jezdí vysloveně rekreačně a nepotřebuje nebo nechce boty s enormně vysokým indexem, který mimochodem běžnému lyžaři stejně nic moc nepřinese. Má na nohou boty třeba 70 nebo 80 a drandí po červené, vykrajuje oblouk, skelet boty ho musí udržet zrovna tak jako bota s číslem o 100% vyšším. Třeba nechápu, pro koho jsou a co komu přinesou dnes již zmíněná Dalbella Scorpion s tvrdostí 160. Jezdil jsem na 150, dnes mám 130, spadl jsem o dvacku, nepoznal jsem ani ťuk a to na jsem na lyžích strávil třeba 90-100 dní v roce po dobu minimálně dvaceti let, za tu dobu bych už měl o lyžích a botách něco vědět. Asi toho pořád vím moc málo.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Snow

Pánové Snow-Lamiczka hezká diskuze, palec nahoru.

Noční proud :).

Edit - scházel si nám.

Edit2 - sněží asi od druhé ranní, dnes bude veselo. Za chvíli budu končit a vyrážím obrazit vleky :).

Upraveno uživatelem Snow
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...