Přejít na obsah

Reno Vibrograf VS390

Doporučené příspěvky

Ahoj všichni.Chtěl bych vás poprosit jestli někdo zná tento svýcarský stroj RENO Vibrograf VS390 rok výroby cca1960 :rolleyes: .Všechno vrčí jak má ale graf žádný.Nevíte jestli stačí použít na tiskovou pásku inkoust na razítka nebo musí být tiskařská barva.Přiznám se že jsem použil barvu na razítka a papír je akorát zašvihanej od kraje ke kraji ale graf nikde.Pokud máte někdo zkušenosti s vibrografem,nebo znáte někoho kdo by mohl mít,tak se mi prosím ozvěte.Budu rád za jakékoli rady.Dneska jsem ho zkoušel poprvé a výsledek žádný :crying_anim: Děkuji moc!!! Kuba

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj všichni.Chtěl bych vás poprosit jestli někdo zná tento svýcarský stroj RENO Vibrograf VS390 rok výroby cca1960 :rolleyes: .Všechno vrčí jak má ale graf žádný.Nevíte jestli stačí použít na tiskovou pásku inkoust na razítka nebo musí být tiskařská barva.Přiznám se že jsem použil barvu na razítka a papír je akorát zašvihanej od kraje ke kraji ale graf nikde.Pokud máte někdo zkušenosti s vibrografem,nebo znáte někoho kdo by mohl mít,tak se mi prosím ozvěte.Budu rád za jakékoli rady.Dneska jsem ho zkoušel poprvé a výsledek žádný :crying_anim: Děkuji moc!!! Kuba

Ahoj chlape, tak to Ty jsi mi vyfouknul na Aukru tenhle elektronkovej zázrak z Berouna jo? :thumbsup_anim: No dobrá.... sám jsem ho chtěl prozkoumat, ale vzhledem ke stáří týhle mašiny se těžko bude hledat zasvěcená obsluha.... v sobotu jedu za jedním starým panem hodinářem, tak se pozeptám s čím pracoval on.... snad to nějak rozchodíš!

Odkaz ke komentáři

Ahoj :).Tak něják jsem se strachem čekal že tě tu potkám,ale jde vydět že to bereš sportovně a s rozumem.Jojo,včera jsem s nim byl u nás ve Znojmě u hodináře tak jsme to tam zkoušeli.jak jsem řekl všechno vrčí ale graf nezobrazen.Tak jsme naznali že je vyschlá tisková páska a řekl že to mám potřít tiskovou barvou.Jenže všude kde jsem byl řekli že se určitě splet a tisková barva v podstatě speciálka a na objednání,že bude stačit inkoust na razítka.Jenže jak vydno asi ne.Uvidíme no.Jinak jsi mě pekně dal v tu středu,byl to můj poslední příhoz,dál bych už nešel.Tak jsem to tak něják cítil že aukce trvat o minutu déle,jel jsi pro vibrograf ty.Zkus se prosím zeptat na zkušenosti pána hodináře a dej mi když tak vědět když si vzpomeneš.Budu ti vděčen,rady k těmto strojům se už dneska platí zlatem.Ahoj

Odkaz ke komentáři

To víš že to beru sportovně, sám s hodinařinou v podstatě začínám a pomalinku si buduju zázemí dílny. Tahle mašinka mě zaujala i technicky. Mám ze Znojma ženu a často tam jezdíme, tak se třeba někdy potkáme a pokecáme. Samozřejmě bych rád, aby se ti tu krásnou letitou strojovnu podařilo řádně rozchodit...to je bez debat. On se třeba někdo zasvěcený na tohle vlákno mrkne a bude ti nápomocen... věřím, že je to "jenom" o tom zápisu stroje na pásek, že je jinak plně funkční. Uvidíme časem, jsem sám zvědav... :cigar:

Odkaz ke komentáři

Byť tento stroj neznám, napadla mne možnost s páskou do starých mechanických psacích strojů, nebo do jehličkových tiskáren. Mohl by tam ale nastat problém se šířkou pásky, nevím jak široká je v tomto stroji.

Razítková barva nebude nejvhodnější, je příliš tekutá a poměrně rychle zasychá. Ta tisková by mohla být vhodnější, ale i tak by asi bylo vhodné vyměnit i "nosnou" textilní pásku, pokud je tam ta současná již "nějakou" dobu.

Odkaz ke komentáři

Myslím, že jsi tu pásku natřel moc, nech ji trošku proschnout. V dobách počítačového pravěku jsem běžně barvil pásky do jehličkových tiskáren razítkovací barvou. Ale v té kazetě s páskou byl filcový váleček, který se napustil inkoustem a přes něj šla páska a dobarvovala se. Tisk už nebyl tak ostrý, občas se rozmazal, ale šlo to. Zkus to podobně. Nenatírej pásku tím štětečkem z razítkové barvy, ale napusť inkoustem kousek molitanu nebo filcu a lehce ji přejeď.

Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři

Byť tento stroj neznám, napadla mne možnost s páskou do starých mechanických psacích strojů, nebo do jehličkových tiskáren. Mohl by tam ale nastat problém se šířkou pásky, nevím jak široká je v tomto stroji.

Razítková barva nebude nejvhodnější, je příliš tekutá a poměrně rychle zasychá. Ta tisková by mohla být vhodnější, ale i tak by asi bylo vhodné vyměnit i "nosnou" textilní pásku, pokud je tam ta současná již "nějakou" dobu.

Šířka pásky je půl palce, jako normální psací stroj.

Odkaz ke komentáři

Je to možné že jsem to natřel moc.Nicméně včera jsem to natíral tak se do toho zkoumání zase dneska na chvíli pustím když zbyde čas,a dám vědět jestli je zlepséní oproti včerejšku.Zatím díky všem co se snaží pomoc.

Odkaz ke komentáři

Ahoj všichni.Tak to vypadá že závada bude na stroji a ne v tiskové pásce.Psal mi jeden člen chronomagu a cituji:

Nebylo to od pana Stříbrného ?

Pokud ano,tak jsem to našel v inzerci, psal mu 09.9.2009, a odepsal mi tady to:

Jedná se o Švýcarský přístroj,plně elektronkový,pochopitelně tovární výroby.Maximální kmitočet má 180000 což plně postačuje na přesné nastavování mechanických hodinek,hodin a budíků.Hodinařil jsem 26 let a plně mi sloužil,teď vše začínám prodávat,tak jsem ho zapnul a jen jede páska,ale nepíše(asi některá lampa-těch je k tomu dost)proto prodávám spíše jako raritu jen za tisícovku(nebo vyměním za něco-super foto a pod,......... )

Tak jsem studoval návod ke stroji,a tento problém s chodem stroje tam je popsán takto "Motor v chodu,ale úhoz nepracuje pravidelně nebo dokonce vůbec?Vyměňte elektronky 6SL7Gt nebo 2050.Všechny elektronky nejsou v pořádku,nutno vyměňit za správné" ,tak tohle je vytaženo z návodu!Tohle když jsem si přečet tak zhasla veškerá moje naděje že se dočkám vytisknutého grafu.Jako příslušenství je ke stroji otočný stojánek a ten už sám o sobě musí přenášet frekvenci do stroje,pokud to chápu správně a co jsem se díval na youtube na videa vibrografů,ovšem ten nevydává ve stroji ani hlásku.Potom je tam ještě taková asi univerzální jehla kterou když zapojím tak pri manipulaci s ní a prvním dotekem jehli s pouzdrem hodinek přenese hlasitě frekvenci a vibrograf vytiskne hejno čárek napříč papírem.Ovšem to je vše,když nechám jehlu na pouzdu bez pohybu tak je ticho a čistý papír.Mám takoví pocit že jsem si nadělil po stromeček asi 7kg plechu vzhledem ke stáří stroje a dostupnosti takových starých elektronek.Proto bych vás chtěl poprosit jestli nevíte o nějákém šikovném elektrikáři který by věděl co a jak.Jsem ochoten stoj zavest kamkoli a taky pána odměnit.

Odkaz ke komentáři

ta ruční sonda se používala hlavně na velké hodiny a budíky, na hodinky možná bude málo citlivá. Zkus to na nějakém větším stroji. Pokud to při dotyku nějaký signál vyšle tak by to snad mělo být v pořádku. Samozřejmě je potřeba nastavit vhodnou citlivost knoflíkem.

Odkaz ke komentáři

Jako příslušenství je ke stroji otočný stojánek a ten už sám o sobě musí přenášet frekvenci do stroje,pokud to chápu správně a co jsem se díval na youtube na videa vibrografů,ovšem ten nevydává ve stroji ani hlásku.

Velkým problémem mezi stojánky a stroji byly i na novějších strojích snímací kabely. Vzpomínám si, jak jsme jednou rukou přidržovali kabel, aby přenášel kyvy setrvačky. Dej hodinky do stojánku a zkus jestli není poškozen. Většinou to bývalo u stojánku. Zkus i druhou stranu, nic za to nedáš. Čau

Odkaz ke komentáři

Tak hlásím že se mě to asi podařilo rozhýbat.Když už jsem měl hlavu v dlaňích,tak jsem se pustil do elektronek.Všechny jsem vytáhl,pusou profoukl a nasadil zpátky.Po zapnutí stroje jsem nevěřil vlastním uším,cvakal jak o život.Tak jsem rád že to tak dopadlo,jen musím pořádně prostudovat návod jestli ukazuje správně.Když jsem zkoušel změřit Primky cal.50 co jsem koupil tady u nás po Znojmě na inzeráty tak mě to vytisklo že se o 18sec zpoždůjí,když jsem ale pro kontrolu nechal zapnuté minutky 24h tak je za den ve skutečnosti o 28sec břeběhli.Tak nevím,musím asi doladit znalosti,rozchodil jsem ho až někde kolem 11 večer,tak už jsem na něj neměl čas a šel jsem v eufórii spát.Až ho ho prozkoumám pořádně tak sem plácnu jak z něho vypadá graf,stejně budu určitě potřebovat poradit.Jinak vám všem moc dekuji za snahu a pomoc začínajícímu fandovi hodinek.Děkuji!!!

Odkaz ke komentáři

Super, jsme rádi že se to zdárně vyvíjí! Budeš s tím vibrografem asi muset chvíli laborovat než mu přijdeš na kloub, ale hlavně se nenech odradit dílčími neúspěchy! Všechno se dá řešit, i kdyby to bylo špatnou elektronkou. V tom inzerátu na aukru se tuším psalo, že ještě na jaře byl hodinářem používán a ne? Jinak jen pro info - už jsem sehnal vibrograf též, nicméně sáhl jsem nakonec po podstatně modernějším kousku, ale všechno má svoje. Hodně zdaru!

Odkaz ke komentáři

jsem rád, že Ti funguje. já ho taky chtěl. Včera se taky jeden na aukru vydražil, za 1550 bez záruky kompletnosti a funkčnosti. Tekdy to byl a¨si nejpoužívanější vibrograf, spousta hodinářů ho ještě má, tak s případnými problémy by určitě poradili. Já už jeden mám, z Parexa za 20000 Kč, tak tenhle by už byl zbytečnej. Tak ať Ti dobře slouží, chlape!

Odkaz ke komentáři

A na přesnost naznamenávání má vliv i elektronka?Myslel jsem že buď vibrograf jde nebo ne když je špatná elektronka.No ja s ním uvidím určitě mi bude do začátku stačit,uvidíme jak to dopadne v příští rok v květnu.Jsem přihlášenej na dálkového hodináře do Jihlavy,bavil jsem se s ředitelkou a ta říkal že pokud nás nebude víc jak pět tak se obor netevírá.Tak doufám že to dopadne jinak to bude krušny a budu to muset řešit asi osobním kontaktem na pana Ondráčka.Jinak jsem se díval třeba na ebay a jsou tam modernější kusy vibrografu za ceny kolem 10tisíc,přemýšlel jsem o tom ale do začátku pro amatéra myslím postačí ten dědeček co jsem pořídil,ikdyž vždycky když vrčí tak jsem jak na trní,potřebuji aby aspoň ještě 3 roky sloužil než se pořídí něco modernějšího.A kde jsi ty sehnal ten tvůj,tak narychlo?

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...