Jump to content

Recommended Posts

Posted

Co si představíte pod slovním spojením "vlastní kalibr"? Je to zjevně opak toho, kdy výrobce kupuje strojek od třetí strany, a použije jej poté tak jak je, případně s nějakým drobným zdobením či hackingem. Typické strojky třetích stran - ETA, Unitas, cenové rozmezí hodinek přitom od 10t Kč do 150t Kč. Steinhart vs (některé) Panerai.

Nicméně patří k "vlastním kalibrům" třeba Seiko za pár tisíc Kč nebo je pro vás rozeznávacím kritériem vlastního kalibru i cena nad (třeba) 100t Kč a omezené množství produkce? Je Seiko Kinetic Drive vlastní kalibr? Co Seiko Direct Drive? A pokud odpovíte "ne", tak Spring Drive už ano?

Zajímá mě prostě, jak kdo uvažuje o "vlastním kalibru" :)

Posted

Znamená-li "vlastní kalibr" totéž, co in-house, pak každý strojek, který si výrobce/manufaktura sama vyrábí, splňuje toto kritérium. Bez ohledu na index snobismu, explicitně vyjádřený pořizovací cenou. Staré kalibry Prim jsou in-house, nově vyvinuté jsou rovněž in-house. Seiko produkuje in-house kalibry. Breitling B01 je in-house. Nomos produkuje in-house. Poljot, SeaGull mají rovněž vlastní kalibry. I Citizen, produkující pod značkou Miyota, má vlastní, tedy in-house kalibry.

Osobně za in-house nepovažuji upravené kalibry ETA, ovšem pro někoho je in-house i ona ETA, je-li užita v rámci SG.

Posted

Kterýkoliv strojek(modul),který si firma(která dělá hodinky) vyrobí sama......a je jedno,zda jde o mechanický strojek,nebo baterkový.

Posted
Vidím to stejně. Jen jsem si všimnul, že pojem "vlastní kalibr" se zde na fóru používá jako Svatý grál, přitom vlastní kalibr mají běžně hodinky za jednotky tisíc Kč.

A navíc Seiko si nejspíš dělá i pružiny a vlásky a to dělá i do in-house strojků velmi málo výrobců - vlásky, ložiska, pružiny se berou naprosto běžně od druhovýrobců i pro in house strojky.

Posted

Jeden z důvodů, proč mám tolik rád ruskou produkci - Poljot, Vostok, je právě to, že mají vlastní kalibry. I když taky už tam u poljotů dávají Etu a jejich kalibry vycházejí z obšlehlých LIPů a spol :guiltysmiley:

Posted
Jeden z důvodů, proč mám tolik rád ruskou produkci - Poljot, Vostok, je právě to, že mají vlastní kalibry. I když taky už tam u poljotů dávají Etu a jejich kalibry vycházejí z obšlehlých LIPů a spol :guiltysmiley:

NO, mám takový pocit hraničící s jistotou, že po těch obšlehlých LIPech bys nemusel pátrat až tak daleko na východě. :thumbsup_anim:

Posted
NO, mám takový pocit hraničící s jistotou, že po těch obšlehlých LIPech bys nemusel pátrat až tak daleko na východě. :thumbsup_anim:

Fanoušci Primu asi vědí, že.....

Posted

Ale na zaklade LIPu byla postavena jen padesatka (kal. 50), ne? Kalibry 66/68 uz byly navrzene na zaklade zkusenosti konstrukteru v Novem Meste od zakladu.

Pod pojmem in-house si predstavim strojky, ktere si vyrobce dela cele (samozrejme ne nutne vcetne vlasku, kamenu, incabloku) sam. Tedy napriklad Panerai individualizovany unitas neni ciste in-house, ale i tak uz i to je velmi slusna hodinarina - zvetsena rezerva, cosc, mikroregulace... Jinak OP behem let vyvinul spoustu opravdovych in-house kalibru. A Seiko je samozrejme taky inhouse. To, ze maji rozpeti od par korun po desetitisice za GS je mi spis sympaticke. Protoze je videt, ze se dokazou popasovat jak s ukolem postavit obycejny, levny a zaroven kvalitni strojek, stejne jako naprosto spickovy do top modelu.

Posted
Kalibry 66/68 uz byly navrzene na zaklade zkusenosti konstrukteru v Novem Meste od zakladu.

:) Ak za skusenost konstrukterov povazujeme okopirovanie ETA 1080, tak ano :)

123.jpgETA_1080-2.jpg

Posted

:) Muzu se klidne mylit, rad si doplnim vzdelani. Takze dik za kazde dalsi info.

Posted
Ale na zaklade LIPu byla postavena jen padesatka (kal. 50), ne? Kalibry 66/68 uz byly navrzene na zaklade zkusenosti konstrukteru v Novem Meste od zakladu.

Pod pojmem in-house si predstavim strojky, ktere si vyrobce dela cele (samozrejme ne nutne vcetne vlasku, kamenu, incabloku) sam. Tedy napriklad Panerai individualizovany unitas neni ciste in-house, ale i tak uz i to je velmi slusna hodinarina - zvetsena rezerva, cosc, mikroregulace... Jinak OP behem let vyvinul spoustu opravdovych in-house kalibru. A Seiko je samozrejme taky inhouse. To, ze maji rozpeti od par korun po desetitisice za GS je mi spis sympaticke. Protoze je videt, ze se dokazou popasovat jak s ukolem postavit obycejny, levny a zaroven kvalitni strojek, stejne jako naprosto spickovy do top modelu.

Hele pokud se bere jako inhouse Seiko coz je spravne, tak tedy:

1) na foru je poptavka po inhouse strojku - ve spouste pripadu (u diskutujicich) je pouze inhouse strojek ta "prava hodinarina",

2) inhouse strojek = kalibr ze Seiko 5, ruske strojky atd,

3) prava hodinarina (u zminenych diskutujicich) = Seiko 5 ale nikoliv hodinky se strojkem ETA - at uz 2824, 2892 (klidne i s DD nastavbou), 7750..?

4) Pekny :)

Pro me tedy inhouse strojek ktery ma smysl nadrazovat nad ETA strojky musi byt i v necem lepsi, nez strojky ETA (at uz s nejakou upravou nebo bez) = kalibr Seiko 5 v hodinkach za 100 USD muze byt sice inhouse, ale oproti slaboucky 2824 od Breitlingu je to naprosta sragora..

mysleno s nadsazkou ke glorifikaci veskerych "inhouse" zazraku :)

Jeste tedy dotaz, tenhle kalibr je bran jako inhouse Primu nebo ne? :)

Posted (edited)
Pro me tedy inhouse strojek ktery ma smysl nadrazovat nad ETA strojky musi byt i v necem lepsi, nez strojky ETA (at uz s nejakou upravou nebo bez) = kalibr Seiko 5 v hodinkach za 100 USD muze byt sice inhouse, ale oproti slaboucky 2824 od Breitlingu je to naprosta sragora..

mysleno s nadsazkou ke glorifikaci veskerych "inhouse" zazraku :)

Jeste tedy dotaz, tenhle kalibr je bran jako inhouse Primu nebo ne? :)

Kalibry Seiko 5 mají lépe vyřešen samonátah než Eta.

Až bude mít někdo vedle sebe na stole položené prim 66 a eta 1080 a porovná každou součástku,pak teprv může říci zda je či není kopií nebo in-house.Podle fotek poznáš prd.

Edited by haslermetra
Posted
Kalibry Seiko 5 mají lépe vyřešen samonátah než Eta.

Ale na druhou stranu nemají ruční nátah. A přesto to je inhouse, protože si ho vymysleli a vyrobili sami. U Primu se tehdy "inspirovali" v zahraničí, což bylo nejen v zemích RVHP (pro mladší - předchůdce EU) běžné. Na rozdíl od japonců, kteří se taky inspirovali a pak se posunuli výrazně jinam, to u nás zůstalo pořád na stejné úrovni, jen se kolem toho dělá čím dál větší cirkus. (Ten cirkus se dělá jen kolem Eltonu, tři zbývající výrobci jsou evidentně v klidu.)

Na produkci Seika mě fascinuje jiná věc. Zatímco "vyspělé" Swiss Made hodinářství rezignovalo na levné mechanické hodinky, Seiko (a Orient) jsou v tomto segmentu stále jako ryba ve vodě.