Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Věda a víra, to jsou paralelní kolejnice. Když jsou dvě, může po nich projet vlak. Když je jedna nebo když ta druhá někde bloudí, tak to asi moc nepojede :)

Hodně vědců jsou věřící lidé. Věda uspokojuje jednu část jejich osobnosti a víra jinou. Není (resp. nemusí být) mezi nimi spor.

Krásně řečeno.

• Odpovědi 60
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno (upraveno)
To je dokonalá definice agnosticismu, pane kolego :-) ateismus jako takovej je absence víry v boha/bohy. Dal by se použít módní výraz "popírač" boha.

(já vím, že v další větě agnosticismus zmiňuješ, jen jsem to chtěl vyjasnit, než se toho někdo chytne)

Promiň, ale s tím se neztotožňuji, ten kdo nevěří v upíra je tedy aupírista je zároveň popírač upírů? (tak to bylo myšleno? možná sem to jen špatně pochopil) Chyba spočívá v tom, že nevěřit v boha neznamená věřit v ne-boha, ale nevěřit v boha. Místo boha si dosaď cokoliv co tě napadne čemu nevěříš. Dobrá definice agnosticismu je na wikošce: http://cs.wikipedia.org/wiki/Agnostik

Jsem ateista (ve smyslu víry v jakéhokoliv perzonifikovaného boha -pro mě osobně velmi zjednodušující a pohodlná antropomorfizace), ale zároveň mám hluboký respekt z přírody, věřím (a na základě výzkumů vím) že všechny živé organismy na zemi jsou spolu spojeny a to minimálně společnými předky a mám k tomuto hlubokou úctu a někdy až mystické pocity ve spojení nás a ostatního tvorstva.

BTW nelze z principu popírat něco co je nedokazatelné, to co se nedá dokázat prostě neexistuje a nezbývá nic jiného než věřit, zbytek prostě nevíme, neznáme a možná někdy poznáme.

Upraveno uživatelem midloch
Odesláno (upraveno)

Asi to celé trochu odbočilo od tématu, kterým byl "Dojem ze sledování zmíněného pořadu na ČT2" nebo tak podobně. Narazili jsme na něj s manželkou při prchání z různých reklamních bloků hned z počátku vysílání a s otevřenýma hubama na to zírali až do konce....Včetně následné besedy s tvůrkyní, oponenty, sympatizanty a studenty.

Jako malej kluk jsem byl vtahován do dění okolo církve, až jsem postupně za vydatného přispění jejích regionálních představitelů a dalších "věřících" získal ten správný odpor k církvi jako k instituci. Prostě jako každej správnej ministrant...

To, co bylo vidět v TV je samozřejmě pohled předkladatele materiálu a všichni dobře víme, jak tendenčně se dá jakýkoliv materiál sestříhat.

Bylo to ale udělané tak, že mě to přišlo fakt dost hnusný.

Přesto si ještě dovolím vyslovit svůj současný názor:

1. Víra v boha, ta opravdová, je dar, který můžeme věřícím pouze závidět. To, že nevěřím, mi bylo těmi, co se mě snažili "zachránit" zdůvodňováno tím, že jsem moc hrdý a snažím se chápat existenci boha rozumem, ne srdcem. Prý by neškodilo více pokory...To mě vždycky namíchne!!

2. Církev je prohnilá instituce, která má na rukou tolik krve nevinných lidí, že i kdyby postavila tisíce nemocnic a sirotčinců, nikdy to nevyváží zlo, které na světě v různých obdobích způsobila. Je to opět o informacích.

Vím, mohu se mýlit, ale přesto to tak vidím. BOHUžel....

A teď do mě....

Cyril.

Upraveno uživatelem Cyril
Odesláno
Asi to celé trochu odbočilo od tématu, kterým byl "Dojem ze sledování zmíněného pořadu na ČT2" nebo tak podobně. Narazili jsme na něj s manželkou při prchání z různých reklamních bloků hned z počátku vysílání a s otevřenýma hubama na to zírali až do konce....Včetně následné besedy s tvůrkyní, oponenty, sympatizanty a studenty.

Jako malej kluk jsem byl vtahován do dění okolo církve, až jsem postupně za vydatného přispění jejích regionálních představitelů a dalších "věřících" získal ten správný odpor k církvi jako k instituci. Prostě jako každej správnej ministrant...

To, co bylo vidět v TV je samozřejmě pohled předkladatele materiálu a všichni dobře víme, jak tendenčně se dá jakýkoliv materiál sestříhat.

Bylo to ale udělané tak, že mě to přišlo fakt dost hnusný.

Přesto si ještě dovolím vyslovit svůj současný názor:

1. Víra v boha, ta opravdová, je dar, který můžeme věřícím pouze závidět. To, že nevěřím, mi bylo těmi, co se mě snažili "zachránit" zdůvodňováno tím, že jsem moc hrdý a snažím se chápat existenci boha rozumem, ne srdcem. Prý by neškodilo více pokory...To mě vždycky namíchne!!

2. Církev je prohnilá instituce, která má na rukou tolik krve nevinných lidí, že i kdyby postavila tisíce nemocnic a sirotčinců, nikdy to nevyváží zlo, které na světě v různých obdobích způsobila. Je to opět o informacích.

Vím, mohu se mýlit, ale přesto to tak vidím. BOHUžel....

A teď do mě....

Cyril.

No nevím, nevím, nechci se nikoho zastávat, ale budu citovat:

"Nejvíce popravených údajných čarodějnic a čarodějů v 15. - 17. stol. vykazuje Německo ? 26 tisíc, z toho cca 16 tisíc v protestantských a 10 tisíc v katolických územích, nejméně katolické Irsko, v němž za toto období byly popraveny 4 čarodějnice. Hodně osob popravených pro čarodějnictví vykazují v tomto období také Švýcarsko, Francie, Holandsko, Anglie, méně severské státy a Polsko, minimálně Itálie a Španělsko. V Itálii proběhlo několik čarodějnických procesů končících rozsudkem smrti pouze v severní Itálii, jež náležela Německé říši, ve Španělsku v Baskicku, kam tato pověra pronikla z Francie a jejíž další šíření bylo zastaveno inkvizicí. Je doloženo, že právě tam, kde měla velikou moc inkvizice, čarodějnické procesy téměř neprobíhaly, což je příklad Církevního státu, kde právě papež sv. Pius V., sám původně inkvizitor, čarodějnické procesy zakázal. Celkový počet lidí odsouzených k smrti pro čarodějnictví, ponejvíce k trestu upálení zaživa, činí v celé Evropě od 14. do 18. stol. cca 55 tisíc."

To sice není málo, ale vím teda o výkonnějších institucích v dějinách.

Samozřejmě, jak už píšu výše, spousta lidí zneužila náboženství ke svým cílům, ale církev, myslím, sama o sobě zase tak krvelačná nebyla.

Odesláno (upraveno)

Je to především o důveryhodnosti informací a pramenů odkud čerpáme, o fanatismu nebo ochotě přijmout nepříjemné pravdy. Myslel jsem i misionářské zavlečení té "naší jediné správné víry" do pralesů jižní či mezi kmeny indiánů severní Ameriky, Afriky, a především velmi oblíbené křižácké výpravy. Nechci se dohadovat, ani se nechat přesvědčovat. Jen mě zajímá i odlišný názor. Na církev jsem alergický, takže asi nejsem ani moc objektivní.

Upraveno uživatelem Cyril
Odesláno

Neboť se necítím být členem jakékoli církve, tak v této debatě nemám žádné nepříjemné pravdy. Ale taky vím, že výroky o miliónech mrtvých, které má na svědomí církev, nejsou pravdivé. Co se týká Jižní Ameriky, tam zaúřadovaly hlavně přivezené choroby a hlad po zlatu, že by tam misionáři masově vraždili není pravda. Severní Amerika - tam se tedy kvůli víře taky moc nevraždilo, šlo o území. A v Africe to bylo zase o surovinách a územích. Křížové výpravy se rozjely hlavně po té, co bylo "křižákům" slíbeno, že si mohou ponechat majetky, které dobudou, předtím to bylo za odpustky nic moc. Takže opět světské statky a ne víra. Já nechci tvrdit, že je církev ( a to bychom ještě museli diferencovat o kterou konkrétně ve kterém období šlo) svatá :D , ale buďme objektivní a nezbavujme odpovědnosti "světský sektor". A proti tomu je církev,IMHO, opravdu svatá.

Návštěvník Tada
Odesláno (upraveno)

Zajímavá diskuse. Zkusím taky trošku přispět.

V dětství mě nikdy nikdo k náboženství nebo víře nevedl, když teda pominu jednu půlnoční mši někdy v 5ti letech, kam mě vzali rodiče.

Celý život jsem víceméně tak nějak proplouval bez toho abych měl potřebu vyhledávat nějaké institucializované cokoliv a bez toho, že bych toužil někam patřit.

Pak přišla vysoká škola, život se otočil trošku naruby a tak jsem na doporučení našeho docenta, co nás učí filosofii (velký bořitel kesťanské mytologie), zašel jen tak do kostela, trošku popřemýšlet a vyčistit hlavu. A ono to docela funguje. Občas zajdu na mši nebo jen tak před zkouškou naklonit si vyšší moc (všichni studenti práv se před zkouškou zásadně modláí, protože se vůbec neučili...). Důležité je taky to, kdo v kostele káže a jestli má co lidem říct. Když je dobrý kazatel, tak si z toho může něco odnést i nevěřící.

Jde o to, jak si to člověk umí srovnat v hlavě, jestli si dokáže srovnat, že evoluce může současně existovat s teorií stvoření apod. Já s tím nemám problém, neřeším to.

Takže jestli jsem věřící? Ano.

Patřím k nějaké církvi? Ne.

EDIT: Ještě bych dodal, že beztak nejsem pokřtěný, takže stejně skončím v pekle.

Upraveno uživatelem Tada
Odesláno

Midlochu, film jsem neviděl, ale seženu si ho. Díky za tip!

Víra je nutná. Pomáhá nám.

Někdo si vystačí sám, věří v sebe sama.

Někdo k tomu potřebuje svatostánek a družinu souvěrců.

No a někdo obchází domácnosti, rozdává Probuďte se" a Strážnou věž a pravidelně přispívá své mateřské organizaci. Zřejmě si tím kupuje místo v nebi.

V pořádku, každému, co jeho jest.

Ano, víra je dobrá. Církev ovšem ne. Vždy žila z běd a tvořila je - aby sebe zvěčnila!

Na závěr malé odlehčení, které je ale pravdivé :)

Náboženství je vedlejším produktem podvýživy. Nejvíce zjevení a rozprav s bohem se událo u lidí držících dlouhodobý půst či nuzných, hlady trpících.

Odesláno

Gale tu poslední větu tesám do kamene. :D

K tomu co psal TADA, a navazuje i na lidi v dokumentu: napadla mě zajímavá věc, pokud se oprostíme od faktu, že tím, že někdo chce složit zkoušku a naučí se a navíc se modlí a bůh je jen otázkou víry ne reality (v podobě toho kdo chce někoho zvýhodnit oproti ostatním jen proto, že mu lechtá na libidu), tak co si potom modlící od toho slibuje?

Jedná se o psychické posílení? Pokud ano a opravdu ho bůh povzbudil, tak opět by to bylo zvýhodnění oproti těm, kdo se nemodlí.

Budhisté opakují mantry a dostávají se do určitého mystického stavu, jaké je očekávání křesťana co se stane?

Odesláno
Mezi vírou a náboženstvím je velký rozdíl, ale diskuse nad tímto je nad rámec tohoto threadu.

Původně jsem se chtěl vyjádřit. Už nechci, možná by to nemělo smysl. Uvedu jen, že věřím v Boha a jsem křesťan, protestant.

mě těší, mám to stejné!!

Odesláno

Já jsem tak velkej ateista, až se bojím, že mě Pán Bůh potrestá....

Edit - Kecám.

Kdysi jsem četl sebrané výroky velkých vědců (zejm. fyziků), kteří se shodovali zhruba v tom, že věškeré jejich poznání je dovedlo k tomu, že Bůh musí existovat...

Návštěvník Tada
Odesláno
Gale tu poslední větu tesám do kamene. :D

K tomu co psal TADA, a navazuje i na lidi v dokumentu: napadla mě zajímavá věc, pokud se oprostíme od faktu, že tím, že někdo chce složit zkoušku a naučí se a navíc se modlí a bůh je jen otázkou víry ne reality (v podobě toho kdo chce někoho zvýhodnit oproti ostatním jen proto, že mu lechtá na libidu), tak co si potom modlící od toho slibuje?

Jedná se o psychické posílení? Pokud ano a opravdu ho bůh povzbudil, tak opět by to bylo zvýhodnění oproti těm, kdo se nemodlí.

Budhisté opakují mantry a dostávají se do určitého mystického stavu, jaké je očekávání křesťana co se stane?

Jenomže budoucí právníci se spíš jenom modlí, než učí (hrozně chlastají). Ale jo, je to určité psychické posílení, uklidníš se před zkouškou a vyčistíš si hlavu. Je to spíš taková meditace.

Návštěvník Tada
Odesláno
já bych to možná redefinoval jakožto budoucí špatní právníci?

To ukáže až čas :)

Většina právníků co znám, velice úspěšných, během studia spíš pila než se učila :D

Návštěvník Tada
Odesláno
úspěšný právník nerovná se dobrý právník

Ani právník úspěšně řešící své kauzy? :)

Odesláno (upraveno)
Kdysi jsem četl sebrané výroky velkých vědců (zejm. fyziků), kteří se shodovali zhruba v tom, že věškeré jejich poznání je dovedlo k tomu, že Bůh musí existovat...

Musí, pretože inak sa vznik vesmíru nedá (zatiaľ) vysvetliť... mnoho fyzikov predpokladá, že Boh musí byť príčinou Big Bangu. A potom pre nich nastupuje väčšinou už "len" fyzika, teda z " ortodoxne vedeckého" hľadiska na vieru v Boha je prípustný maximálne deizmus.

Edit: celkom dosť o tomto píše napr. Stephen Hawking

Upraveno uživatelem dizi
Odesláno (upraveno)
Já jsem tak velkej ateista, až se bojím, že mě Pán Bůh potrestá....

Edit - Kecám.

No to je samozřejmě jen zbožné přání, nositelé nobelových cen jako fyzici ,FEYNMAN Richard,WEINBERG Steven, nebo CRICK Francis, MONOD Jacques nebo geniální RUSSELL Bertrand jsou jednoznační ateisté (či jak zde chybně zaznělo ,,popírači boha,,). Například Einstein rozhodně popírá boha kterého nám servírují křestané, židé či muslimové, tj perzonifikovanou bytost, on sám byl tzv vesmírně religiózní (více v Jak vidím svět), s čímž naprosto souhlasím.

Opět zde padlo něco v souvislosti s velkým třeskem, říct že to udělal bůh (třeba takový, který chce na zpečetění smlouvy s židovským národem jejich předkožky?) jen komplikuje celý systém a to x na nekonečněkrát. Takový přístup k poznání prostě není možný a je v rozporu s vědou, je mnohem serióznější říct že prostě nevíme. Tak jako před nějakou dobou jsme nevěděli že existují nějaké atomy či kvarky.

Takže to že nevíme co je příčinou big bangu a dáme tam slovo bůh, tak tím vycpáváme pouze dosavadní mezeru v našich znalostech.

Upraveno uživatelem midloch

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...