Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Není tady někdo, kdo poradí s výběrem brýlových čoček? Existuje nepřeberné množství výrobců, bohužel na internetu každý chválí to, co prodává, což chápu. Uvažuju o záložních brýlích, které budu používat zároveň na sport. Mám na očích -4.25. Teď nosím Carl Zeiss Claret 1.67AS a jsem velmi spokojen. Takže asi zvolím Claret 1.74 AS, kde je čočka hodně tenká. Na internetu jsem našel pár informací z webu společnosti Carl Zeiss. Existují nějaké lepší od jiného výrobce. Chci nasát nějaké informace ještě před samotným nákupem, jelikož je to investice jako do nových hodinek :-( , abychom pak aspoň pak viděli na internetové stránky hodinkového fóra :-)

• Odpovědi 107
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno (upraveno)

Já jsem měl čočky snad ze všeho možného. Plast, sklo, polykarbonát. Co bych rozhodně doporučil, je fotosenzitivní (ve slunečním světle se zabarvují), už bych si jindy jiné nepořídil, ten komfort nošení je nesrovnatelný. Pozor, nereagují na celou část světla, ale na ultrafialové záření. V autě tak tmavnout nebudou (autosklo ultrafialové záření odflitruje). Někdo to může považovat i za výhodu.

Někdo má raději plastové (jsou lehčí, tenčí), já jsem si koupil jedny skleněné kvůli tomu, že plastové jsou náchylnější na poškrábání, koupil jsem si je na dovolenou na pláž, kde je šance na poškrábání větší (písek). Větší váha mi nevadila, naopak jsem měl pocit, že mi sedí "jistěji". Nevýhodou je pomalejší reakce na světlo (pomaleji tmavnou, pomaleji blednou) a také to, že i v místnosti jsou stále mírně zabarvené. Plast má totiž toto již "v sobě", kdežto na sklo se to musí nanášet jako film (aspoň tak mi to vysvětlovali v optice) a jeho kvalita není taková.

Teď ty posledním mám z polykarbonátu (Essilor Transitions), ten by měl být odolnější vůči poškrábání, nevím, poškrábané je zatím nemám, ale to jsem neměl ani ty plastové. Rychlost reakce na světlo je opravdu blesková (z "0 na 100" a obráceně cca do 2 minut), v místnosti jsou naprosto čiré.

Pokud si budeš vybírat fotosensitivní, pozor, dělají se v různých barvách. Mě nabízeli šedou a hnědou, vybral jsem si šedou, kvůli neutrálnímu podání barev. Hnědá možná vypadá "cool", ale jsem rád, když vidím, jakou mají věci skutečně barvu :D

Také bych si dovolil varovat přes Eiffel Optic. Třem mým známým udělali chybně brýle - jiné dioprie, cylindry, atd. Asi tam použijou co mají zrovna na skladě.

Edit: další "dokoupitelné vlastnosti" jsou polarizace a antireflex.

Ad polarizace: má snižovat odlesky. Zkoušel jsem si polarizované sluneční brýle (přes dioptrické) a na testovacím obrázku samozřejmě super, ale když jsem se podíval na reálné předměty, tak jsem rozdíl nezaznamenal. Ne náhodou se při focení polarizačním filtrem "kroutí" aby se člověk trefil do toho správného úhlu. S brýlemi to samozřejmě nejde. Takže asi to trochu pomůže, ale ne tolik jak je v reklamě tvrzeno

antireflex. Asi to bude tím, že se dělá v různých kvalitách, rovněž nejsem přesvědčen o jeho užitečnosti. Mělo to smysl v době CRT monitorů, kdy se světlo od brýlí zrcadlilo na monitoru, ale dnes, v době LCDček to už, dle mého názoru, velký smysl nemá. Ještě se může odrážet světlo od brýlí do oka (když je sluníčko "v zadoboku"), ale tady vidím rozdíl mezi antireflexními a neantirefexními skly jen v tom, že u těch antireflexních je odraz do zelena nebo fialova.

Upraveno uživatelem Patrik
Odesláno

uz ked sme pri okuliaroch... kde v prahe sa daju zohnat okuliare za normalne ceny?

Nosim sosovky a okuliare mam v podstate len na doma, na pc... mam dioptrie -1.5

Rozmyslam nad novymi okuliarmi, ale ked som videl tie ceny v roznych obchodnych centrach tak ma chut presla.

take 3 litry by som pustil, vzhladom k tomu, ze ich nebudem nosievat cely den.

Odesláno

No, cena se dá často dost ukecat. Pokud chceš obyčejná skla, tak se dají i v tom obchodním centru sehnat i za 2 tisíce včetně obrouček (vrtané nebo na silonu).

Já jsem dal jen za skla deset tisíc :(

Odesláno
antireflex. Asi to bude tím, že se dělá v různých kvalitách, rovněž nejsem přesvědčen o jeho užitečnosti. Mělo to smysl v době CRT monitorů, kdy se světlo od brýlí zrcadlilo na monitoru, ale dnes, v době LCDček to už, dle mého názoru, velký smysl nemá. Ještě se může odrážet světlo od brýlí do oka (když je sluníčko "v zadoboku"), ale tady vidím rozdíl mezi antireflexními a neantirefexními skly jen v tom, že u těch antireflexních je odraz do zelena nebo fialova.

Antireflexní úprava v brýlových obrubách je fajn při jednání v uzavřeném prostoru s umělým osvětlením. Protistrana Vám stále vidí do očí, odrazy minimální ..... a tak

K Eiffel optiku : kupoval jsem u nich Ray-Beny s protisluneční magnetickou clonou. Měli jen zelenou s tím, že jiné barvy příjdou za 14 dní.Až na internetu jsem zjistil, že se tento typ už dávno neprodává... Jinak je to nejdražší síť optik v čR.

Odesláno

začátečníček: ohledně toho antireflexu - bral jsem užitečnost z hlediska uživatele (příjemnost nošení). To, že ti protistrana nevidí do očí, je její problém :D

Odesláno

Tak jestli mohu coby optik: Tvoje varianta je myslím velmi dobrá. Byt při -4,25 velmi dobře poslouží i 1.67 a myslím že tam je i cenový rozdil. Myslím že s žádným výrobkem od firem CZ, Rodenstock, Essilor, nebo třeba Nikon neuděláš chybu.

Co se fotochromatických čoček týče: ANO, mají výhodu adaptace na UV paprsky, ale je to jakýsi kompromis. A já kompromisy nerad. pořád tám zustává zbytková barva, rychlost odbarvení je mnohem pomalejší než naopak a v určitých situacích to můpže vadit. Já jsem pro variantu sluneční a čiré skla.

Bez antireflexní úpravy bych si skla již vůbec nekoupil. Stejně jako je popsáno to, že Vám protistrana vidí do očí, vidíte i vy v brýlích. Například při nočním řízení auta je rozdíl více než znatelný.

Odesláno

Takisto zla skusenost s Eiffel optic (Andel). Robili mi bezramovky a zle navrtali jednu nozicku (takze sedeli nakrivo). Okulire nemali srubovaci ram, ale take plastove cvocky. Rok som ku nim chodil, lebo ked mi ich nacvakli, tak po nasadeni na nos sa hned uvolnili. Myslel som si, ze to je chyba sposobu uchytenia (ako ma presviedcali oni) a ja som sa nechal = moje prve okuliare. Raz som sa nasral, odniesol ich do Grand Optical o 30 metrov dalej a tam mi ich spravili tak, ze sa ich odvtedy nebolo treba dotknut. Potvrdzujem, od EO ruky prec.

Odesláno

tady to je nejaky klub milionaru :-D. Ja mam obycejne plastove antireflexni asi za 500kc kus a nemuzu si stezovat ani neprichazim na nic, v cem by mohly byt jeste lepsi. Mozna se zoomem a laserem :thumbsup_anim:

Odesláno

...já myslím,že žádný klub milionářů,....kdo nosí brýle pořád,tak si asi nepořídí drek za pětikilo,protože to máš na nose 16 hodin denně.Já jsem pořídil už druhé rakouské Silhouette s titanflexem a jsem max. spokojen.Skla mám PC Essilor s antireflexem a kromě toho,že mi jedny nedávno ožral pes tak spokojenost...:D

Odesláno

asi jak píše ZJ.

Je fakt, že já šetřím na obroučkách, většinou za ně dám kolem 2 tisíc - takže žádná značka. Ale na sklech nešetřím.

No a když potřebuju nová skla (silnější :( ), tak je koupím i s obroučkami. Ono to vyjde plus mínus na stejnou, protože když kupuji skla i s obroučkami, dostanu obvykle nějakou tu slevu, navíc zabroušení skel do přinesených obrouček taky není zadarmo.

Odesláno
asi jak píše ZJ.

Je fakt, že já šetřím na obroučkách, většinou za ně dám kolem 2 tisíc - takže žádná značka. Ale na sklech nešetřím.

No a když potřebuju nová skla (silnější :( ), tak je koupím i s obroučkami. Ono to vyjde plus mínus na stejnou, protože když kupuji skla i s obroučkami, dostanu obvykle nějakou tu slevu, navíc zabroušení skel do přinesených obrouček taky není zadarmo.

když kupuju na ty moje senzory brejle , pořizuju zásadně kvalitní rámky, aby mě to netlačilo do uší a nosu a oni udělají rozumnou cenu na slušnější čočky. Vždycy se vejdu do 5 tisíc a kamarád optik mi teď nedávno chválil dobrou volbu. Osobně mám pocit, že nemá smysl řešit příliš kvalitu skel, protože to prostě bude vždycky lepší, než bez nich. V současné době mám nějaké B&L a spokojenost. Řešit rozdíly váhy řádově v gramech a optickou čistotu řádově v setinách promile je podle mě snobismus. Za ušetřené peníze si můžete koupit něco rozumnýho. :)

Jen tak rpo obraz: mám na levém 2,5x4,5 dalekozrakost, astigmatismus, na pravém oku 7,5x2,5 krátkozrakost, astigmatismus. Minimálně na tom krátkozrakém oku bych měl poznat i minimální rozdíl a nepoznám, což jednoznačně mluví o tom, že pokud nejsou skla zrovna vlnitá jako moře nebo nemají nějakou mléčnost z výroby, poznáme každej leda tak placebo efekt ufouknutýho konta :D

Uvědomme si, že brýle jsou jednoduché čočky, nemontované ve skupinách a výsledek jejich snažení není zvětšenina, ale pouhá korekce vlastní čočky. Takže brejličky mmýt vlažnou vodou s mýdlem a nepodrapat si je, pro nová skla chodit tam, kde vám před výběrem vyčistí ty vaše ultrazvukem a pak uvidíte, že rozdíl nevidíte.

Samoztmavovací nebrat, co si člověk neudělá sám, to nemá... Není nic horšího, než když jdete po sluncem ozářené ulici a pak vstoupíte do obchodu nebo do metra. Navíc jsou dost nepříjemné v nočním podniku s UV lampami.

Odesláno

Takový rozdíl váhy mezi skleněnými a plastovými je sakra cejtit, ale zrovna mě větší váha nevadila.

K té kvalitě skel. Může se stát, že nebude úplně souhlasit dioptrie, potvrdili mi to i v optice, že je to hlavně u skel pro korekci krátkozrakosti, nechal jsem si přeměřit jedny mé starší levné brýle a přibližně o čtvrt dioptrie se rozcházely. Na první pohled to nepoznáš, ale může to způsobovat únavu očí. Jinak je obrovský rozdíl v kvalitě různých úprav, např. antireflexní vrstva, ale to známe i z hodinek :D

S těmi samozabarvovacími - jak jsem psal, já už bych jiné nechtěl, pokud jsou kvalitní je reakce velmi rychlá. Ano, přechod z vysluněného prostoru třeba do metra je trochu nepříjemný (než se to stačí upravit - cca ty dvě minuty), ale když má člověk slunečný brýle, tak je se vstupem do metra taky nesundavá.

Další velký cenový rozdíl způsobuje index lomu. Dražší skla jsou při stejném počtu dioptrií tenčí. A ono to i jinak vypadá, když nemáš brejle zrovna jako dno od sodovky :D

Odesláno

Mohu poprosit o vysvětlení tohoto: Jen tak rpo obraz: mám na levém 2,5x4,5 dalekozrakost, astigmatismus, na pravém oku 7,5x2,5 krátkozrakost, astigmatismus. nevím, co si pod tím přesně představit.

Odesláno

Nosím brýle 40 let a loni jsem se nechal ukecat na plast. Nikdy více. Jen, co je ošoupu, tak zpět do skla.Na slunce mám druhé brýle - nesnesl bych byť i jen 1% zůstakového zabarvení.

Odesláno

No já si na polycarbonat nemůžu stěžovat.Lehké,dají se dobře odvrtat a v kombinaci s tím titanflexem je riziko poškození o hodně menší než u standartních skleněných s obrubou...

Odesláno
Mohu poprosit o vysvětlení tohoto: Jen tak rpo obraz: mám na levém 2,5x4,5 dalekozrakost, astigmatismus, na pravém oku 7,5x2,5 krátkozrakost, astigmatismus. nevím, co si pod tím přesně představit.

Nu, tak co asi - vpravo -7.5 Dsf () 2.5 Dcyl ax. ?, vlevo +2.5 Dsf () 4.5Dcyl ax. ? cyl + nebo -, čili extrémní anisometropie, aniseikonie.

Samozabarvovací skla - u mladších lidí bez nějaké oční patologie nedoporučuji - oči jsou nadměrně choulostivé na změny osvětlení a bez zabarvených skel se už neobejdou. Na všechno ostatní - těžká rada. Brýlová skla jsou tak velký byznys, že nezávislý názor budete těžko hledat.

Odesláno (upraveno)
Nu, tak co asi - vpravo -7.5 Dsf () 2.5 Dcyl ax. ?, vlevo +2.5 Dsf () 4.5Dcyl ax. ? cyl + nebo -, čili extrémní anisometropie, aniseikonie.

Samozabarvovací skla - u mladších lidí bez nějaké oční patologie nedoporučuji - oči jsou nadměrně choulostivé na změny osvětlení a bez zabarvených skel se už neobejdou. Na všechno ostatní - těžká rada. Brýlová skla jsou tak velký byznys, že nezávislý názor budete těžko hledat.

Tak a já to ještě přeložím to češtiny, aby to bylo všem jasné. Vpravo má dotyčný -7.5 dioptrie a navíc k tomu cylindr 2.5 ke korekci astigmatizmu v neupřesněné ose (to je to ax.?). Vlevo potom +2.5 dioptrie plus 4.5 cylindr. Pravé oko má silně odlišnou refrakci (lomivost) než levé oko (to je ta anisometropie) a aniseikonie stav, při němž se na sítnici levého a pravého oka vytvářejí nestejně velké obrazy, což může narušovat vnímání obrazu, popř. vést k diplopii. Vzniká při větším rozdílu v refrakci mezi oběma očima, např. při jednostranné afakii srov. anizometropie.

A teď úplně polopatě: Pán má zrak už hodně v pr.deli :crying_anim02: , ale zatím se to dá napravit brýlemi.

Za mne co se týče skel, tak značku skla jsem nikdy neřešil, ale co řeším je právě materiál (mám jen vrtané brýle, takže polykarbonát je nutností) a s co nejlepším indexem lomu aby nebyly moc ošklivě tlusté po krajích.

edit: Pokud se v něčem mýlím tak ať mne prosím oculist opraví

Upraveno uživatelem Jay Doll
Odesláno
Tak a já to ještě přeložím to češtiny, aby to bylo všem jasné. Vpravo má dotyčný -7.5 dioptrie a navíc k tomu cylindr 2.5 ke korekci astigmatizmu v neupřesněné ose (to je to ax.?). Vlevo potom +2.5 dioptrie plus 4.5 cylindr. Pravé oko má silně odlišnou refrakci (lomivost) než levé oko (to je ta anisometropie) a aniseikonie stav, při němž se na sítnici levého a pravého oka vytvářejí nestejně velké obrazy, což může narušovat vnímání obrazu, popř. vést k diplopii. Vzniká při větším rozdílu v refrakci mezi oběma očima, např. při jednostranné afakii srov. anizometropie.

A teď úplně polopatě: Pán má zrak už hodně v pr.deli :crying_anim02: , ale zatím se to dá napravit brýlemi.

Za mne co se týče skel, tak značku skla jsem nikdy neřešil, ale co řeším je právě materiál (mám jen vrtané brýle, takže polykarbonát je nutností) a s co nejlepším indexem lomu aby nebyly moc ošklivě tlusté po krajích.

edit: Pokud se v něčem mýlím tak ať mne prosím oculist opraví

Není co dodat. Pán se vyzná, koukám. Taky z oboru?

To proč jsem se ptal na npřesný popis dioptrii byly právě nepřesně popsané dioptrie. Ten stav je poúrazový, nebo způsobený něčím jiným?

Odesláno
Není co dodat. Pán se vyzná, koukám. Taky z oboru?

To proč jsem se ptal na npřesný popis dioptrii byly právě nepřesně popsané dioptrie. Ten stav je poúrazový, nebo způsobený něčím jiným?

Vrozená vada dokaličená v dětství doktorkou. Napsala špatně předpis na ty cylindry, nějak to prohodila nebo co a přišel na to až optik po několika letech, kdy si oči pětiletýho dítěte zvykly na to prohození. Roční bolesti hlavy takový, že se chtělo člověku zvracet a píchání v očích takový, že zalezlej mráz za nehtama je příjemná masáž. Naši věřili doktorce a já zase našim, že se to zlepší... Tenkrát se normálně dělalo to, že se něco na brýlých otočilo, aby se refrakční vada vyrovnala positivní degenerací nebo cože, no a pani Komzáková to udělala nějak obráceně. Zapsat to správně neumim, dodneška nevim, co mi vlastně je, jenom mě baví optici, když nemají na skladě čočku na moje pravý voko :) To je snad jediná radost s mejma očima, jinak to nestojí za moc. Nevidím prostorově, obraz nepověsím rovně a na ulici nepotkávám známé, i když jich projde autobus. Ale jinak jsem veselej a spokojenej parchant. :)

Takže pokud s dětma k doktoru, dávat velkýho majzla, co je to za hajzla :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...