Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Tady ještě obrázek z toho Headricka, kde je vidět jak proti sobě stojí ten popudný kámen a krokové kolo a jak se ten kámen dostane před zub toho kola a ten do něj zezadu a skoro kolmo narazí a posune ho doprava.

Podle mě nejkrásnější krokovej mechanismus, maximální využití popudné síly a minimalizace tření. Bohužel má asi problém s dynamikou a při nárazech, proto se v náramkovejch hodinkách jaksi asi neuchytil. Rozpracovat tento systém tak, aby byl odolnější...to by byl nářez.

Odesláno

Chronometrový krok je konstruován s ohledem na maximální možnou volnost kyvu setrvačky, je to "nejvolnější" krok pro malé hodiny, samozřejmě i tření je tam nižší. Popudů dostává setrvačka skutečně dvakrát méně, než stroje kotvové, až budete po bazarech shánět kapsáče s chronometrovým krokem, zcela spolehlivou indikací je skok vteřinové ručky po půlvteřinách. Přeji příjemné hledání...

V námořních chronometrech dosahuje vynikajících výsledků díky uložení stroje v kardanovém závěsu, pracuje tedy neustále ve stejné poloze. Zmenšit jej do kapesních chronometrů nebyl problém, ovšem krok samotný je citlivý na otřesy, hlavně z tohoto důvodu se do náramkových hodinek nedostal, přeci jen, hodinky na ruce jsou podrobeny větší zátěži, než hodinky kapesní, které jsou v relativně stabilní pozici v kapsičce u vesty.

Odesláno
A existují nějaké informace o životnosti toho výkyvného pera, o které brnká setrvačka? Ta to určitě nevydrží věčně.

vydrží minimálně dvěstě let, kolik opravdu, toho se asi my nedožijemeicon1.gif

Napadla mě teď jedna věc, na kterou bych rád upozornil, určená pro zdatné bastliče, kteří doma nějaký chronometrový stroj mají a rozhodli se jej prozkoumat zblízka: Než sejmete setrvačku a rozeberete krok, je bezpodmínečně nutné vypustit pero / to byste měli dělat u všech hodinek, ale když ne, tak se těm Primkám taky nic nestane..../, v případě, že někdo neví jak, nechte hodinky vyběhnout nadoraz, pak se můžete pustit do demontáže. Ale vzhledem k ceně a relativní vzácnosti bych dochované kusy ponechal pro příští generace a doporučil bych, abyste případnou rozborku svěřili místním profesionálům, kteří ví, co činí.... Pak si můžete stroj prohlédnout a zdokumentovat. Nedoporučuji šetřit na tom, že se to pokusí rozebrat místní výměnář baterií, či opravář kukaček. Kluci vzdělaní Vám popíší lépe, jak vypadá chronometrový krok po demontáži bez vypuštění péra, mechano jistě měl v ruce pár takových kousků, asi by to mohl popsat nejbarvitěji a také by mě zajímalo, co s tím pak dělal?

Samozřejmě, nákresy jsou hezké, já až se k tomu dostanu, tak pár chronometrů rozeberu, nebojte se, fotek se dočkáte, ale má to ještě čas.

Odesláno
Rozpracovat tento systém tak, aby byl odolnější...to by byl nářez.

No koaxiál přece :-) Na první pohled to možná tak nevypadá, ale ten tangenciální popud jenom jednou za kyv tam je stejnej. Jen místo té západky tam je ta kotva. Ale zato se s tím dá mlátit a nezaskočí to.

coax.gif

(sorry za offtopic)

Odesláno

Konečně je tu skutečně plodné čtení po delší době.Děkuji autorovi za vytvoření vlákna a že tomu věnuje čas,hlavně to nesmí umřít,ale jak vidím tak to asi nehrozí.Je toho pro naprostého amatéra na začátek trochu hodně tak myslím že napodesáté to nějak přeberu.

Odesláno
No koaxiál přece :-) Na první pohled to možná tak nevypadá, ale ten tangenciální popud jenom jednou za kyv tam je stejnej. Jen místo té západky tam je ta kotva. Ale zato se s tím dá mlátit a nezaskočí to.

(sorry za offtopic)

No jo vlastně..takovej kříženec chronometru a švýcara. Jenže je to divně složitý, nemá to už tu čistotu.

Odesláno

já bych ještě doplnil malý detail. Byl tady dotaz na ten druhý vlásek. Když se podíváte na ty animace tak dole uvidíte jak ta páka je pružně uložená na ploché pružině. U té druhé modifikace je tam místo ní hřídelka na které se ta páka pohybuje a pružení zajišťuje ten druhý vlásek na té hřídelce umístěný.

Odesláno
vydrží minimálně dvěstě let, kolik opravdu, toho se asi my nedožijemeicon1.gif

mechano jistě měl v ruce pár takových kousků, asi by to mohl popsat nejbarvitěji a také by mě zajímalo, co s tím pak dělal?

Teda, vzal jsem rovnací pinzetu a rovnal a nadával, a nadával a rovnal. A taky někdy zbytečně (a potom frézoval) :suicide_anim:

Odesláno (upraveno)

Ještě k tomu chronometrickýmu kroku v náramkových hodinkách. Jsem trochu zapátral a Breguet má celkem nově (2006) patentováno toto. Je pod tím podepsán i Hayek :-), ale vymyslel to nějakej Conus Thierry na EPFL jako diplomku. (Vůbec zajímavej chlapík ten Conus, má toho už patentovanýho víc)

post-3262-1266443485.gif

Píše, že to má co do přesnosti vlastnosti západkového chronometrického kroku (detent escapement), ale použití té páky a vačky právě odstraňuje problém s náchylností proti nárazu. Úplně jsem to ještě nepochytil, chtělo by to animaci, v tom patentu jsou alespoň rozkreslený jednotlivý fáze.

Sorry mischo jestli ti zapleveluju vlákno, ale je to doufám pořád ještě k věci.

Upraveno uživatelem dknespl
Odesláno
Ještě k tomu chronometrickýmu kroku v náramkových hodinkách. Jsem trochu zapátral a Breguet má celkem nově (2006) patentováno toto. Je pod tím podepsán i Hayek :-), ale vymyslel to nějakej Conus Thierry na EPFL jako diplomku. (Vůbec zajímavej chlapík ten Conus, má toho už patentovanýho víc)

post-3262-1266443485.gif

Píše, že to má co do přesnosti vlastnosti západkového chronometrického kroku (detent escapement), ale použití té páky a vačky právě odstraňuje problém s náchylností proti nárazu. Úplně jsem to ještě nepochytil, chtělo by to animaci, v tom patentu jsou alespoň rozkreslený jednotlivý fáze.

Sorry mischo jestli ti zapleveluju vlákno, ale je to doufám pořád ještě k věci.

Mě to teda přijde hodně křečovitý. :thumbsdown_anim:

Odesláno

Tak ještě dva "chronometrický" kroky a už toho nechám.

1) Audemars Piguet Escapement

Podle mne to je koaxiál bez koaxiálu, Tj. popud jako u chronometru a západka je nahrazena kotvou. Oproti koaxialu to nemá to vnitřní kolo, což to sice konstrukčně určitě zjednodušuje, ale je potřeba větší zdvih a ty palety více kloužou po zubech, což je to co Daniels právě nechtěl, proto tam má to vnitřní kolo, které pomáhá tu kotvu zvednout. Nenašel jsem zda se to musí mazat, asi ano. Mají ho v Jules Audemars hodinkách.

ne_02.jpg

Více na puristech a

.

2) JLC Ellipse Isometer Escapement

Ten je nejblíž západkovému chronometrickému kroku. (Pamatuješ mechano, koukali jsme na něj předloni ve Vídni pod mikroskopem, ten AP tam byl ostatně taky.) Je v té jejich "nafoukané mechanice" (Hybris Mechanica).

1sbp.jpg

Více revolution press

Odesláno

Tenhle poslední od JLC je krásně jednoduchej, líbí se mi. Podle hesla V jednoduchosti je síla, bych si tipoval, že bude asi dobrej, ale jsem laik a často se pletu. Slabinu vidím v tom velkém kulatém kameni v raménku. Krokové kolo a ten velký šutr se po sobě kloužou asi velkou plochou, čili velké tření a opotřebování s nutností perfektního mazání. Ale jak říkám, takhle to vidím jen jako prostý laik...

Odesláno
Nepodařilo se mi zjistit, jestli některý z těchto pěti chronometrů je zachován do dnešní doby, pravděpodobně nikoli, vzhledem k výjimečnosti takového zařízení by se o něm všeobecně a s hrdostí psalo./ Mám fotku, kde je Harrisonův poslední chronometr i s popiskem, ale domnívám se, že se jedná o fotku běžných špindlovek?../

H1, H2,H3 a H4 jsou v National Maritime Museum v Greenwichi (ten velkej barák dole pod parkem pod hvězdárnou). U H5 si nejsem 100% jist kde je, ale je také na živu, asi taky tam, nebo nahoře na hvězdárně, Všechny fungují a pravidělně je natahují.

Přece jenom ještě ke krokům. Harrisonovy chronometry nemají západkový (detent) krok. H1 - H3 mají Grasshopper (kobylka luční, pět peněz půjč mi), když kouknete na obrázek, pochopíte proč.

H4 a 5, jsou prakticky stejné dva kusy stejné konstrukce a používají vřetenový krok (verge escapement) (jako prastaré lihýřové hodiny) ale s diamantovými paletami.

Vše o H1-5 zde.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...