Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Rád bych pochlubil novým přírůstkem a taky se tak trochu ?oficiálně? přihlásil do místního klubu ?magorů a stejně postižených?- tedy nic ve zlém... :-) Začalo to podobně jako asi u většiny zúčastněných, koupil sem si za ?odměnu? svoje první slušný hodinky po dlouhém období, kdy jsem si říkal, že mám přeci hodiny všude kolem sebe a tudíž nosit další, nedejbože mechanické (a tedy ne příliš odolné a přesné) je naprosto zbytečné. Ovšem touto koupí jsem byl infikován a začal jsem zjišťovat, že svět kolem hodinek je jedno velké a takřka nekonečné dobrodružství techniky, designu a historie (jen mi trochu vadí ten snobismus kolem, ale asi i ten k tomu nakonec patří?). Postupně jsem si udělal malou sbírku hodinek různé kvality, stáří i ceny (asi 20 ks momentálně), ale začal jsem zjišťovat, že to co mě opravdu baví nejvíc, je hodinky si nějak upravit podle svých představ a vytvořit tak něco, co nemá na ruce každý druhý. Musím přiznat, že vzděláním jsem technik a moje další hobby jsem letadla a letecké modely (mimochodem je zvláštní, že téměř každý, kdo se trochu motá kolem letadel je nějak postižen i hodinkami). Mám tak k dispozici základní vybavení dílny a i určité know-how, které se dá k úpravám hodinek použít (a které bude potřeba rozšířit :-) Nicméně o hodinkách jsem toho opravdu moc nevěděl, takže první co jsem si sehnal (tady na Chronomagu), byl dostatek literatury, protože když se má člověk v něčem šťourat, měl by alespoň vědět, jak to funguje a čím se to dá případně poškodit (zničit), z čeho je to vyrobeno a proč apod.

Ale zpátky k uvedeným hodinkám. Základem jsou staré kapesní hodinky věhlasné značky Ruhla s kolíčkovým strojkem opravdu nevalné kvality, nicméně velice robustní a jednoduché konstrukce, tedy ideální k prvním pokusům. Hodinky jsem nejprve rozebral (tím nemyslím vlastní kalibr, který byl funkční a v dobrém stavu) abych zjistil, jak co k sobě drží, kolik je kde místa apod. Strojek jsem už vybaven základním hodinářským vybavením vyfoukal a promazal odpovídajícím olejem a pak následovala činnost, která mě baví asi nejvíc; dlouhé hodiny jsem na ně koukal a přemýšlel jsem co s nimi teda provedu. Protože leteckých a military hodinek mám už několik, rozhodnul jsem se nakonec pro následující cíl; chci aby to vypadalo jako nějaký středověký alchymistický přístroj, nebo opravdu starý měřící přístroj. Proto tedy jednoduchá kombinace materiálů; mosaz, chrom, černá, kůže. K tomu se krásně dal využít původní mosazný ciferník, ze kterého jsem acetonem po celonočním ?marinování? dostal původní barvu a potom rozleštil mosaz. Protože každé pořádné hodinky musí v noci sví***, doplnil jsem svítící indexy. Při hledání jak to udělat (i zde na fóru) jsem pochopil, že namalovat ručně svítící indexy tak aby to k něčemu vypadalo není vůbec jednoduché (přestože mám z modelařiny myslím docela pevnou ruku) a navíc na vyleštěné mosazi skoro nic nedrží, takže jsem použil malý trik a barvu nanášel zespodu do vyvrtaných děr a vše nakonec zajistil lakem. Stejně tak jsem ?vymlátil? i původní výplň ruček (docela by mě zajímalo, v které části tabulky chemických prvků tenhle původní ?sajrajt? hledat) a nanesl barvu novou. Použil jsem dost hrubozrnný pigment, takže hodinky teď svítí velice jasně, dokonce i za šera a kruh indexů připomíná hvězdnou oblohu, zcela v duchu původního záměru. Zajímavé bylo, když jsem skončení práce dlouho v noci v dílně zhasnul, tak spousta nářadí, pracovní stůl i odpadkový koš krásně a silně světélkovaly :-) Ciferník jsem ozdobil jednoduchým rytím (docela adrenalin, jednou vám ujede ruka a je to celé v pr?). Doplnil jsem průhled na setrvačku (tenhle pohled mě asi nikdy nepřestane fascinovat). Pak už jen zbývalo doplnit třmínky pro uchycení řemínku. Ty jsou naohýbány z mosazné trubičky a zapájené do pouzdra. Aby vrták po kulatém pouzdru nesjel, vrtal jsem postupně od 0,5 mm až do 2 mm. Mimochodem, všimli jste si, jak je těžké vyvrtat opravdu kulatou díru? Já až teď? Bude to chtít sadu výstružníků? Ještě se mi moc nelíbil původní hranatý tvar korunky, tak jsem jí pomocí Dremelu ?přesoustružil? do čočkového tvaru, čímž opět vznikla žádoucí kombinace mosaz/chrom. A nakonec moje druhá nejoblíbenější činnost, výběr řemínku. Vzhledem k ?pevným? stěžejkám byl výběr dost omezen, ale zadání bylo celkem jasné, světlá kůže, aby to vypadalo ?staře a autenticky?. Hodinky se mi podařilo vyladit tak, že jdou přibližně do 1 min/den, takže během normálního nošení je chyba úplně nepostřehnutelná. Hodinky tikají až brutálně nahlas a tím i svým neortodoxním vzhledem a silnou luminiscencí budí velkou pozornost, a tak se můžu bavit pohledy ?proboha co to ten chlap má na ruce, to asi muselo být drahý??  Ale samozřejmě nebylo, stálo to jen trochu přemýšlení a práce. Určitě by se za stejné peníze dal pořídit třeba fake nějakých renomovaných hodinek a snima pak machrovat, ale to není moje cesta, já se prostě u ?tuningu? hodinek báječně bavím, ten pocit, že mám na ruce něco co jsem sám spoluvytvářel a že dávám nový život hodinkám, které by jinak už asi nikdo nenosil, je opravdu fascinující a nenahraditelný. Je to podobné, jako když si od začátku navrhnete model letadla a první zapnutí na ruku je tak trochu podobné prvnímu startu.

A co dál, už teď samozřejmě vím, co by se dalo udělat jinak a líp. Trochu jsem ztratil tu téměř ?posvátnou? úctu vzít šroubovák a sáhnout na něco tak dokonalého a ***ěrného, jako mechanické hodinky. Takže už delší dobu po večerech koukám na jedny staré kapesní Eterny, ale to už je úplně jiná liga a hodinářská (i letecká) legenda, fakt nádherném kalibr, je to výzva co s ním? ;-)

Mára

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

Krásná práce,hezké počtení a velká gratulace k povedenému dílu .Jen tak dál, těším se na případný další unikát.

Návštěvník salamio
Odesláno (upraveno)

To je jistě zajímavý počin, takových frajerů tady na fóru moc není. Za sebe bych si možná odpustil to rytí diferníku, ale proti gustu...

Jen nevím, proč astroláb? Takhle to pojmenovala Ruhla? S tím se dá měřit zeměpisná délka nebo výška Slunce na obloze?

Upraveno uživatelem salamio
Odesláno
To je jistě zajímavý počin, takových frajerů tady na fóru moc není. Za sebe bych si možná odpustil to rytí diferníku, ale proti gustu...

Jen nevím, proč astroláb? Takhle to pojmenovala Ruhla? S tím se dá měřit zeměpisná délka nebo výška Slunce na obloze?

Díky za pochvalu všem, proč astroláb, já nevím proč, kdysi jsem byl na výstavě Praha za Rudolfa ll a tam se podobných přístrojů vyrobených z mosazi povalovala spousta. Nevím proč, ale tyhle věcičky mě pro prostě facinujou nejen svojí funkcí, ale i vzhledem. S tím rytím to máš těžký, nedělám si návrh předem (ono ani moc nejde) a jak do toho jednou škrábneš, tak to musíš dokončit. A pak zjistíš, sakra v tomhle místě je ciferník prázdnej a zkusíš tam něco umístit, pak zjistíš že je to blbý (nebo dobrý) a jedeš dál. Jenže na některý kroky prostě nejde použít UnDo funkci, což je sice někdy k zlosti, ale na druhou stranu to je právě ta zábava :-) Stejně si myslím že až ta mosaz přirozenou cestou trochu zajde, tak to terpve bude ono... :-)

Odesláno
Díky za pochvalu všem, proč astroláb, já nevím proč, kdysi jsem byl na výstavě Praha za Rudolfa ll a tam se podobných přístrojů vyrobených z mosazi povalovala spousta. Nevím proč, ale tyhle věcičky mě pro prostě facinujou nejen svojí funkcí, ale i vzhledem. S tím rytím to máš těžký, nedělám si návrh předem (ono ani moc nejde) a jak do toho jednou škrábneš, tak to musíš dokončit. A pak zjistíš, sakra v tomhle místě je ciferník prázdnej a zkusíš tam něco umístit, pak zjistíš že je to blbý (nebo dobrý) a jedeš dál. Jenže na některý kroky prostě nejde použít UnDo funkci, což je sice někdy k zlosti, ale na druhou stranu to je právě ta zábava :-) Stejně si myslím že až ta mosaz přirozenou cestou trochu zajde, tak to terpve bude ono... :-)

Chlapče, tebe to bere................. :thumbsup_anim:

Odesláno

Congra, pekne si to vyrobil. najprv som cital, az potom pozeral fotky a bol som prekvapeny kvalitou. Samozrejme to je velke DELO, takze aj paneraisti vedla toho vyzeraju ako pristipkari, ale to si asi chcel :)

Odesláno
Zajimavy projekt - jo, radost z vlastnorucne odvedene prace. A jsou pekne velky, nedivim se, ze budi pozornost :).

JJ, ještě jednou díky za pozitivní reakce, už teď mám v hlavě další nápad, jak netradičně vyrobit vlastní ciferník. Taky už za sebou mám prototyp vlastních ruček, zatím ale čekám na dodávku vhodného materiálu (plech z plechovky od piva byl opravdu jen pro první pokus :-) Jakmile budu mít hotový další projekt, který stojí aspoň trochu za zaznamenání, zase se pochlubím. Tentokrát chci, aby to nebylo zajímavé jen z venku, ale aby byl uvnitř i kvaliní strojek. Akorát na to mít víc času, ale to jsme na tom všichni asi stejně...

Odesláno
děsně parádní! :) zkusil bych úplně světlej řemen (obr. ber s rezervou)

:-D dobrá montáž :-D To byl přesně původní záměr, ale jak jsem říkal, výběr byl dost omezen pevnými stěžejkami. Je to vždycky kompromis mezi barvou, způsobem upevnění, prošitím, atd. Ale od začátku jsem fakt chtěl co nejvíc světlou (resp. přírodní kůži). Třeba s mojí jinak oblíbenou černou to vypadalo úplně blbě.

Odesláno
Vítám Tě kutile . Co udělat místo kulaté díry , třeba výseč ?

To by neměl být problém, co jehlový pilník dovolí... Ale mě v tomhle případě přišel lepší kruh jako jednotící prvek. Jo průměr jsem zapoměl napsat, je to +/- 50 mm

Odesláno

Gratulace k nápadu i realizaci. Nemá to chybu. Těším se na další "bastl".

Jen pro představu...časová náročnost?

P.S. Od té doby, co se narodila první dcéra, jsem na letadýlka nesáhl...trošku závist, že někdo jiný může :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...