Přejít na obsah

Solární napájení

Beladona

Doporučené příspěvky

Solární napájení rozhodně funguje jak má,vždytˇ to není žádná novinka,ale lety prověřená a zdokonalená technologie.U většiny z nás,kteým se zalíbí nějaký ten světelný model je stejně irelevantní diskutovat o životnosti.Deset let a víc vydrží málo komu,ne z důvodu funkčnosti,ale z důvodů úplně jiných.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cody:

Jde tady jen o nabíjecí článek o kterem moc toho nevíme. Zkušenost s nabíjením akumulátoru mě říká, ze je jedno, zda je to zapouzdreny článek olověný, nikl-kadmiovy, oceloniklovy, Ni-Něco nebocokoliv jiného. Všechny mají svou životnost a ta se prodlužuje, pokud se článek hluboce nevybíjí ani nepřebíjí a jeho kapacita je vyšší než je potřeba........................

No asi jsem uplne nepochopil poentu, pac mi prijde, ze oba rikame stejne - vsechny akumulatory co tu zatim byli maji omezenou zivotnost. Nebo jsem te nepochopil.

tentokrát se trochu mýlíš Cody, baterie CTL 1616 je zcela standardní a běžně se dá u nás sehnat, odkaz třeba zde: http://shop.battex.cz/vyrobky/CTL1616.php

Ale jo, dyt jsem psal, ze je pro me velka neznama. Pocitam s tim, ze zitra treba vyjde clanek na iDnes a tam nam to jako 8 div sveta predstavi a ja budu za trubku:-) Bezne se da sehnat? Zkus ten google jeste jednou:-) Ja zadal "baterie CTL1616" a jediny odkaz ktery ti krome prodejcu hodinek vyjede je prave ten Battex. A tam v popisu nic o vecnosti nepisou, naopak pisou zaruka 24 mesicu - dost malo na vecny akumulator!

Taxem si trochu zaguglil, tady jsou charakteristiky nabíjecích článku:

http://www.battex.info/hermeticke-akumulatory/li-akumulatory/knoflikove-lithiove-akumulatorove-clanky

Nevim nevim... pisou tam o rozdeleni, o voltazi, nic o vecnosti clanku. Ze by se prodejce baterek zapomel na svych jinak detailne propracovanych strankach zminit o takove veci jako je vecnost clanku?

Rikas, ze radeji veris Casio nez nejakemu diskuterovi...Typicky pripad - nekomu u Citizenu odesel akumulator, ze servisu se mu dostalo vyjadreni, ze akumulator dosel na konec sve zivotnosti a musi si koupit novej... = podle mě klasické "pověstné štěstí" na vadný výrobek,  jako x vadných výrobků z já nevím jak velikého počtu sériové výroby. Nebo snad všem majitelům systému  kinetic, solar, tough solar a já nevím čeho všeho snad došla baterie v hodinkách? Vadné kusy bohužel vyrábí i Mercedes i Boeing... Při tak veliké produkci je to asi nevyhnutelné.

Dobra, az tu nekdo bude resit stejny pripad, zkusime spolecnymi silami zjistit presny popis zavady. Ze by to bylo upadnuti nebo zoxidovani nejakeho spoje se mi nechce moc verit, ale uvidime az to nastane

1) Pokud by tohle fungovalo, je to perpetum mobile. Ani na Nove jsem o vynalezu perpetum mobile zatim neslysel. Není to perpetum mobile, naše Slunce jednoho dne taky nebude :-)Pokud by jsi ferove odcitoval cely muj prospevek, na konci by jsi se to co tvrdis docetl ode me.

2) Bateri a nabijeni je jeden z mych konicku, zatim jsem o tomhle nikde ani necetl ani neslysel. Asi se svému koníčku nevěnuješ dostatečně

No ja myslim ze az moc, tahle tva odpoved ma nulovou vypovidaci hodnotu

3) Ve svete vapingu kde take ziju se baterky resi celkem casto, je tam par opravdu dobrych odborniku. Ani tam jsem o tom neslysel. Jsem odborníkem ve svém oboru (nejsem hodinář ani žádný aku expert) a svůj obor provozuji denně již 26 let vkuse několik hodin denně - a též se neustále učím a dovídám nové a nové věci... No prave to tvrdim, ze jsem se u odborniku ZATIM nic nedozvedel a to me zarazi, ze o takove prevratne novince jeste nic nevi.

4) Co se baterek tyce, kdyz nevim, kouknu na Chronomagovo sousedni Fotonmag.cz, jeho vyhledavac o zazraku CTL1616 take neslysel. No a? Otom fóru jsem ani nevěděl. Co je mi po tom, že na nějakém fóru Fotonmag.cz o CTL1616 neslyšeli - to zní skoro, jako kdyby ten akumulátor ani neexistoval, když na Fotonmagu o něm nic není Tezka rec s tebou. Stejne jako v CR nesezenes relevantnejsi informace o hodinkach nez na Chmagu, nesezenes v CR relevantnejsi informace o bateriich nez na Fotonmagu - muj nazor. Proto se tam koukam kdyz nevim.

5) Google na dotaz CTL 1616 vyplivne stranky pouze prodejcu hodinek, kteri slepe cituji vyrobce, nic jineho asi ani google neslysel. Zkus pro začátek třeba obyčejný Seznam.cz, když už neumíš Google používat : http://shop.battex.c...bky/CTL1616.php Ano to jedine uznavam - jak jsem psal v citaci na jineho kolegu - Ja zadal "baterie CTL1616" a jediny odkaz ktery ti krome prodejcu hodinek vyjede je prave ten Battex. A tam v popisu nic o vecnosti nepisou, naopak pisou zaruka 24 mesicu - dost malo na vecny akumulator!

6) CTL1616 nema ani stranku na Wiki, takze ani na Wiki o perpetum mobile zatim neslyseli. Ano, to jediné uznávám CTL1616 není na wikipedii

7) Jedine info ktere jsem o teto baterce zjistil je, ze krome dobre znejcich privlastku jako Cobalt a Titanium, jsou na bazi praskoveho Lithia. Nejspíš ano, myslím, že výrobce přesné informace, materiály a technologii výroby asi z nějakého pro mě záhadného důvodu nejspíš tají a nevyzradí... Nevíš proč? Premyslej se mnou pls... Zkus si prosim nastudovat pokud chces polemizovat alespon zaklady Lithiovych baterii, pak pochopis, proc se mi tomuhle zazraku nechce verit.

Jak pisu, je brzy delat definitivni zavery. = Jediná rozumná věta celého Tvého vyčerpávajícího příspěvku. Stačilo napsat jenom tu větu. Ja si myslim, ze by jsi se tim mel ridit hlavne ty sam. Jestli dobre ctu, ty jsi nam postavil jako hotovou vec, ze existuje vecny akumulator. Ja pouze uvazuju nahlas a netvrdim, ze to neni mozne. Definitivni nazor jsi si udelal ty, ne ja.

A ještě jedna důležitá věc CODY: bereme-li to zcela vážně a na počet nabíjecích cyklů a klesající kapacitu, potažmo vlastně ničení se baterie jako takové, tak musíme v případě hodinek na solární pohon brát za NABÍJENÍ jakékoliv vystavení světlu, ať se jedná o jakkoli krátkou či dlouhou dobu a VYBÍJENÍ jakoukoliv krátkou či dlouho dobu bez přísunu světla. Za tu dobu, po kterou mám svoje hodinky, takových nabíjení a vybíjení bylo... ani nedokážu spočítat! 50 000? 100 000? nebo i mnohem víc! Takovou zátěž by jakákoli jiná baterie v mobilu nebo nevím kde jinde už DÁVNO nepřežila. A to používám ty hodinky denně neustále. Denně několikrát teploměr, tlak vzduchu, výška i kompas. Kdyby nebyly ty hodinky na solár, ale na obyčejnou baterii, měnil bych baterii s výdrží avizovanou na 10 let tak 1x za týden. Taková je tedy realita.

Do dneška jsem si nevšiml, že by se kapacita byť sebemíň zmenšila. Není problém hodinky nabít během chviličky na slunečním světle na Full a tam taky stále drží.

Takže něco na tom solárním napájení asi bude, ne? Asi to budou mít nějak vychytaný, ne?

Tady trosku citim vinu, me priklady viz. Sanyo, Panasonic, AW se tykaji clanku 10xxx, 14xxx, 18xxx ktere jsou stavene na odbery v radu amper. Ti mivaji oklo 300 cyklu. Neuvedomil jsem si v navalu psani, ze s toho laik neodvodi, o jakych clankach mluvim. Clanky typu "knoflik" nemaji cykly ve stovkach, ale v tisicich, zato odbery jsou v radu miliamper. Zivotnost je primo umerna krome jineho i na odberu vyjadrenym v pomeru k hodnote C (kapacity clanku). Je velky rozdil, sosat clanek odberem 0,001C nebo 10C.

Jak funguje presne solarni dobijeni nevim, ale tipnu si, ze ne jako u mobilu, kde zapojenim do site zacne nabijeci proces. U hodinek a solaru si tipnu (fakt jen tipnu), ze se nespusti nabijeci proces, pokud vylezu na slunce a hodinky jsou nabite na 99,99%. Ale to by nam musel nekdo vysvetlit, ja to nevim.

A jeste jedna dulezita vec LONGINESI: muj nick je cody, nikoliv CODY (sry, ale nedalo si nerejpnout).

Upraveno uživatelem cody
Odkaz ke komentáři

No proste kdyz nad tim znovu premyslim, nemohu zatim dojit k jinemu vysledku, nez:

1) Krome citaci prodejcu hodinek o vecnosti tohoto clanku jsem ja svymi chabymi silami na webu nic nenasel, ani na odbornych forech.

2) Jediny prodejce Battex ktery mi vybehl na gogglu na svych strankych nic o vecnosti nepise, naopak uvadi pouze zakonou zaruku 24 mesicu.

3) Pokud je pravdive info, ze se jedna o lithiovy clanek, pak se to prici veskerym dosud zjistenym poznatkum.

4) Pokud je pravda ze je vecny, pak se jedna o vetsi revoluci nez vynalez parniho stroje.

Z toho mi vychazi, ze klidne budu v budoucnu za blba pokud se mylim. Protoze radost z tak prevratneho vynalezu mi to v pohode vyvazi. Zatim tomu proste neverim. Vim jen, ze Japonci provadi uz prakticke testy alternativni vyroby energie z "niceho", ale ve vyrobe to asi par let jeste nebude.

post-3003-0-29498200-1364471887_thumb.jpg

Upraveno uživatelem cody
Odkaz ke komentáři

Jo, maji jako tema svitilny. Ale jako pro nas je k hodinkam jako celku nutne resit strojky tak oni ke svitilnam musi stejne tak resit baterky.

Bohuzel jine forum kde se temer vzdy doctu o baterkach to podstatne neznam, proto jsem hledal tam. Budu jen rad, pokud mi nekdo da lepsi odkaz. Necekal jsem, ze bych se tam docetl kde se da nejlevneji sehnat svitilna ne tento clanek. Cekal jsem, ze se tam doctu nekde v novinkach o tom, ze je na svete vecny akumulator (dneska ve forme knofliku za rok treba ve forme clanku s kapacitou 3000mAh) a jejich vykriky slavy nad tim, ze jim odpadl jejich nevetsi problem - vybita baterie.

Odkaz ke komentáři

No polemizovat o vypovidaci hodnote fora Fotonmag X nove typy baterii muzeme, ale k cemu? Dokud nenajdu lepsi zdroj informaci, budu cerpat i od nich.

Imho si myslim, ze pokud by doslo k nejake prevratne technologii v hodinkach, treba ty atomove kostelni, doctu se o tom prave na Chronomagu:-)

Odkaz ke komentáři

Jakožto vlastník solárních G-Shocků se zájmem sleduji tuto diskuzi a našel jsem několik zajímavých informací, pokud by to někoho zajímalo, tak zde je k diskutované baterii CTL1616 datasheet přímo od výrobce Sony: http://alumni.cs.ucr.edu/~amitra/ctl1616/spec.html. Obsahuje i nabíjecí a vybíjecí charakteristiky, jakožto i kompletní specifikaci:

Samozřejmě nejde o "věčnou" baterii, jak zde již několikrát zaznělo, také má svou životnost o které se píše i přímo v návodu Casio http://ftp.casio.co.jp/pub/world_manual/wat/en/qw2688.pdf :

Normally, the rechargeable battery should not need replacement, but after very long use over a numbers of years, the rechargeable battery may lose its ability to achieve a full charge

Nicméně její životnost je při správném zacházení dost vysoká a Casio asi tak nějak předpokládá, že by měla vydržet déle než hodinky samotné ;) Nicméně na WUS fóru lze najít hodně diskuzí o problémech právě s touto baterií:P.

Odkaz ke komentáři

Muj problem je, ze neumim anglicky a prekladac googlu beru jako nouzovku. Proto mohu lovit info jen v ceskem malem rybniku.

A dekuji za doplneni informaci, zazrak jestli to chapu dobre se tedy zatim nekona.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LONGINES

Solární napájení rozhodně funguje jak má,vždytˇ to není žádná novinka,ale lety prověřená a zdokonalená technologie.U většiny z nás,kteým se zalíbí nějaký ten světelný model je stejně irelevantní diskutovat o životnosti.Deset let a víc vydrží málo komu,ne z důvodu funkčnosti,ale z důvodů úplně jiných.

Přesně tak, tomuhle říkám jasná odpověď na dané téma!

yossarian: děkuji za dobrou práci při hledání! Snad se konečně codymu uleví

Muj problem je, ze neumim anglicky a prekladac googlu beru jako nouzovku. Proto mohu lovit info jen v ceskem malem rybniku.

A dekuji za doplneni informaci, zazrak jestli to chapu dobre se tedy zatim nekona.

V manuálu, na 4. straně na druhém bodě Important si cody může přečíst, volně přeloženo, že: "Normálně není zapotřebí nabíjitelnou baterii hodinek měnit. Ale po velmi dlouhém čase, v řádech několika let, se může stát, že baterii nebude možno plně nabít. V takovém případě kontaktujte autorizovaný servs Casio atd atd.."

Neboli výrobce tím mluví přesně o těch zmetcích, které se při výrobě objeví. Ale rozhodně Casio neříká, že po několika letech bude muset každý bateri měnit. Už to chápeš, cody? Na tvé ostatní příspěvky reagovat nehodlám, už mě to vysiluje kvůli nimrání se v hloupostech. Jenom si ještě srovnej v hlavě, co píšeš: nejdřív tvrdíš, že CTL1616 je obyčejná lithiová baterie, stejná jako všechny a najednou je rozdíl u solárního napájení. Tomu nerozumím cody. Vážně ne. Jenom pro tvoji informaci se baterie nabíjí kdykoli, kdy je vystavena světlu, tedy i na úrovni nabití 99.99%.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník LONGINES

A ještě dodám, jenom pro tvoji informaci, že se baterie nabíjí vždy, když je vystavena zdroji světla, tedy i na úrovni nabití 99.99%. A opravdu, za tu dobu co mám svoje hodinky, těch nabíjecích cyklů museli být tak milióny, stejně tak i hodinky kohokoli jinýho, kdo má solární napájení. Zkus dát takovej kouř jakýkoli jiný baterce a uvdíš, co se stane. A pak mi povídej něco o zázraku, jestli se koná, nebo ne.

A ještě jedna věc cody: ta záruka 24 měsíců, to si snad děláš legraci, nebo to mám chápat jak? Ta záruka 24 měsíců je zákonem daná a vstahuje se na daleko širší sortiment, než jen na CTL1616. Nebo si myslíš, že si koupíš bednu za 250 000,- , dostaneš k ní záruku na 24 měsíců a úderem konce druhého roku vyhodíš 250 000 ,-  na sběrný dvůr?

Odkaz ke komentáři

Co k tomu rict... ne ze bych cekal, ze se budes omlouvat za sireni dezinformaci - zatim porad ctu, ze nic jako vecny akumulator neexistuje. Ted uz od tebe necekam nic:-( Predtim to byli pouze tve vykriky do tmy podlozene POUZE reklamnimi hesly vyrobce. Ted uz si patrne ze me delas srandu. Dekujes yossaarianovi ze nasel podle tebe spravne informace, ktere (jestli kolega z nejakeho duvodu spatne neprezentoval preklad) potvrzuji mou domenku, ze vecny akumulator zatim neexistuje. Pravdu mas v tom, ze jsem nenesl zda se kuzi na trh nadarmo, to se mi vazne ulevilo.

Přesně tak, tomuhle říkám jasná odpověď na dané téma!

yossarian: děkuji za dobrou práci při hledání! Snad se konečně codymu uleví

V manuálu, na 4. straně na druhém bodě Important si cody může přečíst, volně přeloženo, že: "Normálně není zapotřebí nabíjitelnou baterii hodinek měnit. Ale po velmi dlouhém čase, v řádech několika let, se může stát, že baterii nebude možno plně nabít. V takovém případě kontaktujte autorizovaný servs Casio atd atd.."

Neboli výrobce tím mluví přesně o těch zmetcích, které se při výrobě objeví. Ale rozhodně Casio neříká, že po několika letech bude muset každý bateri měnit. Už to chápeš, cody? Na tvé ostatní příspěvky reagovat nehodlám, už mě to vysiluje kvůli nimrání se v hloupostech. Jenom si ještě srovnej v hlavě, co píšeš: nejdřív tvrdíš, že CTL1616 je obyčejná lithiová baterie, stejná jako všechny a najednou je rozdíl u solárního napájení. Tomu nerozumím cody. Vážně ne. Jenom pro tvoji informaci se baterie nabíjí kdykoli, kdy je vystavena světlu, tedy i na úrovni nabití 99.99%.

Hmm, asi opravdu mluvime reci kazdy jineho kmene. Ja to vidim uplne stejne, jako v pripade drive zmineneho Citizenu a i jinych vyrobcu. Vyrobce prezentuje v reklamach vecny zdroj energie stylem - uz nikdy nebudete muset menit baterii. Coz se napadnout neda, protoze v kontextu zazitych pojmu v CR budes menit akumulator, pokud by se s nima nekdo chtel soudit. S tim, ze v pripade poruchy ti potom v servisu rika, ze se to stat muze. Nevidim tedy nic prevratneho. Jak psal jiny kolega, jeho stare Citizeny (nebo jeke jmenoval) slapou radu let.

Pokud mi nekdo v diskuzi oponuje, ja mu odpovim vecne argumentama a on mi napise, ze uz odpovidat nebude, prelozim si to pro sebe tak, ze proste dalsi potrebne argumenty nema. Takze v diskuzi klidne nepokracuj, az na jednu vyjimku - proti jedne veci se ohradit musim - cituj me, kde jsem napsal, ze je CTL obycejna lithiova baterie.

A ještě dodám, jenom pro tvoji informaci, že se baterie nabíjí vždy, když je vystavena zdroji světla, tedy i na úrovni nabití 99.99%. A opravdu, za tu dobu co mám svoje hodinky, těch nabíjecích cyklů museli být tak milióny, stejně tak i hodinky kohokoli jinýho, kdo má solární napájení. Zkus dát takovej kouř jakýkoli jiný baterce a uvdíš, co se stane. A pak mi povídej něco o zázraku, jestli se koná, nebo ne.

A ještě jedna věc cody: ta záruka 24 měsíců, to si snad děláš legraci, nebo to mám chápat jak? Ta záruka 24 měsíců je zákonem daná a vstahuje se na daleko širší sortiment, než jen na CTL1616. Nebo si myslíš, že si koupíš bednu za 250 000,- , dostaneš k ní záruku na 24 měsíců a úderem konce druhého roku vyhodíš 250 000 ,-  na sběrný dvůr?

Dekuji za info o tom jak funguje solarni nabijeni, ikdyz... vzhledem k tomu ze jako zdroj informaci pro me nejsi duveryhodny, pockam si zda to potvrdi nekdo komu tu verim, ze pise o vecech ktery rozumi.

Opet nechapu kde vidis ten zazrak v tom, ze tve hodinky maji X cyklu nabiti (o poctu nebudu diskutovat pac to u Solaru nevim, jak uz jsem psal), kdyz tohle ma Seiko, Citizen a ja nevim kdo jeste uz radu let.

S tou zarukou jsi opet nepochopil poentu. Poenta byla, ze pokud nekdo prodava podle tebe vecny akumulator, nechapu proc by to sam shazoval pouze povinnou 24 mesicni zarukou. A o nejake vecnosti se ani nezmini. Ja bych cekal pristup podobny jako ma Zippo. Ti veri nesmrtelnosti svych vyrobku natolik, ze ti ji klidne daji, protoze reklama na dozivotni zaruku jim prinese X krat vic zakazniku nez stoji tech par opravnenych reklamaci. To same bych tedy cekal u vecneho akumulatoru. O tom byl muj post. Nechapu co bych mel vyhazovat po skonceni zaruky. Zkus se podivat na zakon o ochrane spotrebitele a obcanskej zakonik, o cem a co jsou v CR zaruky.

A jestli se chces nachytavat vzajemne na svestkach muzeme:-) Tahle tva veta by patrila do zdejsiho vlakna o nesmrtelnych hlaskach, cituji tebe:

Ale po velmi dlouhém čase, v řádech několika let, se může stát, že baterii nebude možno plně nabít. V takovém případě kontaktujte autorizovaný servs Casio atd atd..

Bud jsi vesela kopa, nebo toho o zdrojich ve quartzkach moc nevis. V radu nekolika let nemusim mit Solar, deset let provozu da Casio i na beznou baterii. Jo kdyby psali v radu desitek let, pak je to jina. Baterie nebude naplno nabit - vis ty vubec co v praxi znamena tahle veta? Znamena to co jsem psal, ze clanku se zvysuje vnitrni odpor, proto nejde nabit. Pokud odpor roste, sam se nikdy nezastavi. Pokud znas alespon zakladni Ohmuv zakon, pak je ti jasne, ze jednou konec musi nastat. On se ten vnitrni odpor na tve zbozne prani zvysovat neprestane. Kontaktujte zakaznicky servis... hele bez urazky, zacinam mit dojem, ze konecne potkavam nekoho, kvuli komu se delaji reklamy. Uz te vidim, jak prijdes za 20 let do servisu, ze je baterka KO. A obsluha ti rekne hmm, to se u nas stava maximalne1x za deset let. No neda se nic delat, musite koupit novou baterku, mi jsme na tuhle moznost selhani upozornili v navodu. A prijde zrovna druhej s tim samym... a obsluha rekne hmm, to se u nas stava maximalne 2x za deset let:-))))))))))))))))))))))))))))

No ale to jsme odbocili. Je samozrejmne mozne, ze Battex na to prdi, u jednoho jedineho vyrobku menit zarucni podminky. Ma na haku informovat zakazniky, ze jim nabizi dosud nevidanou technologii. Je mozne, ze se opravdu dockame jednou vecneho akumulatoru. Pro me je dulezite to, ze zatim mohu zit s pocitem, ze nejsem s baterkama mimo misu a ze blaboly o vecnem akumulatoru do teto chvile kdy pisu tento post nikdo nepotvrdil ani tady, ani jinde. Pokud se dozvim, ze neco takoveho existuje, velice rad se omluvim za sve chybne zavery, pac to bude takovej objev... ze jak uz jsem psal, euforie z vynalezu vecneho zdroje el. energie (ze slunce) mi na to da rychle zapomenout.

Krome odpovedi kde jsem psal, ze je to obycejny Lixx clanek by me zajimal tvuj nazor na tohle, prevzato ze specifikace vyrobce:

Cycle characteristics(100%DOD)*   More than 100 cycles

Me goggle prelozil tohle:

Cyklus charakteristiky (100% DOD) * Více než 100 cyklů

Ze by ani vyrobce vecneho akumulatoru neveril, ze zvladne vic nez 100 cyklu? Proc nenapsali 1000000 cyklu, ktere zvladnou tve hodinky?

Upraveno uživatelem cody
Odkaz ke komentáři

Jeste jednoduse, aby se ve sporu tom vyznali ostatni.

Kazda baterka ma sve napeti a dava nejaky proud. Kapacita znamena, kolik proudu po jakou dobu clanek dava. Napr. clanek s udanou kapacitou 5000mAh by mel dat proud 5A po dobu 1 hodiny. Nebo jinak, pokud budete sosat jen 1A melo by to davat 5 hodin.

Kazdemu dosud objevenemu clanku se zvetsuje vnitrni odpor. To znamena, ze podle Ohmovo zakonu, aby kapacita zustala zachovana, muselo by se umerne se zvysovanim odporu zvysovat i koncove napeti. Coz nelze. A ikdyby slo (opravdu to z logiky veci nejde), tak ne do nekonecna.

Napeti se zvysovat nemuze uz proto, ze pristroj konstruovany na napeti rekneme 3V nemuze pracovat s napeti 10V, to by okamzite shorel prvni tranzistor v ceste.

Takze opacne - protoze koncove napeti je vzdy stejne, musi se se zvysujicim odporem snizovat kapacita. Bude se snizovat tak dlouho, az clanek neda ani proud v radech mili amper. A to je situace, kdy pokud do te doby hodinky neztratime, mame navstivit servis:-)

Takze poenta sporu je o tom, zda nekdo vynalezl clanek, kteremu se nezvysuje vnitrni odpor. Tomu bych rad veril, ale tipuju, ze nebude na bazi praskoveho lithia, ale musi to byt uplne nova technologie.  A protoze popisovat princip fungovani lithiovych clanku je nad ramec prispevku, musite mi verit, ze prave tento paradox LIxx clanek X konstantni vnitrni odpor me nutili se zapojit do debaty.

Odkaz ke komentáři

Už toho věčný mám plné zuby, nejvíc ho tu furt prezentuje Cody........snad nikdo jiný mi tu furt cosi o věcnosti nevnucuje.

Já mám solár a solár mít vždy budu! Už mám dost výměn baterií, co dva roky.......A ty 10leté co se rády ukazují jako super volba ,vydržely manželce na jednu baterii až 2,5roku. :clap:  Nemám moc dlouhou zkušenost, protože  solar mám teprve 4roky a jsem maximálně spokojený, žádné omezování se ve funkcích prostě je naplno využívám. Myslím, že pokud akumulátor hodinky přežije bude to super, pokud né nic se neděje a prostě se vymění.

Jo a ještě mám doma kalkulačku casio na dvě baterky co jsou i v hodinkách (typ bohužel nevím, prostě 2malé čočky) a samozřejmě to má i solární napájení..... Kalkulačku používám v podstatě každý den, mimo víkendů v práci, a světě div se, funguje už 20let.....Ten solár je fakt k ničemu. 

Odkaz ke komentáři

Coze??? Zaclo to timhle kolegovo nesmyslnym prohlasenim, cituju Longinese: Akumulátor - moje ProTreky mají typ akumulátoru CTL1616. Je to (pokud nemá nějakou výr.vadu) nezničitelný akumulátor. Nejsou omezeny počty cyklů nabití, výkon neklesá atd.

A spor pokracoval o tohle, cituju sebe:Takze poenta sporu je o tom, zda nekdo vynalezl clanek, kteremu se nezvysuje vnitrni odpor. Tomu bych rad veril, ale tipuju, ze nebude na bazi praskoveho lithia, ale musi to byt uplne nova technologie.  A protoze popisovat princip fungovani lithiovych clanku je nad ramec prispevku, musite mi verit, ze prave tento paradox LIxx clanek X konstantni vnitrni odpor me nutili se zapojit do debaty.

Jsi tu dost dlouho aby jsi si vsiml, ze po protoceni X hodinek jsem zakotvil u jednech automatu a Casia se Solarem a chvalim Solar to kudy chodim. Imho pokud te stve, ze ve vlakne o solarnim nabijeni se resi solarni nabijeni tak jsem preci nemusis chodit, ve vlakne o hamburgerech o tom cist nic nemusis:-)

Take je dobre kdyz nekam prispivam, precist si predchozi posty. Pak by jsi take vedel, ze ja zastavam stanovisko, ze neni vecny. To ze je vecny nam tu vnucuje Longines.

Upraveno uživatelem cody
Odkaz ke komentáři

Ok, v tom mas pravdu. Nechtelo se mi po kolegovi nekolikrat opakovat vetu:

Nejsou omezeny počty cyklů nabití, výkon neklesá atd.

Nejen proto jsem pouzil svovo vecny, coz je podle me normalni synonymum ci jak se tomu rika.

A take jsem chtel, aby ho prave podvedome trklo, ze jinymi slovy pise, ze je baterie vecna.

Jeste ke tve kalkulacce. Porovnavas neporovnatelne. Pokud tedy nenosis kalkulacku na ruce privazanou a cely den nonstop nepocitas, neodebiras proud, tim nezvysujes ten prokletej vnitrni odpor vestavene baterie. Odhahuji, ze bezny uzivatel s beznou kalkulackou, neda akumulatoru zabrat za 20 let tak jako rok noseni hodinek.

Odkaz ke komentáři

Ale stejne, ubehne to krasne den v praci, kdyz se clovek zamota to nejake diskuze. Ja jich dneska na ruznych forech stihl dost:-)

Prave jsem zjistil, ze mam vedle sebe studeny kafe co jsem varil nekdy po obede.

Odkaz ke komentáři

LONGINES : Ne, Casio píše, že baterku netřeba měnit, ale když se vyse_e, tak je potřeba ji vyměnit, což se děje jednou za strašně dlouhou dobu=několik let :D

Prosím tě, nedělej z obyčejného aku nějaký zázrak vědy. To, že se baterka nabije z 95% na 100% není žádný nabíjecí cyklus. Není tajemství,že baterka snese víc nabití např. z 50% na 100% než z 0 na 100%. V autě se ti baterka taky pořád dobíjí a nikdo se nepodivuje nad tím, že ti vydrží i 8 let,když si nekupuješ šunt. Rozdíl je ale v protékajících proudech.

To je oč tu celou dobu běží a co vadí codymu.

Upraveno uživatelem ggrand
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...