Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zaexperimentoval jsem a na žárovku 75 w ze vzdálenosti 20 cm reagují skoro ihned. A po cca 2 až 3 hodinách už jsou ok a bez žebravýho oka.

• po měsících...
Odesláno

Takže po jednoročnom súžití so solármi Seiko SSC 083, kaliber V172 konštatujem, že pri bežnom nosení / pondelok - piatok, weekend na krbe / hodinky nikdy neklesli do úrovne nízkeho nabitia - sekundovka neskákala po dvoch sekundách. Presnosť stále 1,5s za mesiac. V celku veľká spokojnosť.... tak som kúpil ďalšie Seiko SNE 107P1, kaliber V172. Presnosť sa zatiaľ ukazuje zhruba medzi 6 - 7sec./ mesiac. Po otvorení krabičky sa dali hneď do chodu v štandardnom móde.

• Po letech...
Odesláno

Ahoj všem.

Čas od posledního příspěvku značně pokročil, tak bych se rád zeptal, jaké máte teď zkušenosti se solárním pohonem u hodinek Casio.

Mé staré hodinky dochází, tak bych si rád pořídil nové a rozmýšlím se mezi

"CASIO WAVE CEPTOR WVA-M650D-2AER" a

"CASIO WAVE CEPTOR LCW-M100DSE-2AER",potažmo modelem

"CASIO WAVE CEPTOR LCW-M100DSE-1AER", ale tady krom jedničky v názvu nevidím žádné rozdíly.

Máte někdo tyto typy? A pokud ano, jak jste spokojeni s nabíjením/nošením/funkcemi...?

Díky za odpověď.

Návštěvník Mav.
Odesláno (upraveno)

Mám ty LCW-M100DSE-2AER. Chvilku jsem se rozhodoval i o variantě 1AER, ale protože mi ta modrá k nim víc sedí a vidím tam rozdíl i v indexech, vybral jsem modré.

Jsou relativně malé, tenké, lehké. Trochu mi vadí ten digitální displej, ale beru to, že plní roli mých "digitálek".

Vypadají odolně a asi to budou držáky. Přesnost téměř absolutní, když v autorádiu pípají celou, tak se vteřinovka přesně trefí, a tak ostatní hodinky seřizuji podle nich.

WVA-M650D-2AER jsem zavrhl kvůli plastu na spodku (asi to bude společné všem variantám s označením WVA). Těch hodinech je v obchodech mraky, tak doporučuju osobně v obchodě prohlédnout a "osahat".

Uvažoval jsem i o modelech z titanu (mají v označení místo D písmena TD), ale ta modrá barva s odstínem do šeda a s arabskou dvanáctkou nakonec vyhrála. Hmotnost modelů z oceli není problém pro ty co jsou zvyklí na automaty.

Indikátor kapacity baterie ukazuje stále plno, leží v hodinkovnici asi metr od okna. Jednou za dva týdny je vyvenčím.

Píšou asi  40 mm, ale díky chybějící korunce vypadají menší než orienty, kterým píšou tuším 38 nebo 38,5 mm. Komu se líbí menší a subtilní hodinky bude spokojen.

Lumi svítí víc jak u mých Tissot, je jemná a pěkná. Škoda, že na všech indexech je stejná "tečka", tedy že není na první pohled poznat pozice na dvanácté hodině.

Tah má jen dvě pozice na regulaci a na moje zápěstí se zrovna moc přesně doladit nedá.

Funkcí mají dost a systém tlačítek je pro mne kupodivu logický. Vadí mi pouze dvě písmena ve funkci day. Je hezké, že ti kdo mají rádi digitálky, můžou místo day-date nechat na displeji zobrazit čas v digi formátu.

Skoro žádné funkce zatím nevyužívám, snad jen se občas podívám kolik je u ex v LAX.

Největší výhoda je prakticky bezúdržbovost a snad i odolnost vzhledem k subtilnímu pouzdru, nevýhoda pak, že jim skáče vteřinovka po sekundách. Asi tak.

Upraveno uživatelem Mav.
Odesláno

Pár Casií, vč. modelů se solárem a RC jsem měl taky a byť nejsou špatné, tak vždycky po nějaké době šly k dalším majitelům. Třeba rezerva chodu u soláru a RC je snad 3 měsíce (vždycky v zimě, když jsem je nosil pod bundou, tak začaly signalizovat low u nabití) a ten displej s údaji začne po čase nudit (protože stopky, alarmy, odpočty času apod. nepoužívám). A nedostatkem je taky absence safírového sklíčka (toto mají snad až top modely typu Oceanus). Raději vzít Citizen, ten má solár vyřešený asi nejlíp ze všech výrobců a RC se taky nedá nic vytknout. Safír a WR100 samozřejmostí, navíc 5 let záruka.

https://www.timestore.cz/Znacka/Citizen-259/Citizen-Eco-Drive/Citizen-Eco-Drive-4-Zonen

https://www.timestore.cz/Znacka/Citizen-259/Citizen-Eco-Drive/Citizen-Eco-Drive-4-Zonen-35497 (modrá varianta)

Odesláno

Hlavně proto, že na plné nabití vydrží nejdéle. Tedy při srovnání s Casiem určitě a co mám zkušenost, tak i vůči Seiko. Navíc jsem vypozoroval, že pro nabíjení stačí u Citizenu menší intenzita světla, např. Casia jsem nikdy nebyl schopen nabít naplno u umělého osvětlení, zatímco Citizen v pohodě.

Návštěvník Mav.
Odesláno

Casio LINEAGE Wave Ceptor mají safír samozřejmě také.

Lepší kapacitě Citizen může být dosažena i tím, že jsou na větší (např. 40 vs. 42-44 mm). Tak se možná do nich vejde také i větší akumulátor. Cenově jsou ale ty Citizen často na 2-3 násobku. Přesto mám model Citizen AT9030-55L na seznamu "must try".
Účinnost fotočlánku jsem nezkoušel. Přeci jenom je držet 3-6 měsíců potmě... S tou bundou v zimě mne to nenapadlo. Ale něco na tom může být.

Odesláno

Hlavně proto, že na plné nabití vydrží nejdéle. Tedy při srovnání s Casiem určitě a co mám zkušenost, tak i vůči Seiko. Navíc jsem vypozoroval, že pro nabíjení stačí u Citizenu menší intenzita světla, např. Casia jsem nikdy nebyl schopen nabít naplno u umělého osvětlení, zatímco Citizen v pohodě.

Já mám zkušenost opačnou, proto jsem se ptal když to mají vyřešený líp, jak jsi napsal.

Odesláno

Mav.: Máš samozřejmě pravdu, já už srovnávám jenom modely s WR100 a výše, takže jsem Lineage s WR50 nebral v potaz :) Pokud jde o cenu, tak u Citizenu to není taková tragédie, pokud člověk nakupuje venku nebo třeba na timestore (tím jim nedělám reklamu, jenom že mají přijatelné ceny).

wave ceptor: OK, každý máme zkušenost jinou.

Odesláno

Díky všem za vyčerpávající INFO. Ještě se (trochu blbě) zeptám - zobrazuje ten displej (mám na mysli typ LCW-M100DSE-2A) kromě data i čas? Protože na všech fotkách, co jsem našel, je zobrazeno jen datum.

Návštěvník Mav.
Odesláno (upraveno)

Ano. Tlačítkem C, to je to vpravo dole, přepínáš módy displeje. V režimu čas je to:

1. den a datum

2. symbol antény a sekundy

3. čas ve formátu hodiny a minuty s tím, že dvojtečka bliká po sekundách jako u ostatních digitálek. Mám tento režim nejraději, asi proto, že ten den se zobrazuje tak prostě divně, dvojpísmenně.

Stáhni si manuál: http://support.casio.com/en/manual/manual.php?cid=009&MODULE=5161

Je to tam slušně popsáno a taky ostatní tlačítka:

A - vpravo nahoře je na osvětlení (to není nic moc) a delším podržením na volby nastavení (časová zóna, letní čas, čas manuálně bez rádia a podobně)

B - vlevo dole je na funkce, tedy stopky, minutka, světový čas, budíky atd.

Bál jsem se toho nastavování víc. Vedle toho, že ho zas tak moc často nepoužiješ, je to i celkem logicky pořešené.

Jsou to vlastně takové moje digitálky s ručičkama navíc (a tedy bez melodií). I proto pořád koukám i po těch Citizen AT9030-55L, tedy klasický analog, chrono s rádiem a solárem.

Upraveno uživatelem Mav.
Odesláno

Já myslím, že takto jednoznačně to napsat nelze, protože obě C používají spoustu stejných vnitřností, vč. solárního plátku a kapacitatoru/akumulátoru. Např. moje Casio MRW310H mají kompletní střeva od Miyoty/Citizenu s kalibrem s kameny a aku MT621 s rezervou chodu ve tmě 3 měsíce. Nepředpokládá se totiž, že je budeš mít celou zimu pod rukávem a nevystavíš je ani přírodnímu, ani kancelářskému světlu...

Odesláno

Popisuju osobní zkušenost. Je samozřejmě možné, že Casio nějak pokročilo (já ty svoje měl před pár lety), byť ovšem Citizen pokročil nepochybně taky. A rezerva chodu 3 měsíce by byla dobrá za předpokladu, že by Casio nabíjelo z umělého světla stejně jako Citizen. To bohužel zrovna u těch mých nebylo. Ještě na jeden kiks si u Casia vzpomínám, a to na nastavením RC, kdy Casia vždy ukazovaly noční čas nastavení (např. 3:02 nebo 4:02), ale prokazatelně byl čas neseřízený (poznal jsem to při přechodu na letní/zimní čas). Citizen ukáže popravdě NO, pokud se příjem rádia nepovede.

Odesláno

Což už teď funguje dobře při obou typech osvětlení, možná právě díky spolupráci s Miyotou...

Odesláno

Měl jsem také několik RC od Casia, asi jsem měl štěstí na kus, synchronizace byla téměř vždy ok. Jen párkrát při letní bouřce ne, tak jsem to synchronizoval manuálně :-)

Návštěvník Chilliluk
Odesláno

Že se příjem nepovede, to bych za tragédii nepovažoval. Spíš to, že se hodinky tvářily, že je všechno OK (a nebylo). Možná i to už dneska díky spolupráci s Miyotou neplatí :)

Tak tomu, abych se přiznal, moc nevěřím...měj jsem spoustu rádiem řízených Casií a vždy popravdě hlásily, zda byly seřízeny nebo ne, ověřoval jsem si to zavoláním na číslo přesného času 14112. Možná jsi jen neměl nastavené automatické přepnutí na letní/zimní čas, takže hodinky se sice seřídily dle rádia, ale neprovedly změnu letního/zimního času, protože jsi to neměl nastavené.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...