Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 86
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Návštěvník admira
Odesláno
  Frantik napsal:
Jo tááááák, ja knihy nečtu, ja čtu jenom tady :thumbsup_anim:

Tak jako plebs jsem rád, inteligent jako ty asi trpí, ale to je tvuj problem :thumbsup_anim: Jsem rád ze chytráků jako ty moc neni.

Ja vim, ze jsi rad, ze je vas vice. A mas i pravdu s tim, ze trpim, kdyz vidim, ze s tou vetsinou se neda nic delat.

Odesláno

Uf...to jsou názory. Pánové s Davidem se znám už ze školy...nasírá lidi hodně dlouho, tak jako každej, kdo má vyhraněný názory a srovnanou palici. Daní za jeho mediální popularitu je lehce zbytnělé ego. To co dělá je klasickým uměním, nikoliv však v jeho formální a vizuální podobě, ale v jeho prapůvodním významu.....nastavuje zrcadlo společnosti a lidem. To jak to vizuálně vypadá je daň postmoderní společnosti a řadil bych to někam do konceptuání škatulky. Nakonec bych ještě dodal, kdyby 90% místních grafomanů mělo aspoň 10% jeho potenciálu, nemusely by tady vznikat takový píčoviny jako je např. debata vo Parexu.

Kaplickej...no to je taky na dlouhou debatu. Chrchel na Letný je fajn, vostuda je na straně státu, ČKA a několika zapšklejch českejch architektíků. Jen bych doplnil, Future Systems vlastně založil s Amandou Levete (úžasná ženská). Dělali tenkrát nějaký "stolky" pro NASA. Ještě na začátku devadesátejch let, v Londýně dřel slušnou "bídu" (myšleno obrazně). Málokdo ví, že Kaplickej v Praze jednu realizaci už má. Je to ještě z období než vzal kramle. I když si uděláte výlet po starejch bránickejch vilkách, stejně jí ale nepoznáte. :P

Návštěvník SukHoi
Odesláno

von by se ten barák hodil někam do lesa a né do města - to by tam ovšem nikdo nechodil - tudle jsem koukal myslím na Z1 jak dokázali fkomponovat univerzitní budovy někam do džungle a vypadalo to fakt dobře - prostě na zelný hřib tu není krajina - do nudné šedi se to moc nehodí :)

Odesláno

Co ja viem tak tych problemov bolo viac:

- Prva oficialna sutaz podla Medzinarodnej Unie Architektov - problem regulernost sutazi...siroky pojem

- neposkytnuty pozemok od mesta

- po sutazi, ak sa do 2 rokov nezacne realizacia, nahrada skody ide od statu Kaplickemu studiu Futura systems, avsak tam pre nejake spory sa prava

na projektovu dokumentaciu prenieslo na jeho manzelku, ale neviem to iste.

Na CT1 davnejsie davali dokument, kde prave vyzdvihovali riesenie archivacie knih a ich okamzitej dostupnosti citatelom.Osobne si myslim, ze sa toho zlakli a nasli sposob ako to nerealizovat.

Utzonova opera v Sydney, to bolo trapenie v realizacii, zaklady sa kopali bez toho aby bol jasne rieseny objemu skrupuli, meskanie, predrazovalo sa to, upravovali sa navrhy., kolaudovalo nedokoncene..a teraz, co sa vam ukaze, ked kliknete na heslo Sydney? Alebo tak narychlo spomeniem - Daniel Libeskind - kto chcel hned jeho budovy vo forme rozbitych struktur, ktore sa dokonca zarezavaju do historickych budov? no ...a vidite ma stavby po celom svete. Netvrdim, ze vsetky su krasne, ale vela zavisi od povahy naroda, alebo akoby som to nazval...ono ani na SVK by take cosi nevzniklo.

Odesláno
  admira napsal:
Ja vim, ze jsi rad, ze je vas vice. A mas i pravdu s tim, ze trpim, kdyz vidim, ze s tou vetsinou se neda nic delat.

To si nedá. Ale ja si dám dneska pivko na Letný v parku :cheers:

Odesláno (upraveno)
  StanoBare napsal:
A u Kaplickeho vam raz bude luto, ze sa nezrealizovala jeho stavba aj v CR.

Mne je to lito uz ted. Ke Kaplickeho knihovne jsem si musel cestu hledat a chvili mi to trvalo. Zpocatku se mi nelibila, ale jak to tak chodi, vybudila ve me k tomu, ze jsem o tom zacal trochu premyslet a nazor jsem nakonec prehodnotil. Ta pocatecni nechut prameni hlavne z moji obliby ve funkcionalismu a jednoduche geometrii, do ktere organicky tvar knihovny nemohl ani nahodou zapadnout. Ale postupne jsem si ten projekt fakt oblibil. Libila se mi jeji navaznost na letenskou plan (kam se podle me hodi a zapojeni mezi stromy v parku i celkove pojeti stavby. Jen upozornuju, ze nejsem prazak, i kdyz Letna je jedno z mist, ktery trochu znam.

Ma smysl chranit historicke jadro mesta (s panoramaty je to uz trochu diskutabilni a zalezi dost na miste), ale urputna snaha konzervovat zastavbu v nejake podobe by nemela sahat mimo nejdulezitejsi a nejstarsi casti. Mesto je dynamicka struktura, ktera se vyviji a snahy v tomto vyvoji branit jsou z meho pohledu nepochopitelne a kratkozrake. Kaplicky videl dal nez vetsina jeho soucasniku a rozhodne mnohem dal nez lide, kteri se stavbe knihovny branili. O stavbe podobneho razeni totiz nikdy nesmi rozhodovat referendum nebo mistni samosprava na zaklade verejneho mineni. Prave proto, ze lidem ten (obrovsky) presah, ktery je potreba k vymysleni takove stavby (a o neco mensi i k pochopeni vyznamu pro architekturu a mesto), proste chybi. No a to, jak se do procesu planovani knihovny zamichali politici vcetne vysledku, byla nekonecna trapnost primo kontrastujici s novatorskou Kaplickeho vizi. K tomu uz tezko co dodat...

Sem se rozepsal, heh :thumbsup_anim: .

Upraveno uživatelem skalis
Odesláno

to skalis: napisal si to pekne. Presne tak.

Ono v tychto veciach architekti, ci dizajneri "s..u" na ludi, v ramci analyzy nie, vezmu ja neviem, ergonomicke rozmery, prostredie, na co to bude sluzit, proste pre koho, preco a naco....ale tvar, to uz je vec architekta, dizajnera...keby sa riadili len podla ludi, bolo by to este viac stylovo rozbite, nesurode....nie kazdy vie tomu dat ten napad. Ked to ma vsak aj nejaku myslienku, tak uz to nestoji na vode, a vie sa to obhajit.

este k tej Eiffelovke: vtedy kratko po postaveni sa tradoval vtip: Chodim na vez preto, lebo odtial sa na nu nemusim pozerat. Je to trn v oku.

Odesláno

Apropos nerespektovanie zadania. Pokial viem, je to v arch. sutaziach pomerne bezne, mysliet za zadanie, rozvinut ho. Jeho navrh bol vynimocny predovsetkym tym perfektnym domyslenim fungovania budovy, ktorym porusil pravidla.

Nedovolil by som si tvrdit, ze by slo o nadcasovu architekturu, ale jednoznacne by to bolo vynimocne dielo nielen v Prahe, ale v celom regione. Cela ta sutaz ani nemohla inak dopadnut, ked komisii predsedala Zaha Hadid. Pozrite si jej realizacie a druhe a tretie miesto v sutazi.

2. miesto - Carmody Groarke Ltd.

058_01.jpg

3. miesto - HŠH architekti

1c44c4f54a5e15816138bd87b83213f4_letna02.jpg

Odesláno
  utrejch napsal:
..., jenom bych upozornil, ze za dvacet let se postavil v praze jediny moderni barak, ale sracek spousta. Proti srackam obecne nikdo ani neprotestoval :)

Přesně tak. Dnes a denně kolem nás vznikají neskutečný hrůzy, které opravdu ničí nejen panorámata Prahy a dalších měst ale přímo jejich centra, a nic se neděje. Když byla šance postavit barák, na kterej by se jezdili dívat lidi z celýho světa, tak se kolem toho strhl obrovský humbuk. Ale nikdo tady ještě nezmínil, kdo ten humbuk odstartoval - náš velký pan Profesor klimatologie a dalších věd exaktních i sociálních z Hradu... Kdyby se tehdy nezačal "připoutávat řetězy k bagrům," tak by knihovna možná stála.

Jinak to přede mnou pěkně řekli Skalis a hciq - to bych podepsal.

Odesláno (upraveno)

Jak tu správně zaznělo, velkou roli hraje urbanismus daného místa. Já bych Kaplického knihovně tleskal například na kraji stromovky mezi výstavištěm a veletržním palácem, nebo by se vyjímala v proluce po bývalém těšnovském nádraží (když už se teda muselo zbourat), a takových míst by se našla celá řada. Umístění do pražského panoramatu je podobně diskutabilní (problematické) jako byl třeba návrh jeho haly v Athénách v těsném sousedství antických památek.

Na druhou stranu, na všechno se dá si zvyknout. Vzpomeňte na Prágerovu Novou scénu, tehdy všemi zatracovanou a dnes přijímanou veskrze pozitivně.

Upraveno uživatelem rubus32
Odesláno (upraveno)
  rubus32 napsal:
... Umístění do pražského panoramatu je podobně diskutabilní (problematické) jako byl třeba návrh jeho haly v Athénách v těsném sousedství antických památek. ...

Ono by to s tím narušením panoramatu nebylo tak dramatické. Podle návrhů a modelů, které jsem viděl, měla být chobotnice umístěna ve vzrostlé zeleni, nad kterou by vykukovalo pouze to pověstné oko. A to naopak mohlo být pro pražské panoráma docela zajímavé ozvláštnění.

Upraveno uživatelem Z.
Odesláno (upraveno)

Souhlasím se Skalisem a podepisuji v plném rozsahu.

Legrační je jak většina odpůrců knihovny křičí, že by to byla nevratná změna vzhledu Letné :D

Tomu se při pohledu na vjezd/výjezd tunelu Blanka fakt jen směju.

Mimochodem knihovna měla mít zlatý nikoliv zelený povrch. To jen pro ty hubatý, co si ani neumí najít ty správné informace...

edit: a co Tančící dům? To bylo keců když jej stavěli a dnes je to jedna z turisticky nejatraktivnějších staveb! S knihovnou na letné by to bylo stejné...

Upraveno uživatelem JPS
Odesláno

tak je to správné, pořádek a kázeň... nic futuristického, my si Prahu rozvracet nedáme... Osobně navrhuju vykácet Stromovku a postavit tam další ofishauzy, těch máme stále málo, dovolte mi odejít!!!

Odesláno
  skalis napsal:
Ja jsem nerikal, ze ho nemusim, ale ze nejsem jeho fanda. Duvod to ma jednoduchy, a sice, ze moc jeho veci neznam a nemam o jeho tvorbe prehled. Ale napr. miminka na zizkovskym vysilaci se mi libi a ruzovy srdce na hrade zase ne...

Srdce není Černý, ale David... jen tak na okraj.

Odesláno (upraveno)
  Milis napsal:
Hehe, tak zatím všichni, co tady debatujou, pana Černého "nemusej". To jako proč? Jen se ptám - to ho všichni znáte osobně nebo to je nějaká móda tohleto?

Jedna věc je práce, a druhá osobnost autora. Výsledek práce ještě nic neříká o kvalitě člověka. Stejně tak jako kvalita člověka není úměrná hodnotě jeho práce. Takže když někdo hodnotí práci, neměl by to automaticky spojovat s osobností autora.

Upraveno uživatelem Cyber
Odesláno (upraveno)

Kaplického práce je úžasná. Chobotnice se mi moc líbí, stejně jako místo kde měla být zasazena ( hnusná smyčka tramvají, naproti tréninkovému stadionu Sparty. Obvyklé místo prvomájových komunistických průvodů, vojenských přehlídek a cirkusových stanů ). Problém mám ale se samotnou soutěží, jejím průběhem, porotou, a výsledkem. A také s nesplněním podmínek vítězného návrhu. Takže můj názor v tomto konkrétním případě je značně rozporuplný. Chobotnice by se mi na Letné líbila , a snad bych časem překousnul i to, že by stála pětinásobek kalkulované ceny (podobně jako 02 arena, která ale naštěstí není sanována ze státních peněz ), a že projekt vyhrál tak trochu chucpe.

Upraveno uživatelem Cyber
Odesláno (upraveno)
  Cyber napsal:
Kaplického práce je úžasná. Chobotnice se mi moc líbí, stejně jako místo kde měla být zasazena ( hnusná smyčka tramvají, naproti tréninkovému stadionu Sparty. Obvyklé místo prvomájových komunistických průvodů, vojenských přehlídek a cirkusových stanů ).
Dovolím si tě trochu poupravit, protože v místě, kde měla stát ta knihovna, je nyní příležitostné autobusové nádraží, tramvajová smyčka a je to kus od toho tréninkového stadiónu, na druhé straně ul. Milady Horákové jsou starší domy, posunul jsi to tak o cca 100m dál směrem k písku na Letenské pláni a co nevidět výjezdu z tunelu ... Je to dobře vidět z té druhé fotky a 3. místa ze soutěže v emteho příspěvku. :)

hciq napsal:
Málokdo ví, že Kaplickej v Praze jednu realizaci už má. Je to ještě z období než vzal kramle. I když si uděláte výlet po starejch bránickejch vilkách, stejně jí ale nepoznáte. :P
Tuhle jsem o tom četl na iDnes v sekci Bydlení, docela hrůza, to bych opravdu na kvalitního architekta netipoval ... B) Upraveno uživatelem rorda
Odesláno
  rorda napsal:
Dovolím si tě trochu poupravit, protože v místě, kde měla stát ta knihovna, je nyní příležitostné autobusové nádraží, tramvajová smyčka a je to kus od toho tréninkového stadiónu, na druhé straně ul. Milady Horákové jsou starší domy, posunul jsi to tak o cca 100m dál směrem k písku na Letenské pláni a co nevidět výjezdu z tunelu ... Je to dobře vidět z té druhé fotky a 3. místa ze soutěže v emteho příspěvku. :)

tuto fakt nemám rád, zase se budeme hádat vo h...ě.. myslím, že cyber, pro své vyjádření, lokalizoval budoucí stavbu naprosto správně. Nějakejch 100m je v tuto chvíli každýmu u piči. To že se na Letný nedá nic postavit, věděli už i naší předci před nějakými 500 ti léty. Taky tam nic furt není.....divný??? A dál , jen tak po povrchu, Kaplickej vědomě porušil naprosto dementní soutěžní podmínky ohledně provozu knihovny...a porota mu dala za pravdu, myslíte, že je na Letný potřeba chránit nějaký svazky proti povodním? Navíc Kaplickej uspěl už v soutěži vo pařížskou knihovnu (takovej ten rozřízlej bochník chleba) a vod tutá měl už slušně našlápnuto, což se nelíbilo některejm těm prizdisráčům ala Šébka a spol.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...