Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

dobry den

potřeboval bych vytvořit šroubove spojeni (M7 delka cca 30mm) ktere nebute tepelně pracovat potřebuju aby se s teplotou neměnil upínací moment uvažoval jsem o Invarovém šroubu vloženém do duralového (invarového) pouzdra zalepeného do nosného materialu ... problem je invar nebo jiny material s nízkou roztažností ... nesehnatelné ...

další možnost je udělat šroub a pouzdro z materialu s opačnou roztažností ale na nic jsem nepřišel nebo jestli to vubec jde ...

takže pokládám otázku kde sehnat invar? nebo neví někdo o metalurgicke laboratoři kde by se dala udělat slitina?

a nebo napadá někoho jiné řešení? pružiny pod šroub ....

• Odpovědi 58
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Nevím, jestli má smysl to dělat z Invaru, ale sehnat se dá. Dělají se z toho např. kyvadlové tyče. Jen pro orientaci 1,2 m, průměr 6 mm tyč stojí cca 20 liber z Anglie.

Odesláno
Nevím, jestli má smysl to dělat z Invaru, ale sehnat se dá. Dělají se z toho např. kyvadlové tyče. Jen pro orientaci 1,2 m, průměr 6 mm tyč stojí cca 20 liber z Anglie.

a bližší kontakt kde se dá sehnat? potřebuji dosáhnout "absolutní" konstantní síly která se nebude měnit ... smysl to má

Odesláno (upraveno)

A půjde to z ní blbě vyrábět. :rolleyes:

Jo a abych nezapomněl, to je dost dobrá zpráva.

Upraveno uživatelem mechano
Odesláno
dobry den

potřeboval bych vytvořit šroubove spojeni (M7 delka cca 30mm) ktere nebute tepelně pracovat potřebuju aby se s teplotou neměnil upínací moment uvažoval jsem o Invarovém šroubu vloženém do duralového (invarového) pouzdra zalepeného do nosného materialu ... problem je invar nebo jiny material s nízkou roztažností ... nesehnatelné ...

další možnost je udělat šroub a pouzdro z materialu s opačnou roztažností ale na nic jsem nepřišel nebo jestli to vubec jde ...

takže pokládám otázku kde sehnat invar? nebo neví někdo o metalurgicke laboratoři kde by se dala udělat slitina?

a nebo napadá někoho jiné řešení? pružiny pod šroub ....

Napiš ještě nějaké podrobnosti, například jakou nosnost to má mít, jak moc to chceš utahovat, jaké bude tepelné rozpětí, nějak bysme to vyrobili.

Případně mi pošli mejl. Je v profilu.

Odesláno

Tady na Mendaw http://www.medmaw.com/ je několik hodinářských dodavatelů,ty invarové tyče má M&P Clockmakers' Supplies, ta čtvrtá ikona zezhora. Pak nech hledat "Invar", ale má je jen do průměru 6 mm. Ale přišlo mi to jako nejjednoduší tu objednat kdyby jeden kus. třeba pokud někdo na ta kyvadla.

Nejrůznější kovové materiály,přehled dodavatelů http://metals.about.com/od/stainlesssteel/...liers_Guide.htm, nenechte se zmást, že tam píšou stainless steel, mají tam vše na co si vzpomenete mosaze, bronzy, berilium, titan, kovar, akorát s těma mikroobjednávkama asi bude problém.

Je tam i Falcon Metals z USA www.falcon-metals.com . Nikdy jsem tam nic nebral, ale snad by byli ochotni dodat i po kuse aspoň ta vzorová poptávka tomu nasvědčuje. Ti mají škálu průměrů v tyčovině. Ten Invar 36 by snad měl být obrobitelný, píšou řeznou rychlost 92 stop/minutu (28 m/min), co to znamená že tak málo, normální ocele mají tak 200 - 300 ne? Ale vím o tom prd.

Pokud bys to chtěl a nevěděl by sis rady, můžu ti pomoci to objednat.

Ale mechano určitě něco vymyslí.

Odesláno

u kyvadel se to řešilo tak že tyč byla z víc dílů které teplem pracovaly protisměrně. tady je to názorně teplotní kompenzace U šroubu by to znamenalo použít tlustou podložku z více roztažného materiálu. Muselo by se s tím chvilku laborovat než by se vychytala správná tlouška ale to by záviselo na požadavcích.

Odesláno
Tady na Mendaw http://www.medmaw.com/ je několik hodinářských dodavatelů,ty invarové tyče má M&P Clockmakers' Supplies, ta čtvrtá ikona zezhora. Pak nech hledat "Invar", ale má je jen do průměru 6 mm. Ale přišlo mi to jako nejjednoduší tu objednat kdyby jeden kus. třeba pokud někdo na ta kyvadla.

Nejrůznější kovové materiály,přehled dodavatelů http://metals.about.com/od/stainlesssteel/...liers_Guide.htm, nenechte se zmást, že tam píšou stainless steel, mají tam vše na co si vzpomenete mosaze, bronzy, berilium, titan, kovar, akorát s těma mikroobjednávkama asi bude problém.

Je tam i Falcon Metals z USA www.falcon-metals.com . Nikdy jsem tam nic nebral, ale snad by byli ochotni dodat i po kuse aspoň ta vzorová poptávka tomu nasvědčuje. Ti mají škálu průměrů v tyčovině. Ten Invar 36 by snad měl být obrobitelný, píšou řeznou rychlost 92 stop/minutu (28 m/min), co to znamená že tak málo, normální ocele mají tak 200 - 300 ne? Ale vím o tom prd.

Pokud bys to chtěl a nevěděl by sis rady, můžu ti pomoci to objednat.

Ale mechano určitě něco vymyslí.

Hele, ty jseš s těma vědomostma k nezaplacení. Vážně. Já jsem jen poznamenal, že neudělá ze šestky šroub M7.

A to obrábění je fakt špatný, žvejká se to všelijak.

Odesláno

Snad se nebude nikdo zlobit, když přispěju svým názorem, přestože na tyto věci nejsem odborníkem.

Nestačilo by udělat šroub ze stejného materiálu, jako jsou spojované součásti, resp. pouzdra? Ať už má roztažnost jakoukoliv.

Stejně si ale myslím, že konstantní síly nedosáhneš. Už třeba kvůli opotřebení dosedacích ploch, pokud se budou pohybovat. Co tak vložit pod šroub nějakou pružinu či pružnou podložku? To vlastně sám na začátku navrhuješ.

Nechceš nás trochu blíž seznámit s tím, o co jde?

Odesláno

Ještě jeden zajímavý zdroj informaci

http://asuwlink.uwyo.edu/~metal/invar.html

Uvádí tam i kde sehnat malé dodávky, je tam firma co dodá i minimální dodávku za 50 USD, orientační cena půl kila 12 dolarů

A na alibaba.com, což je dodavatelský portál, lze tam najít dodavatele čehokoliv, převážně z Činy ale nejen, je několik čínských dodavatelů. minimální odběr ale bývá 50 kg.

Odesláno

tak konečně jsem se dostal na net ...

utahovací síla je 5 Nm +- 0,5Nm pacovní teplota 20°C +- 10° (extrem od 12° do 45°)

jedná se o uchycení sportovních zbraní v pažbě ... je provedeno 2 nebo 4 šrouby ... dnes je to povědšinou řešeno dneska pomocí pillar bedding převzateho z ameriky jedná se zkusmo o to že na šrouby se vysoustruži pouzdra z duralu na jejichž povtchu jsou zápichy cely system se sešroubuje a zalepí do systému po rozebrání zustanou pouzdra zalepena a šrouby volně

síla uložení ovlivňuje přesnost proto je důležité aby se neměnila během střelby ani mezi střelbami

upozorňuji že se jedná o uzce profilove zdoží jedná se de fakto o několik desítek kusů vysoce přesných zbraní samo že u običejných se tyto věcy neřeší jsou to pracovní nástroje nebo pro zábavu ... u kamionu taky neřešíte zrychlení .... to jen aby jsme se vyhnuli neplodné diskuzi že je to zbytečne

Odesláno

všichni se zalekli že se jedná o zbraně ... klasika ... není to nic na co by se vztahoval zákon tak se neplašte...

nejschůdněji se mi jeví cesta invarového šroubu a pouzdra o stejném objemu a délce ... ideální by bylo jak by byly oba šrouby stejně dlouhé

děkují dknesplovi za kontakty a ochotu ... ještě se mi neozvali

a prosím kohokoli jak by něco k tomu našel ať se nestydí a napíše ... obchody prodávající invar atd nebo jiné materiály

Odesláno
všichni se zalekli že se jedná o zbraně ... klasika ... není to nic na co by se vztahoval zákon tak se neplašte...

nejschůdněji se mi jeví cesta invarového šroubu a pouzdra o stejném objemu a délce ... ideální by bylo jak by byly oba šrouby stejně dlouhé

děkují dknesplovi za kontakty a ochotu ... ještě se mi neozvali

a prosím kohokoli jak by něco k tomu našel ať se nestydí a napíše ... obchody prodávající invar atd nebo jiné materiály

Já jsem se nestyděl, nabídl jsem ti, že to vyrobím................a nic. :)

Odesláno
Já jsem se nestyděl, nabídl jsem ti, že to vyrobím................a nic. :)

vyrobit si to jsem schopný sám ... jde o materiál ... google překládá ale na složitější komunikaci to není ... a s tou výrobou by šlo o to co by jsi si za ni řekl ...

Odesláno
vyrobit si to jsem schopný sám ... jde o materiál ... google překládá ale na složitější komunikaci to není ... a s tou výrobou by šlo o to co by jsi si za ni řekl ...

No tak to je jiná, obrať se na firmu Bibus, ta ti dodá materiál a je to vyřízený. :thumbsup_anim:

Odesláno

Já pořád nechápu, proč používat invar. Podle mě by byly nejlepší šrouby a pouzdra ze stejného materiálu, jako je materiál zbraně (předpokládám ocel). Resp. z materiálu se stejnou tepelnou roztažností a ne s co nejmenší. Ale věřím, že invar bude lepší přinejmenším z marketingového hlediska.

Odesláno
Já pořád nechápu, proč používat invar. Podle mě by byly nejlepší šrouby a pouzdra ze stejného materiálu, jako je materiál zbraně (předpokládám ocel). Resp. z materiálu se stejnou tepelnou roztažností a ne s co nejmenší. Ale věřím, že invar bude lepší přinejmenším z marketingového hlediska.

pro naše zákazníky to nejlepší :suicide_anim: stejný materiál se dá použít taky ale když už materiál pracuje minimálně je to už v zakladu plus

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...