sery.vlk Odesláno 16. května 2010 Nahlásit Odesláno 16. května 2010 (upraveno) Oris Artelier Big Date - univerzální hodinky s dvojitým datem Chci se s vámi podělit o dojmy z těchto hodinek z dílen Červeného rotoru. Hodinky jsem pořídil cca před rokem, takže suchá fakta už mohu doplnt o vlastní zkušenosti. Hodinky pocházejí od evropského autorizovaného prodejce, kupoval jsem je jako NOS; standardní dvouletá záruka se nedala prodloužit registrací na stránkách Orisu, protože tento model již byl vyřazen z katalogu. Nákupem těchto hodinek jsem si splnil jeden ze svých hodinkářských snů, pořídit si hodinky s dvojitým datem. (K tomu mne částečně motivovaly i praktické ohledy, přibývajícím rokům se nedá ubránit, a s nimi se zrak na blízko zhoršuje ? můj optik sice říká, že je to fyziologický jev, příjemné to ale není. Dvojité datum je komplikace, kterou časem doceníme všichni ? já tedy už dnes.) Chtěl jsem hodinky za rozumné peníze a rozhodoval jsem se v zásadě mezi modely dvou podobně solidních značek, oboje s černým ciferníkem, na náramku, oboje na srovnatelné cenové hladině, oboje na bázi strojku ETA, v kvalitním pouzdru. První byly Belisar od Union Glasshütte/SA., v provedení s indexy, bez číslic ? elegantní hodinky, k obleku i k džínám, střídmý až suchý design - odkaz na stránky výrobce zde. Druhé byly recenzované ORIS Artelier Big Date, pro něž jsem se rozhodl jednak z věrnosti ke značce, druhak proto, že zejména díky tvaru pouzdra je pokládám za šmrncovnější. Jedná se o model, který byl uveden na trh po r. 2003. Pouzdro hodinek i zdobení ciferníku odpovídají tehdejšímu designu řady Artelier; na rozdíl od jiných modelů této řady (např. modely s datem, s malou sekundovkou a ukazovátkem data, s fázemi měsíce) model Big Date není vyráběn v inovovaném designu s odlehčeným tvarem pouzdra a odlišně zdobeným ciferníkem (gilošování jen od středu po indexy, indexy v mezikruží v odlišném tónu). Důvody, proč se Artelier Big Date dále nevyrábí, neznám, nikde na internetu jsem se nedohledal žádného komentáře (zahraniční orisovská fóra však téměř nesleduju), je to podle mne škoda, jak jsem už uvedl, dvojitého data coby komplikace si opravdu vážím. (Možná dosud ORIS nemá k dispozici nástavbu dvojitého data na Sellitu? ? jen spekuluji?) Model: Oris Artelier Big Date, ocelové pouzdro, černý gilošovaný ciferník s indexy, s malou sekundovkou na pozici 6 a dvojitým datem na pozici 12 Reference: 665 7549 40 54 MB Kalibr: Oris 665 (modul dvojitého data ref. 14500 v kombinaci se základním kalibrem ETA 2892A2 upraveným pro Oris) Pouzdro: Ocelové, sestavené z více částí, průměr 40,5 mm, tloušťka 11,4 mm, délka (vzdálenost přes nožičky) 47,5 mm, rozteč nožiček 21 mm Náramek: Ocelový s dvojitou překlápěcí skrytou sponou Hmotnost: (s ocelovým náramkem) 137 g. Distribuce a balení. Síť autorizovaných prodejců ORIS v České republice nepokrývá celé území rovnoměrně, ve většině krajských měst se však nějaký ten prodejce najde. V Praze doporučuji jednoznačně Koscom. Oficiálním dovozcem je Time Trade z Pardubic, který také zajišťuje záruční i pozáruční servis. O zkušenostech s tímto servisem viz zde. Celkově se mi zdá, že Time Trade se budování značky v Česku nijak zvlášť nevěnuje, což je škoda. Nejen proto, že přícházejí vniveč marketingové aktivity ORISu v automobilovém sportu, škoda je to hlavně vzhledem k solidnímu poměru cena/výkon prakticky u všech hodinek této neokoukané značky. ORIS si nehraje na luxusního výrobce, obvyklé modely hodinek jsou baleny v jednoduché černé kartónové krabičce. Pozor, uchycení pásku hodinek na stojánku nemusí vydržet všechny otřesy, hodinky mohou ze stojánku vypadnout, pro transport je lepší vnitřní prostor krabičky dodatečně vycpat molitanem ? nebo hodinky nasadit na ruku. (Balení některých potápěčských, leteckých nebo závodních modelů ORIS je však lahůdka!) Pouzdro a krystal. Jak jsem uvedl v úvodu, pouzdro pokládám, vedle dvojitého data, za jednu z hlavních předností těchto hodinek. Tato již nevyráběná verze pouzdra hodinek řady Artelier má nezaměnitelný soudečkový tvar, který odkazuje na řadu potápěčských modelů tohoto výrobce. Pouzdro navíc působí dojmem, že je vyrobeno ze silné oceli, hodinky o sobě na ruce dávají přiměřeně vědět. Pouzdro je složeno z několika slisovaných částí, povrch je leštěný s výjimkou horní plochy nožiček, které jsou broušeny do matova. Poměrně široká a vysoká luneta z profilu pokračuje v lince soudečkovitého pouzdra. Safírový krystal je mírně vypouklý, o průměru 31,5 mm, a nemá antireflexní úpravu (myslím, že ani vnitřní antireflex). Víčko je vypouklé, s průhledem na strojek z minerálního skla (otvor o průměru 25 mm). K pouzdru je víčko připevněno osmi šrouby. Výrobce udává vodotěsnost do 30 mm, jak je u hodinek řady Artelier standard dosud. Korunka je masivní, s nápisem ORIS. Přes svou velikost mne včak nikdy netlačila do ruky. Nožky jsou také poměrně masivní, asi 1,5 mm zahnuté pod spodní plochu víčka. Celkově se jedná o jedny z nejpohodlnějších hodinek, jaké jsem kdy nosil, což si vysvětluju především vypouklým víčkem v kombinaci s tvarem nožek (pro pořádek, obvod zápěstí mám 18 cm). Ciferník a ručky. Ciferník je černý, s vlnkovitým gravírováním paprskovitě vycházejícím ze středu ? pro řadu Artelier typický zdobný prvek. Klínovité indexy (namísto dvanáctky je index zdvojený) jsou plastické a leštěné. Po obvodu jsou bílou barvou vyznačeny minutové intervaly, u hodin bílé body, na nichž je uprostřed nanesena luminiscenční barva (tento detail je patrný jen pod lupou, holým okem je vidět jen luminiscenční terč). Sekundový subciferník je lehce zanořen pod úroveň ciferníku, je zdoben koncentrickým gravírováním, zkosený okraj ciferníčku je pokoven. Sekundový subciferník vyplňuje téměř celý prostor mezi středem a krajem ciferníku, proto je index na pozici 6 zkrácen na cca třetinu obvyklé délky. Ručky se zužují do tenké špičky, cca do poloviny je na nich nanesena luminiscenční barva. Dvojité datum na poloze 12 je lemováno bílou linkou, obě číslice jsou v oddělených rámečcích. Číslice jsou výrazné, černé na bílém pozadí, takže dobře čitelné nejen díky velikosti (na výšku cca 2,5 mm, na šířku celkem cca 4 mm). Výrazná vertikální osa ciferníku (datum a vteřinovka) je vyvážena bílými drobným nápisy na linii 9 ? 3: ?30 jewels? vlevo, ?ORIS automatic? vpravo. Luminiscence není nijak výrazná, u oblekovek včak rozhodně dostatečná. Protože na dvanáctce není luminiscencí označena jinak než ostatní hodiny, pro orientaci je třeba hodinky vzít do ruky nebo zkrátka vědět, jak byly položeny. Celkově na mne ciferník působí přehledně a vyváženě, rozhodně však nikoli přísně střídmě. Hodně záleží na světelných podmínkách. Za denního světla je dokonale odečet času čitelný na jediné mrknutí oka, v umělém světle, zejména pod bodovými zdroji, někdy čitelnost negativně ovlivňují různé odlesky, což je dáno kombinací gravírovaného číselníku a absence účinné antireflexní úpravy krystalu. V takových situacích musím rukou hledat vhodný úhel, aby se odlesky eliminovaly. Strojek. ORIS Artelier Big Date používá kalibr ETA 2892A2 (v provedení s nezbytným červeným rotorerm) doplněný o modul dvojitého data. ORIS své strojky nijak dále nezdobí, průhledem ve víčku vidíme jen strohou dokonalou techniku. Jen pro úplnost doplním, že strojek má hacking, rychlou (nikoli však skokovou) změnu data ? nejdříve se posouvá číslice na řádu desítek, pak se začne posouvat číslice na řádu jednotek, obě číslice se přestaví během cca 20 minut. Stabilita chodu je vynikající, jen při nedostatečném natažení se chod o pár sekund zpomalí. Za normálních podmínek a při ?nadpolovičním? natažení vykazují odchylku -2 až +2 za den. Rezervu nátahu jsem dosud neměřil. Účinnost automatického nátahu je dostatečná, rotor je v záběru v obou směrech. Podle databáze Orbity by na udržení nátahu mělo stačit 650 ot/den, podle mých zkušeností ale potřebují otáček více. Nemohu se nezmínit o jedné zvláštnosti těchto hodinek. Při zasunutí korunky z druhé polohy do základní se někdy minutové kolo nedostane hned do záběru (moje interpretace situace ? uvítám vysvětlení od znalých). V případě, že po zasunutí korunky sekundová ručka běží, ale minutové až cca 10-15 sec trvá, než se dostane do záběru, není synchronizován chod sekundové s polohou minutové ručky. Nastavení hodinek tudíž vyžaduje více než obvyklou dávku trpělivosti (zastavit, když je sekundovka na 60, seřídit minutovou, opatrně zatlačit korunku, aby minutová ručka neposkočila, za minutu zkontrolovat, zda je minutová na indexu, když je sekundová na 60, když ne, vše opakovat a doufat, že se strefím), nesnesl bych totiž, aby ručky nebyly správně nastaveny. ? Jinak je chod korunky standardní. Náramek. Hodinky jsem koupil ve verzi s ocelovým náramkem. Ten se skládá z prokládaných článků (pět na šířku), střídavě leštěných a broušených do matna (ty matné ladí se svrchní plochou nožek). Délka článků je 10 mm, resp. 8 mm u dvou krátkých. Články jsou spojeny osičkami se šlicem, úprava délky v domácích podmínkách zcela bez problémů. Spona je skrytá, dvoukřídlá motýlková, s bezpečnostní západkou. Délka náramku se díky kratším článkům dá nastavit poměrně přesně. Na ruce náramek působí příjemně, velmi dobře se přizpůsobuje tvaru zápěstí, chlupy netahá, do kůže se nezařezává (články nemají žádné ostré hrany). Nechci se zbytečně opakovat ? už jsem psal výše, že na ruce jsou tyto hodinky jedny z nejpohodlnějších, jaké jsem kdy nosil. Osobní zkušenosti s hodinkami a závěr. ORIS Artelier Big Date pokládám za univerzální hodinky, dají se nosit k obleku i k džínám. Jen při sportu je nepokouším, s ohledem na vodotěsnost pouze 30 m. Na ruce se hned od začátku nosily velice příjemně, hned sedly, jako bych je nosil léta. Zvykli jsem si na sebe velice rychle, hned při prvním nasazení na ruku. Přitom to nebyla žádná láska na první pohled, kupoval jsem je po racionální úvaze jako hodinky, které odpovídaly stanoveným parametrům/vlastnostem. I teď po roce, co je mám, se nemůžu vynadívat na zajímavý tvar jejich pouzdra. Za rok užívání mám jedinou výhradu, totiž že při nastavování času musím být pozornější než u jiných hodinek (viz odstavec Strojek). Co do chodu však plná spokojenost ? chod je stabilní a přesný. Na srazu v Jablonci byly bok po boku vedle jiných hodinek s tmavým ciferníkem a dvojitým datem, sešly se tam totiž se Salámiovými Perrelety Salámiovo téma zde. Při takto bezprostředním srovnání bok po boku bylo patrné, jak každé z nich představují designově jiný styl, Perrelet přece jen působí zdobněji a formálněji. Co do kvality a provedení detailu však podle mne byly naroveň (přece si nepohaním vlastní hodinky!). ORISy, ty vyznávají styl více směrem ?jednoduchá solidnost?. Jako takové je mám rád ? jen nosit bych je měl častěji. V neposlední řadě, značka ORIS obecně podle mne poskytuje výborný poměr cena/výkon za zajímavé a neokoukané hodinky. Jen je škoda, že povědomí značky je u nás v Česku pořád tak nízké? to si ORIS rozhodně nezaslouží. Edit: doplnění odkazů Upraveno 16. května 2010 uživatelem sery.vlk
vojt Odesláno 17. května 2010 Nahlásit Odesláno 17. května 2010 Moc pěkná recenze univerzálních hodinek. Big date velmi příjemné. Poskočení minutové ručky při zatlačení korunky se mi často stávalo u Breitling SEAWOLF, bylo to vždy "velmi příjemné".
gerhard Odesláno 17. května 2010 Nahlásit Odesláno 17. května 2010 Zaujimava recenzia,nech tesia a sluzia. Krasne spracovane,tah musi byt prijemny iste.
bil Odesláno 17. května 2010 Nahlásit Odesláno 17. května 2010 parádní hodinky,skvělá recenze,gratuluji šerý vlku
Prorok Odesláno 3. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 3. listopadu 2011 Díky za recenzi. Než jsem se přihlásil na toto fórum, vůbec jsem firmu Oris a mnoho jiných vůbec neznal. Teď si kupuji Orisky Big Crown a už se jich nemohu dočkat Díky, že jste toto fórum vytvořili.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se