Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dobrý den,

před pár měsíci jsem jako dárek dostal mechanické hodinky se samonátahem. Nejprve se občas zasekly a teď už pro jistotu nejdou vůbec. Hodinky sou to neznačkové, zřejmě nevalné kvality, ale mám k nim celkem silný citový vztah. Je možné vyměnit celý vnitřní strojek například za bateriový, s tím že ponechám pouzdro, ciferník i ručičky? Případně kolik by podobná operace mohla stát v hodinářství. Ještě mě napadlo jestli je možné něco podobného zkutit si doma sám, že bych koupil levné bateriové hodinky a strojky prohodil, netuším ale jestli jestli je to možné kombinovat a bude schodná velikost hřídelky přenášející pohyb strojku na posun ručiček a jak také vyřešit hřídelku k seřizování strojku aby dosáhla do původní dirky v pouzdru.

Předem děkuji za jakoukoli odpověď.

Odesláno

Ještě jen upřesním že mi nejde o žádnou preciznost, chci mít jen dál radost z hodinek, takže strojek klidně přilepím zespodu k ciferníku, okolí vycpu silikonem atd. :) Pročítal jsem podobná témata kde se toto řešilo, mě jde bouze o to aby to "běželo"

Odesláno

Asi máte pravdu, zajímal mě spíš názor na tu výměnu mechanického strojku za bateriový, jestli je něco podobného vůbec možné.

Za prvé by to chtělo nějaké fotky a možná by stačilo opravit ten mechanický strojek a bylo by po problému.Oprava může být levnější jak celý bateriový strojek.
Odesláno

Asi máte pravdu, zajímal mě spíš názor na tu výměnu mechanického strojku za bateriový, jestli je něco podobného vůbec možné.

Všechno je možné, ale nějak mi případné zapatlání strojku do pouzdra silikonem nejde dohromady s tou silnou citovou vazbou k hodinkám :)
Odesláno

Asi mi řeknete že sem barbar, ale ten strojek po zavření pouzdra nevidím, a jak se řiká co oko nevidí srdce napálí :) přikládám fotku vnitřku, hledal jsem nějaké číslo nebo typ ale nikde nic, dumal jsem i jak to vyndat a prohlédnout ze všech stran ale nevím jak demontovat hřídelku seřizování hodin. Jinak rozměry vlastního mechanismu jsou 29,2mm v průmeru a zhruba 4,5mm výška. Když otáčím tou velkou kotvičkou ozubená kolečka se pohybují a "cvakají" to samé když točím korunkou v pozici nula natahováním. Dříve jsem takhle natáhl, vytáhnu-zandal korunku a vše hezky běželo a tikalo, nyní se to ani nehne :(

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

to se spravit dá.. není to jako šunty, co tu někde jsou na fóru, co se nedají rozdělat, protože je strojek zanýtovaný.

Sám se do toho nepouštěj.

Odesláno

Ok děkuju za radu, už mě to ale celkem lákalo zkusit sem v tom pošťourat :bangin:, ještě jen jedna věc, je mi jasné že nelze určit cena opravy když nejsem schopen ani říct co tomu jen, ale nedá mi to se nezeptat kolik můžu v hodinářství nechat, jestli je to v řádu pár stokorun nebo víc. Jinak zepředu je průhled na oscilátor, nazýván-li to dobře, který střídávým kmitáním reguluje chod krokového kola, a ten se zdá být v pořádku, pří prudším pohybu se rozkmitá ale hned ustane a jeho kotvička ani o zub krokovým kolem neotočí. Při ručním nátahu se uvnitř hýbou kolečka, mým hrubým úsudkem žáka strojní fakulty bych to viděl na prasklou/ zadrhlou pružinu pohonu:unsure: (příkládám pro zajímavost ten průhled, kde vlevo nahoře vykukuje kousek krokového kola jestli to je zřetelné)

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno (upraveno)

Co je to za značku?Snad by to nemusela být komplikovaná oprava.Podíval bych se do vlákna doporuč dobrého hodináře a toho se zeptal na cenu.Přimlouvám se za opravu a ne výměnu za quartz.

Upraveno uživatelem bohumil.talak
Odesláno

Ony jsou beze značky, jak jsem psal ani na strojku není žádné značení. Abych to jen uvedl na pravou míru, jedná se o dárek od přítelkyně, jak jí znám z aukra tak za 500,- max, nechci jí ale sklamat že bych hodinky zahodil, proto mě první napadla výměna strojku za nějaký normální značkový. Děkuji tedy všem za radu a zkusím navštívit hodinářství a poptat se co jsou schopni/ochotni pro mě udělat :)

Odesláno (upraveno)

Polde me to je cistokrevna cina, strojek na to na vypada, zepredu to same (polhed na nepokoj) a to to ze nemaj jmeno.

Pokud je vermoci chces tak ver tomu ze na ebay a asi i jinde je sezenes nove, sice se ti zase poserou, ale budou nove.

Pokud chces neco co ti chvily vydrzi a nechces furt resit ze ty kramy nejdou tak si kup neco normalniho co nesmrdi noname cinou, budes mit klid, japonci (seiko, orient, , seagul (cinske stojky, ale ne sunt), a nektery baterkovy svicari nejsou zas tak drazi.

Jinak tomuhle se rika podvrzene luxus, proste se to tvari na 1000000 kc, ale je to sunt a i to meno co na tom biva je radobi slatanina (graf von monte wehro :-)))), calvaneo 1583 (hodinarina s tradici, jen ze tehdy se hodinky ani nedelaly :-))))

kdyztak hod oko na hodinky s subciferniky

casio edifice

http://shop.ebay.com/i.html?LH_BIN=1&_nkw=casio%20edifice&_dmpt=Wristwatches&_fcid=56&_jgr=0&_localstpos=&_sc=1&_sop=15&_sticky=1&_stpos=&gbr=1

wenger (hodinky delaj chvilku, jinak delaj armadni noze jako victorinox, ale do hodinek stejne montuji strojky od ety jako ostatni, ale protoze nemaj to jmeno tak jsou o neco levnejsi)

doporucuji tenhle obchod http://stores.ebay.com/TIMEZONE123-WHOLESALE-WATCHES da se s nim domluvit na cene, me nechal wengery s 3 subcifernikama za 125US-2500kc i s dopravou http://cgi.ebay.com/70895-Wenger-Swiss-Military-Mens-Leather-Chrono-Watch-/300395754219?cmd=ViewItem&pt=Wristwatches&hash=item45f0fb72eb

tissot (PRC200 jsou dost levny, neco pres 3000kc, jdou i levnejc, ale podle me to nestoji za problemy, protoze se muze stat ze ti nic neposle nebo posle fake, ebay ti sice prachy vrati, ale ty bud nic nemas nebo se ti doma vali sunt a cekas znovu)

http://jewelry.shop.ebay.com/Wristwatches-/31387/i.html?LH_BIN=1&_nkw=tissot&_catref=1&_dmpt=Wristwatches&_fcid=56&_jgr=0&_localstpos=&_sticky=1&_stpos=&_trksid=p3286.c0.m301&gbr=1

konkretni prodejci http://cgi.ebay.com/New-TISSOT-Chronograph-Mens-Watch-T17-1-586-52-/170487817656?cmd=ViewItem&pt=AU_Watches&hash=item27b1dda5b8 http://cgi.ebay.com/TISSOT-PRC200-Watch-T17-1-586-42-Chronograph-NewInBox-/220617514695?cmd=ViewItem&pt=Wristwatches&hash=item335dd41ec7 feedback bych moc neresil, tihle ho aspon maj, ti ostatni polde me nejsou duverihodni, fotky neres, maj je vsichni stejny

Upraveno uživatelem cejny
Odesláno

Tak v servisu mi řekli že se to ani nevyplatí opravovat takovýdle neznačkový šunty, no tak sem se do toho pustil sám, uvidíme jestli ještě někdy zatikaj :D opatrně sem vyndal strojek, odstanil korunku s hřídelkou, sejmul ručičky. Odpoledne sem koupil za 40,- quartzky vyndal všechno z nich a večer to snad zdárně prohodim, držte mi palce :)

Odesláno

Tak v servisu mi řekli že se to ani nevyplatí opravovat takovýdle neznačkový šunty, no tak sem se do toho pustil sám, uvidíme jestli ještě někdy zatikaj :D opatrně sem vyndal strojek, odstanil korunku s hřídelkou, sejmul ručičky. Odpoledne sem koupil za 40,- quartzky vyndal všechno z nich a večer to snad zdárně prohodim, držte mi palce :)

Ale co ta díra v ciferníku na setrvačku? Poleze ti z ní montážní pěna.
Odesláno

Ale prd :D setrvačku sem vymontoval, strojek koupil dostatečně malej takže se tam vejde oboje, jen strvačka nebude setrvačkovat ale jen se tak líně kinklat jak budu hejbat rukou, hmmm ještě bych tam mohl pod to nalepit pár ozubenejch koleček co mi vypadly, aby to vypadalo patřičně cool B) ale horší je že seřizování půjde jen otočením ručiček případně vyndat baterku, počkat jedno oběhnutí a ve správnej čas jí tam vráttit, korunka se nějak do mých plánů nevešla tak sem jí ustřihnul kleštěma :D až to dopatlám tak vám to vyfotim, aspoň se zasmějete co stvořil člověk s nulovou praxí za hybrid :P

Odesláno

Ještě teda jestli můžu, až budu nasazovat ručičky, přiložím je pinzetou na hřídelku posuvu a mírně přitlačím? nebo se to dělá jinak

Jo, dělá se to přesně tak. Na to "mírné přitlačení" doporučuju použít "malou trubku". Dobře poslouží např. náplň do propisky, samozřejmě hrotem nahoru :)

A s tou korunkou a kleštěma...dobrá storka, tohle je bastl jak vyšitý :thumbsup_anim:

Až budeš hotov, myslíš, že bys sem mohl hodit fotku otevřených hodinek? Dík.

Odesláno

jojo určitě to pak nafotim ze všech stran (ještě že fotky skrejou že to nepůjde a bude to držet jen silou vůle a vteřinového lepidla :D ) děkuju za tip s ručičkama, bohužel mi u jedný praskla vnitřní luminiscenční vrstva, ale snad to trochu roleru k bělění textu a náslepné oškrábání krajů spraví, pokud to klapne snad večer to bude koplet :)

Odesláno

O-la-la tak sem přendal strojek, nandal ručičky (děkuju za tip s propiskou) a všechno zdárně tiká a posouvá se, dokonce udělaj hodinu za 0:59 :clap: Zezadu sem lepidlem prcnul vrcholné dílo čínského průmyslu (viz foto) a zejtra až to nechám obkroužit jedno celý kolečko pro kontrolu, tak zapatlám díru těma součástkama co zbyly pro "dyzajn" a celý to zandat do pouzdra. Škoda jen že novej strojek zasahuje do průzoru a nemůžu tam vrátit kmitací kolečko, ale to se pořeší. Poslední problém bude vymyslet story pro přítelkyni proč tam chybí zlatý oscilační kolečko, ale to je detail, hlavně že mi zase jdou :punk:

Hmmmm sakra že já marnil 4roky na gymplu, sem měl bejt hodinář :thumbsup_anim:

• Dát hlas 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...