Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Na toto téma mě přivedl kamarád Ondřej, který hodlá konvertovat k Rolexu, a který měl problém s uchopením a otočením lunety u Submarinerů no date.

Skutečně šla otáčet pod vetší silou, než třeba u Deep Sea, což mě přivedlo k tomu, udělat si srovnávací test Rolexů, které mám, a které mi prošly rukama. Při té

příležitosti jsem orientačně změřil výšku, také jsem hodnotil zpracování , otáčení a funkčnost lunety. Pro mě zajímavé srovnání zde předkládám.

Otočné lunety:

Jednoznačný vítěz testu: Submariner LV, vysoká luneta, se 120 kliky na jedno otočení, ( jednosměrné otáčení ) uvitř se systémem jednoduché aretace ( drátek ), s možností uživatelské výměny vložky lunety. Této lunetě není co vytknout, neleskne se, neulpívají na ní nečistoty, výměna vložky je časově nenáročná, a cena vložky nízká. Luneta jde neuvěřitelně dobře, při tom nehrozí náhodné otočení lunety. Svítící pecka na lunetě je velmi dobře provedená i usazená. Nepéruje, a sedí dokonale na pouzdře. Jednička s hvězdičkou !

2.místo: SeaDweller ( starší model ), opět vysoká luneta se 120 kliky na otáčení ( jednosměrné otáčení ) oproti LV jde luneta otáčet za použití větší síly. Jinak světelnost pecky na lunetě shodná. Použití aretace opět systémem drátek. Také nepéruje, a dokonale sedí. Výměna poškozené vložky je opět záležitostí několika set korun. Oproti LV lze použít pouze variantu černou. Jiné barvy na SeaDweller použity nikdy nebyly.

3.místo: DeepSea, celkově nejvyšší z testovaných lunet, dokonalé otáčení, i uchopení. Uvnitř složitý systém za použití safírových kuliček, a pérek. Čitelnost výtečná, díky kombinaci lesklých a pískovaných ploch. Na jedno otočení opět 120 kliků, provazených dokonalou zvukovou kulisou. Pecka má vlastní safírovou čočku, teprve pod ní je luminiscenční bod, mínusy jsou pouze dva, a to že luneta péruje v rozmezí setin milimetru na pouzdře hodinek, což je daň za použitý sofistikovaný systém aretace, a pak také, cena lunety samotné. Oproti hliníkové vložce na hodinkách na prvních dvou místech, je u DeepSea použitá keramická, křehká, i když tvrdá vložka. Poškození a následná výměna, lunety, znamená výdaj v řádu desetitisíců. Mění se bohužel celá luneta. Nebýt těchto dvou mínus, skončila by v testu luneta DeepSea, rozhodně na nejvyšším místě. Velikostí, úchopem, zvukem, přesností a čitelností je nepřekonatelná.

4.místo: GMT master II, 120 kliků na otočení, systém pérko, vložka - hliníková, výška lunety menší než u Submarinerů, nebo SeaDwellerů, ale dostatečně kvalitně uchopitelná. Otáčení obousměrné, lehce gumové. Při 120 klicích, lze lunetu stále používat k odměřování času. Čitelnost perfektní. K výhodám této lunety patří to, že lze měnit uživatelsky vložku, a to hned ve třech variantách ( Pepsi, Coke, Black ), čímž za několik málo tisíc korun, nositel získá hodinky hned s trojím vzhledem. Bohužel luneta nemá svítící bod, takže odměřování času v noci, je nemožné.

5.místo: Submariner no date, 120 kliků - jednosměrně, hliníková, lehce uživatelsky výměná vložka lunety, svítící bod na lunetě, systém perko, bohužel z testovaných lunet má tato luneta nejnižší profil, takže úchop je těžší, a síla vynaložená na otáčení lunety je nejvyšší. Na druhou stranu, je to jediná luneta z otočných, u které ABSOLUTNĚ nehrozí samovolné otočení. Prostě v jednoduchosti je krása. U tohoto modelu, podobně jako u GMT II existovaly myslím dvě variantky drátku, jeden se menší odporem, a jeden s vyšším . Zde je původní těžší odpor.

6.místo: GMT master II C podle mě jedna z nejslabších sportovních, otočných luner. Pouze 24 kliků ( znemožňuje použít lunetu k přesnému odečtu času ), systém safírového ložiska má zase za následek velmi lehké otáčení lunety, takže může dojít k samovolnému pootočení. Chod gumový. I pro tuto lunetu platí to, co jsem psal výše o DeepSea. Čitelnost je sice dobrá ( ovšem mnohem slabší než u klasických GMT master II s hliníkovou vložkou ), ale zato s cenou za její výměnu astronomickou, ve srovnání s hliníkovou klasikou. Opět bez svítícího bodu, takže noční odečet odměřovaného času není možný ( i kdyby člověk zaokroulil odměřovanou část na 1/24 hodiny ). Stejně jako u DeepSea, nesedí luneta dokonale na pouzdře, ale lehce pluje nad pouzdrem, takže celkově pruží. Výška lunety, je po DeepSea, druhá nejvyšší.

7.místo: Yachtmaster - 120 kliků ( pérko ). Obousměrně ( hrozí o padesát procent vyšší riziko pootočení lunety ) Neskutěčně drahá, a téměř neopravitelná luneta, jejíž hlavní vlastností je okázale reprezentovat majitele, použitým materiálem ( platinou ), čitelnost je mnohem horší než u hliníkových vložek lunet, a o něco horší než u keramických vložek lunet. Opět bez možnosti odpočtu času v noci ( chybí svítící bod ). V lunetě se mezi indexy zachytávají nečistoty . Abych alespoň něco napsal o téhle prazvláštní lunetě pozitivního, tak musím uznat, že úchop a otáčení je velmi snadné a pohodlné.

Turn o graph - neměl jsem bohužel možnost dlouhodobě testovat ( k mé škodě. Kromě velikosti lunety a pouzdra, jinak velmi zajímavé hodinky )

Yacht Master II - jsem neměl v ruce vůbec ( a nepředpokládám, že bych si je kdy pořizoval )

neotočné lunety:

1. místo Day-Date, Datejust - hladká, Milgauss - v oceli dobrá a celkem levná luneta, dobře se udržuje, a výměna není drahá, ani komplikovaná

2. místo Daytona - ocel ( luneta pochytí, stejně jako hladké lunety, občas nějaký šrám, ale její leštění je limitované gravírovanou tachymetrickou stupnicí ), výměna je celkem drahá,

protože se jedná právě o lunetu pro Daytony. Luntea na Daytony se mění celá ( na rozdíl od hliníkových vložek pro sportovní modely ), a starou Vám servis nevrátí, ale zničí (údajně)

3.místo Explorer II. Špatně opravitelná ( prakticky neopravitelná ) luneta, s broušením od středu do kraje. Veškeré stopy po setkání s jakýmkoli tvrdším materiálem si dokonale pamatuje, a upozorňuje na něj :). Je sice lacinější než luneta na Daytonách, ale zase mnohem méně praktická, jak otočná na GMT master II / C.

4.místo veškeré vroubkované neopravitelné lunety, ( ty zlaté jsou kromě neopravitelnosti i pekelně drahé )

P.S. Ondro díky za inspiraci. Bez Tebe bych si toho asi nevšimnul....

• Dát hlas 4
Odesláno

zaujimave citanie. co sa tyka 24 klikov u GMT master II C ... podla mna to je naopak celkom logicke nie? casove pasma su vzdy po celej hodine... 120 klikov sa mi teda zda pri funkcii GMT ako zbytocna

Odesláno

zaujimave citanie. co sa tyka 24 klikov u GMT master II C ... podla mna to je naopak celkom logicke nie? casove pasma su vzdy po celej hodine... 120 klikov sa mi teda zda pri funkcii GMT ako zbytocna

120 kliků má význam. Lze pak použít hodinky nejen jako ukazatel druhého časového pásma, ale i k poměrně přesnému měření času. Pokud je luneta limitována jen 24 kliky, tak je odměření kratších časových podle lunety nemožné. Pokud srovnám GMT II a GMTII C, tak musím říct, že GMT II jsou univerzálnější, a zajímavější hodinky, než jejich nástupce. ( Možnost 3 barevných variant místo jedné, možnost 120 kliků, místo 24, pevná a přesná luneta, místo gumové a pérující, laciná a uživatelsky výměná vložka, oproti drahé a křehké, čístá vnitřní luneta oproti trochu kýčovité vnitřní RolexRolexRolexRolex...). Oproti GMT II je u GMT IIC výhodou hlavně lepší vlásek, širší nožky, antireflex na lupě (ten je skutečně výtečný), a lepší i když náchylnější spona s mikroregulací. (Původní plechová nevypadá zdaleka tak dobře, ale zase nikdo nezažil její utržení, jako u nové verze, a taky se stará spona mnohem lépe udržuje, a nechytá tolik škrábanců )
Odesláno

neviem... ziadne rolexky som nikdy nevlastnil. ale keby som chcel hodinky s GMT, tak by som asi chcel skor 24 klikov... keby som chcel merat cas tak si kupim chrono :guitar:

Chrono u Rolexu znamená jen Datony, které ale stojí mnohem více. Nepočítám li tedy polochrono (countdown) u YM II ( za ještě větší pálku ). Zatímco GMT II jsou univerzální hodinky, které díky lunetě umí měřit čas, ukazovat datum, a druhou časovou zónu. Jinak ještě jsem zapoměl, velmi dobrým vylepšením u GMT IIC je nová Triple lock korunka, která je mnohem větší a pohodlnější jak Twin lock u GMT II. I když WR zůstal stejný.
Odesláno

Fajn porovnanie, dobré pre budúcich rolexákov. Keby to šlo, a nebolo by to proti pôvodnému zámeru tohto vlákna, potešilo by ma porovnanie s Bondovkami, ktoré sú na fóre rozšírené, veĺa členov ich vlastí, alebo kedysi vlastnilo a mohli by byť referenčným modelom.

Odesláno

Fajn porovnanie, dobré pre budúcich rolexákov. Keby to šlo, a nebolo by to proti pôvodnému zámeru tohto vlákna, potešilo by ma porovnanie s Bondovkami, ktoré sú na fóre rozšírené, veĺa členov ich vlastí, alebo kedysi vlastnilo a mohli by byť referenčným modelom.

Milerád...Bondovky jsem měl dvoje, takže ačkoli je momentálně nevlastním, myslím že srovnání zvládnu. Bondovky mají jiný styl úchopu lunety než Rolexy. Zatímco Rolexy se musí držet z boku, Omegy se musí tlačit i na horní straně lunety. Kvalitou kliku, i rezistencí proti otočení bych je přirovnal k Submarinerům no date. Jdou celkem ( oproti Rolexům se safírovými ložisky, nebo oproti LV ) ztuha, na mokrou lunetu je potřeba zatlačit opravdu hodně, protože prokluzuje díky absenci ostrých hran, za které by bylo možné zabrat. Na druhou stranu nehrozí omylem pootočení. To co mají společné je luminiscence na lunetě, indexy 0 - 60, jednosměrný pohyb, i 120 kliků. Rolexům LV se nejvíce podobají zvukem, pohybem, i přesností Breitlingy Avengery, které mají díky plastické lunetě velmi dobrý úchop.
  • Dát hlas 2
Návštěvník Tada
Odesláno

No já dvacet čtyři kliknutí na GMT hodinkách považuju za lepší řešení.

Moje jediné GMT hodinky klikání nemají vůbec, takže by teoreticky měly jít použít tak jako GMT Mastery II, ale spíš to obtěžuje...

Odesláno

... Breitlingy Avengery, které mají díky plastické lunetě velmi dobrý úchop.

Ano, s Avenger lunetou se manipuluje dobře. Jen mě na Sea Wolfech štvalo, jak luneta pruží, když se na ní zatlačí. Ten výkyv byl v řádu desetin milimetru. Na mých Sea-Dwellerech (starší model) nepruží vůbec a to se mi líbí.

Pěkné téma, Cybere.

• po měsících...
Odesláno

Na SUBech mi začala luneta v jednom místě drhnout. Inspiroval jsem se Cyberovým videem a tímto návodem, a jal se ji vyndat a vyčistit.

Je to jednodušší, než facka. Stačí k tomu nožík, kousek plastového pytlíku a něco na vyčištění (zubní kartáček a mýdlo).

5min práce a luneta cvaká jako nová!

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Dnes som sa rozpraval s technikom v Sherone. Neodporuca domacku vymenu lunety, resp. jej demontaz. Dovod je logicky a tusil som ho este pred opytanim - pri vylupnuti lunety nozikom moze vzniknut vola. V servise lunetu demontuju tak, ze ju nastrojom na to urcenym vycvaknu na niekolkych miestach naraz, nie len na jednom, ako ked sa to po domacku robi nozikom. Takto je to bezpecnejsie, nehrozi, ze luneta bude po opatovnom nasadeni volna.

Odesláno (upraveno)

Dnes som sa rozpraval s technikom v Sherone. Neodporuca domacku vymenu lunety, resp. jej demontaz. Dovod je logicky a tusil som ho este pred opytanim - pri vylupnuti lunety nozikom moze vzniknut vola. V servise lunetu demontuju tak, ze ju nastrojom na to urcenym vycvaknu na niekolkych miestach naraz, nie len na jednom, ako ked sa to po domacku robi nozikom. Takto je to bezpecnejsie, nehrozi, ze luneta bude po opatovnom nasadeni volna.

Můžu Tě ujistit, že to dělají mraky sběratelů se svými GMT, Suby a SD na celém světě. Vůle nemůže jen tak vzniknout, je tam pérko, o tlouštce silnějšího chlupu, které drží lunetu. Takže pokud to mění někdo s citem, a bez použití krumpáče, a dláta, tak nemůže vůle vzniknout. Pokud to rve násilím, tak maximálně urve pérko. Chápu že v Sheroně, to rádi za 30 Eur nebo kolik to stojí udělají, ale je to zbytečné. To už by si člověk mohl nechat chodit hodinky i nařizovat do servisu, protože to je bezpečnější, zatímco doma mu může zůstat korunka v ruce :) Upraveno uživatelem Cyber
Odesláno

Suhlasim, jasne, ze sa to da robit aj podomacku, sam sa snazim vsetko co zvladnem, urobit sam (ci uz doma, na aute, na chalupe...).

Skor som poukazoval na to, ze hodinar na to pouziva orig tool na to urceny... co je urcite lepsie, ako nozikom... Uz len ten fakt, ze robit to nozikom, je odstrasujuci... "na rolex lunetu nozikom".... ked tak dvoma nozmi naraz z protilahlych stran lunety :)

akokolvek, podla mna ide o zriedkavu cinnost (pokial teda nie som zena, ze si chcem lunetu menit podla oblecenia) ze si rad zajdem k hodinarovy, aj ked som zrucny...

Ktovie ale, mozno neodolam a na svojich suboch si to skusim sam, to vycistenie :)

Odesláno (upraveno)

Suhlasim, jasne, ze sa to da robit aj podomacku, sam sa snazim vsetko co zvladnem, urobit sam (ci uz doma, na aute, na chalupe...).

Skor som poukazoval na to, ze hodinar na to pouziva orig tool na to urceny... co je urcite lepsie, ako nozikom... Uz len ten fakt, ze robit to nozikom, je odstrasujuci... "na rolex lunetu nozikom".... ked tak dvoma nozmi naraz z protilahlych stran lunety :)

akokolvek, podla mna ide o zriedkavu cinnost (pokial teda nie som zena, ze si chcem lunetu menit podla oblecenia) ze si rad zajdem k hodinarovy, aj ked som zrucny...

Ktovie ale, mozno neodolam a na svojich suboch si to skusim sam, to vycistenie :)

Zkus to oběma nožíkama naráz, a napiš nám výsledek, ještě lépe s fotkama .

originál tool je myslím hodinářský nožík (tupý)

Upraveno uživatelem Cyber

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...