kutilprim Odesláno 1. září 2010 Nahlásit Odesláno 1. září 2010 Teprve začínám a s poustu věcí ještě nevím. Ledaco jsem se zde už dozvěděl od zkušenějších uživatelů. Tak bych se chtěl zeptat jak hodně a čím mazat hodinový strojek, jsetli mazat jen osičky, nebo i ozubrná kolečka a podobně. Děkuji
emte Odesláno 1. září 2010 Nahlásit Odesláno 1. září 2010 Idealne bravcovym tukom raz za dva-tri mesiace. 1 1
B.F.G. Odesláno 1. září 2010 Nahlásit Odesláno 1. září 2010 Teprve začínám a s poustu věcí ještě nevím. Ledaco jsem se zde už dozvěděl od zkušenějších uživatelů. Tak bych se chtěl zeptat jak hodně a čím mazat hodinový strojek, jsetli mazat jen osičky, nebo i ozubrná kolečka a podobně. Děkuji Pohledej v sekci servis, je to tam popsáno. Oleje jsou přímo na hodinky, maže se v podstatě jen do kamene a pružina v pérovníku (velmi zjednodušeno). Dále je mazání popsáno v knihách, které tu také kolují.
dknespl Odesláno 1. září 2010 Nahlásit Odesláno 1. září 2010 (upraveno) Jinak hodinový strojek nejlépe mazat hodinářem.EDIT: Tedy, neměl by být u toho namazaný, namazat se s ním můžeš až po úspěšném namazání Upraveno 1. září 2010 uživatelem dknespl
Jay Doll Odesláno 1. září 2010 Nahlásit Odesláno 1. září 2010 Chápu to dobře, že by se to nemělo mazat namazaným hodinářem, ale nechat to namazat hodinářem, který zrovna není namazaný, ale může se namazat až po namazání hodinek? A je to proto, aby jsi se při tom neumazal a nebo proto, aby jsi to totálne nezmazal, nehledě na tom, jestli jsi sám namazaný nebo ne? To by mne fakt zajímalo 2
dknespl Odesláno 1. září 2010 Nahlásit Odesláno 1. září 2010 Jojo, namazanej hodinář to může bejt mazec.
Jay Doll Odesláno 1. září 2010 Nahlásit Odesláno 1. září 2010 Představ si kdyby ty hodinky po neodborném namazání namazaným hodinářem mazaly pozpátku . To by byl teprve mazec
Honza.manta Odesláno 1. září 2010 Nahlásit Odesláno 1. září 2010 Představ si kdyby ty hodinky po neodborném namazání namazaným hodinářem mazaly pozpátku . To by byl teprve mazec Myslíš něco takového? Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
PepaSFI Odesláno 1. září 2010 Nahlásit Odesláno 1. září 2010 no to je teda mazec s tím mazáním. Ale stručně řečeno, jsou na to speciální oleje, typicky se používají 4 druhy. Každá část stroje jiným olejem. Musíš vědět co mazat, čím to mazat a jak to mazat. A hlavně to nepřemazat, to je skoro horší než nenamazat vůbec. Když si budeš myslet že to je málo tak to už je kurevsky moc, a to fakt nepřeháním. A před mazáním to musíš rozebrat a vyčistit a celé to obnáší pěkných pár hodin odborného výcviku a ne pět řádků v diskusi.
kutilprim Odesláno 1. září 2010 Autor Nahlásit Odesláno 1. září 2010 no to je teda mazec s tím mazáním. Ale stručně řečeno, jsou na to speciální oleje, typicky se používají 4 druhy. Každá část stroje jiným olejem. Musíš vědět co mazat, čím to mazat a jak to mazat. A hlavně to nepřemazat, to je skoro horší než nenamazat vůbec. Když si budeš myslet že to je málo tak to už je kurevsky moc, a to fakt nepřeháním. A před mazáním to musíš rozebrat a vyčistit a celé to obnáší pěkných pár hodin odborného výcviku a ne pět řádků v diskusi. [/quot Tak to je složitější, než jsem si myslel. Radši se v tom hrabat nebudu.
haslermetra Odesláno 1. září 2010 Nahlásit Odesláno 1. září 2010 Jestli to myslíš vážně, tak jediná cesta za osvícením vede TUDY. Všichni jsme si tím prošli.
kutilprim Odesláno 2. září 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. září 2010 Jestli to myslíš vážně, tak jediná cesta za osvícením vede TUDY. Všichni jsme si tím prošli. No, do školy se mi už znovu nechce. Dnes jsem úspěšně rozebral strojek kal.68 a zase ho složil, není to tak hrozné jak to vypadalo, jen ta datumovka mi dala trochu zabrat .
pavča Odesláno 2. září 2010 Nahlásit Odesláno 2. září 2010 Jó pamatuji se, jak mazal pendlovky můj dědeček. To se vzal takový sestřižený kus husího křídla, namočil se do sádla a tím se celý hodinový stroj prošmejdil. A bylo to. Pendlovky šlapaly jako divé, pěkně nahlas klapaly (ne tikaly, to byla vyšší úroveň hluku), to se to při nich krásně usínalo.....
mechano Odesláno 2. září 2010 Nahlásit Odesláno 2. září 2010 No, do školy se mi už znovu nechce. Dnes jsem úspěšně rozebral strojek kal.68 a zase ho složil, není to tak hrozné jak to vypadalo, jen ta datumovka mi dala trochu zabrat . No tak vidíš a jiní se to museli učit roky. Ty to máš hned.
kutilprim Odesláno 2. září 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. září 2010 No tak vidíš a jiní se to museli učit roky. Ty to máš hned. No, zas tak hned to nebylo. A kdo nemá trpělivost, dobrý zarak a pevné ruce, tak by se z toho asi zbláznil. 1
haslermetra Odesláno 2. září 2010 Nahlásit Odesláno 2. září 2010 (upraveno) Jó pamatuji se, jak mazal pendlovky můj dědeček. To se vzal takový sestřižený kus husího křídla, namočil se do sádla a tím se celý hodinový stroj prošmejdil. A bylo to. Pendlovky šlapaly jako divé, pěkně nahlas klapaly (ne tikaly, to byla vyšší úroveň hluku), to se to při nich krásně usínalo..... Samozřejmě, pokud kdysi člověk neměl přístup ke kostnímu nebo paznechtovému oleji, aby promazal své hodiny, používalo se jako náhrada husí nebo vepřové sádlo a vyjímečně kuřecí jen na setrvačky. Pokud se teda celý pekáč nevymazal chlebem takzvaně dosucha. Teploty tuhnutí a tání nebyly sice příznivé a hysterezní křivky docela široké, u vepřového to je myslím kolem 28,5°C a u husího dokonce 29,9°C. To však vyvažují jiné vlastnosti jako např. špičková soudržnost v kapce bez nutnosti použítí epilamizace, o které se moderním syntetickým olejům firmy H.MOEBIUS and FILS může jenom zdát, dále perfektní konzervační vlastnosti, nulová odpařivost atd. Takže jedinou podmínkou pro přesný a spolehlivý chod bylo udržet stroj v dostatečně teplém prostředí, a to nám zaručovala blízkost kuchyškých kamen, které kdysi byly zapáleny od rána do večera. Hodiny se věšely blízko nich. Výška pověšení byla exponenciálně závislá na horizontální vzdálenosti od zdroje tepla. Jelikoš se v noci netopilo a hodiny se trošku opozdily, byl oscilátor nastaven do rychla, aby to zpoždění zase přes den dohnaly. Pokud z architektonicko stavebních důvodů nešlo hodiny pověsit v dosahu tepelného zdroje, pomáhali si lidé přidáním hmoty závaží. U pendlovek to byla např. větší ocelová matka, kterou bylo možno volně odšroubovat z výhybky na nádraží, u selských nebo kukačkových hodin se na řetízek pověsila žehlička nebo se přivázal říční kámen (neměl ostré hrany, které by při pádu na nohu bolest ještě více zvýraznily). Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 2. září 2010 uživatelem haslermetra
kutilprim Odesláno 2. září 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. září 2010 (upraveno) Sádlem bych si spíš namazal chleba a nejlíp sádlo se škvarkama, ale hodinky bych tím radši nemazal. Upraveno 2. září 2010 uživatelem kutilprim
Jay Doll Odesláno 2. září 2010 Nahlásit Odesláno 2. září 2010 Daly by se na oleji H.MOEBIUS smažit řízky?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se