Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

V rámci 600. výročí orloje, se uskuteční také cyklus přednášek, které jsou na Staroměstské radnici pro zájemce zdarma.

V závorce uveden aktuální počet volných míst ke dni 11. 3. 2011.

15.3.2011 Úterý 18:00 hod. ( obsazeno)

PhDr. J. Ondráček (Hodinářská škola Jihlava) Tajemství přesnosti mechanických hodinek

Sraz bude v 17:45 hod. u šaten 600 let orloje (jsou umístěné po pravé straně po vstupu do Staroměstské radnice)

15.3.2011 Úterý 18:45 hod. (13)

p. Luděk Seryn :Historie a současnost hodinářské firmy Luděk Seryn

21.3.2011 Pondělí 18:45 hod. (8)

David Knespl: Jakub Čech, orlojník a hodinář

Závazné přihlášky na přednášku zasílejte na e-mail: k.kratinova@abl.eu .

Upraveno uživatelem Katerina82
Odesláno

10.3.2011 Čtvrtek 18:00 hod (7)

Martin Šafránek (W&F Atelier): Nezávislí hodináři - Síla a kult osobnosti

Přednáška byla velmi profesionálně připravena, obsah zajímavý, moc se mi to líbilo, díky :)

Nebylo by možné prezentaci někde tady na fóru zpřístupnit? Díky předem :)

Odesláno (upraveno)
  V 8. 3. 2011 v 11:49, 'Tada' napsal:

cigi: Oni tam mají vystavené futurematicy a geophysic chronometer? Sakra! Tak to se tam musím ještě vypravit. Je to ještě v sobotu?

Ano. JLC se mi líbilo - nejradikálnější verze futurematic s disky místo ruček a ta geofyzika není ta nejslavnější limitka, ale zlatý model. Je to paráda, stejně jako takové mikrohodinky, co silně připomínají válcové korálky na kožené šňůrce, jak to nosej hipíci - bál bych se, že mi je mravenci odnesou z trezoru. Jinak malinká reverza jsou vskutku triumfem miniaturizace nade vším :D.

Ještě jsem zapomněl na hujery V4 s řemenovým pohonem - dokonce mne na ně upozornil hlídač - a dneska už asi minimálně čtoucí člen tady na foru :D.

Hele, že bych si nechal odborně odhadnout nějaké ty primky ?? Alspoň by se tu vyjasnila palčivá otázka :D :D

Upraveno uživatelem cigi
Návštěvník Tada
Odesláno

Ts, však ty geofyziky budou mít alespoň 34mm, ne-li 35mm! To už se dá nosit :P

Odesláno

Já tam přišel a hrdě nahlásil: "JÁ JSEM TADY NA TU SLEVU ČLENŮ CHRONOMAGU", významně se rozhlédl a paní si řekla o 150 Kč. A týpek za mnou dostal za 130 Kč na ISIC :D Ale jinak výstava naprosto parádní. Trochu se stydím, že jsem absolutně zamáznul orloj a šel rovnou na hodinky. A taky mě n....l hlídač z ABL, který, když jsem házel do urny soutěžní lístek o Fortisky, utrousil: "On si vle jako snad myslí, že vyhraje cestu na Mars" :D

Odesláno

Předmět: Přednáška Martina Šafránka (W&F Atelier): Nezávislí hodináři - Síla a kult osobnosti

V 11. 3. 2011 v 10:49, 'Apep' napsal:

Přednáška byla velmi profesionálně připravena, obsah zajímavý, moc se mi to líbilo, díky :)

Já se přidám s poděkováním k Apepovi.

Safi nás během 90 minut provedl úchvatným světem malých exkluzivních nezávislých hodinářů kategorie ?Haute Horlogerie?. A opravdu bylo na co koukat. :eek:

A díky Safimu za to, že to skutečně byla přednáška, kde vzdělávací/didaktická stránka měla vždy navrch.

Po krátkém historickém úvodu se jmény jako Vacheron Constantin a Girard Perregaux následovala současná hodinářská jména jako Kari Voutilainen, Peter Speake-Marin, Roger W. Smith, Greubel Forsey, MB&F (Maximilian Büsser & Friends) a začínající domácí značce W&F Atelier (Weichert & Friends).

Pokud jste dosud s těmito značkami nepřišli do styku (tak jako já), zkuste si je vygooglit. Rozhodně to stojí za to. Jen pozor ať Vám nevypadnou oči z důlků nad tím, co se dá v oboru mechanických hodinek v 21. století dokázat, pokud se hodinářská duše jejich tvůrců stane nezávislou.

Děkuji :notworthy:

Odesláno

Dneska jsem výstavu navštívil a musím říct, že je to teda hodně nafouknutá bublina! K vidění je pár kousků hodinek za 190Kč. Většina značek, které by měly co ukázat chybí. Podle mého soudu -ostuda!

Návštěvník Tada
Odesláno

Já se byl an výstavě podívat v sobotu, na slevu jsem použil ISIC a za těch 130kč docela spokojenost. Vidět staré IWC Ingeniuer nebo JLC Geophysic, či první model JLC Reverso se člověku jen tak nepoštěstí. Pro mě, jakožto milovníka vintage hodinek ta výstava určitě měla své kouzlo, protože o spoustě hodinek jsem jen četl a nemohl jsem je vidět. Pro někoho, koho zajímají jen nové hodinky a staré jdou mimo něj, je to asi ztráta času...

Odesláno

Starý hodinky mám rád a dřív jsem je dokonce docela intenzivně sbíral, ale to co je k vidění na výstavě je možné vidět na každé větší hodinkové burze v Německu.

Odesláno

Pratele,

diky zakernemu bacilovi se dnes vecer uvolnila dve mista, ktera si zabookovali kamaradi, na zitrejsi prednasku "Tajemstvi presnosti mechanickych hodinek."

15.3.2011 Úterý 18:00 hod.

PhDr. J. Ondráček (Hodinářská škola Jihlava) Tajemství přesnosti mechanických hodinek

Sraz bude v 17:45 hod. u šaten 600 let orloje (jsou umístěné po pravé straně po vstupu do Staroměstské radnice)

Pokud budete mit nekdo zajem, zkuste, prosim, co nejrychleji kontaktovat pani Kratinovou na e-mailu k.kratinova@abl.eu, at neprijdou mista na zmar.

c.

Odesláno

Tak jsme s drahou polovičkou výstavu také shlédli. Docela zajímavé bylo vidět, kterak se in natura vyrábí skeletony, zajímavý byl samotný orloj, dále velmi oceňuju hdinky z dílny p. Brože, něco takového fakt můžu. Jinak ovšem dost slabý odvar, pro mě to hodně zachránil historický ráz výstavy a staré kousky. Ovšem pokud bych chtěl opravdu vidět hodinky (a ruský xichty) tak je nutné pokračovat do Pařížské, kde jich je asi tak 10x víc. Z celé výstavy bylo nejhorší osvětlení, velmi efektní, ale jinak fakt děsný. Další obrovská škoda - u kapsáčů by nebylo od věci zrcadlo odspodu, strojky byly nezřídka zajímavější než face.

Odesláno

V rámci 600. výročí orloje, se uskuteční také cyklus přednášek, které jsou na Staroměstské radnici pro zájemce zdarma.

V závorce uveden aktuální počet volných míst ke dni 15. 3. 2011.

21.3.2011 Pondělí 18:45 hod. (8)

David Knespl: Jakub Čech, orlojník a hodinář

Závazné přihlášky na přednášku zasílejte na e-mail: k.kratinova@abl.eu .

Odesláno

Na výstavě mě zejména zaujalo srovnání tradičních modelů Prim s jejich novodobými nástupci. Z produkce Jaeger-LeCoultre byl vystaven nejmenší kalibr 101, kde člověk žasne jaké fáze miniaturizace lze u mechanických hodinek dosáhnout. Nejrozsáhlejší expozici měla Omega. Musím říci že za pozornost stál i doprovodný program v podobě přednášek. Accutronova přednáška o historii hodinek Prim a Safiho pojednání o světu nezávislých hodinářů. Pan Ondráček z jihlavské hodinářské školy osvětlil jaké vlivy ovlivňují přesnost hodinek, jak je kompenzovat a ozřejmil proč se mají nosit hodinky na levé ruce. Velmi zajímavá byla i následná přednáška Luďka Seryna, který si velmi zakládá na ruční práci. Ve své přednášce ukazoval fotografie z výroby jednotlivých pouzder, korunek a popisoval jaké těžkosti výrobu provázejí. Musím říci klobouk dolů.

Odesláno (upraveno)
  V 14. 3. 2011 v 13:23, 'romulada' napsal:

Starý hodinky mám rád a dřív jsem je dokonce docela intenzivně sbíral, ale to co je k vidění na výstavě je možné vidět na každé větší hodinkové burze v Německu.

Jestli na takový burze mrkneš na V4, ladičkový primky, jejich zbrusu nový kalibr, nebo limitku bulova, tak máš recht, nafoukanče, jeď si tam, když budeš línej, sfoukneš to i ebay.

Myslím, že vzhledem k tradici a zázemí místního hodinářství je výstava více než povedený začátek. Mne naopak překvapila přítomnost exponátů z firemních muzeí (omega), čekal jsem popravdě řečeno komerční prezentace prodejců, jak jsem byl na něčem takovém v neděli v Mánesu - to bych ostudou ( nablejskanou) nazval. Přiznat si, že Praha není zrovinka metropolí je někdy bolestné, ale jak k tomu přispíváme, že.

Upraveno uživatelem cigi
Odesláno
  V 16. 3. 2011 v 9:11, 'mbaud' napsal:

Pan Ondráček z jihlavské hodinářské školy osvětlil jaké vlivy ovlivňují přesnost hodinek, jak je kompenzovat a ozřejmil proč se mají nosit hodinky na levé ruce.

Hele to by mě zajímalo, proč na levé a ne na pravé?
Odesláno
  V 16. 3. 2011 v 11:13, 'Jay Doll' napsal:

Hele to by mě zajímalo, proč na levé a ne na pravé?

No já to nevysvětlím tak fundovaně (kdyžtak mě někdo opraví) ale jde o to, že jedna z častých pozic nošení hodinek je svislá, čili ruku máme podél těla a korunka směřuje směrem dolů. Hodinky jsou na tuto pozici konstruovány aby šly právě v této pozici přesněji. Pokud bychom je přendaly na druhou ruku korunka bude směřovat směrem vzhůru, takže změníme pozici na kterou byly hodinky konstruovány. Ale jak řikal pan Ondráček ta odchylka způsobená změnou pozice korunky je velmi malá.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...