Jump to content

Recommended Posts

Posted

Asi před rokem jsem plakal nad tím že nemám stopky a tu jsou:

Posted Image

Nééé, dělám si pr**l :devil:

Nejdřív bych měl asi trochu osvětlit své pohnutky a nároky na hodinky.

Chtěl jsem mechanické stopky švýcarského původu. Stopky totiž používám často a v různých situacích.

Přesnost 1/10 sec by byla fajn, ale i 1/5 sec je dostačující. Ruku na srdce ? pokud stopujeme čas tak, že člověk mačká tlačítko, tak stejně chyba při ovládání stopek je větší než ona desetina sekundy. Schválně si zkuste několikrát stopnout ručně minutový úsek (koukejte na jedny hodinky a stopkami tu minutu co nejpřesněji odměřte). Budete překvapeni jakou odchylku budete mít? A není to ve strojku, ale v nás. Takže ručně ovládané stopky s přesností 1/100 sec jsou sice super, ale v reálu vcelku zbytečné.

Další vlastnost je ?kůůl efekt? :speak_cool: Je to sice blbost a rozmařilost, ale mám k tomu praktický důvod. Ono totiž často stačí přítomnost člověka s viditelnými stopkami na krku k tomu, aby se každý více snažil. Psychika je mrcha. Často stačí jen vzít stopky do ruky, významně se na ně podívat, nadzdvihnout obočí a zavrčet ?pomalu, znova!? ? aniž bych nějaký čas vůbec měřil, že? :whistle: A k tomu je samozřejmě potřeba mít stopky, které jsou jasně viditelné a samy od sebe budí respekt, neřku-li hrůzu :taz:

Posted Image

Dále bych je chtěl používat při různých příležitostech, kdy potřebuji stopky položit na stůl (na zem) tak, aby stály a dal se na nich jen letmým pohledem odečíst čas. Na tyto účely jsem často používal ?minutku? ? hodiny do kuchyně na vaření. Ale rozhodně nejstylovější hodiny tohoto druhu byly k vidění na ME ve střelbě, kdy jeden němec měl důkladné stopky na stole.

Posted Image

Prý pro krátkozraké? :gora:

Posted

Nejvíce jsem na všechny aktivity spojené s nutností použití stopek používal B-42 chrono, ale na to aby ležely na stole nejsou moc praktické a příliš velký dojem na sportovišti také neudělají. A tak jsem hledal až jsem našel něco, co docela splňuje mé požadavky ;)

Jsou to stylové stopky Omega ze sedmdesátých let. Dělali je ve více verzích, s různým kmitočtem a tedy i s různou přesností. Dělaly se dokonce i s měřením na 1/100sec. Také dělali verzi s měřením mezičasů , ale ty jsou opravdu velmi vzácné. Stopky mají průměr 54mm a jsou poháněny manuálním strojkem Omega 9160A se 7mi kameny. Pouzdro je ocelové s šedým vypalovaným lakem (pěkný plastický povrch) a nerezovým dýnkem. Tento kus je z roku 1971, viz záruční list Mají 60ti sekundový ciferník a měří s přesností na 1/5 sekundy hlavní ručkou a na malém sčítači je 60 minut. Pro mé použití tedy ideální stav.

Posted Image

Posted Image

Ke stopkám Omega vyráběla i multifunkční plastové pouzdro, které je opravdu super. Hodinky se do něj zaklapnou a drží dobře. Má výřezy na ovládací tlačítka, takže se dají ovládat snadno i v pouzdře. Pouzdrem se dá provléknout pásek a pověsit si je tak na krk. Na sportovišti super. Vzhledem k jasně červené barvě pouzdra i pásku jsou opravdu nepřehlédnutelné :rolleyes:

Posted Image

Posted Image

Ale pozóór, to není všechno. Na zadní straně pouzdra jsou vyklápěcí nožičky, pomocí nichž se dají stopky s pouzdrem postavit na pevnou podložku.

Posted Image

Mimo to bylo možné také stopky s pouzdrem upevnit na palubní desku automobilu. A také je dobře ergonomicky vyřešeno a sedí v ruce lépe než samotné hodinky. Pohov?

Stopky, krabičku na ně, pouzdro s popruhem a krabičku na pouzdro a také mezinárodní záruční list a návod k použití držáku jsem získal z USA, kde je majitel (údajně) používal při tréninku plavkyň :wub:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

No, co dodat? Snad jen to, že konečně budu za fešáka i se stopkama :thumbsup_anim:

Posted Image

PS: omluvte prosím fotky, nějak jsem neměl náladu něco vymýšlet... Jo a smajlíky mám rád, abyste věděli :whistle:

Posted

Koukám na to jako blázen :-)

Takhle vychytané věci (hlavně to pouzdro s nožičkama) jsou opravdu fajn. Je moc dobré vědet, že krásné dobré věci jsou i dnes po letech více nez funkcni a dostačující. Jsou navíc krásné..

No a pravda - Číňani tehdy (1971) něco takového jiste vyrobit nedovedli a člověk se nemusí bát, že má Omegu z provincie Ś-Čchuan :-)

Gratuluju z plna hrdla a zajímalo b mě, kdyz uz jsi zjistil, že stopky s mezicasy se vyráběly, ale jsou vzácné, kolik se tedy vyrobilo "obyčejných" a kolik s tím mezicasem? Jak moc vzácné tedy jsou ty druhé a kdo je třeba má a nač je používá?

Trénink plavkyň je podle mě skoro vrchol možností, jak takove hodinky používat.. Pak se nabízí ještě možnost casomerice v harému nebo tak něco, ale nic zajimavejsiho uz jiste nebude :-)))

Posted

Harry - až teď jsem objevil tvoje vlákno - to je bomba. Nejhezčí časoměrný stroj, který jsem tady viděl v posledním roce. Nebudu kecat - závidím... :crying_anim02: ... :angry: ... :crying_anim: ... :blush02:

Posted

Taky jsem sem nakoukl az ted.. A musim rict Harry , ze jsou fakt stylovy - to plastovy pouzdro je super vecicka...

Posted

Díky za pochvalu, taky jsem z nich na větvi :D

Pouzdro je opravdu promyšlené, už jsem přišel i na to jak se upevňuje na palubní desku u auta. Je to tak prosté, až jsem si původně říkal že na to musí být nějaký jiný fígl...

Tohoto typu stopek Omega dělala více variant. Nejsem schopen přesně říci kolik (leda by měl někdo nějaké historické katalogy, nebo v nějaké knize?), ale je zajímavé, že i v této variantě 60sec/60min se dělaly i bez tlačítka, pouze s korunkou. Jiné varianty byly určeny přímo pro nějaký daný sport nebo účel. To bylo buď dáno úpravou ciferníku - například pro fotbal byl na ciferníku vyznačen úsek 45 minut - nebo přímo funkcí - různé odpočty a podobně. Sám nevím kolik variant Omega vůbec vyráběla a v jakých počtech.

Jak to je s výdrží a životností těžko říct. Jednak jsou to 40 let staré nástroje a hlavně byly většinou dost používány. Ty na obrázcích jsou ve velmi dobrém stavu, ale mám ještě další dvoje :blush02: jako "dárce orgánů" případně na opravu? No to je jedno, každopádně mi trvalo přibližně ten rok, než jsem natrefil na "ty správné a 100% funkční"...

:suicide_anim:

Posted

Krásná hračka, fakt že jo.. :smile_anim: a zřejmě ve správnejch rukách, u mě by skončily na poličce, pač nevím, co bych si stopoval :smoke: