Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravim vespolek.

Vim, ze spousta mistnich clenu je tu mnohem znalejsich v zalezitostech cestovani nez ja, dovolil jsem si tedy obratit se na Vas s dotazem.

Ceka me cesta do Turecka, resp. do Instanbulu, a nevim uplne presne, jakou se vybavit menou. Vim, ze pred drahnymi lety, kdy bylo euro cerstve na svete, brali zmateni Turci EUR/USD 1/1. Vsichni tehdy honem shaneli dolary, a draha eura vezli zase zpatky. :)

Protoze ale tyhle veci netrvaji nikdy dlouho, chci se zeptat - co je idealni vzit s sebou do Istanbulu dnes za menu? Pouziti: Restaurace, obchody s letajicimi koberci a jinymi vkusnymi suvenyry :), bary, taxi a podobne nikterak zvlastni prilezitosti.

Predem dekuji za rady.

c.

• Odpovědi 46
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Zdravim,

ja tam pul roku bydlel (prelom 08/09) a platil jsem kartou nebo si vybiral liry z bankomatu...zadny zmatky s penezma si nepametam

Jestli tam jedes na dyl, doporucuju si poridit Akbil (viz obr.) - takova "opencard"

hodne se tim da usetrit

Posted Image

hned bych jel :crying_anim:

Odesláno

Turci obecně mají rádi Eura, často přijímají i karty a samozřejmě své vlastní Liry, které je asi lepší shánět na místě. Na dolary nebo šeky bych se vykašlal

Odesláno (upraveno)

Já to řešim tak, že se podivám na jejich kurz a spočítám, co je výhodnější. Naposledy jsem bral dolary, měl jsem pak liru asi o 1,5kč levnějc ;) Třeba tady http://www.atbank.com.tr/index.asp

edit: nebo tady http://www.turkishbank.com/english

kurzy se tam dost často mění, takže sledovat a měnit nejdříve týden před odletem

Upraveno uživatelem Helex
Odesláno

Směr musulmanská Asie bych nejel vůbec bez ohledu na kurzy. Poslední klidná destinace je Kalábrie/Sicílie.

Odesláno

Směr musulmanská Asie bych nejel vůbec bez ohledu na kurzy.

vono je lepší někam jet a zjistit, jak to dovopravdy je

Odesláno

Istanbul je jedno z nejkrásnějších měst na světě :)

No - nevím, nevím - z letadla to tak nevypadá... :unsure:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

On má asi 18 mil. obyvatel, nějkých 200kiláků na dýlku, leží na dvou kontinentech a byl snad tisíc let nejdůležitějšim městem světa, křižovatkou civilizací... Fotka "jižáku" z letadla to fakt nedokáže popsat. Ségra tam 6 let bydlela, byl jsem tam mockrát...

Odesláno (upraveno)

Rád se nechám poučit :)

(já jsem tam pouze několikráte přestupoval, ve městě jsem nebyl...)

Já sem neobjektivní, nejradši bych se tam odstěhoval...Po ránu koukat na lodě na Bosporu, fantazie :)

Upraveno uživatelem Helex
Odesláno

To je bohužel následek nekontrolované výstavby v posledních desetiletích :suicide_anim: předměstí jsou fakt hnus, lidi chodí grilovat k dálnici na travnatý pruhy, protože to je mnohdy jedina zeleň široko daleko...

jinak mít moře ve městě je velká paráda :)

Odesláno

Já sem neobjektivní, nejradši bych se tam odstěhoval...Po ránu koukat na lodě na Bosporu, fantazie :)

Akorát mít před sebou sklenici čaje místo piváka, vína nebo espressa musí být depka. :crying_anim02:
Odesláno

Akorát mít před sebou sklenici čaje místo piváka, vína nebo espressa musí být depka. :crying_anim02:

stačí zavolat vrchního a objednat si to...

Odesláno

Je to červenej Rize čaj a je neuvěřitelně návykovej! Samozřejmě pivo maj všude, stejně tak kafe, coca colu, cokoli..ale na tenhle čaj nic nemá :)
Odesláno

v 95 roce,jsem koupil Patrola,naložil babičku a odvezl ji do rodne vesnice v Rumunsku.Poněnač tam byla nuda,vyrazil jsem do Istambulu.Co vám budu povídat.Cesty bud žádný,nebo děs.....ucpany doury v gumách samořeznejma šroubama....samopal vod fízlu neustále před držkou...pokuty uplně za všechno...poplatky uplně za všechno,ale když jsem to město viděl,stálo to za to.Neopakovatelná večerní a noční atmosféra............už nikdy jsem tam autem nejel,ale na těhle deset dní,moc rád vpomínam

Odesláno

Kolegové ovšem nezmínili jedno důležité slovíčko,které je dobře znát: INDIRIM - SLEVA :) Vše ostatní už se dořeší anglicky, německy nebo rusky :)

Odesláno

brácha tam byl dvakrát a říká že tam asi časem zas pojede. Prý pohodovější město neviděl v celý Evropě. Peníze myslím nějaký vyměnil tady a zbytek přes eura tam. A aby mě n....l, koupil si tam zaručeně pravý Rolex Daytona. Mechanický automaty, vopravdu tikají, chronograf co nechronografuje protože na subčíselníkách má datumovku. Naprosto nečitelnou.

Odesláno

Na podzim všechno přepočítávali EUR:Lira 1:2, rozdíl byl pár desetníků a z éček měli IMHO větší radost. Teď je ten rozdíl o trochu větší, na druhou stranu v každém obchodě měli kalkulačku, znali přesný kurz eura a cenu z lir ihned přepočítali. Maximální vsřícnost a ochota. A ta nabídka hodinek ... :-D

Doporučuju smlouvat (povinnost) v lirách a pak platit v eurech.

A k pivu: všude maj EFES, což je v zásadě výtečný plzeňský.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...