Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Já jsem se tím přes prázdniny bavil.

Nejužší místo celého byznysu je náběr nových nemovitostí. Tj. sehnat lidi, kteří prodávají. Začátečníci zpravidla začínají tak, že obvolávají inzeráty z annonce a to je dost frustrující. Teprve časem (pár let) se vybuduje cosi jako samogenerující klientská základna.

Další debilní moment je dojednávání ceny - všichni majitelé (tím myslím 100%) má nesmyslnou představu o ceně svojí chaloupky.

Vše ostatní jsou technikálie, které se dají naučit.

Nicméně oba ty momenty (náběr a cena) mně osobně stačily k tomu, abych v tom nepokračoval.

Odesláno

ja by som to vsetko nehadzal do jedneho vreca..

Souhlasím. Protože již delší dobu hledám nějakou usedlost pro chov koní, potkal jsem v posledním roce spoustu makléřů. Těch kvalitních bylo tak 10%, zbytek působil dojmem, že by mi okamžitě prodali i tkaničky, stavební spoření, deky a hrnce. Ovšem těch 10% bylo opravdu skvělých a ač jsme obchod zatím neudělali, pamatují na mou poptávku a pokud o něčem vědí, ozvou se. Je to neuvěřitelné, ale i takováto služba je spíš raritou (resp. její funkčnost). Velké realitky na mne dobrý dojem moc neudělaly, ti kvalitní makléři byli z menších regionálních RK, ne ale zase z těch garážových. Největší tragédie jsou prudiči, co sbírají inzerci osob v marketech a potom se snaží prodej/koupi prohnat přes jejich RK. Dokonce mi jeden z makléřů vykládal zážitky z natáčení, kdy někteří makléři pod záminkou svého zájmu o koupi nemovitosti navštíví prodávajícího, vše si nafotí a šup s tím na web RK! Je to prostě tak trochu džungle. Podle toho, co jsem od makléřů, kteří v branži působili déle slyšel, je opravdu nejtěžší vybudovat si na začátku povědomí klientů o svých službách.
Odesláno

No ja jsem asi zadny solidni nepotkal! Nekolikrat jsem resil prodej a nakup bytu a stejne tak investice, spoření, apod. Typ techto lidí byl vždy stejny. Mladí, asertivni, prosli 3 mesicnim skolenim "manipulace" nebo "prezentacnich a prodejnich dovednosti", usmudlani, kosile a kravaty z Tesca, neseriozni dojem, otravní, apod. Ale asi jsem na ne zasedlej Posted Image

Návštěvník YPO
Odesláno

No ja jsem asi zadny solidni nepotkal! Nekolikrat jsem resil prodej a nakup bytu a stejne tak investice, spoření, apod. Typ techto lidí byl vždy stejny. Mladí, asertivni, prosli 3 mesicnim skolenim "manipulace" nebo "prezentacnich a prodejnich dovednosti", usmudlani, kosile a kravaty z Tesca, neseriozni dojem, otravní, apod. Ale asi jsem na ne zasedlej Posted Image

:lol2: :lol2: :lol2: naopak - špatně jsi to odhadl - prostě jsi dostal vyslance ke svému JÁ, aby ses necítil méněcený - he he
Návštěvník YPO
Odesláno

Ty jsi ale držka Posted Image

já tě nemám rád - kluk mi říkal "kup mi samopal od hrocha" a co bylo ? - prd - teď si s ním drápe Ricous hnátu - HA HA

:cheers:

Odesláno

já tě nemám rád - kluk mi říkal "kup mi samopal od hrocha" a co bylo ? - prd - teď si s ním drápe Ricous hnátu - HA HA

:cheers:

No Ricous ho proste do toho špitálu potřeboval víc Posted Image A ty bys ho vozil vzadu v autě vedle vajec a já bych z toho měl ještě průser Posted Image
Odesláno

Souhlasím. Protože již delší dobu hledám nějakou usedlost pro chov koní, potkal jsem v posledním roce spoustu makléřů. Těch kvalitních bylo tak 10%, zbytek působil dojmem, že by mi okamžitě prodali i tkaničky, stavební spoření, deky a hrnce. Ovšem těch 10% bylo opravdu skvělých a ač jsme obchod zatím neudělali, pamatují na mou poptávku a pokud o něčem vědí, ozvou se. Je to neuvěřitelné, ale i takováto služba je spíš raritou (resp. její funkčnost). Velké realitky na mne dobrý dojem moc neudělaly, ti kvalitní makléři byli z menších regionálních RK, ne ale zase z těch garážových. Největší tragédie jsou prudiči, co sbírají inzerci osob v marketech a potom se snaží prodej/koupi prohnat přes jejich RK. Dokonce mi jeden z makléřů vykládal zážitky z natáčení, kdy někteří makléři pod záminkou svého zájmu o koupi nemovitosti navštíví prodávajícího, vše si nafotí a šup s tím na web RK! Je to prostě tak trochu džungle. Podle toho, co jsem od makléřů, kteří v branži působili déle slyšel, je opravdu nejtěžší vybudovat si na začátku povědomí klientů o svých službách.

JJ je to tak - bohužel :(

Před pár lety, když mi z mého bývalého působení u letadel začalo hrabat tak neskutečným způsobem, že jsem v rámci zachování zdravého rozumu opravdu musel změnit profesi, jsem začal fungovat jako realitní makléř v malé realitce patřící mé přítelkyni.

Velice rychle jsem přišel na to, že v téhle branži jde o osobní přístup ke každému konkrétnímu klientovi (jedno jestli je to majitel, kupující, či hledající podnájem) a hlavně o férovém jednání. V průběhu doby jsem od klientů vyslechl spoustu historek o špatných zkušenostech s jinými realitkami (v naprosté většině z řad velkých realitek - nebudu jmenovat ani v SZ), kde se to zkreslováním údajů, zamlčováním faktů a i vyslovených podvodů jenom hemžilo - jejich krédo je: prodat/pronajmout za každou cenu...)

Je to opravdu branže, kde bohužel není pravidel, a ten kdo se snaží být slušný a férový, je po zásluze potrestán - konkurence jde obrazně "přes mrtvoly...", nálepka ARK (Asociase Realitních Kanceláří) je k smíchu, ti kteří mají pocit, že něčím takovým udělají na klienty dojem, si jí jednoduše koupí...

Profesní kodex, či stavovská čest opravdu většině RK nic neříkají... naštěstí jsou výjimky.

jak píše prukajda - malé realitky bývají v pohodě, jsou ochotní ke spolupráci s jinou RK (na rozdíl od realitních maxigigantů...), jenom aby náš i jejich klient udělali obchod a obě RK se mohly rozdělit o jednu provizi (mimochodem nikterak závratnou - v případě pronájmů se leckdy bavíme o pár tisícikorunách...)

Je to branže, kde neexistuje "pracovní doba" - spoustu prohlídek jsem řešil v opravdu brzkých ranních hodinách, nebo naopak v pozdních večerních (klidně i v půl desáté) a snad neexistoval víkend, kdy jsem nemusel někam jet (a ani nemluvím o tom, kdy jsou schopní někteří klienti volat...).

Klientela se tvoří z předchozích spokojených klientů a jejich známých, tvoří se dlouho a strastiplně a sebemenší chybou se snadno o ní příjde.

Samozřejmě, že tahle branže není pouze o RK, ono kolikrát samotní klienti jsou s prominutím "na ránu" a je jedno, jestli se jednalo o kupující/potenciální nájemce nebo o majitele nemovitosti k prodeji/pronájmu - s několika majiteli (hlavně objektů k pronájmu) jsme byli nuceni ukončit spolupráci, protože měli pocit, že si mohou dělat naproto vše (bez předchozího oznámení vstupovat do pronajatých prostor, měnit platební podmínky a podobně...) Některým klientům se člověk nezavděčí, ani kdyby se rozkrájel - ale tohle asi všichni znáte i z jiných branží...

no nic - fungoval jsem tam asi dva roky a zase jsem se vrátil k letadlům (jsem "kousnutý" letadly a letišti, takže bez nich opravdu nemohu žít), ale snad jsem to nedělal zas tak špatně, když mi i po x-letech (co jsem vypadl) volají klienti, že se jim zase něco uvolnilo k pronájmu a že by mi to zase rádi dali do nabídky a se spoustou z nich se i v současnosti setkávám takříkajíc "mimopracovně" B)

4-Janoxxx: pokud máš nějaké konkrétní dotazy, tak SZ. Co nebudu vědět já, tak přehodím přítelkyni.:)

Odesláno

Tak nejak podobne, kdyby jste nekdo resili neco na jihu cech, staci rict.

Jako zamestnanec bych to ovsem nedelal, to se nevyplati:-( Jinak dnes porad hodne makleru jede po staru (jak popisoval Jeremy) a proto jich cca 90% konci do roka. Ja v nabidce mam jen veci o ktere me vyslovene pozadaji znami, ze to chtej ode me prodat. Delam jen exklusivne za 5% plus DPH, minimum je 50000kč s dani. Tim se odfiltrujou vychcankove a socialni pripady. Dnes neni trh prodavajicich jak tomu bylo cca do roku 2008/2009. Dnes je trh kupujcich. Nabidek na prodej je plnej net, proc bych skemral majitele at mi nemovitost da? Proc bych si honit triko okolo vetsinou prvni pul rok predrazenejm barakum a bytum? Staci zavolat makleri co barak nabizi, ze mam kupce a je to.

Lepsi je v dnesni dobe soustredit se na solventni kupujici. Ti mi zaplati maly pausal za to, ze jim najdes co chteji, ze za ne vse udelas a ohlidas a vybehas. Vcetne dani, odhlasek, uschovy kupni ceny. A hlavne ze tomu rozumis. Hlavni prijem pak vetsinou byva polovina z usmlouvane slevy z kupni ceny. Spokojeny je kupujici pac se nemusi o nic starat a vlastne ho nic nestojim, protoze to co usmlouvam ja je sakra vic nez usmlouva on. Prodavajici je happy pac se slevou se vzdy pocita a ma diky me prodano. Jediny kdo je napul smutny je makler ktery nemovitost neuspesne nabizel, protoze ho pritlacim alespon o tretinu jeho provize. Kterou by mel, kdyby dokazal barak prodat sam.

Budoucnost pristich par let patri kupujicim, ty si hyckam a vtiram se jim do prizne:-) A podle me casem pujdou do kopru i male realitky, protoze nemaji svoje IT site pro parovani nabidek a poptavek. Navic pokud se jako jinde uzakoni vyse provize, nebudou mit lide duvod najimat si malou realitku protoze moznostmi prezentace se gigantum proste nemuzou rovnat.

• po měsících...
Odesláno (upraveno)

Nechci zakládat nové vlákno, tak to dám sem (snad nebude zavádějící ten slovenský název).

Hledám pro vážného zájemce dlouhodobý pronájem (s možností pozdějšího odkupu) luxusního byto v nějakém residenčním projektu v Praze, detaily pošlu v SZ.

Předem díky za kontakty od/na konkrétní realitní makléře.

A.

Upraveno uživatelem Andrew
Odesláno

Pracujem v realitach od roku 2004 /od roku 2007 vo vlastnych firmach/ cize uz 8osmi rok:

Podla mna je to vynikajuca práca smerujuca k developerstvu... Posted Image

kreativita, marketing, obchodny duch, empaticke citenie a serioznost su velmi dolezite !!!

Ja pracujem cez referencie od spokojnych klientov z minulosti a nemam sa teda na co stazovat Posted Image

Odesláno (upraveno)

, nebudou mit lide duvod najimat si malou realitku protoze moznostmi prezentace se gigantum proste nemuzou rovnat.

si srandoval prave giganti su najvacsi odpad- cest vyjimkam/ich makleri/, ktori sa casom odtrhnu, lebo si nenechaju kazit meno...

vela Rk nemaju ani sajnu ako sa robi marketing - co znamena kvalitna ponuka...

popis nehnutelnosti - jednoliaty text - proste slohova praca - bez uvodu, jadra a zaveru, (iny zase jena veta bez fotiek ako keby predavali rozky ...)

FOTO - zrejme by maklerov mali naucit aspon fotit - lebo odfoteneho polku okna, konferencny stolik ti vela o priestore nepovie...

Pokial clovek nema prax v obore/samozrejme to zavisi aj na intenzite praxe/ tak jeho skolenie stoji za H......O

Upraveno uživatelem Giovany21
  • Po roku...
Odesláno (upraveno)

Rád bych se zeptal, zda někdo nemá tip nebo dokonce sám není realitní makléř v moravskoslezském kraji. Potřebuji prodat velmi specifickou nemovitost a nemám na to odvahu sám. Potřebuji opravdu někoho schopného a zkušeného s referencemi, zatím jsem se potkal jen s makléřema, kteří ještě před půl rokem dělali finanční poradce, asi nemám štěstí. 

Předem děkuji za každý kontakt.

Upraveno uživatelem m.n.
  • Po letech...
Odesláno

Neni tu nahodou nekdo z oboru, kdo by byl ochoten nechat pripadne "nahlednout pod poklicku"? :)

Jde o to, ze zvazuji koupi nejake mensi nemovitosti ... realitka tvrdi, ze nechce zalohu, ze se pripadne sepisuje smlouva o smlouve budouci. Zaroven tvrdi, ze kdyby to nevyslo, neuplatnuje zadne sankce atd.

To mi pripada (po zkusenostech vsude jinde) dost zvlastni a bojim se, aby tam nebyla nejaka klicka ... tak bych si rad nechal poradit "z druhe strany", co si pripadne v te smlouve ohlidat a na co si dat pozor.

Diky za pripadnou ochotu poradit!

Odesláno

rekl bych, bo jsem makler ;-), ze sankce budou prave v te budoucce ... hacek muze byt, ale nemusi v nemovitosti......z budoucky uz nejde vylezt jen tak. z rezervacky prave ze jo, kdyz neni doresena prijezdova cesta, nebo kdyz technicky stav budovy je na povazenou. hodne se podcenuji pozemky tam je to dost ruleta...... kdyz je budoucka je realitka z obliga .....

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...