Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 110
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Otázka je, při jakém expozičním čase jsou ony hot pixely vidět. Při dlouhých expozicích je to normální. Jinak existuje takový jednoduchý postup na odstranění některých "zaseknutých" pixelů:

1) sundej objektiv a nasaď krytku těla

2) vyfotografuj referenční fotku při nastavení, kdy se hot pixely projevují (aby bylo poznat, jestli postup pomohl)

3) v menu nastavení si dej položku čištění (senzor cleaning) - manuální (clean manually) a potvrď

4) počkej třeba minutu a vypni foťák

5) vyfotografuj testovací snímek při stejném nastavení jako v bodu 2

6) pokud problém přetrvává, je možné postup opakovat (někdy mi trvalo i 5 cyklů, než jsem se zbavil některých vytrvalců)

Postup jsem zkoušel na 5Dc a myslím, že i na 5D2. Opravdu to funguje. Ještě je možno dodat, že testovací RAWy je nejlepší kontrolovat v DPP, kde se narozdíl od jiných softů (LR) tyhle vady automaticky nekorigují (teda aspoň dříve tomu tak bylo, už tenhle soft nějakou dobu nepoužívám).

Odesláno

Nechci Ti kazit radost, ale čištění snímače jen klepe snímačem a sklepává prach... s hotpixely nedělá nic.

Na hotpixely je takzvané přemapování, já jsem to ale nikdy nepovažoval za nutné řešit. Slušný software to řeší snadno a rychle.

Mimochodem - jedno vysvětlení pro Tvůj postup mě napadá. Hotpixely mohou být závislé na teplotě čipu a ta je závislá na zapnutí/vypnutí :) :)

Odesláno

Nechci Ti kazit radost, ale čištění snímače jen klepe snímačem a sklepává prach... s hotpixely nedělá nic.

Na hotpixely je takzvané přemapování, já jsem to ale nikdy nepovažoval za nutné řešit. Slušný software to řeší snadno a rychle.

Mimochodem - jedno vysvětlení pro Tvůj postup mě napadá. Hotpixely mohou být závislé na teplotě čipu a ta je závislá na zapnutí/vypnutí :) :)

Radost mi věru nezkazíš. Nemluvil jsem o ultrazvukovém čištění. Ona zmiňovaná položka menu pouze zvedne zrcátko a odhalí senzor.

Tento postup je prověřený, poměrně snadno dohledatelný a velmi často probíraný, např. na zahraničních fórech. Už si nepamatuji přesné vysvětlení, ale tuším, že to bylo něco v tomto smyslu: hot pixel si "drží náboj", který by normálně "odtekl" a zrelaxoval pixel do základního stavu. Při manipulaci se senzorem (položka pro manuální čištění) se patrně aktivuje nějaký mechanizmus, který umožní "odtečení" náboje. Není nic jednoduššího, než si to vyzkoušet. Někdy to zabere napoprvé, někdy až po několika opakováních. Samozřejmě mohou existovat případy, kdy postup nepomůže. Mně opakovaně pomohl.

Odesláno

Hotpixel je de facto vada pixelu a nedá se žádným způsobem odstranit. Přemapování je pouze SW záležitost, kde přístroj z temného snímků určí jednoduše tyto vadné pixely a SW je odstraňuje z obrazu. Toto umí i některé SW pro zpracování obrazu automaticky (dosadí hodnotu odečtenou z okolních pixelů), nebo to lze udělat ručně. Při extradlouhých expozicích (několik minut) je v obraze viditelných hotpixelů stovky.

Odesláno

Hotpixel je de facto vada pixelu a nedá se žádným způsobem odstranit. Přemapování je pouze SW záležitost, kde přístroj z temného snímků určí jednoduše tyto vadné pixely a SW je odstraňuje z obrazu. Toto umí i některé SW pro zpracování obrazu automaticky (dosadí hodnotu odečtenou z okolních pixelů), nebo to lze udělat ručně. Při extradlouhých expozicích (několik minut) je v obraze viditelných hotpixelů stovky.

Trošku si protiřečíš, ne? To by toho člověku po pár dlouhých expozicích ze snímače moc nezbylo. Nemíchejme hot pixely a dead pixely. A to, že lecjaký software automaticky hot pixely ze snímků odstraňuje jsem již zmiňoval (proto doporučuji na testování DPP, které to nedělá, či alespoň dříve nedělalo). To je také důvod proč si hot pixelů mnoho uživatelů ani nevšimne.

Dlouhé expozice bych do toho ani moc netahal. To je kapitola sama o sobě. Kdo je častěji využívá, problémů si je vědom. Já osobně jsem řešil hot pixely, které se zobrazovaly např. při 1/100 a ISO800. Retušování asi 200 snímků ze svatby mě věru nepotěšilo (tenkrát jsem ještě nepoužíval Lightroom). Nafotil jsem si referenční RAWy a pozoroval kdy se který hotpixel začne projevovat (stačí si poznamenat koordináty). Potom jsem opakovaně aplikoval výše zmiňovaný postup a sledoval jak postupně drtivá většina mizí.

Tipnul bych si, že RomanP řeší právě tento druh hotpixelů.

Odesláno

Na iso100 se mi to tolik neprojevuje, od 400 nahoru už jo, což není dobře, protože tenhle foťák může využívat nesrovnatelně vyšší citlivosti.

Ne při dlouhých expozicích, už při běžných časech jako je 1/60 iso 250 zobrazení 1:1. Pochopitelně čím vyšší iso, tím hůře.

Při bližším zkoumání jsem zjistil, že je tam jeden červený, jeden modrý jinde. Ten modrý tolik neruší, červený ano.

Vím, že jsou software na ostranění tohoto jevu z fotek, ale je pravda, že dělat to u padesáti fotek...

S tím odstraněním prachu se to jak jsem četl má takhle, pokud jsem to dobře pochopil.

Jedno odstranění prachu proběhne při vypínání foťáku automaticky. Druhé podobné se dá v menu vyvolat uživatelsky a cvakne závěrka.

Třerí a nejdéle trvající se dá taktéž uživatelsky vyvolat v menu a čistí podle toho co jsem se dočetl docela dlouho.

Pomocí této uživatelské funkce se dá vyvolat i skrytá funkce, kterou je právě přemapování. Jen je třeba v přesnou chvíli kdy probíhá normální čištění čipu v relativně přesně danou chvíli vypnout foťák. Tuším ve 28-32 sekundě po zahájení čištění. Tím se aktivuje přemapování.

Zatím nemám odvahu to zkusit, píšu jen to co jsem se dočetl.

Odesláno (upraveno)

Vzhledem k tomu, že se v tomhle "oboru" pohybuju 8 let, tak vím přesně o čem mluvím. Pořizuji astronomické snímky při expozicích 5-10 minut na ISO 1600. Zde se objevují hotpixely skutečně ve stovkách, ovšem s různou hodnotou výstupní úrovně. Dead pixely jsou vyřazeny rovnou po výrobě, hotpixely časem přibývají. Tedy bavím se skutečně o hotpixelích, ovšem většina z nich se ovšem objevuje až při dlouhých expozicích. To pak vypadá výřez z temného snímku (krytka na objektivu) např. takto :

Posted Image

Upraveno uživatelem Josef01
Odesláno

Na iso100 se mi to tolik neprojevuje, od 400 nahoru už jo, což není dobře, protože tenhle foťák může využívat nesrovnatelně vyšší citlivosti.

Ne při dlouhých expozicích, už při běžných časech jako je 1/60 iso 250 zobrazení 1:1. Pochopitelně čím vyšší iso, tím hůře.

Při bližším zkoumání jsem zjistil, že je tam jeden červený, jeden modrý jinde. Ten modrý tolik neruší, červený ano.

Vím, že jsou software na ostranění tohoto jevu z fotek, ale je pravda, že dělat to u padesáti fotek...

S tím odstraněním prachu se to jak jsem četl má takhle, pokud jsem to dobře pochopil.

Jedno odstranění prachu proběhne při vypínání foťáku automaticky. Druhé podobné se dá v menu vyvolat uživatelsky a cvakne závěrka.

Třerí a nejdéle trvající se dá taktéž uživatelsky vyvolat v menu a čistí podle toho co jsem se dočetl docela dlouho.

Pomocí této uživatelské funkce se dá vyvolat i skrytá funkce, kterou je právě přemapování. Jen je třeba v přesnou chvíli kdy probíhá normální čištění čipu v relativně přesně danou chvíli vypnout foťák. Tuším ve 28-32 sekundě po zahájení čištění. Tím se aktivuje přemapování.

Zatím nemám odvahu to zkusit, píšu jen to co jsem se dočetl.

Ehm. Odstranění prachu nech stranou. Prostě si aktivuj to co jsem ti nahoře popsal (mám menu v angličtině - názvy jsou uvedeny). To je funkce, která se využívá, když si chceš ofouknout balónkem senzor, nebo si je třeba vyčistit mokrou cestou. Každopádně to s sebou nese i bonus "resetu" hot pixelů. A opravdu není třeba žádné odpočítávání času. Nech zrcátko odklopené půl minuty nebo minutu. Vypnutím foťáku se vrátí do původní polohy. Opravdu není důvod proč postup nevyzkoušet - nic nehrozí, je mnohokrát ověřený a mnoha lidem již pomohl. A to přesně v situaci, kterou řešíš ty.

Odesláno (upraveno)

To je hezké co povídáš ale o tom se tu nikdo nebaví. Řeč je o svítících pixelech, které se projevují už za standardních podmínek (jak zmiňoval RomanP). A tyto se často dají zmiňovaným postupem odstranit. Jak jsem psal, nevím, jaký je přesně mechanismus, ale vím, že to pomáhá. A o to tady jde.

Jinak si samozřejmě nedovolím polemizovat o správné terminologii, pokud se v tom vyznáš. Problematiku jsem studoval již před delší dobou. Někde jsem to viděl označovat i jako "stuck" pixely.

Vzhledem k tomu, že se v tomhle "oboru" pohybuju 8 let, tak vím přesně o čem mluvím. Pořizuji astronomické snímky při expozicích 5-10 minut na ISO 1600. Zde se objevují hotpixely skutečně ve stovkách, ovšem s různou hodnotou výstupní úrovně. Dead pixely jsou vyřazeny rovnou po výrobě, hotpixely časem přibývají. Tedy bavím se skutečně o hotpixelích, ovšem většina z nich se ovšem objevuje až při dlouhých expozicích. To pak vypadá výřez z temného snímku (krytka na objektivu) např. takto :

Posted Image

Upraveno uživatelem bornholm
Odesláno

Ale já ti přece nic nevyvracím ani si neberu boxerské rukavice, jenom říkám, že se nic neopravuje pouze SW maskuje. Pro lepší přemapování se používá finta, že se zapne před tím procesem na nějakou dobu LiveView a tím se zahřeje čip a hotpixely se více objeví a FW fotáku je snázeji detekuje.

Odesláno (upraveno)

No odstranění prachu se to týká, nahoře popisuji že pomocí této funkce se přemapování spustí.

Ty časy a celý postup jsem četl tady i jinde.

http://www.grosman.c...povani-senzoru/

Takových "článků" najdeš všude fůru. Já jsem žádný čas neměřil a také to fungovalo. Neřeším, jaký je mechanizmus. Máš v podstatě tři možnosti: smířit se se současným stavem a světlé body retušovat; používat pro zpracování fotek software, který je automaticky koriguje (např. lightroom); nebo světlé body zmiňovaným jednoduchým postupem odstranit.

Upraveno uživatelem bornholm
Odesláno

Ale já ti přece nic nevyvracím ani si neberu boxerské rukavice, jenom říkám, že se nic neopravuje pouze SW maskuje. Pro lepší přemapování se používá finta, že se zapne před tím procesem na nějakou dobu LiveView a tím se zahřeje čip a hotpixely se více objeví a FW fotáku je snázeji detekuje.

Kdyby šlo o opravdové softwarové přemapování, neodstranily by se tím i svítící body objevující si se při dlouhých expozicích? Mám za to, že i když tímto postupem odstraním body zobrazující se při středních ISO a krátkých časech, ty, které se zobrazují při dlouhých expozicích se budou objevovat tak či tak (což by tedy mluvilo proti "pravému" přemapování).

Odesláno

Já už ty návody četl včera a to jsem se bál.

Bál jsem se to provést i teď, ale právě jsem to dokončil a NEMÁM TAM NIC !!! :goof: :santa: :guitar: :happybday:

Červená bestie co mi pokazila včerejší radost je pryč.

Odesláno

Já už ty návody četl včera a to jsem se bál.

Bál jsem se to provést i teď, ale právě jsem to dokončil a NEMÁM TAM NIC !!! :goof: :santa: :guitar: :happybday:

Červená bestie co mi pokazila včerejší radost je pryč.

Gratuluji. Čekal jsem to.

Odesláno (upraveno)

Já si myslím, že při 22 milionech snímacích buňěk na tak relativně malé ploše by byl zázrak, kdyby všechny buňky fungovaly korektně.

Asi to první přemapování dělá nějaká linka rovnou ve výrobě, a pokud se objeví další, je tato možnost.

Nejsem si tím jist, ale bude se podle mého jednat o to, že logika fotoaparátu prostě tento pixel, který při zaslepeném těle generuje nějakou extrémně odlišnou informaci od černé barvy a neměl by, označí za špatný, jeho informaci do obrazu nepoužívá a namísto toho nějakým mechanismem přebere informaci z okolních bodů. Při počtu bodů si toho nelze nijak všimnout.

Možná je to ale jinak.

edit: jak je to ale třeba po update FW. Předpokládám, že toto mapování má nějakou svou oddělenou sekci, která flashování FW nepodléhá.

Upraveno uživatelem RomanP
Odesláno (upraveno)

Kdyby šlo o opravdové softwarové přemapování, neodstranily by se tím i svítící body objevující si se při dlouhých expozicích? Mám za to, že i když tímto postupem odstraním body zobrazující se při středních ISO a krátkých časech, ty, které se zobrazují při dlouhých expozicích se budou objevovat tak či tak (což by tedy mluvilo proti "pravému" přemapování).

Bohužel to FW fotáku nedokáže, proto existují SW pro počítače, kterými se vytvoří tzv. mapa hotpixelů a ty pak odečte od snímků. Bohužel, čip má různou teplotu (léto, zima) a tak to u nechlazeného čipu moc nefunguje. Ale to není jediná vada čipu a tak se to řeší ještě malinko jiným způsobem - odečítá se celý temný snímek od standardního snímku a tím zmizí i šum vytvářený temnými proudy a vyčítací šum. Je to ještě malinko složitější, ale nahrubo se to tak dá říci.

Upraveno uživatelem Josef01
Odesláno

Kdoví jak to je. Nejde mi do hlavy, že kdyby šlo opravdu o přemapování, proč by tuto funkci Canon nezmiňoval v dokumentaci (když jiní výrobci se jí pyšní). A postup očividně funguje i u fotoaparátů jiných značek (Nikon).

No, hlavně že to funguje...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...