Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tak teď vyvstává otázka, co pořídit na FF za skla.

Na cropu jsem měl pokryto 10-22, 17-55, 70-200, 100 macro, což je po přepočtu s menší mezírkou 16-320.

Teď mám 70-200 a to macro a zvažuji co k tomu na kratší konec.

V zásadě mám dvě varianty :

- 24-70/2,8 a až se budu nudit tak 17-40/4 a nebo 16-35/2,8 II, jenže tam je takový cenový ústřel, že to na méně časté použití asi nemá cenu.

- Pořídit 17-40/4 a mezeru od 40 do 70 zaplácnout třeba 50/1,4 a nechat to tak.

Je lepší řešení základního objektivu, než 24-70/2,8?

Na té 17-40/4 mi trochu vadí, že o ní často píšou, že má o malinko horší kresbu a hůře zvládá chromatickou aberaci, než můj doteď pouze na crop použitelný 17-55/2,8 IS.

• Odpovědi 110
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Tak teď vyvstává otázka, co pořídit na FF za skla...

- 24-70/2,8 a až se budu nudit tak 17-40/4 a nebo 16-35/2,8 II, jenže tam je takový cenový ústřel, že to na méně časté použití asi nemá cenu.

Dobrá varianta. Jako základ je 24-70 optimální. 17-40 je spíše na krajiny a 16-35 je svojí světelností více používaný na akční záběry zblízka.

Nesmysl, základní rozsah 24-70 ti bude chybět skoro u všeho. Je to nejběžněji používané ohnisko. To se spíš vykašli na širokáče a nebo si kup levnější 24-105ku.

Není
Odesláno

Anebo hoď za hlavu klasická 1000x omílaná klišé, že musíš mít plně pokryté nějaké rozsahy. I ta tvoje varianta 17-40 + 50/1.4 by nejspíše dobře fungovala. Někdo to řeší jen pevnými skly a nevadí mu to (naopak).

Uvaž si také hmotnost. Budeš to někam nosit? 24-70 se ne nadarmo říká cihla. A pokud nepotřebuješ světelnost 2.8, určitě by sis vystačil s 24-105 (teď navíc tato skla dost poklesla v ceně - použitá šla jednu chvíli za 12 - 13k; ještě nedávno se stabillně prodávala za ~17k)

Každopádně než začneš řešit jaké sklo je ostřejší/má horší kresbu a podobné věci, mrkni na dva klasické články:

https://www.lensrentals.com/blog/2008/12/this-lens-is-soft-and-other-myths

http://www.lensrentals.com/blog/2010/03/this-lens-is-soft-and-other-facts

Tak teď vyvstává otázka, co pořídit na FF za skla.

Na cropu jsem měl pokryto 10-22, 17-55, 70-200, 100 macro, což je po přepočtu s menší mezírkou 16-320.

Teď mám 70-200 a to macro a zvažuji co k tomu na kratší konec.

Na té 17-40/4 mi trochu vadí, že o ní často píšou, že má o malinko horší kresbu a hůře zvládá chromatickou aberaci, než můj doteď pouze na crop použitelný 17-55/2,8 IS.

Odesláno

Jay Doll: to zni nekompromisne, ale stejne, takova byla moje predstava vzit tu 24-70 od zacatku. 24-105 se moc nechvali.

bornholm: ja myslim, ze vyssi svetelnost potrebuju. Vychazim z trileteho pouzivani 17-55 2,8 is a obcas to i tak bylo na hrane. Mit jen pevny skla, k tomu jsem jeste nedosel. Ja dopredu vzdy nevim, co budu fotit a operativnost zoomu se mi hodi.

Nakonec i k te 24-70 se da ta "padesatka" poridit prave pro jeji svetelnot a vahu. Pro chvili, kdy se s tim clovek nechce tahat.

Odesláno

Jay Doll: to zni nekompromisne, ale stejne, takova byla moje predstava vzit tu 24-70 od zacatku. 24-105 se moc nechvali.

bornholm: ja myslim, ze vyssi svetelnost potrebuju. Vychazim z trileteho pouzivani 17-55 2,8 is a obcas to i tak bylo na hrane. Mit jen pevny skla, k tomu jsem jeste nedosel. Ja dopredu vzdy nevim, co budu fotit a operativnost zoomu se mi hodi.

Nakonec i k te 24-70 se da ta "padesatka" poridit prave pro jeji svetelnot a vahu. Pro chvili, kdy se s tim clovek nechce tahat.

No, kdyby člověk dal na to "co se chválí", byl by vůči 24-70 obezřetný, vzhledem k proklamované variabilitě kvality (viz reporty na photozone.de a jinde). Ale zase k tomu musí člověk přistupovat s nadhledem (viz odkazované články).

Můj názor je ten, že v situacích, kdy by byla 24-70 na hraně, je lepší stejně použít blesk. A když jej z nějakého důvodu nechci nebo nemohu použít, je lepší pevné světelné sklo.

Každopádně už nějakou dobu se spekuluje o nástupci 24-70 a spousta lidí doufá, že už to tentokrát už přijde (třeba společně s 5d3). To by pak stará verze mohla jít cenově dolů.

Odesláno

Na foru o fotografování se dost často řeší APS-C versus FF, APO objektivy, šum rozebraný na pixely apod. a nakonec člověk vidí fotky, které se dají udělat kompaktem. Jak jsi na tom Romane ty s fotoalbem, zajímalo by mě, jak tě FF posune a kam.

Odesláno

:-) to se uvidi. Minimalne myslim, ze mi neublizi.

Zatim co jsem s cropem mohl vyuzit zdarma pridane delky na koncich delsich skel, tady si uzivam hloubku ostrosti a lepsi oddeleni pozadi od objektu. Po pravde jsem se dostal k foceni az dnes, ale zase bylo pekne.

Fotky neprilozim, jsem na telefonu. Kazdopadne si nedelam ambice byt profi fotografem, jen me to proste bavi a neni spatne mit kvalitnejsi vybaveni. To je taky duvod, proc tady teoreticky porovnavam skla mezi sebou. Tyhle uvahy se nevylucuji s tim, ze v realu fotim i kdyz to muze vypadat, ze jen kecam a hledam hotpixely :-)

Odesláno

Jen jsem byl zvědavý řada fotografů má své stránky a některé jsou opravdu super přestože fotí třeba Nikonem D200.

Odesláno (upraveno)

Ja stranky nemam. ja se fotkama nijak verejne neprezentuju. Fotim pro sebe, pro rodinu a pro pratele na facebooku, ktere treba nevidam a zajima je, jak vyrostl muj kluk a podobne. Nikdy jsem nepochyboval o tom, ze i s kompaktem lze poridit fotku, ktera ma napad a je i po technicke kvalite slusna. Kdyz jsem pred cca 6 lety hodne jezdil a kupoval docela drazsi kolo, premital jsem kolik najezdim a jestli je to adekvatni. Ted to flakam, ale nemyslim, ze je spatne projet se na dobrem a lehkem kole parkrat za sezonu. Mozna, ze by ho nejaky poloprofik uzil vic, ale s tim umim zit. No a takhle to mam i s focenim. Hobik, kteryho to bavi.

Upraveno uživatelem RomanP
  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...