Přejít na obsah

Doporučená údržba mechanických hodinek

Doporučené příspěvky

Návštěvník hlp
Odesláno

Dobrý den.

Pročítal jsem toto fórum, ale nikde se mi nepodařilo nalézt informaci, jaký je vlastně doporučený interval servisních prohlídek u mechanických hodinek.

Jde mi o všeobecně doporučený intervel, při kterém se mechanické hodinky dávají k hodináři na vyčištění, namazání a seřízení. Je jasné, že každý výrobce může mít servisní interval jiný, ale všeobecný interval bude jistě také.

Pokud by bylo potřeba přesnější určení hodinek, jednalo by se o staré historické kapesní hodinky s kotvovým strojkem, 15 rubínů a 18.000 kyvů za hodinu (2,5 Hz).

Předem děkuji za odpověď.

Přeji příjemný zbytek dne.

Odesláno

V novém čísle WATCH magazínu píše jeden pražský hodinář tohle: U mechanických strojků bych doporučoval návštěvu opravny ponechat až na okamžik,když chod hodinek začne být nápadně nepřesný. Ovšem občasná kontrola vodotěsnosti je tady na místě.

• Po roku...
Odesláno (upraveno)
  nardin napsal:
Údržba hodinového strojku by se měla provádět jednou za tři roky max.za pět.Vodotěsnost by se měla kontrolovat 1 ročně.

Výměna těsnění u diversek údajně max po 3 letech....

Upraveno uživatelem fofrak
Odesláno

Pokud bych nebral do úvahy divery, kdy těsnění asi opravdu puchří řídil bych se stejnou úvahou jako u lidského organizmu -není radno zasahovat do něčeho pokud to uspokojivě funguje

Odesláno
  Conrad napsal:
Pokud bych nebral do úvahy divery, kdy těsnění asi opravdu puchří řídil bych se stejnou úvahou jako u lidského organizmu -není radno zasahovat do něčeho pokud to uspokojivě funguje

Problém je, že když zjistíš, že hodinky už nejsou tak vodotěsné, jak by měly být, tak je už pozdě. Po zkušenosti z loňska už hodlám nechávat kontrolovat vodotěsnost cca. jednou ročně.

Odesláno

Pokud nemáte k dispozici spolehlivého hodináře, tak se řiďte Conradovou radou. Člověk se potom třeba nesetká s tím, že po preventivní prohlídce po pěti letech najde na číselníku smetí, jako se to stalo mě u Hanáka v Brně :-( To si potom člověk říká, proč tam s tím vůbec lezl, když všechno fungovalo tak, jak má... Po reklamaci byl sice číselník čistý, ovšem smetí se pro změnu objevilo pod průhledným dýnkem.

Odesláno
  Stefan napsal:
Problém je, že když zjistíš, že hodinky už nejsou tak vodotěsné, jak by měly být, tak je už pozdě. Po zkušenosti z loňska už hodlám nechávat kontrolovat vodotěsnost cca. jednou ročně.

Přečti si pozorně co jsem napsal

Odesláno
  sauce napsal:
Pokud nemáte k dispozici spolehlivého hodináře, tak se řiďte Conradovou radou. Člověk se potom třeba nesetká s tím, že po preventivní prohlídce po pěti letech najde na číselníku smetí, jako se to stalo mě u Hanáka v Brně :-( To si potom člověk říká, proč tam s tím vůbec lezl, když všechno fungovalo tak, jak má... Po reklamaci byl sice číselník čistý, ovšem smetí se pro změnu objevilo pod průhledným dýnkem.

Přesně tak, přesně tak, nemluvě o závažnějších potížích, které mohou nenadále nastat :smile_anim:

Odesláno

Pripajam sa k vyroku o starostlivom vybere hodinara. Zvlaste u starsich hodiniek kde sa na vodotesnost az tak nehra, by som preventive opravy nedoporucoval. Nie som hodinar a neviem ake zlozite je zlozit a potom nazad nasadit rucky na Primkach tak aby neutrpeli tie rucky a ciselnik, ale viem ze mnohym hodinarom sa to nedari.

Odesláno
  Conrad napsal:
Přečti si pozorně co jsem napsal

Píšeš o diverech. Já píšu o běžných 10ATM, případně 5ATM určených pro normální plavání. I když s 5ATM bych už plavání moc neriskoval.

Odesláno
  cali napsal:
Pripajam sa k vyroku o starostlivom vybere hodinara. Zvlaste u starsich hodiniek kde sa na vodotesnost az tak nehra, by som preventive opravy nedoporucoval. Nie som hodinar a neviem ake zlozite je zlozit a potom nazad nasadit rucky na Primkach tak aby neutrpeli tie rucky a ciselnik, ale viem ze mnohym hodinarom sa to nedari.
I když vůbec nerozumím hodinářské práci, bohužel zjišťuji že sundavám a nasazuji ručičky na Primkách mnohem úspěšněji než někteří hodináři. Tím více mně jímá hrůza když by se tito měli pustit do kuchání stroje. A když jsou to hodináři se spoustou certifikátů, tak už člověk fakt neví kudy kam.

Odesláno

Já přidám trochu jiný názor, získaný včera u hodináře. Ten naopak říkal, že zvláště u automatů by se měla provádět údržba cca co 4 roky, bez ohledu na to, jestli zlobí, nebo ne, protože v momentě, kdy se začnou opožďovat atd. už se vlastně zadírají a už může být pozdě.

Odesláno

Je asi brzo shánět hodináře na údržbu, když jsem si koupil nový (první)automaty tuto sobotu (Certina DS Podium Automatic), ale přesto. V Teplicích nebo poblíž, znáte dobrýho?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...