Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím. Přesto, že se tu už podobné vlákno vyskytuje, rozhodl jsem se založit podobné, protože jsem v něm nenalezl jasnou odpověď na můj dotaz.

Před nedávnem jsem si koupil hodinky CITIZEN ProMaster AS4030-59E. Jejich pouzdro i tah jsou vyrobeny z titanu. V oblasti u spony se mi ale objevila skvrnka vzniklá porušením matné povrchové úpravy. Pod povrchem je kov leskle stříbrný.

Zajímalo by mě, jestli k tomuto porušení dojde jen poškrábáním o nějaký tvrdý materiál nebo jestli se postupem času tato povrchová úprava může "oleštit" třeba třením o oděv či na spodní straně o pokožku ruky. Jak vypadají vaše titanové hodinky po několika měsících či letech nošení? Budu vám moc vděčný za jakoukoliv odpověď.

Odesláno

Zdravím. Přesto, že se tu už podobné vlákno vyskytuje, rozhodl jsem se založit podobné, protože jsem v něm nenalezl jasnou odpověď na můj dotaz.

Před nedávnem jsem si koupil hodinky CITIZEN ProMaster AS4030-59E. Jejich pouzdro i tah jsou vyrobeny z titanu. V oblasti u spony se mi ale objevila skvrnka vzniklá porušením matné povrchové úpravy. Pod povrchem je kov leskle stříbrný.

Zajímalo by mě, jestli k tomuto porušení dojde jen poškrábáním o nějaký tvrdý materiál nebo jestli se postupem času tato povrchová úprava může "oleštit" třeba třením o oděv či na spodní straně o pokožku ruky. Jak vypadají vaše titanové hodinky po několika měsících či letech nošení? Budu vám moc vděčný za jakoukoliv odpověď.

Ahoj, ja nosim seiko samurai titan celkem casto asi 1,5 roku a vypadaji jako nove, jen trochu poskrabana spona od notebooku, zadny problem s titanem.

Odesláno

No obavam se, ze kdybych prebrousil ten titan, tak by se ta matna povrchova vrstva uplne ztratila. Mne jde naopak o jeji zachovani.

Odesláno (upraveno)

nestratis tu povrchovu upravu... ked mas samozrejme spravne naradie. Brushed Titanium / Steel Satin Refinish Pen - Sada 3 PIER stoji okolo 30?, a funguje paradne.

pera sluzia na vytvorenie zamatoveho / bruseneho povrchu.

Upraveno uživatelem 1KeNnY1
Odesláno

No, dobře tedy. Nejsem v tomto směru odborník. Jde mi skutečně jen o to, jestli se ten povrch dá "oleštit" třeba o oděv. To znamená, jestli se povrch titanu znehodnotí i při běžném nošení.

Odesláno

Jasně. O knoflíky a zipy, to je mi jasné. Šlo mi spíš o otírání o látku nebo o ruku. Vzpomínám si na jeden svůj kovový zapalovač. Ten měl zprvu takovou mosaznou barvu a běžným vyndaváním a zandaváním do kapsy a braním do ruky se z něho postupně ta povrchová úprava setřela.

Odesláno

Jasně. O knoflíky a zipy, to je mi jasné. Šlo mi spíš o otírání o látku nebo o ruku. Vzpomínám si na jeden svůj kovový zapalovač. Ten měl zprvu takovou mosaznou barvu a běžným vyndaváním a zandaváním do kapsy a braním do ruky se z něho postupně ta povrchová úprava setřela.

pochromovany alebo platovany kov, nieje to iste ako cista nehrzavejuca ocel alebo titan. Samozrejme ak pojdes s hodinkami do slanej vody, alebo do hocakej vody , alebo nedajboze sa sprchovat a davat na ten kov aj mydlo, tak sa to odrzkadli na tom kove. Normalnym pouzivanim budu aj po roku ako nove.

Odesláno

pochromovany alebo platovany kov, nieje to iste ako cista nehrzavejuca ocel alebo titan. Samozrejme ak pojdes s hodinkami do slanej vody, alebo do hocakej vody , alebo nedajboze sa sprchovat a davat na ten kov aj mydlo, tak sa to odrzkadli na tom kove. Normalnym pouzivanim budu aj po roku ako nove.

Tak to bych se rad nechal poucit:

jak se na nerez oceli nebo na titanu odrazi pouziti mydla? To slysim poprve.

Odesláno

Mám Junkers v titanu, matná úprava pouzdra:

spodní část je stále stejná - kontaktem s rukou se nic neošoupe

horní část je značně vyleštěná - košile, bundy atd. dokáží původní matování po letech ošoupat...

Odesláno

Tak to bych se rad nechal poucit:

jak se na nerez oceli nebo na titanu odrazi pouziti mydla? To slysim poprve.

samozrejme nijak ak sa to zmyje. To skor je problem horuca voda + mydlo na vodotesnost hodiniek, kedze vdaka mydlu sa da dole vazelina co je na tesnacich gumickach a teplo umozni preniknut vlhost do hodiniek. Ale to je o inom...

lenze ak by kazdy den dal daake mydlo na titan alebo hocaky kov a napr cistil to kefkou, tak postupne mozes zjemnit tu vrchnu vrstvu.

Odesláno (upraveno)

tie hodinky su z titanu, avsak nie su len prebrusene ale su pokovene TiCC/TiC vrstvou /Titankarbid/. Podobne pokovenie pouziva seiko napr na čiernej lunete modelov Sportura a vyssie vratane čiernych Ananta SD chrono

vrstva je dost odolna a je tvrdsia ako titan z ktoreho su hodinky urobene, kazdopadne sa nachadza na "blate", takze nemozno ratat s nejakou super odolnostou. dom na piesku.

titan bez skrabanca v tejto cene zrejme nie. treba ist do vyssich kategorii so specialne tvrdenymi zliatinami titanu, ktore su naopak tvrdsie ako najtvrdsia ocel ktora sa v hodinkach pouziva - Seiko MM600 SD a tiez niektore swiss znacky maju podobne materialy. Citizen ma nieco s nazvom Duratect, ale ja citizen nesledujem tak neviem poradit.

kazdopadne az tu vrstvu osuchas - a osucha sa rovnako jednoducho ako napriklad z ciernych Seiko 5 sports - tak s tym nejde robit uz nic. Ale nejaka ta jazva k titanu patri, s tym sa treba zmierit :)

mydlo ani morska voda tomu neublizia. odlestis to spongiou na riad, odporucam zn. SÖKE* - z ucty tomu magorovi co toto vymyslel ako retailovy brand :D

*znie mi to ako švédska nadávka :)

Upraveno uživatelem instant
Odesláno

samozrejme nijak ak sa to zmyje. To skor je problem horuca voda + mydlo na vodotesnost hodiniek, kedze vdaka mydlu sa da dole vazelina co je na tesnacich gumickach a teplo umozni preniknut vlhost do hodiniek. Ale to je o inom...

lenze ak by kazdy den dal daake mydlo na titan alebo hocaky kov a napr cistil to kefkou, tak postupne mozes zjemnit tu vrchnu vrstvu.

Takze ne mydlo, ale kefa. :lol:

Takze tys vlastne chtel rict, ze by se hodinkami nemelo kefovať :D

Ano, to dava smysl.

Odesláno

Takže ze zkušeností uživatelů zdá se vyplývá, že povrch se každopádně po čase ošoupe a nedá se s tím nic dělat. Pouze u dražších hodinek je tato úprava stálá...

Odesláno

Nedá se říct, že by nějaká povrchová úprava byla stálá. Je jen více nebo méně odolná otěru. Záleží to především na tloušťce a tvrdosti oné povrchové úpravy.

Z pohledu obnovování původního vzhledu kartáčováním nebo leštěním jsou na tom samozřejmě nejlépe masívní materiály bez povrchové vrstvy.

Ze zkušeností ze svého okolí (sám titanové hodinky nemám) můžu říct, že povrch titanu je měkčí než ocel a zároveň náchylnější na poškrábání. Ale asi bude záležet na kvalitě toho kterého výrobce. Nevím, jestli je materiál čistý titan, nebo se jedná o nějaké slitiny.

Odesláno

technicky vzaté je čistý titan skutočne blato, vždy sú to zliatiny /podobne ako u hliníka, to čo nazývame hliníkom nie je 100% čistý hliník/. avšak pre vysoký obsah titánu sa nazývajú "titán". nemá zmysel opakovať čo tu je asi 300x napísané ohľadne rôznych technológií, ale špecificky pre siwi-ho len ukážem na dva základné prístupy - i) buď materál potiahneme tvrdou vrstvou odolávajúcou škrabancom - rôzne vrstvy titankarbidu, DLC a podobne, alebo ii) chemicky zmeníme povrch materiálu tak aby na povrchu nadobudol želané mechanické vlastnosti - napríklad tegimentovaná oceľ u Sinn, Duratect od Citizen, Brightz Titanium od Seiko apod.

v prípade i) je jednoznačná výhoda cena /okrem DLC, ale to už je skutočne odolná úprava/, ale nevýhoda je údržba. škrabance sú v podstate neopraviteľné. preto moja rada znie, buď sa zmieriť s nedokonalým vzhľadom, alebo si kúpiť technológiu ktorá škrabancom odoláva naozaj dobre alebo si kúpiť materiál ktorý s údržbou nemá zásadný problém /napr. leštená oceľ/.

niekoľko ukážok ako vyzerajú hodinky povedzme 700USD a viac /žaponci; swiss bude v tejto kategórii začínať asi omnoho vyššie/:

DURATECT od Citizenu:

post-4112-073361500 1305760575.jpg

post-4112-004056500 1305760577.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...