harasta Odesláno 27. června 2011 Nahlásit Odesláno 27. června 2011 (upraveno) Zdravím všechny členy tohoto fóra. K brzkým narozeninám dostanu kapesní hodinky, což znamená, že už teď mi prošly rukama a provedl jsem jakýsi základní průzkum o co vůbec jde. Jinak - ano, jsou z Aukra, ne, na Aukro znovu nepůjdou (již delší dobu toto forum sleduji a přirozenou nedůvěry k nováčkům pozoruji a celkem i chápu). Šťastnou náhodou jsem zjistil, že se jedná o výplod společnosti Terrasse, ale nepodařilo se mi určit stáří (odhad je tak někde 1890-1920, což nemusí být ani trochu správně, protože jsem pouhopouhý ukecaný amatér.) Na druhé fotce je vidět na krčku(?) nějaký vryp. Může se jednat o punc, ale moje lupa mi nepomohla, snad pomůže bystrozraký místní nebo zlatník. Na třetí fotce je v horní části vidět orel(?) na globu, podařilo se mi najít, že tato značka patřila Terrasse Watch Co. Moje dotazy jsou následující: 1) Viděl někdo podobný strojek nebo cokoli co by mohlo ještě trochu zpřesnit případnou dataci?2) Mám v plánu je nechat vyčistit, seřídit (za tři hodiny se mi zpozdily o cca 5 minut) - kde, jak (jsem z Brna)? Nějaké typy čemu se vyhnout a co vyžadovat aby se nepoškodily?3) Další otázkou pak také samozřejmě je, kolik by orientačně údržba uvedená v bodě dva zbaštila finančních prostředků (aspoň plus minus odhad z vlastní zkušenosti).4) Jak se k nim chovat? Mohu je běžně nosit bez obav, že je zničím nebo je nosit pouze příležitostně? Jak moc jsou takového kapesní hodinky citlivé na vlhkost z potu v kapsách, popřípadě na střídání tepla a zimy? Jaká teplota jim už uškodí? (opět plus minus - v zimě mne čeká mimo jiné i cesta do Ruska, tak jak se k nim chovat a jestli si je brát s sebou). Předem velice děkuji za jakoukoli informaci. Pokud bude potřeba na jakoukoli odpověď nějaká specifická fotka nebo nějaká jiná informace, řekněte mi, jak ji z hodinek zjistit a já ji dodám. Upraveno 27. června 2011 uživatelem harasta
MaraKM Odesláno 28. června 2011 Nahlásit Odesláno 28. června 2011 Ahoj, sám jsem amatér a přišel sem nedávno s podobnýma dotazama. Na některé jsem již našel či dostal odpověď - vyčištění (je tu velké vlákno, které jsem pročetl celé) je v Brně asi nejlepší zkusit buďto Hodinářství Strnad na Veveří (zastávka Grohova - ale poslední dobou jsou reakce lidí na obsluhu různé), pak starý pán hodinář ve zlatnictví/hodinářství ORIOSA na Svoboďáku (je to myslím vedle Student agenci - trefím tam, ale ty názvy baráků a pasáží se mi pletou a nejsem si jist) nebo Hanák - ten teď nevím kde sídlí, když si to jméno vyhledáš, tak to zde najdeš.... Já osobně jsem ještě nedávno před vstupem na toto fórum našel hodináře na poštovní (kousek od svoboďáku), který mi za 170,- Kč vyměnil baterku a vyzkoušel vodotěsnost na mých moderních festinách (na počkání za 20min a nemusel jsem posílat do Pardubic, kde mě to kdysi vyšlo na okolo 400,- Kč)... Jinak vyčištění starých cibulí zde uvádějí na cca 500 - 800,- Kč podle toho co je popř třeba i vyměnit, sám jsem ještě cibule nezval a neobešel si to. Ber mou odpověď jako orientační od člověka, který zde také hledá odpovědi akorát o pár dní déle :-)
kutilprim Odesláno 28. června 2011 Nahlásit Odesláno 28. června 2011 Pokud jsem si správně všimnul, hodinky mají kotvový krok, takže po seřízení by mohly být i docela přesné (vzhledem ke stáří) + /- do 30 ti vteřin za 24 h, možná i přesnější. Rok výroby bych odhadl tak kolem 1910, ale je to jen odhad. Ten flek na krčku je punc, ryzost bude možná vyražená zevnitř na prvním plášti 0,800 . Vyčištění, promazání a seřízení , cena se odvíjí od kvality provedených úkonů a také od serióznosti hodináře. Například, starý hodinář poctivák to vše udělá za 250 Kč a pořádně. A hodinář fušer, to odflákne posune jen ručičku regulace umastí celej strojek a řekne si 500 Kč. Takže doporučuji poradit se s někým místním a vybrat toho správného hodináře. Nošením hodinek se pouze ošoupává stříbrný plášť , už jsem viděl i prošoupaný skrz a letovaný cínem, aby to drželo pohromadě. Hodinkám by samozřejmě uškodil pád na zem, ale to je asi každému jasné. Pot na stříbro nějak nereaguje, takže by to mělo být ok, mosazné pláště to docela odnášejí. Teplo a zima mají vliv na přesnost chodu, ale hodinkám by to nemělo uškodit, jen dát pozor, aby se neorosily a nezačaly korodovat ocelové součásti strojku. Nejsem odborník ani hodinář, takže můj názor je třeba brát s rezervou.
Karlos Odesláno 28. června 2011 Nahlásit Odesláno 28. června 2011 (upraveno) Jsou moc hezké a zachovalé, važ si jich. A ať ti dělají radost. Řekl bych, že mají nepatřičné ručičky, asi tak o 30 let mladší. To je ale maličkost, šikovný hodinář je na počkání vymění a jistě najde i trochu vhodnější. Hodinky vypadají dost staře, tak nějak trochu ze široka kolem roku 1900 a Terrasse třeba i může být výrobce strojku, ale hodinky jsou značené Philadelphia. Na aukru se občas tahle značka přesně s tímhle typem strojku objeví, takže značka je to tedy Philadelphia a na netu určitě nějaké info někde bude.EDIT: jinak běžné nošení v kapse jim samozřejmě nijak neublíží, jsou na to přece dělané. Fatální by ale pro ně byl třeba pád na zem. A samozřejmě budou chtít vyčistit a promazat strojek a pro potěchu oka lehce přeleštit plášť. Upraveno 28. června 2011 uživatelem Karlos
harasta Odesláno 29. června 2011 Autor Nahlásit Odesláno 29. června 2011 (upraveno) Na vryp jsem se podíval s u zlatníka s lepším zvětšovadlem. Vnitřek stále nebyl vidět (resp. je značně "vyšoupán"), ale podle vnějšího tvaru jsem našel (zde: http://www.925-1000....austria_02.html) že by to mohl být dovozní punc z let 1901-1921. Tak jsem zase trošku moudřejší Karlos: já sem si myslel, že celý ten nápis (Philadelphia 1876 atd.) je "pouze" o účasti hodinářů na výstavě. Na internetu jsem našel, že této výstavy se účastnili bratři Jacotové, kteří jsou spojení právě s Terrasse Watch Co. - samozřejmě to není absolutní tvrzení, kdyžtak budu rád opraven a uveden na pravou míru. Díky EDIT: pravidelně nechám v příspěvku jednu hrubku :-/ Upraveno 29. června 2011 uživatelem harasta
Klotzman Odesláno 29. června 2011 Nahlásit Odesláno 29. června 2011 No já si teda taky myslím, že nápis Philadelphia je jen obdoba evropských medailí z veletrhů a nikoliv výrobce. Jinak stříbro se samozřejmě ošoupává jak už psal Kutilprim - názor, že jsou na to dělané bych moc neprosazoval, těžko někdo při výrobě předpokládal životnost pláště 100 let +. Závisí to na čistotě stříbra. Pro tento účel se dřív někdy nosil ještě další svrchní plášť na hodinky, taková pikslička z jedné strany s okýnkem na ciferník, ze které nahoře čouhal krček hodinek. Občas bývá k vidění na Aukru nebo ve starožitnostech. Jestli je chceš nosit, tak je nos, těch pár (desítek) let, co tě to bude bavit jistě vydrží A k hodinářům - Strnad na Veveří je asi docela dobrá (a v Brně asi jediná) volba - já ho tedy nemám rád, protože je protivnej jak ho..no, ale nemusíš se bát, že tě natáhne. Hlavně si je pak dobře prohlídni, rád nechává pod sklem bordel a upatlaný číselník.
Karlos Odesláno 29. června 2011 Nahlásit Odesláno 29. června 2011 No jo, s tou Philadelphií máte pravdu, mám mezery
long Odesláno 14. července 2011 Nahlásit Odesláno 14. července 2011 (upraveno) JSOU HEZKÉ, stříbrné, neobouchané a s dobrým strojem, jestli jsou dle polohy regulace je stačí za pár stokorun vyčistit.Jistě jim neuškodi klimatiké podmínky, tedy zima vedro (voda se jim líbit nebude)Chcešli podívám se někde po tom deklu, pár jich někde mám, ale jsou vždy z obecného kovu a nevypadají nijak vábně. Plus je, že ty hodinky ochrání před odřením atd protože uvnitř je vždy nalepený samet nebo něco takového.Na druhou stranu při občasném nošení ten STAVAJÍCÍ stříbrný plášť neošoupeš jistojistě. Vezmi si stříbrnou lžičku a zkus to, jde to pouze o hrneček z porcelánu a to velice velice ztuhaNavíc je vždy na tom deklu potřeba vyměnit tu vrchní slídu v průhledu bo je vždy popraskaná nebo žlutá, nebo zelená.Mohu ti ten dekl minimálně o víkendu vyfotit budešli o to stát ?? Upraveno 14. července 2011 uživatelem long
long Odesláno 19. července 2011 Nahlásit Odesláno 19. července 2011 NO s tímto členem jsem se pouze utvrdil v tom, že se zde zaregistrují pouze proto aby z nás vytáhli hodnotu. Řešení by bylo zpozdit možnost kamkoliv přispívat třeba týden od registrace, to by hodně chytráku odradilo !!!! Stejně sem dám ten dekl na ty kapesní hodiky pro ty z vás kteří ho nemají nebo ho neviděli a nedokáží si představit jak to vypadalo.
kutilprim Odesláno 19. července 2011 Nahlásit Odesláno 19. července 2011 V 19. 7. 2011 v 9:11, 'long' napsal: NO s tímto členem jsem se pouze utvrdil v tom, že se zde zaregistrují pouze proto aby z nás vytáhli hodnotu. Řešení by bylo zpozdit možnost kamkoliv přispívat třeba týden od registrace, to by hodně chytráku odradilo !!!! Stejně sem dám ten dekl na ty kapesní hodiky pro ty z vás kteří ho nemají nebo ho neviděli a nedokáží si představit jak to vypadalo. Pěknej futrál, dokonce má i průhledné sklíčko . Ještě dotaz, to už jsou ty hodinky někde na Aukru ?
long Odesláno 19. července 2011 Nahlásit Odesláno 19. července 2011 V 19. 7. 2011 v 14:23, 'kutilprim' napsal: Pěknej futrál, dokonce má i průhledné sklíčko . Ještě dotaz, to už jsou ty hodinky někde na Aukru ? Proč by jsme se měl starat o to kde skončili, bylyú ztady na foru naposledy 13.7. 14. 7jsme se ho ptal jestli chce vyfotit to poouzdro a bez odpovědi. Má celé dva příspěvky a šlus. TAK, ŽE TAK. p.s sklíčka i pouzdra jsou různá a to včetně barev a jsou i bez sklíček.
Klotzman Odesláno 20. července 2011 Nahlásit Odesláno 20. července 2011 V 19. 7. 2011 v 17:34, 'long' napsal: Proč by jsme se měl starat o to kde skončili, bylyú ztady na foru naposledy 13.7. 14. 7jsme se ho ptal jestli chce vyfotit to poouzdro a bez odpovědi. Má celé dva příspěvky a šlus. TAK, ŽE TAK. p.s sklíčka i pouzdra jsou různá a to včetně barev a jsou i bez sklíček. I když v podstatě zbytečně, tak já ještě dodám, že třeba anglické špindlovky mívaly takové druhé pouzdro standardně už od výrobce hodinek, hodinky přesně kopírovalo a nemívalo sklo. Takže tak.
tommasini Odesláno 26. července 2011 Nahlásit Odesláno 26. července 2011 Měl bych dotaz ohledně toho futrálu:možná je to jen můj dojem, ale nepodře se v tom futrálu sklíčko resp. vrchní strana hodinek? Nebo jsou tam po zavření natěsno?
kutilprim Odesláno 26. července 2011 Nahlásit Odesláno 26. července 2011 Já mám trochu jiné pouzdro, hodinky jsou tam jištěné pružnejma packama. Ale i tak bych řekl, že by se mohly od pouzdra odřít .
orava Odesláno 26. července 2011 Nahlásit Odesláno 26. července 2011 ...tieto hodinky majú aj druhé púzdro sú 200 rokov staré a vôbec nie su vôbec ošuchané nosením.Bolo vyrobené presne na mieru.Ako vidieť to daľšie púzdro sa použivalo aj ako schránka lístkov(akysi druh reklamy) od hodinárov,ktorý mali hodinky v oprave,alebo robili nejaký servis.
long Odesláno 27. července 2011 Nahlásit Odesláno 27. července 2011 V 26. 7. 2011 v 18:47, 'orava' napsal: ...tieto hodinky majú aj druhé púzdro sú 200 rokov staré a vôbec nie su vôbec ošuchané nosením.Bolo vyrobené presne na mieru.Ako vidieť to daľšie púzdro sa použivalo aj ako schránka lístkov(akysi druh reklamy) od hodinárov,ktorý mali hodinky v oprave,alebo robili nejaký servis. Moc hezký stroj a dobré pouzdro i když 200 let to nebude :-) Jsou v chodu ? Gratuluji !
orava Odesláno 27. července 2011 Nahlásit Odesláno 27. července 2011 V 27. 7. 2011 v 4:11, 'long' napsal: Moc hezký stroj a dobré pouzdro i když 200 let to nebude :-) Jsou v chodu ? Gratuluji ! ...dakujem a idú veľmi dobre,ja si myslím,že okolo tých dvesto rokov budu mať,podľa výšky "šneka" a zdobených stlpikov by to tomu nasvedčovalo.Zaujima ma aj tvoj názor podľa teba koľko môžu mať rokov?
Klotzman Odesláno 28. července 2011 Nahlásit Odesláno 28. července 2011 V 27. 7. 2011 v 20:09, 'orava' napsal: ...dakujem a idú veľmi dobre,ja si myslím,že okolo tých dvesto rokov budu mať,podľa výšky "šneka" a zdobených stlpikov by to tomu nasvedčovalo.Zaujima ma aj tvoj názor podľa teba koľko môžu mať rokov? No já pár špindlovek viděl a myslím, že okolo těch 200 let to bude - plus mínus autobus. Ale jestli jsou stříbrné (což předpokládám) tak by neměl být problém s datováním podle puncu stříbra, který byl v Británii pro každý rok jiný. Jestli teda není úplně setřelý. Kdyžtak zkus najít a vyfotit, mám někde tabulky britských puncovních značek.
kutilprim Odesláno 28. července 2011 Nahlásit Odesláno 28. července 2011 Tak si můžem udělat menší tipovací soutěž kdo bude blíž, já typuju stáří na 168.
long Odesláno 28. července 2011 Nahlásit Odesláno 28. července 2011 V 28. 7. 2011 v 11:33, 'kutilprim' napsal: Tak si můžem udělat menší tipovací soutěž kdo bude blíž, já typuju stáří na 168. Nerad tipuji fakta jsou fakta. Je to myslím tak rok 1840. Víš jak dopadla Sazka.? :-)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se