legacy Odesláno 1. července 2011 Nahlásit Odesláno 1. července 2011 Dobrý den,vážení kolegové! Při příležitosti svého 100-ho příspěvku se po několikatýdenní zkušenosti se svým novým a zřejmě nadlouho posledním přírustkem se Vás pokusím seznámit se svými poznatky.Opět podotýkám,že jsem laik a těch pár řádků bude subjektivními postřehy řadového a koncového spotřebitele či uživatele.Proto nečekejte žádné historické,technické,ani technologické rozbory,ale spíše obsáhlejší pocitovku.Proto opět nevylučuji,že se dopustím ať již terminologických či faktických nepřesností a veškeré uvedené informace mají pouze informační a orientační charakter!Jakékoli opravy či upřesnění vítám a neberu jako kritiku,naopak spíše jako rozšíření znalostí svých i vážených čtenářů,pokud se nějaký vůbec najde!:-) Nebudu se vyjadřovat k jejich pořízení,ale že to byl boj od začátku až do konce,to tedy byl!Tímto ještě jednou děkuji všem členům,kteří se na tom podíleli(prodej,nákupy,převody?)Ale jednoho dne přišel balík z evropské přímořské země a mě se ještě několik desítek minut poté třásly ruce,ač sám sebe nepovažuji za extrémního trémistu!Od pošťačky jsem ho převzal sice vcelku suverénsky,jakože nic,šťasten,že se náklady již nenavýší o clo či jiné problémy,ale pak jsem si velmi,velmi vychutnával otvírání.Pokud by se auta prodávala v krabicích,myslím,že by se v podobné bedně jen větších rozměrů prodával Jaguár,Aston-Martin či Range-Rover,z nebritů snad jedině Maserati či Maybach!Fakt paráda a v bytě by klidně mohla zastávat roli soliteru.Britská zeleň přebalu,vzácné dřevo v pianovém laku a krémověbílá kůže,chyty z hnědé,mazec!Taky neskutečná hmotnost,prostě už z té krabice víte,že obsahuje něco mimořádné! Nyní již malou oklikou k vlastním hodinkám.Mé požadavky byly jasné a mít dostatek znalostí a vklad,tak si v podstatě nechám postavit ne nepodobné hodinky,jaké dělá Ball.Má kriteria tedy-tritium GTLS(trubice),safír s AR(lépe vnitřní kvůli nemožnosti poškrábat),otočná minutová luneta s aretací a luminiscencí,vysoká pro dobrou možnost uchopení,co nejvyšší vodotěsnost,šroubovací korunka,tah,automat Swiss a jediné co mi ve výčtu mých kriterií chybí je snad více než 43mm a průhled se safírem.Velikost je ale čím déle je nosím,stále více zjišťuji více než akceptovatelná a to plné dýnko prostě musím skousnout,je to zas daň vysoké vodotěsnosti! Nejvhodnější je asi začít celkovým dojmem.Díky velké výšce pouzdra jsou hodinky velmi robustní,ale díky průměru 42mm působí naprosto nekřiklavě,přirozeně,až bych řekl nenápadně decentně.Prostě je vidět,že něco máte na ruce,ale nejsou to lacině se lesknoucí 5-6cm Invicty s korunkou jak závěr na hadici fekálu,příp.bicolor i věhlasnějších značek hlásající na 250metrů koukni mi na ruku,co mám!(omluva majitelům,jde pouze o můj subjektivní pocit)Robustnost a kvalita z nich opravdu čiší,ale odhalí ji spíše jen ten,kdo ví,zná a má zájem.Ta jejich uni šedo-stříbrno-titanová kombinace matu a vysokého lesku působí za každého světla jinak a ještě jsem nepřišel na to,v kterých světelných podmínkách jsou nejkrásnější.Mají být titanové,podle mě jde o kombinaci s ocelí a dalšími materiály,titanu ale bude naprostá převaha a ani přesto nejsou nijak lehké.Je to takový rozumný kompromis,netíží,ale víte o nich.Váhu nemám,tak bez info.Pouzdro je vysoké,jak jsem již zmiňoval,ale v klidu nositelné(nevím jak pro někoho,kdo má 60kg,já mám ke100 a nevypadá to nijak divně,v kolekci mají i nižší modely),příjemné klenuté dle přirozeného tvaru zápěstí.Trochu jsem měl problém pár dní s korunkou a její ochranou,hodinky nosím zásadně na levé ruce a kvůli koupi Ball jsem nehodlal tento zvyk měnit,tak už jsme si zvykli,ale trčí a tlačí fakt dost!Když už jsem u toho pouzdra,stále ve mně ten ochranný ¨krk¨kolem korunky(nikoli pojistka)evokuje tvarem ¨komín¨,který měly monoposty F1 někdy v 70.-80.letech(myslím ten hrb za hlavou pilota,někdy se sáním),toho dojmu mi nejde se zbavit.Korunka je velmi dlouhá,precizně zpracovaná frézovanými drážkami a logem RR konče.V prostředku má probrus,který slouží pro dosednutí pojistky.Tu uvolníte zmáčknutém tlačítka a odklopením.Jistí korunku proti uvolnění a ¨vzpříčí¨se asi po odtočení 3 závitů.Pro plné vytočení je třeba asi 9,takže vodotěsnost by teoreticky měla zůstat zachována.To je má druhá výtka k výrobci,ten probrus na korunce je hladký,i dosedací plocha pojistky,kdyby tam udělali protizuby,nemůže k pootočení vůbec dojít a zůstane trvale ¨zamčena¨!K pojistce se váže i další výtka,z času načas si toho nevšimnete a najdete ji uvolněnou(chytíte o oblečení,dotknete se druhé ruky při pohybu,ve spánku?)Ale zas k ní jedno pozitivum.Že jde o designový prvek k hodinkám a značce patřící je samo,ale nechápu,jak udělali,že při odklopení na jednu i druhou stranu při sklápění je jakoby bržděna tlumičem a pomalinku dosedá,tzn.nespadne,jak by člověk očekával podle fyzikálních zákonů,to je takové příjemně zajímavé.Asi něco jako plynokapalinový tlumič kapoty či kufru nebo elektrodoklap dveří u mercedesu.Uvidíme,zda to mají dlouhodobé?.Tah je tématem sám pro sebe a musel bych používat jen samé superlativy.Tak bytelnou sponu jsem nikdy neviděl,extenze byla milou přidanou hodnotou,o tom jsem nevěděl,pečeť na pojistce s písmeny RR evokuje jinou,známější značku s korunkou na ní,ale umístění i erbovitý,vystouplý vzhled mi přijdou hezčí.Zkracování tahu i výměna za jiný je pomocí šroubovacích stěžejek.Tah má titanový,saténově matný,asi kartáčovaný povrch,pouze zkosené hrany spojovacích čtverců jsou vysoce lesklé.Tah se k hodinkám upevňuje na každé straně 2 šroubovacími stěžejkami,což jsem ještě neviděl,je to jistě zajímavé,napadá mě,že to může být opatření proti ztrátě třeba nejlépe pod vodou,kdy se vám jedna uvolní,tak hodinky zůstanou na té ¨pojistné¨,pokud je má dedukce správná,je to velmi chytré od konstruktérů a vypadá to efektně-bytelně. Nyní již k lunetě a následně ciferníku,což je dle mého soudu zlatý hřeb vzhledu hodinek.Luneta krásně vysoká pro úchop snad i v rukavicích,otočná s pojistkou proti směru chodu ručiček,krásně cvakající,geniální detail je ¨ponorkové¨či¨lodní okno¨kryjící GTLS mikrotrubičku nad 12.Leklý bok má neostré rýhování,což po zkušenosti s jinými hodinkami vítám.Na pozici 1,5,7,11 jsou vystouplé úchyty lunety se šrouby.Je to zajímavý designový prvek,ale jak jsem poznal na mých oblíbených futrech,mají i velký ochranný význam celých hodinek a lunety.Barva z futer opět odlétla,na hodinkách ani rýha!!!Jako negativum vidím,že opticky protahují vzhled hodinek,proto ji při nepoužívání potřeby odměřovat nosím pootočenou,že tyto ocelové ingoty pootočím na pozice 2,4,8,10 a geniálně to rozbije protáhlý vzhled a hodinky rozšíří,takřka změní zcela výzor,ale to už je spíš pro detailisty,dodám fota obou poloh,pokud nezapomenu.To bych výrobci doporučil také,posunout je na tyto pozice.Negativum těchto ingotů je,že nejsou zcela přiléhající k lunetě a drží se za nimi vlasce,vlákna a další ¨bordel¨.Kryt lunety je matně lesklá obruč s profrézovanými čísly a čárkami do 15,pak už jen každých 5min.,myslím,že je to obecný standart u potápěčských hodinek,samotnému by mi nevadila plná minutáž lunety.Uvniř je dle mého soudu(domnívám se)plastová vložka vcelku,která má vystouplá čísla a indexy a je vložena přesně do výřezů v horním dílu lunety.Píší,že je to superluminova,ale rozhodně svítí na můj vkus slabě a krátce a musí se nechat sakra dlouho nasvicovat,nejlépe na denním světle.Pak je ale zážitek ve tmě prostě neskutečný,hodinky vypadají obrovské a nic není přeplácané.Snad k lunetě vše!:-)A na závěr ciferník+sklo.To je óda na krásu hodinářského řemesla!4mm safír s vnitřním AR.Někdo tvrdí,že to nejsou 4mm.Já tvrdím,že to nemá tento výrobce zapotřebí a to,že vypadá nižší(cca tak na 2-3mm)při průhledu přes něj ke straně je optický klam!Asi stejně jako když ponoříte lžíci či klace do vody a část je venku.Prvním dojmem při pohledu do něj je hloubka,velká hloubka.To je dle mého soudu dáno sklem a také 4 vrstvami trubic nad sebou.Ciferník musí mít nutně nestandardní,obrovskou tloušťku,to dedukuji z výřezu datumovky a nutnosti usazení trubic číslic takřka do roviny s jeho povrchem.Další fantastickým prvkem je jeho rozdělení pomyslnými přímkami od středu k jednotlivým číslům na 12 polí.Každé má pak vlnovkami profilovaný povrch ve směru od středu ven,který při lomech světla vytváří nádherný reliéf.Z fotek jsem se obával násilně přilepených ¨tabulí¨s texty,ale vypadá to naproste přirozeně a asi je to součástí povrchové úpravy cifru.Čísla kromě 3,6,9,12 a ručky jsou z leštěného kovu a při každém světle a každém úhlu odrážejí jinak světlo,je to úchvatná podívaná,nezřídka díky vnitřnímu AR dostávají duhové barvy a vteřinovka si svojí cestu po obvodu sama zkrášluje podle dopadajícího světla,takže ta mění barvy i při odložení hodinek!Dá se nato fakt dívat jako na film v kině!:-)Na jejím konci je opět RR,což někomu vadí,já to vítám,dělá to tím fontem takovou zajímavou třešničku a násobí exkluzivitu té nádhery!Po obvodu ciferníku je pevná 60minutová stupnice.Za mě je tento model nejkrásnější od Ball.Není tam žádná barva navíc,třeba už i spacemastery mají čísla červeně a to už je lepší s něčím ladit.Ale hlavní majstrštych je to,že má tento model trubice do kraje cifru a ne blíže k jeho středu(opět spacemaster)!!!!!!To je přes den vcelku jedno,ale v noci se přijatelně velké hodinky mění v obrovské!!!Fakt je k neuvěření,jak vypadají ve tmě velké!!!Četl jsem někdy,že trubice čísel jsou nakřivo,vypadá to dibně atd?.Není to pravda!!!Trubice jsou nádherně usazené a navíc vše lemuje bílá barva se zajímavými úkosy,kdy přes den při běžném pohledu běžného občana splývají takřka a čísla vypadají jako jednolitá barva!!!Ten pravej rachot je pak večer,ale hlavně proto jsem ty hodinky tak strašně chtěl.Neztotožňuji se s názorem,že si hodinkami posvítíte na cestu nebo zámek,ale při úplné tmě fakt udělají flak na stěně.Buď mi svítí málo,nebo mám blbý oči,nevim??O čitelnosti se nemá cenu rozepisovat,prostě není lepší systém v dnešní době.Žel už i Ball u nových modelů přistoupil k módě sta barev při osvětlení,to je hrozné,není nad zeleno-oranžovo-modro-bílo-žlutý cirkus!!!Já chtěl jen nejhezčí a nejpřirozenější zelenou,nehledě k tomu,že má údajně svítit nejlíp,nakonec jsem si velmi rychle zvyknul i na oranžová čísla a vypadá to hezky,ale víc už bych fakt asi nechtěl!!!Za zmínku možná ještě stojí dvojitá,rozdělená datumovka,je to zajímavé řešení,sáhli po tom asi z důvodu nerozbití pozice čísla 3,jinak nevím,každopádně to vítám,dělám na směny včetně víkendů a někdy se fakt musím ujistit na hodinkách,co je za den! Okrajem k dýnku a pro nezasvěcené něco málo obecně.Ball ja americká značka,ale vše má Swiss made(aspoň myslím).Mají tradici od roku 1891 a byly výhradním dodavatelem časomíry pro americké železnice od doby jejich vzniku,tzn.že byly dále a přesnější než Japončíci se Šinkanzeny o desítky let dříve.Proto všude to omílané RR-RailRoads!A podivný název mého modelu ¨Mad Cow¨ je mi velmi sympatický a jde o přezdívku nejrychlejšího lyžaře světa(John Hembel-153,01MPH),který byl jejich ambasadorem.Jeho silueta s podpisem je i na dýnku,což mi moc nesedí,raději bych tam vlak,protože jsem takové kopyto,byť z hor,že jsem si ve 14 zlomil ruku i na běžkách a od té doby jsem kariéru aktivního lyžaře zabalil!:-( Dále je dýnko v kombinaci lesk,mat a jsou na něm běžné údaje(Swiss,30ATM,mb-microtec a výr.č).Mimochodem mrkněte na jejich stránky,fakt jsou jiné!!! http://www.ballwatch.com/ Závěrem jen to,že mě nenapadá,kam jít dál!!!Ani už vlastně nemůžu,jelikož jsem zcela obyčejný člověk,i toto je hodně přes rámec toho,v co jsem kdy doufal!!!Toto mi připoměnte,kdybych je po roce neměl!!!:-)Samozřejmě si vyhrazuji nárok na změnu názoru!!!Pokud to někdo dočetl až sem,opět smekám a děkuji,snad jsem nic neopomněl a pokud s něčím nesouhlasíte,či mě chcete opravit,rád to uvítám,jakož i polemiku a odlišné názory a zkušenost!!!Všem krásný den a pokud mají u Ballů nějakého sledovače netu,a v ČR rapidně stoupne počet majitelů,doufám,že mi přijde balíček za bezplatnou tvorbu reklamy!!!:-) Ne,fakt jsou dobré a mě ušetřily další mezistupně,kterými jsem hodlal ještě projít k definitivě(Vostok Ekranoplan,Marathon,Praetorian,KHS,TaWaTec?.)Když už jsem to měl sesmolené,vzal jsem batoh,kolo a narychlo to vyfotil,ať můžu své dílo vystavit!Je to ušité rychlou jehlou,tak omluvte pravopisné chyby,překlepy,i kvalitu foto,jsou syrové,zcela bez úprav,jen to už chci plácnout na stránky,než si to rozmyslím,nebo to zas budu upravovat,upravovat??bla,bla,bla
Horhe Odesláno 1. července 2011 Nahlásit Odesláno 1. července 2011 Kua Pepo, to mi nedělej. Sice jsem je měl v ruce, viděl na vlastní oči, ale teprve po přečtení Tvojí recenze mám chuť si je koupit Výborná práce. Ostatně jako vždy.Díky.
legacy Odesláno 1. července 2011 Autor Nahlásit Odesláno 1. července 2011 Kua Pepo, to mi nedělej. Sice jsem je měl v ruce, viděl na vlastní oči, ale teprve po přečtení Tvojí recenze mám chuť si je koupit Výborná práce. Ostatně jako vždy. Díky. ooooooooooooo!!! od mého velkého učitele a chronoguru to je velká pocta!!!! fakt nekecám a přestal jsem sledovat i prodejní vlákno!!!Jsou dobrý!!!
gerhard Odesláno 1. července 2011 Nahlásit Odesláno 1. července 2011 Neskutocne pekne napisane. Dakujem. Ja som sa do recenzie vobec nepustal, pretoze by som zdaleka neposkytol tak prijemne " pocteni " . Nemam slov, idem si to zbehnut este raz a zatlacit slzu ;-). Ozaj, super fotky ( na tom svetlom vapenci? vyzeraju ako modelka v bikinach na plazi kdesi na Kraji sveta, proste yumi)
StanoBare Odesláno 1. července 2011 Nahlásit Odesláno 1. července 2011 Pekné čítanie, len na budúce poprosím, deľ na odstavce, lebo tak suvislá hmota textu sa ťažšie číta....ale inak super. Zvykneš si aj na lyžiara na dýnku, čo iné Ti ostane, že Vlak mi skôr pasuje na ich nie tak vzhľadom mohutné modely...iba ak batyskaf....ale to sú prkotiny, máš krásne hodinky, užívaj.
legacy Odesláno 1. července 2011 Autor Nahlásit Odesláno 1. července 2011 Pekné čítanie, len na budúce poprosím, deľ na odstavce, lebo tak suvislá hmota textu sa ťažšie číta....ale inak super. Zvykneš si aj na lyžiara na dýnku, čo iné Ti ostane, že Vlak mi skôr pasuje na ich nie tak vzhľadom mohutné modely...iba ak batyskaf....ale to sú prkotiny, máš krásne hodinky, užívaj. měl jsem to po odstavcích napsané ve wordu a jen jsem to překopíroval a to už odstavce neudělalo a spěchal jsem na koncert!Třeba poprosím hodného admina! Jo a k lyžařovi jedna perlička.Byl jsem trochu v šoku,když jsem se ráno probudil a byl v plné kráse vytlačený na ruce!Naštěstí zmizel,ale chvilku to byla zajímavá ozdoba! a díky za přání!Dobrou!
mAra_ Odesláno 1. července 2011 Nahlásit Odesláno 1. července 2011 :eek: :eek: Cumim (stejne jako horhe)... mej jsem je v ruce, zatouzil po nich, pozavidel je, ale tedle clanek me fakt ponouka kup si je kup si je..... Bezva cteni, diky za nej.
legacy Odesláno 2. července 2011 Autor Nahlásit Odesláno 2. července 2011 :eek: :eek: Cumim (stejne jako horhe)... mej jsem je v ruce, zatouzil po nich, pozavidel je, ale tedle clanek me fakt ponouka kup si je kup si je..... Bezva cteni, diky za nej. uděláme z Liberce Ball-velmoc a další sraz uspořádáme v jeskyni nabo aspoň někde v rokáči,at´ vyniknou světýlka! díky!
StanoBare Odesláno 2. července 2011 Nahlásit Odesláno 2. července 2011 Ťah je k nožičkám pripevnený 2 šroubkami. Určite je to zicher efekt, aj dané dĺžkou nožičiek - aspoň podľa fotiek sú pekne dlhé. Majú šrubky protichodné závity? Teda jeden doťahuješ jedným smerom, druhý opačným?
legacy Odesláno 2. července 2011 Autor Nahlásit Odesláno 2. července 2011 Ťah je k nožičkám pripevnený 2 šroubkami. Určite je to zicher efekt, aj dané dĺžkou nožičiek - aspoň podľa fotiek sú pekne dlhé. Majú šrubky protichodné závity? Teda jeden doťahuješ jedným smerom, druhý opačným? Ano,myslím,že to píšeš správně!Je to stěžejka s koncovým závitem a na jedné straně šroubuješ a na druhé v opačném směru.Ten protikus je takový malý ¨červík¨se závitem a nohy jsou opravdu netypicky dlouhé.V origo balení je i vercajk a silikon,ale jsem tahový,tak jsem to oželel.Je to takový podkladový trn,kterým chytíš jednu stranu a druhou povoluješ šroubovákem.
StanoBare Odesláno 2. července 2011 Nahlásit Odesláno 2. července 2011 (upraveno) Aha, takže jedna stežejka ma na oboch koncoch závity? Myslel som, že len na jednom konci...teraz neviem, či myslíme na to isté... edit1: a fakt, teraz pozerám foto v inom pohľade a stežejka má šroubky z oboch strán...to mi uniklo. edit2: zmazaná už nepotrebná fotka, už som to pochopil Upraveno 2. července 2011 uživatelem StanoBare
GentlemanT Odesláno 2. července 2011 Nahlásit Odesláno 2. července 2011 Povedená recenze a pěkné hodinky (Osobně bych jen příště uvítal trochu víc odstavců, ty souvislé plochy textu se mi trochu blbě čtou...)
sennori Odesláno 6. července 2011 Nahlásit Odesláno 6. července 2011 Povedena recenze, abych rek pravdu nejsou vubec muj typ, ale po precteni recenze se me nejak zacali libit Obdivuji tu praci s recenzi.
legacy Odesláno 6. července 2011 Autor Nahlásit Odesláno 6. července 2011 Povedena recenze, abych rek pravdu nejsou vubec muj typ, ale po precteni recenze se me nejak zacali libit Obdivuji tu praci s recenzi. sennori,díky,rád poznám tvůj tip! ale proti gustu,žádný dišputát,pakliže to vůbec píšu správně!Máš můj velký obdiv,že jsi to dokázal přelouskat!Pokud jsi z okolí LB či sem někdy zavítáš,rád si udělám čas,abych ti ten skvost ukázal a zlomil poslední zbytky předsudků!Ta práce s recenzí byly asi 2hod.,kdy se mi nechtělo do ničeho jiného a tak jsem to vysmahnul,protože témata na která reaguji,či jsem otvíral byla mrtvá! Stále jsem se jich nenabažil a rád na ně koukám a hraji si s nimi!(šteluji,sleduji v různých světelných podmínkách,čistím,fotím...)nějaká fota ještě časem přidám!
legacy Odesláno 9. července 2011 Autor Nahlásit Odesláno 9. července 2011 Přidávám dle mého ne zcela dokonalá fota,ale jsou z nich lépe a více patrné v recenzi některé zmiňované designové vychytávky a detaily(relief ciferníku,¨ponorkové okno¨s GTLS trubicí,pojistka a korunka,struktura boku lunety,¨hloubka¨ hodinek,barva a zpracování stupnice lunety atd.)
sennori Odesláno 9. července 2011 Nahlásit Odesláno 9. července 2011 Legacy: Dekuji za nabidku, do liberce jezdim jendou za cas pracovne. Tak az pojedu velmi rad zajdu na kafe-pivko. No abych rek pravdu tak kazdy pulrok se vzdycky zamiluju do nejakych jinych potapek. Ted se mi treba libi RHEINMEISTER 1000m. A to zacalo tak ze za hodinky max 10-15t. Myslim ze by tu melo byt nekde napsano POZOR NAVYKOVE!!! Jinak tva radost z hodinek je nakazliva Posledne pridane fotky super, mnohem lepsi pro predstavu k textu
legacy Odesláno 20. srpna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 20. srpna 2011 (upraveno) Myslim ze by tu melo byt nekde napsano POZOR NAVYKOVE!!! Jinak tva radost z hodinek je nakazliva Posledne pridane fotky super, mnohem lepsi pro predstavu k textu Děkuji,zde se pokusím průběžně dávat sem tam nějaké nové fotopřírustky. http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/40765-ball-hydrocarbon-titanuim-%c2%a8mad-cow%c2%a8/page__pid__627135#entry627135 Upraveno 20. srpna 2011 uživatelem legacy
Petr Svenda Odesláno 25. října 2011 Nahlásit Odesláno 25. října 2011 Perfektní uživatelská recenze a samozřejmě, parádní hodinky. Mám to štěstí, ze už nějakých 30 hodin mi říkají pane Hydrocarbon Chrono, tak vím, o čem mluvíš. :-) Škoda, ze je Liberec od Zlína tak daleko, mohli jsme zajít na kafe a holky seznámit...
gerhard Odesláno 26. ledna 2013 Nahlásit Odesláno 26. ledna 2013 Opäť raz som si čítal nádhernú recenziu... Krásne napísané. Verím že sa k nim ešte raz dostanem. Janko, mal si mi dať poza uši, a to poriadnu! Uf...
Horhe Odesláno 26. ledna 2013 Nahlásit Odesláno 26. ledna 2013 Pepa je furt má, a nevěřím, že by je kdy pustil
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se