Přejít na obsah

Prsten

amiCO

Doporučené příspěvky

Ja mam teda s prodejnou na Janske 12 negativni zkusenost (jestli je to ten obchod, jak maji i na v patre galerii se snubaky, abych nekomu nekrivdil). Chteli jsme si tam prohlidnout snubaky a borec se choval jako buran - vypadal jako majitel, resp. choval se tak, jako by mu to tam patrilo. Pohazoval s platama sem a tam, mel takovy lezerni az vulgarni styl, behem konzultace si telefonoval s kamaradem, proste delal vsechno, co si predstavuju, ze k vyberu snubnich prstenu nepatri. Takze jsme se brzy zdekovali a vystrelili pryc. Prsteny jsme si pak nechali delat na zakazku podle vlastniho navrhu u zlatnika...

Naopak s ALO mam zkusenost pozitivni (kupoval jsem tam zene zasnubni prsten). Prijemna obsluha, pohodlny vyber s adekvatni formou prezentace. Dozivotni servis, takze cas od casu ho nechame prelestit a prerhodiovat (bile zlato) a je stale jako novy. Takze doporucuju.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 81
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

:offtopic:  Může mi prosím nějaký odborník vysvětlit, proč se na bílé zlato dává rhodium? Vždyť to pak vypadá stejně jako stříbro s rhodiem. Já mám snubák z bílého zlata. Při úpravách (roztahování) o rhodium přišel a IMHO teď vypadá mnohem líp ("bílé" zlato je přece jen nepatrně nažloutlé).

Odkaz ke komentáři

Nevim, proc se to dela (mozna kvuli bilemu vzhledu), ale mame se zenou taky snubaky z bilyho zlata bez rhodiovani (zena ma zasnubni prsten rhodiovany). Nechtel jsem, aby musely prsteny chodit "na servis" a abych kvuli aplikaci rhodia pokazde prisly prelestenim o skrabance, ktere prsteny ziskaly zivotem. Byl jsem proti tomu, aby povrchova uprava degradovala. Z tehoz duvodu jsme zamitli i kombinaci rozdilnych povrchovek (lesk vs. brus).

:offtopic:  Může mi prosím nějaký odborník vysvětlit, proč se na bílé zlato dává rhodium? Vždyť to pak vypadá stejně jako stříbro s rhodiem. Já mám snubák z bílého zlata. Při úpravách (roztahování) o rhodium přišel a IMHO teď vypadá mnohem líp ("bílé" zlato je přece jen nepatrně nažloutlé).

Upraveno uživatelem skalis
Odkaz ke komentáři

Paja111: trochu v tom plaveš.

Ve stejné cenové hladině nemůžeš dostat jeden velkej kámen, nebo více menších. Kameny se mimo jiné kupují na váhu a cena v dolarech za karat u kamenů 1,5mm (cca 0,015ct) je vždy menší než cena za karat u kamene třeba velikosti 4,3mm (cca 0,3ct)

Příklad: několik menších kamenů - 20 x 0,015ct = 0,3ct a cenově na tom budeš asi 10 000,-

jeden velkej o váze 0,3ct bude za asi 20 000,- při stejné kvalitě.(vycházím z posledního ceníku, dle všemožných parametrů:SI1, brus exc, polish exc-vg, ostatní taky exc nebo vg.....je asi od 17 - 22tis ale hlavně od GIA od ostatních to bude trochu jinak.

Nějak si nedokážu představit nekonvenční zásnubní, nekonvenční snubní a nekonvenční běžný k narozeninám, to pak budou vypadat všechny skoro stejně. Alespoň by se mělo vycházet z tradičního pojetí a dát tomu trochu jiný směr, nějak to oživit, než bezduše koupit to co se mi zrovna líbí a jen aby se odlišovalo.

Jinak gratuluji k nákupu od Alo diamond. ta doživotní... je na nic, pokud je kámen špatně usazen vypadne v řádech měsíců, rozhodně v záruční době. V opačném případě tam vydrží opravdu dlouho.

Jednou jsem naceňoval soupravu podle Alo a podle parametrů kamenu a váhy na 70 - 80 u nich vycházela na 140, ale to už je deset let zpátky.

Odkaz ke komentáři

vy jste me donutili zacit zkoumat prstenicek :) fakt, to bile zlato ma lehky zlaty nadech...

mame taky snubaky bez rhodiovani, ikdyz puvodne tam bylo. mi vydrzelo asi ctrnact dni, manzelce o poznani dele (protoze se k prstenu chova slusneji), snad pul roku... nabizeli nam obnovu rhodiovani, ale podle me to nema smysl, vzhledem k tomu, jak rychle se to osoupe.

ale byly krasne leskle, kdyz byly nove, to zas jo :)

Odkaz ke komentáři

ochrana proti oxidaci, otěru a případné alergii na příměsi ve zlatě - SŠ chemie :)

Omlouvám se, ale blbost

Proti nějaké, jakoby oxidaci je to u stříbra, ale i tam se tomu dá zabránit i jinak a šperk nechat třeba postříbřit ( stříbro postříbřit)

další edit: zlato je na vzduchu stálé - neoxiduje

Je to jen kvůli vzhledu. Když se to začalo masivně používat, tak jsem (a ani jiní zlatníci) neprodal jedinej kus z bílého zlata bez rhodia v pultě vypadá tak trochu zašle vedle porhodiovaných šperků. Rhodium je bělejší než zlato o ryzosti 58,5% (14) žlutá barva, proto ten nádech do žluta, ale běžným lěštěním se lesk dá krásně obnovit.

Upraveno uživatelem Zdeneli
Odkaz ke komentáři

Paja111: trochu v tom plaveš.

Ve stejné cenové hladině nemůžeš dostat jeden velkej kámen, nebo více menších. Kameny se mimo jiné kupují na váhu a cena v dolarech za karat u kamenů 1,5mm (cca 0,015ct) je vždy menší než cena za karat u kamene třeba velikosti 4,3mm (cca 0,3ct)

Příklad: několik menších kamenů - 20 x 0,015ct = 0,3ct a cenově na tom budeš asi 10 000,-

jeden velkej o váze 0,3ct bude za asi 20 000,- při stejné kvalitě.(vycházím z posledního ceníku, dle všemožných parametrů:SI1, brus exc, polish exc-vg, ostatní taky exc nebo vg.....je asi od 17 - 22tis ale hlavně od GIA od ostatních to bude trochu jinak.

Tím jsi přece ukázal, jak ve stejné cenové hladině (20 000,-) můžeš dostat jeden velkej kámen (0,3 ct), nebo víc menších (40 x 0,015 ct).

bylo to myšleno komplexně - tj. k čemu se vůbec rhodiování používá....no a stříbro neoxiduje "jakoby", prostě na povrchu oxiduje na Ag2O

Stříbro hlavně černá tím, že reaguje se sirovodíkem (H2S) obsaženém ve vzduchu, přičemž se vytváří sulfid stříbrný (Ag2S).

Odkaz ke komentáři

Je to jen kvůli vzhledu. Když se to začalo masivně používat, tak jsem (a ani jiní zlatníci) neprodal jedinej kus z bílého zlata bez rhodia v pultě vypadá tak trochu zašle vedle porhodiovaných šperků. Rhodium je bělejší než zlato o ryzosti 58,5% (14) žlutá barva, proto ten nádech do žluta, ale běžným lěštěním se lesk dá krásně obnovit.

Ale to je docela nesmysl (samo ne tvoje vysvětlení, ale celý princip). Vždyť to pak vypadá stejně jako rhodiované stříbro. A bílé zlato bez rhodia má svůj šmrnc právě tím, že se liší a nevypadá jako bižuterie (ale to už je patrně na vkusu každeho soudruha, že?)

Odkaz ke komentáři

prolezl jsem starou učebnici a o oxidaci tam není ani slovo pouze působením par černá, ale wiki je sdílnější, ano u stříbra se jedná o oxidaci. Omlouvám se za nepřesnost.

PavelK  - ne musíš to počítat na stejnou hmotnost, čili 20 x 0,015 = 0,3ct, 40x 0,015 = 0,6ct

Vycházel jsem z váhy většího kamene 0,3ct. - aby to bylo přehlednější

Reagoval jsem na jeho slova, něco jako, že si můžeš za stejné peníze koupit jeden velkej, nebo více menších

Několik editů

Upraveno uživatelem Zdeneli
Odkaz ke komentáři

Ale to je docela nesmysl (samo ne tvoje vysvětlení, ale celý princip). Vždyť to pak vypadá stejně jako rhodiované stříbro. A bílé zlato bez rhodia má svůj šmrnc právě tím, že se liší a nevypadá jako bižuterie (ale to už je patrně na vkusu každeho soudruha, že?)

Jenže vysvětluj to ženským, které koukají na vzhled. Ony si prostě ošklivé kačátko nekoupí, ať je k tomu jakákoliv pohádka.

Odkaz ke komentáři

Zdeneli: mas pravdu,urcite nejsem zadnej odbornik.. O sperky jsem se nikdy nezajimal,az do chvile,kdy jsem zacal vybirat zasnubni prsten. A prave jako laik,vychazim z predeslych zkusenosti ostatnich,z recenzi a dnes i ze zkusenosti vlastni..a byl jsem u Ala proste spokojen.. Navic srovnani ceny u kamene v celku a deleneho je samozrejme jen orientacni prave pro laiky...

PavelK: taky si myslim,ze ten priklad to v podstate potvrdil..

Odkaz ke komentáři

• Po roku...

je to stálý a odolný kov, takže z důvodu menší pravděpodobnosti poškození, ale pokud si necháte šperk vyrábět na míru, je možné říct, že tam to rhodium nechcete

Odkaz ke komentáři

Diamant by se měl zasazovat do bílého zlata, nebo platiny, přeci jen nechcete mít z celkového šperku dojem, že je to levnější, zabarvený champagne diamant. ALO a Klenoty Aurum jsou nejdražší v ČR a to i přes to, že v ČR jsou diamanty obecně dost drahé. Barevné diamanty modré rúžové jsou dražší, snubák by měl být bílý. Zmiňovanou levnou žlutou nechte Rusům, Za nemnožka deneg bolšoj champagne..

Odkaz ke komentáři

• Po roku...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...