Přejít na obsah

Fortis Cosmonauts


Harry

Doporučené příspěvky

Začnu paradoxně poněkud od konce - a to nejaktuálnější záležitostí, což je řemínek pro potápění k Cosmonautím Fortisům...

Velmi narychlo jsem se rozhodl k odjezdu k moři, spojeném s nějakým tím potápěním. Den před odjezdem jsem kontaktoval Nest s prosbou o Velcro řemínek k Fortisům, který je velmi dlouhý a tak se normálně nedá nosit ? používají ho totiž kosmonauti přes skafandr. Chtěl jsem se potápět s hodinkami, ale studené moře pro mne znamená minimálně 7mm neoprén a 5mm rukavice... Při předchozím potápění jsem používal tyto hodinky s kovovým náramkem, který má ?potápěčskou extenzi?, jenže to jsem měl slabší neoprén a bez rukavic ? takže mi to akorát stačilo.

Odpovědí my bylo sdělení že se tyto dlouhé nylonové řemínky už dva roky nevyrábí a neprodávají, nelze je ani nijak objednat u výrobce... Pokusně jsem ještě hodil vějičku na Chronomag, protože jsem si pamatoval že ho minimálně jeden člen kdysi měl. Nu což, nezbylo mi než v práci pár hodin před odjezdem si takový řemínek vyrobit... :huh:

Jako základ jsem použil pásek od přídavného držáku nábojnic na pažbu brokovnice... :) Délkou i šířkou mi docela vyhovoval, jen jsem na něj dodělal narychlo pásek, který drží stěžejky. Originální Fortisí kosmonautský to má vyřešeno tak, že na něj lze připevnit jakékoliv hodinky Fortis, já to udělal natvrdo přesně na tento model. Musel jsem totiž zachovat pásek pro opětovné použití na brokovnici a na nějaké větší akce už nebyl čas...

FP1.jpg

Nejsem zrovna zručný na šití, takže to je jaksi neohrabané, ale myslím že to bude držet naprosto dostatečně, těch 200N bych se opravdu nebál! :snorkle:

FP2.jpg

Stěžejky jsem použil nerezové 2mm průměr.

FP3.jpg

Celková délka je 34cm, nejdelší délka bezpečně zapnutého řemínku je 29cm a nejkratší 19,5cm. Šířka pásku je 1 palec (25,4mm), šířka upevnění v místě stěžejek je 20mm.

FP4.jpg

Na pásku jsem nechal volné místo. Na originálním Fortisím je jakási nášivka s vesmírnou tématikou. Tu já nezbytně nutně nepotřebuji, beztak se v dohledné době do vesmíru nechystám. Ale nechal jsem tam volné místo, kam našiji českou vlajku, jen co bude trochu času... :smile_anim:

FP5.jpg

Pásek je samozřejmě velmi dlouhý na normální běžné nošení. A abych hodinkám několikrát během dne prohazoval pásky (jdu do vody / vylezl jsem z vody / jdu znovu do vody / vylezl jsem z vody...) mi přijde moc i na mojí úchylku... Nicméně hodinky lze krátkodobě nosit i na předloktí, abych nemusel pořád přehazovat pásky, či chodit mezi ponory ?nahý?... :lol2:

FP6.jpg

A tak se tak nějak nenápadně a plíživě staly tyto Fortisy součástí mého vybavení pod vodu :whistle:

FP7.jpg

Pokračování příště...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 44
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Pokračování příště...

 

Super! Dodělej si doma!:speak_cool:

 

A když už máš ty správný hodinky pro kosmonauty a k nim dlouhej Velcro strap, nevydáš se příště opačným směrem? :rolleyes:

 

http://www.youtube.com/watch?v=ij8h4t_Dv6M&feature=related

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Petr_P - šák jsem psal že se v dohledné době do vesmíru nechystám :lol:

 

vladimir72 - podobných pásků se jistě objevilo spousty. Chtěl jsem ale originální Fortisí, což neklaplo, takže jsem nakonec rád za svůj "výtvor"...

 

Tu je "důkaz místo slibů" :D aneb "jak nám to pod vodou s Fortis Cosmonauts sluší" :gora:

 

Posted Image

 

...Odměna na konci navigačního cvičení :)...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když si tak čtu Harry Tvé příspěvky musím říct, že Fortisky značně stouply v mých očích. Co Ty s nima všechno děláš a ony drží jako blázen. Ty Tvoje kousky by snad někdy nevydržely ani G-Shocky. Popíráš všechny poučky, který sem si tady přečet, děláš přesně všechno to co by se s automata dělat nemělo. Hele, to si je nikdy neměl v opravě ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zase bych to tak nedémonizoval :lol:

 

Faktem je, že se obecně traduje a i zde na Chronomagu říká co všechno by se s hodinkama dělat nemělo, že je to jemný mechanický stroj a podobně. Ano, hodinky jsou jemný mechanický stroj, ale v kvalitním pouzdru vydrží opravdu hodně. Ostatně, před nástupem digitálních hodinek se mechanické používaly v podstatě ke všem možným činnostem. A pokud to byly hodinky určené kupříkladu pro vojáky či potápěče, těžko uvěřit, že by buď jejich hodinky moc nevydržely, případně že by tito lidé omezovali svoji činnost podle toho co hodinky vydrží...

 

Podobně k nim přistupuji také. Je jasné že je zbytečně nevystavuji nějakým úderům, nárazům a podobně - prostě se k nim chovám vcelku ohleduplně. Ale omezovat svou činnost kvůli nim by mne opravdu nenapadlo :) Takže jsem časem došel k tomu, že nepotřebuji digitálky aby vydržely. Dokonce ani analogové quartzky. Prostě dobré, kvalitní a odolné automaty či mechaniky jsou vydrží více než je naše "psychologická hranice" pro jejich zatěžování... :)

 

Ne, žádné z mých hodinek nikdy neměly nějakou závadu v důsledku namáhání. Skoro všechny hodinky co mám prošly rukama p. Městky a občas na nich něco dělal (výměny sklíček za jiné, výměny těsnění, kontroly atd.), ale vždy říkal že jsou v dobré kondici a pohodě, občas se dokonce pohoršoval nad tím proč mu nosím na kontrolu hodinky dva, tři roky staré ;), kterým prostě nic nechybí...

 

Tyto Cosmonauty jsou teď takové moje "otloukánky", které jsem jednak nekupoval nové a už měly leccos za sebou - a jednak s nimi sám dělám strašlivé věci :D (né, zase tak strašlivé né...). A sám jsem byl zvědavý jak si povedou pod vodou. Měl jsem je už na dvou potápěcích akcích ("opravdové" potápky nemaje) a vše ok, maximální dosažená hloubka okolo 45m.

 

Já je snad ještě půjdu i uvařit / zamrazit :lol: jak zde bývalo zvykem :gora:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...Odměna na konci navigačního cvičení :)...

 

Jen jestli si za odměnu nesnižujete obsah kyslíku v masce, když tu láhev pod vodou nevyužijete. :rolleyes:

 

P.S.: Pro ostatní - nedostatek kyslíku (hypoxie) vyvolá pocit euforie. A pak něco horšího, ale to je "skoro" jako s alkoholem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nooo, v plánu bylo to pod vodou vypít, jenže byla kalná voda, takže se ta navigace nějak protáhla a pak už na blbnutí s pitím nebyl čas :(

 

Když bych se chtěl mermomocí "sjet", tak raději v dílně rajským plynem, pár lahví tu mám :lol: - je to větší sranda :D

 

:offtopic:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

45m je solidní ponor, paráda, málo lidí tady může říct o svejch hodinkách(značce), že si jsou 100% jistý jít do takový hloubky s těma jejich diverama(třeba i nekolikanásobně dražšíma). Zase mám ty svoje o trošku radši, díky.

Bylo by super, kdybys mohl s nima jít ještě níž! ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cau, pekne vyřešeno. Taky jsem tahal hodinky pod vodu, ale dostavaly dost zabrat od sutru, clovek se tomu občas neubrani, aby o neco neskrtl. Nakonec cloveku na ponor s patnactkou /flaskou :-)/ staci na ruce kompas a na pristroji manometr. Btw., s tou celooblicejovkou by ses asi moc nenapil, nebo?:-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...

S dovolením zneužiju stávající vlákno - protože i já jsem si právě udělal radost a na zimu klofnul jedny ze zdejších "kosmonautek", míry 610.10.158 (i když na chronomagu jeden nikdy neví, jestli nejde o některou ze zde publikovaných)  :blush02:

post-18308-0-93484300-1380107768_thumb.jpg

post-18308-0-99251600-1380109116_thumb.jpg

post-18308-0-21717400-1380109099_thumb.jpg

 

Už vloni na jaře jsem měl na pár týdnů bílé marinemastery, jako celek se mi strašně líbily - akorát mě na nich furt žral inverzní day/date věnec a to jak jsou i na origo řemínku neskutečně velké, těžké a až vulgárně hamatné (a to ještě ani neměly "cirkulárku"!). Dost z toho obludného efektu samozřejmě dělala použitá barevná kombinace, kterou mi vždycky připomene tahle fotka, s naprosto stejně velkýma i vysokýma Seikama SSC:

post-18308-0-24960400-1380108353_thumb.jpg

 

Je možné že jenom marně čůrám proti mainstreamovému větru a že průměr 39 milimetrů bude v souladu s dnešními trendy označen za "dětský/babský", ale musím uznat že i po roce nošení béček a dalších kousků ráže 43-44 milimetrů mi tyhle "retro" fortisky se strapem sedly na stejnou ruku jak pérdel na hrnec (stejná Seika, stejný 18,5cm chlupatý pazour):

post-18308-0-02452200-1380108824_thumb.jpg

 

Prodávající už v inzerci oficiálně varoval před načatým závitem v korunce (MM tuhle fíčuru neměly a nijak mi nechyběla) a naznačil předběžnou cenu servisu - ale zatím vše drží a za přiměřenou cenu se dá snést ledacos. Každopádně v téhle chvíli jsem z občasného stesku po B42-Marinemaster vyléčený - a uvidíme jak si kosmonautky povedou v konkurenci dalších "zimních" kousků (a jestli některý z nich časem nepůjde z kola ven)...

post-18308-0-81353700-1380109403_thumb.jpg

post-18308-0-28204800-1380109419_thumb.jpg

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...
  • po měsících...

Nevie nahodou niekto ktore Fortis Cosmonauts boli schvalene roscosmossom ako prve ?
 

Neviem sa dopatrat...a cosmonauty su chrono(7750/5100)/nechrono a navyse v dvoch rozmeroch 38mm/B42...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A co teprv sexy džíny z butiku Zrno...

 

...dneska jsem je vyzvedl "z lázní" a novej řemínek je fakt neskutečně nakopnul  :photo:

 

Tyhle Fortisky jsem nějak nezaregistroval, ale jsou moc hezké, trochu retro, ale moc elegantní

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...