Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

jak by tedy mel vypadat vzorovy jidelnicek na jeden den? tak aby šly tuky dolu a svalová hmota zustala?

Hele kluci bez urážek. Nemám vůbec potřebu někomu něco dokazovat. Ale tak nějak mi to nedalo se nevyjádřit, protože stravovací režimy a jejich různý varianty jsou pro mě dost aktuální. A přišlo mi, že tohle vlákno někdo třeba opravdu chce číst a získat z něj třeba i dobrý informace. Taky mi to nedalo, když tady čtu vyložený blbosti a mýty. A taky si uvědomuju, že sem sám jako idiot spoustu těch mýtů a blbostí následoval dlouhý roky.

Jinak jsem normálně aktivní sportovec, ale už v kategorii veteránů. Hlavně lift a zápas.

A sralo mě, že musím pořád hlídat váhovou kategorii, shazovat do ní a podobně. Taky mě štve počítání kalorií a dělání modly ze stravovacích režimů, jakýchkoli. Je sice pravda, že na každýho funguje něco trošku jinýho, ale základní principy jsou stejný a jednodušší než si spousta lidí myslí. Takže tak  :blink:  

Odesláno

Zalezi co komu vyhovuje.Nekdo treba nema po ranu hlad a nema chut do sebe tlacit hodne jidla.Takze mu staci treba jogurt.A pak si da klidne vydatnejsi obed.Kdyz to prezenu a celej den nebudes jist a pak vsehny porce do sebe natlacis vecer,je to fuk.Furt zalezi na rovnici prijem-vydej.

Ale ja nejsem zadnej vyzivovej poradce,jen toho mam o tom spoustu nacteno.A k tomu vyrysovani svalu-omezit prijem,zvysit vydej a pridat aerobni aktivitu.Samozrejme to jen tak ve zkratce.

Odesláno

Zdravé výživě a fungování lidského těla vlastně vůbec nerozumím, ale :) .... myslím si, že jednoduchá rovnice příjem=výdej (kalorií) nemusí tak úplně platit. Podle mě bude rozdíl jestli ten příjem je nárazový (jedno, dvě velké jídla denně) nebo v průběhu celého dne (menší porce po dvou/třech hodinách). Potom taky bude rozdíl, jestli tu energii do sebe dostávám v podobě cukrů nebo tuků. Z osobní zkušenosti můžu doporučit:

Pít vodu (žádné limonády a to nejenom colu, ale ani ochucené matonky apod.),

omezit sladké (max. ráno na snídani nějaký koláč, ale přes den už jenom ovoce. Když čokoládu, tak pouze kvalitní, žádnou milku...),

omezit chlast (to je někdy těžký :) ),

večer žádné brambůrky apod.,

na oběd klidně hodně masa, ale o knedlík míň,

obecně se snažit kupovat kvalitní potraviny (žádný párky, gothaj a 30% eidam)

chodit pěšky,

aspoň dvakrát týdně na hodinku nějaký sport.

Odesláno

Jaka je nemytova alternativa?

Takhle se nedá odpovědět přímo, ale jde popsat principy (zkusím to nekomplikovat..).

Tělo po jídle a zvláště po jídle obsahujícím sacharidy přechází do útlumu. Není tedy dobré po jídle vytvářet hodnoty=být aktivní, ale je třeba jídlo v klidu strávit. Proto po na sacharidy bohaté snídani, nebo obědě, jsme tak akorát na spánek (souvisí to s vegetativním nervstvem parasympatikem a produkcí inzulinu). Je tedy lepší dát sacharidy v pozdějším odpoledni nebo večer, kdy už nebudeme nic dělat, ale pouze odpočívat - tady samozřejmě záleží na denním režimu každýho z nás.

Naopak malá jídla obsahující bílkoviny a/nebo zdravé tuky takový útlum nezpůsobí a hladina inzulinu se rychleji srovná. Je tedy lépe během rána/dne fungovat na těchto jídlech a držet inzulin dole. Jsme pak výkonnější a fokusovanější. Nehledě na další pozitiva.

Výjimku by mohla tvořit snaha nabrat hmotnost a svaly, tam se rozhodně počítá (myšleno funguje) každá kalorie navíc.

Odesláno (upraveno)

Jsme pak výkonnější a fokusovanější. Nehledě na další pozitiva.

Karlos promine že se mu do toho motám, ale hlasuju aby se tohle dostalo do oficiálního slovníku místo slova soustředit se.

:D líbí se mi to a ještě to přitáhne mládež k českému jazyku 

Upraveno uživatelem tommas4
Odesláno (upraveno)

Karlos promine že se mu do toho motám, ale hlasuju aby se tohle dostalo do oficiálního slovníku místo slova soustředit se.

:D líbí se mi to a ještě to přitáhne mládež k českému jazyku 

Ne, to ne. Slovo "soustředit se" je krásný český. Slovo "fokusovat" pochází z mýho zdegenerovanýho slovníku.

Upraveno uživatelem morepower
Odesláno

no nevím, ale jíst jednou denně asi nebude ta správná cesta. Určitá pravidelnost by tam být měla. 

tak neexistuje jediná správná cesta. Každopádně jíst jednou denně (myšleno v jednom intervalu, nebo lépe okně) není vůbec špatně. Pokud tou pravidelností myslíš vyšší počet malých jídel pravidelně během dne, tak to nebude nejlepší způsob jak se cítit zdravý, silný a plný energie při rozumné míře podkožního tuku.

Odesláno

... myslím si, že jednoduchá rovnice příjem=výdej (kalorií) nemusí tak úplně platit. ...

Taky myslím, že jednoduchá rovnice příjem=výdej platí pouze, pokud se na tělo koukáme jako na blackbox. U lidského těla vstupuje do týhle rovnice celá řada parametrů. Chceme přece shazovat tuk a ne svaly, chceme naopak svaly udržovat/budovat a ne si zvětšovat tukový zásoby. Tak to nezjednodušujme na onen blackbox. 

Odesláno

jak by tedy mel vypadat vzorovy jidelnicek na jeden den? tak aby šly tuky dolu a svalová hmota zustala?

Tak vzorový jídelníček je bohužel taky mýtus, ale s přihlédnutím k těm principům, o kterých sem psal a taky s přihlédnutím k individuálním potřebám každého z nás jde cosi jako kostra sestavit. Ale je to hodně individuální. Obecně jsem to psal v jednom z minulých příspěvků.

• rozdělit den na fázi kdy jím a na fázi kdy nejím, ale pracuju, cvičím, zkrátka jsem aktivní - tohle je velmi individuální
  • zaměřit se na kvalitní potraviny (tady myslím, že třeba "primární" potraviny jsou skvělou volbou)
  • pít dostatečné množství vody 
  • zdrojem energie zvolit tuk, ne sacharidy
  • dostatečně spát

Zkusím takovou kostru nabídnout, takže mě neberte úplně za slovo, ale řekněme, že děláte od sedmi do čtyř, máte možnost si půl hoďky denně zacvičit a potom, co všechno obstaráte pro rodinu, máte možnost se vyspat

1. Ráno a dopoledne ? voda, voda, káva, čaj, při pocitu hladu vejce, ořechy, zelenina
  2. Přes oběd a brzy odpoledne ? voda, voda, káva, čaj, sem tam nějaké ovoce, nebo opět vejce, ořechy, zelenina
  3. malé porce = 1-2 vejce a ekvivalentní
  4. pozdější odpoledne, kdy člověk něco zařizuje, nebo se věnuje rodině, bych ukončil alespoň půlhodinou sportu (ideálně běh, pro neorientované lidi. Apropo si myslím, že běh je jeden z nejúchvatnějších sportů, které si můžu dělat "sám pro sebe")
  5. večer nastává čas se v klidu najíst s rodinou. Tenhle čas není ale soustředěn do jednoho jídla, ale do celého večera.
  6. Skladbu potravin večer si musí každý vyzkoušet, ale je dobré začít zeleninou, pokračovat k masu a vejcím, třeba i sýrům (obecně bílkovinná jídla až bílkoviná jídla s tukem - stejky, špízy apod.) a hody zakončit jídlem s přílohou - bramborem, rýží, apod

Tak třeba takle.. je to hodně obecný a vůbec to není dogma  :flex:

Odesláno

Tak jsem dal na vás a vynechal jsem sacharidy ze snídaně. Chtěl jsem si dát jen maso a zeleninu, ale viděli jste teď cenu zeleniny ? :D Tak jsem posnídal 350g hovězího chuck tender s maldonskou solí a bílým pepřem a zalil jsem to litrem vody :D Žádný útlum jsem nezaznamenal, takže asi dobrý :D 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Dneska jsem četl článek že hodně zeleniny v jžních státech pomrzlo a že to bude blbý ještě dlouho. :-(

V neděli jsem měl právě nakoupit hafo zeleniny, a bylo to jak maso v Rusku - jen výstavka.

Odesláno

Je únor.

Zelenina na pultech je, je jí dost a sezónní zelenina stojí pár korun.

Klasická zimní skladba zeleniny je mrkev, bílé zelí, červené zelí, červená řepa, cibule, česnek.

V obchodě najdete za normální ceny ještě skleníkovky, tedy obvykle rukola a políček ve vaničce za 30 korun, to je mísa salátu po vysypání.

Přihoďte předvařenou kukuřici, čínské zelí, pórek, žampióny, jednu dvě papriky a je to. Chce to nakupovat v souladu se sezónou. Alternativa je vzít mraženou zeleninu, doporučuji jednodruhové a namíchat si dle vlastního uvážení.

Odesláno

morepower 

podla toho co si napisal prva strava ako jediná vecer ? Raňajky nič sem tam vejce od hladu atd ? Obed nič ?  :eek:

Tak takto by som nefungoval nikdy v živote.... Sacharidy sú pre moje telo palivo a hlavne pre mozog....a ráno si musím dať vločky s mliekom + banán...

Odesláno

Je únor.

Klasická zimní skladba zeleniny je mrkev, bílé zelí, červené zelí, červená řepa, cibule, česnek.

V obchodě najdete za normální ceny ještě skleníkovky, tedy obvykle rukola a políček ve vaničce za 30 korun, to je mísa salátu po vysypání.

Přihoďte předvařenou kukuřici, čínské zelí, pórek, žampióny, jednu dvě papriky a je to. Chce to nakupovat v souladu se sezónou. Alternativa je vzít mraženou zeleninu, doporučuji jednodruhové a namíchat si dle vlastního uvážení.

amen

Odesláno

Super, tak mi kolegyně vnutila 4 bavorské vdolečky od oběda, že prej odchází nečekaně na jednání a nechce je tahat sebou. Tak na ně čumím a mučím se...

Odesláno

Nekaž nám nadávání na poměry! :-)

Je únor.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...