lastam Odesláno 3. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 3. ledna 2012 Ahoj Všem hodinkovým nadšencům, rozhodl jsem se udělat recenzi na hodinky Omega Planet Ocean 232.30.46.21.01.001 a podělit se s Vámi o dojmy z jejich nošení. Nebudu to tady dlouze okecávat, snad jen to, že na hodinky jsem čakal pomalu dýl jak trestanec na propuštění z basy. 9 měsíců od uvedení v Basileji, prostě u Omegy to chce trpělivost pánové Nejprve tedy obsah balení. Je pořád stejný jako u všech Seamasterů, klasická silná bílá papírová krabice, a v ní červená koženková krabička s hodinkama, vedle ní v přihrádce je manuál a tři kartičky, na nichž je ref.č. hodinek, typ kalibru, piktogramy a potvrzená mezinárodní záruka na 4 roky. Hodinky jsou certifikovaným chronometrem(COSC). Certifikát není součástí balení a lze ho dostat pouze na požádání od Omegy za poplatek. Velikost hodinek je 45,5mm, to zkušený chronomagory nepřekvapí. Co překvapí je, že oproti předchozí verzi, kterou jsem měl také na ruce, sednou tyto nové PO lépe, působí trochu jako 44 než 45,5mm. Je to dáno menší délkou nožiček, které spojují pouzdro s tahem. Dále překvapí i fakt, že hodinky jsou vyšší. Sice jen o milimetr, ale opravdu to poznáte.Strojek 8500 je přeci jen rozměrnější než kalibr 2500 a to o hodně. Pouzdro je ze stran kartáčované, šikmé plochy pouzdra jsou vyleštěné do max. lesku. Celkově pouzdro s dýnkem je 16,5mm silné. Korunky jsou nyní větší, jsou dvě, dobře uchopitelné díky vnější úpravě a nezařezávají se do prstů. Jedna je pro nastavení kalibru a druhá pro hloubkové potapěče - Heliový ventil. Hloubkový potapěči, kteří mají tyto hodinky a použijí He ventil, těch je jen hrstka, většina z nás ji stejně nikdy nevyužije. Dále máme nové průhledné safírové dýnko, paráda, je to okno do hodinek, kterým si snadno zkontrolujete, že hodinky nemají zástavu srdce(setrvačky) a že stále bije jak má. Samotný kalibr je velmi pěkně zpracován a možná by byla škoda ho zavřít za ocel. Oproti předchozí verzi mi přijde toto lepší v tom, že se u starší verze plastický vyvýšený kruh na dýnku kolem koníka zařezával do ruky, já to tedy opravdu cítil, než jsem si zvykl. Správné diversky mají dýnko plné, to je fakt, menší šance,že někde hluboko v moři rupne. Ale přiznejme si, kdo znás se potápí tak hluboko a navíc s hodinkama, které nejsou zrovna nejlevnější. Obvykle jsme rádi, když si u moře zašnorchlujeme, nebo se potopíme pět metrů pod vodu a na to ty hodinky bohatě stačí. Většina z nás je stejě bude nosit někam do kanclu, kde se potopíme možná tak do haldy papírů a e-mailů. Sklíčko nad číselníkem je safírové, jemně vypouklé ven, velmi čiré díky použitému oboustrannému antireflexu. Je do nich suprově vidět i z opravdu šíleného úhlu. Luneta je keramická šedá, není černá díky tomu, že keramika má matný povrch. Při otáčení vydává tupější zvuk a nemá vůli což je jen dobře. Lumitečka je zapuštěná do lunety a skoro z ní nevyčuhuje. Luneta působí opticky vyšším dojmem než starší díky silným zářezum po stranách, ale není tomu tak, výška lunety je stejná. Ciferník je matný. Při ostrém světle může nějaký odlesk nastat. V zamračeném počasí odlesk vůbec zádný. Číselník je velmi detailně zpracován. Kovové indexy mají dvojí seseknutí, jsou vysoké a díky tomu je ciferník krásně plastický. Plastický je i logo Omegy, V předchozí verzi byl plastický jen znak a název OMEGA pouze bíle natištěný. Jsou to detaily, ale bystré oko to opravdu ocení. Ve tmě se můžete spolehnout na pěkně modrou luminiscenci. Pouze minutová ručička má lumi zelenou. Datumové okénko u 45,5mm má upravené i hrany výřezu, pro zajímavost u stejných hodinek ve verzi 42mm NENÍ toto okénko upravené vůbec!!! Vypadá to pak, jako by to Omega vyřízla pidiflexou a pak se na to už vybodli. Datumový věnec je tmavý s bílými čísly. Celkově je číselník ve dne i v noci velice přehledný. Tah je oproti předchozí verzi o něco chrastivější, čím to je? Jestli šroubovacím systémem, který Omega nově uvedla u Seamasterů, nevím. Co beru jako mínus je velikost spony. To, že zrušili starou sponu je myslím chyba. Bývala delší a to je zásadní věc, když si nasazujete hodinky a máte menší zápěstí a velkou ruku. Pak si hodinky nastavený na akorát nasazujete hodně stěží. Palec kroutíte pod dlaň, abyste je přetáhli přes ruku. Delší spona by toto vyřešila, protože bysme měli při jejím rozložení o minimálně 3cm k dobru navíc. Dále stále chybí rychloprodloužení tahu o pár milimetrů na letní měsíce, kdy ruka natýká, je tu pouze prodlužování pro potapěče. Jinak je spona velice kvalitně zpracovaná, a dají se s ní zatloukat hřebíky, protože to není žádná plechařina, ale kusy pořádné oceli. Poslední věcí kterou bych rozebral je kalibr 8500, asi nejhezčí in-house strojek, který můžeme v dané cenové relaci najít. Samozřejmě nemusí každý souhlasit, jde o subjektivní dojem z vizuálního zpracování. Ženevské pruhy kolem dokola strojku působí jako mušle mořské potvory, protože nevedou klasicky rovně, ale od středu ke kraji strojku a ještě do zatáčky a rozšiřují se. Změn v 8500 oproti strojkům dodávanách od ETY a potom upraveny k nepoznání na kal.2500(kalibr 2892) je mnoho. "Osmapůlka" nabízí například protimagnetickou silikonovou setrvačku se silikonovým vláskem, uchycení můstku setrvačky po obou stranách, dále přibyl pérovník, jsou nyní 2, rezerva chodu je proto zvýšená ze 48h na 60h. Dále nové funkce. Při cestování snadno přehodíte hodinovou ručičku o hodiny dozadu nebo dopředu(něco jako GMT hodinky). Na to pak navazuje změna datumu, pro změnu musíte hodinovou ručičkou objet 2x dokola. Sice mírně komlikované, ale má to další skrytou výhodu. Můžete měnit datum i zpět, záleží pouze na tom z jaké strany máte skutečné datum blíže a pak jen točíte hodinovkou. Nikde jsem o tom zatím neviděl nic napsáno, ale je tu pak podle mě logicky výhoda třetí, nezajímá Vás kdy měníte čas, v jakou denní dobu. Tady toto tímto systémem odpadá. Rotor se otáčí téměř neslyšně... Na závěr bych Vás pozval do fotogalerie hodinek a tímto bych recenzi uzavřel a budoucím majitelům tohoto kousku přeju minimálně stejnou přesnost chodu jako mám já po týdnu nošení, ta je kolem -0,5s za týden... http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/44510-omega-po-8500/ 8500.bmpNačítání informací
volfda Odesláno 3. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 3. ledna 2012 Díky za recenzi, dobře jsem si početl Omega mi dělá psolední dobou větší a větší chutě
lastam Odesláno 3. ledna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 3. ledna 2012 V 3. 1. 2012 v 17:10, 'volfda' napsal: Díky za recenzi, dobře jsem si početl Omega mi dělá psolední dobou větší a větší chutě Se ani nedivím, za poslední rok vydaly opravdu slušný kousky:)
Slim_brno Odesláno 3. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 3. ledna 2012 Skvělá recenze, krásný fotky, nádherný hodinky. Pořád mi nějak nesedí ty PO ručičky, klasický co má SMP jsou podle mě hezčí. Ale ta 8500, to je paráda...
panedge Odesláno 3. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 3. ledna 2012 Taky dík za dobrou recenzi-čumím na to štelování hodinový ručičky,to jsem vůbec netušil.No a půl sekundy za tejden,tak to je taky slušnej mazec!
kuncák7 Odesláno 3. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 3. ledna 2012 Pěkná fotka a super povídání. Dík za ně.
gougy Odesláno 3. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 3. ledna 2012 Bezvadná recenze s postřehy, které přesně popisují proč tyhle krásky ANO (a bohužel pro některé i proč NE, (rozměry)).Užívej, jsou skutečně krásné zvenčí i uvnitř.
cretino Odesláno 3. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 3. ledna 2012 pekna recenzia a fakt nadherne hodinky - raz ked budem velky.......
lukin_ova Odesláno 3. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 3. ledna 2012 Bezva recenze a parádní fotky. Popáté Ti gratuluji a závidím ...
lastam Odesláno 3. ledna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 3. ledna 2012 V 3. 1. 2012 v 19:11, 'lukin_ova' napsal: Bezva recenze a parádní fotky. Popáté Ti gratuluji a závidím ... Díky všem, kdyby někdo měl něco k doplnění, čeho jsem si nevšiml, tak ať klidně dopíše:)
Churchill Odesláno 3. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 3. ledna 2012 (upraveno) Luxusní počteníčko, díky za něj. Na slintání zaděláno Jen doplním - já mám starší model (oranžády) a logo Omega není natištěné, ale taky kovové plastické Edit: ještě dotaz - podle promo fotek má být zelený i lumi bod na lunetě, nejenom minutová ručka. Je to tak i v reálu? Upraveno 3. ledna 2012 uživatelem Churchill
lastam Odesláno 3. ledna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 3. ledna 2012 V 3. 1. 2012 v 20:28, 'Churchill' napsal: Luxusní počteníčko, díky za něj. Na slintání zaděláno Jen doplním - já mám starší model (oranžády) a logo Omega není natištěné, ale taky kovové plastické Edit: ještě dotaz - podle promo fotek má být zelený i lumi bod na lunetě, nejenom minutová ručka. Je to tak i v reálu? Ahoj, co se týče loga, ano to jsem psal, to je kovový(plastický), ale nápis OMEGA je tištěný... Ano, lumi na lunetě je taky zelená, díky za doplnění této informace:-)
Džanek Odesláno 9. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 9. ledna 2012 Díky za recenzi. Ta skvělá přesnost za týden se ti daří pomocí nějakých kombinací poloh hodinek, nebo to neřešíš a jednoduše je ta přesnost taková?
Kristian.nov Odesláno 9. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 9. ledna 2012 Pěkné postřehy a pěkné počtení, díky. Jen doplním, že podle mě font na datumovce není bílý, ale stejně jako indexy stříbrný:-)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se