Přejít na obsah

Antireflex na safíru - zkušenosti se životností?

Duke650

Doporučené příspěvky

Antireflexní vrstvy mají i objektivy fotoaparátů. A rozhodně těch vrstev mají více, než hodinky. Příkladem by mohl být třeba Pentax a jeho vyhlášené SMC.

Takže doporučuji koupit za cca. 60Kč hadřík z mikrovlákna určený na čištění objektivů a budete mít po starostech.

Papírový kapesník, který tu kdosi jmenoval, je na pytel. Je třeba mikrovlákno, které nečistotu "natáhne do sebe", což papír samozřejmě neudělá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po měsících...
  • Odpovědi 68
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Sice je toto vlakno pekna mumie, tak presto ...

Dnes jsem s zenou navstivil optika, zatimco si draha polovicka vybirala bryle, dal jsem se do reci s panem optikem na tema antireflexu a jeho pripadneho naneseni na hodinove sklicko. Neni to udajne zadny problem a cena by nemela byt vyssi nez 400,- Kc za jednu stranu, dodani max. 10 dnu. Na dotaz odolnosti proti oteru mi sdelil, ze je to jako u bryli. Asi to na nejakych hodinkach vyzkousim.

Odkaz ke komentáři

Sice je toto vlakno pekna mumie, tak presto ...

Dnes jsem s zenou navstivil optika, zatimco si draha polovicka vybirala bryle, dal jsem se do reci s panem optikem na tema antireflexu a jeho pripadneho naneseni na hodinove sklicko. Neni to udajne zadny problem a cena by nemela byt vyssi nez 400,- Kc za jednu stranu, dodani max. 10 dnu. Na dotaz odolnosti proti oteru mi sdelil, ze je to jako u bryli. Asi to na nejakych hodinkach vyzkousim.

Pokud se tak rozhodneš podej prosím zprávu jak to dopadlo, mám doma jednoho horkého kandidáta na ozdravnou kůru, díky.

Odkaz ke komentáři

• po měsících...
Návštěvník Kamil
Tak jsem to zkusil, za tyden bych mel mit vysledek. Dokonce dostanes na vyber modrou, zelenou a zlatou AR vrstvu.

Už se těším na výsledek. Zelenou bych si představoval na Orlíky. :thumbsup_anim:

Upraveno uživatelem Kamil
Odkaz ke komentáři

Papírový kapesník, který tu kdosi jmenoval, je na pytel. Je třeba mikrovlákno, které nečistotu "natáhne do sebe", což papír samozřejmě neudělá.

Papírový kapesník je drsný, na antireflex nepoužívat. Mohl by to poškrabat. Na optiku, mimo speciálních hadříků používat několikrát vypraný hadřík z bavlny. Dá se tomu pomoci etérem.

Odkaz ke komentáři

Když jsme u tohoto témata, párkrát už jsem koukal, že vnějším antireflexem jsou opatřeny i diver hodinky do xy metrů hloubky, přičemž jsem si říkal, co několik ponoření v agresivní mořské vodě s tou antireflexní vrstvou udělá? Máte někdo lepší informace? Není to zbytečné to na ten safír dávat, nebo je to jen další tah výrobců z důvodu reklamy?

Odkaz ke komentáři

Tak jestli mohu svou troškou do mlýna.

Antireflexní vrstva ( dále AR), je obecně vrstva, která zvyšuje propusnost materiálu, kdy odfiltrovává paprsky světla, zbytkové paprsky, které materiálem, neprojdou. Záleží na úhlu dopadu a dalších věcech. Mohou to býti i zadní paprsky, které se v tomto případě odráží od ceferníku zpět na sklíčko a znovu.

Čím více vrstev, tím větší propustnost ( menší zbytková propustnost), vyšší kvalita. Barva AR nemá až tak moc společného s kvalitou, je dána spíše namícháním příměsí vrstvy.

To že se více špiny, např. otisky. Není to pravda, jen na skle bez AR to člověk díky rušivím vlivům, reflexům, nevnímá.

Opravdu je lepší, čistit ho mokrovláknem, ale díky podkladovému materiálu ( safírovému sklu) by mu ani papírový ubrousek neměl vadit. Obecně totiž, hlavně u plastu, vydrží velmi tvrdá, tvrzená AR vrstva, ale tlakem se zbortí podkladový materiál. Vznikne tak vzduchová bublina, do které se dostane vlhkost a díky vlivům AR vrstva praskne a odletí ( ale zespodu).

Jsem zvědav jak dopadneš s dodatečným nanesením na stávající sklo. Obecně to dost dobře nejde. Aby bylo dosaženo co nejlepšího spojení AR s povrchem skla, musí být materiál dokonalý. Proto u starších skel, kde mohou a vetčinou jsou mikrošrábance, se toto nedoporučuje, protože AR vetšinou dlouhodobě neobstojí a sloupaný a poničený AR vypadá mnohem hůře nežli žádný.

Snad jsem Vám řekl něco nového. Pokud ne, omlouvám se za žvanění :thumbsup_anim:

Jiří Plesník, oční optik, optometrista, bývalý poradce pro brýlová skla fy. RODENSTOCK

Odkaz ke komentáři

Za nic se neomlouvej, díky za dobré informace. Jenom mě zajímé, jakým způsobem výroby vzniká ta tvrzená AR? Jinak jestli tomu dobře rozumím, dodatečná AR není správná a nejlepší parametry má na zcela novém skle, nejlépe hnedka z výroby? A nakonec, jak je to s AR vrstou a potápěním v moři. (viz. můj poslední dotaz) Díky za informace

Odkaz ke komentáři

Jsem zvědav jak dopadneš s dodatečným nanesením na stávající sklo. Obecně to dost dobře nejde. Aby bylo dosaženo co nejlepšího spojení AR s povrchem skla, musí být materiál dokonalý. Proto u starších skel, kde mohou a vetčinou jsou mikrošrábance, se toto nedoporučuje, protože AR vetšinou dlouhodobě neobstojí a sloupaný a poničený AR vypadá mnohem hůře nežli žádný.

myslím že z vnitřní strany těch škrábanců moc nebude ;)

Odkaz ke komentáři

Opravdu je lepší, čistit ho mokrovláknem, ale díky podkladovému materiálu ( safírovému sklu) by mu ani papírový ubrousek neměl vadit. Obecně totiž, hlavně u plastu, vydrží velmi tvrdá, tvrzená AR vrstva, ale tlakem se zbortí podkladový materiál. Vznikne tak vzduchová bublina, do které se dostane vlhkost a díky vlivům AR vrstva praskne a odletí ( ale zespodu).

To jsem nevedel, zajimava informace. Diky.

Proto u starších skel, kde mohou a vetčinou jsou mikrošrábance, se toto nedoporučuje, protože AR vetšinou dlouhodobě neobstojí a sloupaný a poničený AR vypadá mnohem hůře nežli žádný.

Uvidime, nechal jsem AR vrstvu nanest na sklo z obou stran, na vnitrni strane to bude myslim v pohode a z vnejsi strany to vzdy muzu sundat, nekde na WUS jsem cetl, ze zubni pastou by to nemel byt az takovy problem.

Upraveno uživatelem Baker
Odkaz ke komentáři

Řekl bych, že srovnávat antireflex na hodinkách a na objektivu není možné. Poškrábaný antireflex na objektivu plní (takřka) dokonale svou funkci - odstranění odrazů v optickém systému, zatímco u hodinek je věcí pouze estetickou. Tam se každý škrábanec stává fatálním problémem většiny takto vymazlených (a vždy ne levných) hodinek. Tedy podle mého antireflex ano (vypadá úžasně), ale jen na vnitřní straně.

Odkaz ke komentáři

Ano, AR vypadá úžasně, ale nemyslím, že jen a pouze na vnitřní straně, neboť pokud je mi známo daleko větší účinnost má naopak na straně vnější, kde opticky účiněji plní funkci propustnosti světla, které na safír dopadá. V případě vnitřní vrstvy AR zábraňuje již převážně odleskům od samotného ciferníku od jehož povrchu se světlo odráží. Proto je také všeobecně černý číselník daleko lépe čitelný, než např. ciferník světlý nebo se stříbrnými detaily, perletí, nebo zářivými leštěnými indexy.

AR vrstva, ketrá je pouze na vnitřní straně skla je samozřejmě také zlepšení, ale dle mého názoru je to stejné, jako kdybys zateploval budovu ze vnitř objektu - zeď (očí) trpí, protože promrzne (světlo prochází volně skrz tl. optického členu), tobě je sice teplo, ale menží než když to uděláš naopak.

Současně mám podobný názor jako Joska v jeho první větě, antireflex na objektivu a hodinkách se nedá srovnávat, protože plní jinou funkci. Objektiv zabraňuje odleskům procházejícím za samotný optický člen, za kterým je další několikačlenná optická soustava, která má s největší propustností převést světlo na senzor (nebo kinofilm) - obdobně jako např. u treidru, ale u hodinek má pozorovatel zcely jiné vizuální nároky a to také, jak píše Joska, převážně estetické.

Odkaz ke komentáři

Ano, AR vypadá úžasně, ale nemyslím, že jen a pouze na vnitřní straně, neboť pokud je mi známo daleko větší účinnost má naopak na straně vnější, kde opticky účiněji plní funkci propustnosti světla, které na safír dopadá.

Přesně tak. Jednoznačně má AR větší funkci na přední straně, kde jednoznačně dopadá nejvíce rušivých, neprocházejících paprsků.

Současně mám podobný názor jako Joska v jeho první větě, antireflex na objektivu a hodinkách se nedá srovnávat, protože plní jinou funkci. Objektiv zabraňuje odleskům procházejícím za samotný optický člen, za kterým je další několikačlenná optická soustava, která má s největší propustností převést světlo na senzor (nebo kinofilm) - obdobně jako např. u treidru, ale u hodinek má pozorovatel zcely jiné vizuální nároky a to také, jak píše Joska, převážně estetické.

Samozřejmě. U hodinek jde především o vizuální stránku věcí. Ale i zlepšení v čitelnosti je jednoznačné. A u objektivů může někdy udělat poškrábaný AR docela paseku. Vlastní zkušenost :thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři

Jenom mě zajímé, jakým způsobem výroby vzniká ta tvrzená AR?

Je několik druhů nanášení. Jedna z nich je chemické napařování této vrstva, nasledné " upečení" s možností další vrstvy. Čím více vrstev, tím lépe. Na sklech třeba i 9 vrstev. Vrstvy jsou tvořeny chemickou sloučeninou těžkých kovů a dalších materiálů, které jsou nejčastěji výrobním tajemnstvím. Celý procej je poměrně náročný, nenanášejí se jen AR vrstvy, ale i jakési mezivstvy, pro lepší přilnavost. Nejhorší je to potom samozřejmně u plastových skel, ketrá jsou u hodinek na ústupu, naopak v oční optice jejich popularita stoupá a pomalu vytláčejí skla minerální

Jinak jestli tomu dobře rozumím, dodatečná AR není správná a nejlepší parametry má na zcela novém skle, nejlépe hnedka z výroby?

Přesně tak.

A nakonec, jak je to s AR vrstou a potápěním v moři. (viz. můj poslední dotaz) Díky za informace

Tak tady nejsem schopen zcela odpovědět. Podobné testy jsme na brýlích nedělali :thumbsup_anim: Ale můj osobní názor jr, že by to kvalitním AR vrstvám vadit nemělo.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...