Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Díky sympatickému členovi Horhe, kterému tímto děkuji za obchod a příjemný, byť krátký pokec, jsem vlastníkem těchto krásných hodinek. Na rozdíl od Marsů, kde přeskočila silná jiskra hned a náš vztah se prohlubuje, s těmito hodinkami to mezi námi jiskří ale jestli to bude dlouhotrvající láska se teprve uvidí. Je už ale jasné, že hodinky Fortis obecně jsou mými "osudovými". Pokud mi Official Cosmonauts GMT zůstanou, uvažuji o náhradě řemenu tahem, popř. jiným řemenem. Ukazuje se že černá opravdu zeštíhluje - Marsy 500 mají (snad) shodné pouzdro, ale vypadají menší a štíhlejší...

post-3283-074748800 1338139154.jpg

post-3283-006907800 1338139175.jpg

post-3283-011355000 1338139196.jpg

Odesláno

Děkuji... Ještě jedna s bleskem, nechápu jak namíchali marsovskou oranžovou, naživo je úplně fascinující...

Asi patřím k menšině přeferující řemen před tahem, tah na těchhle Fortisech si ale umím představit. Možná ale opravdu zvítězí řemen k pouzdru, mám ho na Marsech, byl na mých prvních B-42 Flieger Chronograph, hodinky mi na něm sedí dokonale. Ale dělá se černý a hnědý, takže dilema...:-)

post-3283-018137400 1338141505.jpg

Odesláno

Gratulace! Ses nepochlubil že chystáš další nákup ty agente.... :happybday: Taky mám radši řemen než tah. Vlastně teď němám jediný hodinky na tahu. Naposledy to byly Béčka na profi2.

Odesláno

Dokud to nebylo jisté tak jsem to nevytruboval. Mám oboje Fortisy před sebou a Marsy jsou pocitově opravdu o hodně menší, až je to překvapující. Shodli jsme se s přítelkyní Drákulou že je to nejen jednolitou černou barvou lunety Marsů ale i menšími číslicemi na ciferníku GMT, které vypadají "ztracenější" na velké ploše. A pak to co jsem psal - černá zeštíhluje, což je jak celkový dojem, tak je to markantní na jehle spony, která se jeví u Marsů tenčí než u GMT. A už je jasné, že řemen bude třeba vyměnit, jen musím vyřešit zmíněné dilema zda hnědý či černý s bílým prošitím a nebo černý či modrý krokodýl s prošitím v barvě řemenu...

Odesláno

Tie Mars sa stale pchaju do popredia, ako akeby nechapali, ze tato tema nie je o nich Posted Image. Keby ich raz tak chceli spravit v chrono verzii... Suhlasim, ze ten remienok nie je idealny, tah tomu doda vaznost, alebo nejaky strap farebne ala ten, ktory sa pouziva na skafander. S kozou nie su dost drsne a tie hodinky toho vydrzia naozaj velmi vela.

Odesláno
  V 28. 5. 2012 v 19:27, '555EN' napsal:

...Keby ich raz tak chceli spravit v chrono verzii...

Ale oni je v chronu už dělají :smile_anim: V prodeji by měly být snad brzy...

Odesláno (upraveno)

parada, fortisky (vdaka jednotnemu stylu, niekedy na prvy pohlad neviem ci su to pilotky, potapky, alebo "vesmirky") bud milujes, alebo nenavidis... ja patrim k prvej skupine, t.j. velka pochvala a gratulacia k paradnym hodinkam! :notworthy:

Upraveno uživatelem misoo
Odesláno

Já se v tom neorientuji jako např. Harry považovaný zde za jakéhosi fortisového guru a který tyto hodinky testuje v opravdu extrémních podmínkách, nicméně v základních modelových řadách mi rozlišení tak složité nepřijde i když výrobce v tom dělá zmatek např. tím že ciferník Marsů je většími číslicemi a chybějícími číslicemi 6 a 9 podobný spíš řadě B-42 Marinemaster a nikoliv B-42 Official Cosmonauts, kam logicky patří. Řada Flieger má na rozdíl od řady Pilot klasické "kosočtvercové" ručičky, pouzdra 40 a 42 mm se také typicky liší, rozdílů je hodně a rozdíly jsou i u stejných hodinek vyráběných v různých obdobích, já se do toho teprve pomalu dostávám.... :worried_anim:

Odesláno

ano, samozrejme rozdiely su, mal som na mysli skor taky ten prvy pohlad z vacsej dialky. proste fortisky spoznam hned, no aky je to model, uz musim kukat blizsie :)

Odesláno (upraveno)

To máš asi pravdu.

Ale víte co je na B-42 OC GMT úžasné? Šipky u okénka data a nápisu GMT na ciferníku, podle kterých se pozná kterým směrem točit korunkou při nastavení těchto údajů. Mám se stejným strojkem i Steinharty Aviation GMT a tam se mi to vždy pletlo - chtěl jsem nastavit datum a rozhodil si GMT, s tím je nyní konec :smile_anim:! A kromě toho jsem získal certifikát s překlepem, který bude díky tomu v budoucnu o to cennější ("Certifcate...")!!

Ale nevím jak naložit s nastavením ručičky GMT, kterou nyní vlastně používám jako indikátor dopoledne/odpoledne - o půlnoci začne na 12, v poledne je na pozici 6 a o půlnoci zase na 12. Tak to mám u Steinhartů a je to i příjemné vzhledem k čitelnosti velkých číslic na lunetě B-42. Ale jde to i jinak - mezi ciferníkem a sklíčkem je šikmo umístěný kroužek s rozdělením na 24 hodin, číslice 24 je dole na pozici 6. Tento kroužek je ve své horní polovině šedý, ve spodní černý a ručička GMT se dá nastavit vzhledem k tomuto kroužku jako ukazatel den/noc. Je to sakra dilema, ale když jsem se ho snažil včera vyřešit s přítelkyní, prohlásila že moje starosti by chtěla mít a poradila ať se kouknu z okna když chci vědět co zrovna je.

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odesláno (upraveno)

Áno, tie šípky je výborná fičúrka a tak sa nikdy nespletieš, to isté platí aj u day/date. Myslím, že je to Fortisácky vynález.

Ale s tou dilemou som akosi nepochopil. Je to GMT, tak by som jednoznačne využíval deň/noc, veď tá GMT ručička ti predsa ukazuje aj to,či je aj am/pm. Stačí rýchly pohľad v akom farebnom polkruhu sa šípka nachádza, po zautomatizovaní, už len či je v hornom alebo dolnom polkruhu.

Inak tento spôsob zobrazovania duálneho, či terciálneho času je neprekonateľný, možno ešte čistejší vo výraze je 24h Glycine v purist verzii. Máš pekné Fortisky, užívaj a nieže ich zachvíľu hodíš do placu ako člen kdojinej s B42 day/date (malé podpichnutie, nič v zlom :))

Upraveno uživatelem StanoBare
Odesláno

To máš pravdu a tak to s funkcí GMT bylo asi myšleno, ne nadarmo je spodní polovina kroužku černá a horní šedá. Navíc mi to přijde logické, představuji si, že ručička GMT ukazuje na místo, kde je právě slunce - o půlnoci ukazuje dolů, tj. na druhou stranu zeměkoule, postupně se slunce blíží k horizontu až na pozici 9 vychází, na pozici 12 je nejvýš a na pozici 3 zapadá. Otočnou lunetou pak lze nastavit jiné časové pásmo, popř. počítat piva, jak uvedl jeden z místních znalců:-). Nicméně pak to bude fungovat jinak než u Steinhartů Aviation GMT, které také často nosím, a půlnoc je na pozici 12. No, musím se s tím nějak vyrovnat, nastavím to tak, jak to pan Fortis zamýšlel...

Odesláno (upraveno)

Tak jsem to nastavil a kupodivu je to příjemné. Přistihuju se dokonce, že se při letmém pohledu na hodinky v sedě u stolu, kdy na ně koukám víc zblízka, zešikma a na šedou, tj. denní část mezikroužku koukám kolmo, zaměřuju spíš na šipku GMT než na odečítání času na ručičkách. Viz. foto - že je cca 9 hodin poznáte stejně rychle a intuitivně z letmého pohledu na malou ručičku i na šipku GMT, možná je to trochu o zvyku.

Taky jsem vyměnil řemen. S klasickými řemeny mám dost hodinek, tenhle atypický k pouzdru se mi líbí a přirozeně obepne zápěstí.

post-3283-043034000 1338535219.jpg

Upraveno uživatelem Ivan Lelák

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...