Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Před nějakou dobou tady VintageLover založil vlákno o automatických hodinách Wyler, u kterého jsem si uvědomil, že jsem spoustu řešení automatického nátahu ještě nikdy neviděl. A že jich spoustu ani moc nechápu :)

Tak sem postnu pár raritek (nemám je ve sbírce) a pokud budete mít foto podobného neobvyklého řešení, tak ho, prosím, přidejte.

Začnu těmi Wylery od VintageLover.

post-1118-022246600 1338664990.jpg

Odesláno

Ty BURENY, to vypadá, jako by ten pomyslný trojúhleník, kde jsou ty 3 rubíny, chodil po ty vratné pružinky, co jsou po stranách toho trojúhleníku pár mm od toho

a ty PIERCE to vypadá jakože ta pomyslná pilka vpravo nahoře to natahuje jak jde dolů a nahoru se vyklopí na bok a přejede po těch zubech, protože je má naopak a hýbe se celé to tělěso.

Ale někdo mi to může vyvrátit :D

Odesláno
  V 2. 6. 2012 v 19:44, 'VintageLover' napsal:

Ty BURENY, to vypadá, jako by ten pomyslný trojúhleník, kde jsou ty 3 rubíny, chodil po ty vratné pružinky, co jsou po stranách toho trojúhleníku pár mm od toho

a ty PIERCE to vypadá jakože ta pomyslná pilka vpravo nahoře to natahuje jak jde dolů a nahoru se vyklopí na bok a přejede po těch zubech, protože je má naopak a hýbe se celé to tělěso.

Ale někdo mi to může vyvrátit :D

Třeba nám do toho vnese jasno Mechano či DKnespl :)

Odesláno (upraveno)

Citizen AutoDater - tady je ten způsob nátahu celkem jasnej.

Obvykle se dělaly verze se 17, 19, 21 a 25 kameny. Moc pěkný hodinky a celkem vysoký ceny (na starý Citizenky).

Edit: dokonce jsem viděl na ebay i strojek s 39 kameny, tak je možné, že těch variant bylo ještě více.

post-1118-065849900 1338723308.jpg

post-1118-007491500 1338723346.jpg

post-1118-024128100 1338723730.jpg

post-1118-020706000 1338723743.jpg

Upraveno uživatelem NIGHTinGALE
Odesláno

Rozhodně zajímavé mechanizmy. U těch Burenů to vypadá, že spíš než ten středový trojúhelník, je pohyblivý (výkyvný) ten obloukovitý segment na pravé straně strojku, ten s nápisem BAA. Ale jak to funguje...

Odesláno
  V 3. 6. 2012 v 13:35, 'Karlos' napsal:

Rozhodně zajímavé mechanizmy. U těch Burenů to vypadá, že spíš než ten středový trojúhelník, je pohyblivý (výkyvný) ten obloukovitý segment na pravé straně strojku, ten s nápisem BAA. Ale jak to funguje...

Taky jsem potom nad tím ještě uvažoval, ale jak to funguje... Snad to někdo objasní :)

Odesláno

Na podobné Bureny jsem se na eBay taky díval. Nátah je kyvadlo. Jak jsem to tehdy pochopil, tak se pohybuje celá ta část, co je po obvodu (ten díl s popisem BAA a na něj navazující díly s popisy). Osa odáčení by měl být ten šroub pod "BAA". Pérovník to natahuje přes ty 2 západky na levé straně.

Odesláno

Ahá, tak takhle je to, díky. Takže se nakonec pohybují všechny tři obvodové segmenty s nápisy jako jeden celek a tvoří takové zvláštní kyvadlo. Fikané a docela nečekané řešení.

Odesláno (upraveno)

v jarnim watch it je prave clanek o automatickym natahu. samozrejme tam nemuzou byt vsechny varianty, ale v podstate je tam zaklad vsech moznych odvozenin (jak pro Buren, Citizen i Pierce)

takze doporucuju precist a bude vsem jasno.

Edit. Jinak se samozrejme moc rad podivam na nezvykle reseni cehokoliv.

Upraveno uživatelem Stepino
Odesláno (upraveno)
  V 4. 6. 2012 v 14:20, 'Foundryman' napsal:

Já bych přidal bumper klasiku od Doxy, kterou mám doma:

post-743-005954700 1338819846.jpg

post-743-078314700 1338819864.jpg

Přikládám dva strojky BUMPER od OMEGY, docela nezvyk na tuhle značku - ZDE a ZDE jsou u nás k prodeji

post-21738-035514500 1339088885.jpg

Upraveno uživatelem VintageLover
Odesláno (upraveno)

Tak také přidám něco ze své sbírky. Tyhle nádherné Eterny jsem koupil před dvěma lety v Pardubicích za 150,- s prodavačovým ubezpečení: "ňák dou, ale něco v nich hrká, tudíž sou asi rozbitý". Málem jsem mu ruku utrhl.

Funkce asi celkem jasná. Kyvadélko se otáčí asi v úhlu cca 270° tam a zpátky. Při návratu zasekne kotvička do jemného ozubení a natahuje. Nahoře na dorazu tvarovaný odpružený plíšek, který tlumí nárazy a krásně cvaká.

Podařilo se mi je dostat pod 5s/den. Jsou v naprosto perfektním stavu (r.v. 1948).

Vteřinovka má nádherně jemný krok

Mimochodem, malá zajímavost - Eterna si nechala patentovat uložení rotoru v v malých kuličkových ložiskách když přišla na trh s jedním z prvních komerčně dostupných automatů, což se následně stalo i jejím logem, které nesly všechny Eterny na ciferníku. Tyhle automaty jsou jedny z prvních s kalibrem 1158, ale cca 1 rok před tím.

A že měl Eterny na ruce Thor Teyerdahl v r. 1947 je asi známo...

Skvělé stránky o Eternách

Sorry za kvalitu fotek strojku - zkoušel jsem scanner, tak je tam malá hloubka ostrosti.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Upraveno uživatelem Xjmeno363
Odesláno

Kladívkové automaty jsou rozšířené. Ale co nechápu, jsou ty Wylery a snažím se pochopit toho Burena. Ostatní je jasné... Pomůže někdo, prosím?

Odesláno (upraveno)

Já to zkusím trochu popsat, ale nejsem žádný mistr slova. Oba systémy jsou založené na principu kyvadla. Kyvadlo je vždy spřažené se západkou a při pohybu kyvadla západka jednoduše postrkuje rohatku, která už otáčí pérovníkem.

U Wyleru je nátah jednosměrný, kyvadlo samotné je schované pod plotnou vlevo od pérovníku, vidět je jen páka a západka s rohatkou. Kyvadlo v jednom směru natahuje, v druhém západka jen sklouzne po rohatce.

U Burenu je to mazanější a obousměrné. Kyvadlo je nezvykle tvarované jako celoobvodový segment (na obrázku je oranžově a pojmenované chybně jako rotor) a spojené se dvěma západkami. Pohybem na jednu stranu jedna západka postrkuje rohatku a otáčí pérovníkem, zatímco druhá západka nečinně sklouzává po druhé rohatce. Při pohybu kyvadla na druhou stranu si západky prohodí role.

post-291-004296400 1339324239.jpg

Upraveno uživatelem Karlos

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...