NIGHTinGALE Odesláno 2. června 2012 Nahlásit Odesláno 2. června 2012 Před nějakou dobou tady VintageLover založil vlákno o automatických hodinách Wyler, u kterého jsem si uvědomil, že jsem spoustu řešení automatického nátahu ještě nikdy neviděl. A že jich spoustu ani moc nechápu Tak sem postnu pár raritek (nemám je ve sbírce) a pokud budete mít foto podobného neobvyklého řešení, tak ho, prosím, přidejte.Začnu těmi Wylery od VintageLover.
NIGHTinGALE Odesláno 2. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 2. června 2012 Buren - tady jsem ten automat vůbec nepochopil.
NIGHTinGALE Odesláno 2. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 2. června 2012 Pierce - tady to asi natahuje (jezdí) jen směrem nahoru/dolů, ale taky si nejsem zcela jist.
VintageLover Odesláno 2. června 2012 Nahlásit Odesláno 2. června 2012 Ty BURENY, to vypadá, jako by ten pomyslný trojúhleník, kde jsou ty 3 rubíny, chodil po ty vratné pružinky, co jsou po stranách toho trojúhleníku pár mm od tohoa ty PIERCE to vypadá jakože ta pomyslná pilka vpravo nahoře to natahuje jak jde dolů a nahoru se vyklopí na bok a přejede po těch zubech, protože je má naopak a hýbe se celé to tělěso. Ale někdo mi to může vyvrátit
NIGHTinGALE Odesláno 3. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 3. června 2012 V 2. 6. 2012 v 19:44, 'VintageLover' napsal: Ty BURENY, to vypadá, jako by ten pomyslný trojúhleník, kde jsou ty 3 rubíny, chodil po ty vratné pružinky, co jsou po stranách toho trojúhleníku pár mm od toho a ty PIERCE to vypadá jakože ta pomyslná pilka vpravo nahoře to natahuje jak jde dolů a nahoru se vyklopí na bok a přejede po těch zubech, protože je má naopak a hýbe se celé to tělěso. Ale někdo mi to může vyvrátit Třeba nám do toho vnese jasno Mechano či DKnespl
NIGHTinGALE Odesláno 3. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 3. června 2012 (upraveno) Citizen AutoDater - tady je ten způsob nátahu celkem jasnej.Obvykle se dělaly verze se 17, 19, 21 a 25 kameny. Moc pěkný hodinky a celkem vysoký ceny (na starý Citizenky). Edit: dokonce jsem viděl na ebay i strojek s 39 kameny, tak je možné, že těch variant bylo ještě více. Upraveno 3. června 2012 uživatelem NIGHTinGALE
Karlos Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Rozhodně zajímavé mechanizmy. U těch Burenů to vypadá, že spíš než ten středový trojúhelník, je pohyblivý (výkyvný) ten obloukovitý segment na pravé straně strojku, ten s nápisem BAA. Ale jak to funguje...
VintageLover Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 V 3. 6. 2012 v 13:35, 'Karlos' napsal: Rozhodně zajímavé mechanizmy. U těch Burenů to vypadá, že spíš než ten středový trojúhelník, je pohyblivý (výkyvný) ten obloukovitý segment na pravé straně strojku, ten s nápisem BAA. Ale jak to funguje... Taky jsem potom nad tím ještě uvažoval, ale jak to funguje... Snad to někdo objasní
HonzaS Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Na podobné Bureny jsem se na eBay taky díval. Nátah je kyvadlo. Jak jsem to tehdy pochopil, tak se pohybuje celá ta část, co je po obvodu (ten díl s popisem BAA a na něj navazující díly s popisy). Osa odáčení by měl být ten šroub pod "BAA". Pérovník to natahuje přes ty 2 západky na levé straně.
Karlos Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Chtělo by to nějaký nákres, nebo video. Ze strojku to vykoukat prostě nejde.
HonzaS Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Tak jsem se spletl v ose otáčení. Je na druhé straně - je to ta osička v tom divně tvarovaném dílu s těmi koly s "vlčími" zuby.Doufám, že tato změť odkazů trochu pomůže:http://nakahiro.parfait.ne.jp/moji/grandprix.htmlhttp://forumamontres.forumactif.com/t38187-buren-cal-525http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Buren_525
Karlos Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Ahá, tak takhle je to, díky. Takže se nakonec pohybují všechny tři obvodové segmenty s nápisy jako jeden celek a tvoří takové zvláštní kyvadlo. Fikané a docela nečekané řešení.
NIGHTinGALE Odesláno 4. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 4. června 2012 Díky, Honzo, to bych nečekal, zajímavé řešení.To musí být dobrej pocit na ruce, asi to bude podobné, jako bumper automaty.
Stepino Odesláno 4. června 2012 Nahlásit Odesláno 4. června 2012 (upraveno) v jarnim watch it je prave clanek o automatickym natahu. samozrejme tam nemuzou byt vsechny varianty, ale v podstate je tam zaklad vsech moznych odvozenin (jak pro Buren, Citizen i Pierce) takze doporucuju precist a bude vsem jasno. Edit. Jinak se samozrejme moc rad podivam na nezvykle reseni cehokoliv. Upraveno 4. června 2012 uživatelem Stepino
Foundryman Odesláno 4. června 2012 Nahlásit Odesláno 4. června 2012 (upraveno) Já bych přidal bumper klasiku od Doxy, kterou mám doma: Upraveno 4. června 2012 uživatelem Foundryman
VintageLover Odesláno 7. června 2012 Nahlásit Odesláno 7. června 2012 (upraveno) V 4. 6. 2012 v 14:20, 'Foundryman' napsal: Já bych přidal bumper klasiku od Doxy, kterou mám doma: Přikládám dva strojky BUMPER od OMEGY, docela nezvyk na tuhle značku - ZDE a ZDE jsou u nás k prodeji Upraveno 7. června 2012 uživatelem VintageLover
Rodkopf Odesláno 7. června 2012 Nahlásit Odesláno 7. června 2012 Krasavec Patřící ke krásným hodinkám JLC Futurematic
Xjmeno363 Odesláno 8. června 2012 Nahlásit Odesláno 8. června 2012 (upraveno) Tak také přidám něco ze své sbírky. Tyhle nádherné Eterny jsem koupil před dvěma lety v Pardubicích za 150,- s prodavačovým ubezpečení: "ňák dou, ale něco v nich hrká, tudíž sou asi rozbitý". Málem jsem mu ruku utrhl. Funkce asi celkem jasná. Kyvadélko se otáčí asi v úhlu cca 270° tam a zpátky. Při návratu zasekne kotvička do jemného ozubení a natahuje. Nahoře na dorazu tvarovaný odpružený plíšek, který tlumí nárazy a krásně cvaká. Podařilo se mi je dostat pod 5s/den. Jsou v naprosto perfektním stavu (r.v. 1948). Vteřinovka má nádherně jemný krok Mimochodem, malá zajímavost - Eterna si nechala patentovat uložení rotoru v v malých kuličkových ložiskách když přišla na trh s jedním z prvních komerčně dostupných automatů, což se následně stalo i jejím logem, které nesly všechny Eterny na ciferníku. Tyhle automaty jsou jedny z prvních s kalibrem 1158, ale cca 1 rok před tím. A že měl Eterny na ruce Thor Teyerdahl v r. 1947 je asi známo... Skvělé stránky o Eternách Sorry za kvalitu fotek strojku - zkoušel jsem scanner, tak je tam malá hloubka ostrosti. Upraveno 8. června 2012 uživatelem Xjmeno363
Dr.Gaga Odesláno 10. června 2012 Nahlásit Odesláno 10. června 2012 Kladívkové automaty jsou rozšířené. Ale co nechápu, jsou ty Wylery a snažím se pochopit toho Burena. Ostatní je jasné... Pomůže někdo, prosím?
Karlos Odesláno 10. června 2012 Nahlásit Odesláno 10. června 2012 (upraveno) Já to zkusím trochu popsat, ale nejsem žádný mistr slova. Oba systémy jsou založené na principu kyvadla. Kyvadlo je vždy spřažené se západkou a při pohybu kyvadla západka jednoduše postrkuje rohatku, která už otáčí pérovníkem.U Wyleru je nátah jednosměrný, kyvadlo samotné je schované pod plotnou vlevo od pérovníku, vidět je jen páka a západka s rohatkou. Kyvadlo v jednom směru natahuje, v druhém západka jen sklouzne po rohatce.U Burenu je to mazanější a obousměrné. Kyvadlo je nezvykle tvarované jako celoobvodový segment (na obrázku je oranžově a pojmenované chybně jako rotor) a spojené se dvěma západkami. Pohybem na jednu stranu jedna západka postrkuje rohatku a otáčí pérovníkem, zatímco druhá západka nečinně sklouzává po druhé rohatce. Při pohybu kyvadla na druhou stranu si západky prohodí role. Upraveno 10. června 2012 uživatelem Karlos
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se