Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Poradíte mi někoho šikovného, kdo by ještě uměl hodinářské řemeslo a uměl opravit-vyrobit součástku do hodin slavné značky TIK TAK?

Víte něco o historii této značky, jejím působení, úspěších, konci?

Odesláno

Vtipné, ale kterého? Znáte nějakého hodináře, tzn. člověka, který umí hodinový stroj vyrobit, opravit a není to jen objednávač a vyměňovač dílů? Nejlépe v Brně.

Zkoušel jsem hledat nějaké informace o firmě TIK TAK, ale nic. Stojí za to zkusit takové hodiny opravit?

Já bych zkusil hodináře.

Odesláno

.. hodin slavné značky TIK TAK?

...Zkoušel jsem hledat nějaké informace o firmě TIK TAK, ale nic. ..

Ona hodinářská značka TIK-TAK moc známá není, neb se více než 60 let nevyrábí. Kdyby šlo o ty malé bílé bonbóny, tak to všichni vědí hned. :D

Hodiny této značky vyráběla firma Josef Tesař, Brno-Žabovřesky, která byla založena v roce 1896 Josefem Tesařem starším. Hodinové strojky jen kupovala a soustředila se na výrobu hodinových skříní a číselníků. Vlastní brand TIK-TAK prokazatelně existoval v roce 1928. Jestli byl i předtím, to opravdu netuším.

Vlastní kyvadlové hodinové stroje začala vyrábět až v roce 1939. V roce 1941 se firma přejmenovala na První českomoravská továrna na hodiny, Josef Tesař, Brno. Nějakým zázračným způsobem se ji podařilo vyhnout zapojení do německé válečné výroby a hodiny vyráběla celou válku.

Na co byl ale Josef Tesař mladší (majitel od roku 1928) krátký, byli soudruzi. V roce 1945 unikl první vlně znárodnění, ale v červnu 1948 už ne. O firmu přišel a stala se z ní Chronotechna Brno. To už je ale jiná historie.

Ve výrobě Tesařových kyvadlových hodin (s novou značkou ITE) pokračovala Chronotechna Brno až do roku 1961. Pak výrobu zrušily a celou ji prodali do Indie firmě HES Bombay.

Prosba: Nebylo by nějaké foto těch hodin, nějakého výrobního štítku, hodinového stroje, atd? Ne, že bych z toho něco poznal, ale takto je toto vlákno hodně ochuzené pro další čtenáře. :photo:

Odesláno

Děkuji za příkladný příspěvek, konečně o značce TIK TAK vím alespoň něco. Alespoň nějaké obrázky hodin přikládám.

Čelní sklo hodin bylo bohužel rozbito a děda jej nahradil plexisklem s vloženým papírovým ciferníkem. Pokud se podaří vyrobit nové ozubené kolečko, (ozubení je v pořádku, jeho osa je však ulomena) budou zase měřit čas. Snad ještě nějakého šikovného hodináře najdu a dohodneme se na snesitelné ceně.

post-12841-091173300 1340744146.jpg

post-12841-099048100 1340744158.jpg

Ona hodinářská značka TIK-TAK moc známá není, neb se více než 60 let nevyrábí. Kdyby šlo o ty malé bílé bonbóny, tak to všichni vědí hned. :D

Hodiny této značky vyráběla firma Josef Tesař, Brno-Žabovřesky, která byla založena v roce 1896 Josefem Tesařem starším. Hodinové strojky jen kupovala a soustředila se na výrobu hodinových skříní a číselníků. Vlastní brand TIK-TAK prokazatelně existoval v roce 1928. Jestli byl i předtím, to opravdu netuším.

Vlastní kyvadlové hodinové stroje začala vyrábět až v roce 1939. V roce 1941 se firma přejmenovala na První českomoravská továrna na hodiny, Josef Tesař, Brno. Nějakým zázračným způsobem se ji podařilo vyhnout zapojení do německé válečné výroby a hodiny vyráběla celou válku.

Na co byl ale Josef Tesař mladší (majitel od roku 1928) krátký, byli soudruzi. V roce 1945 unikl první vlně znárodnění, ale v červnu 1948 už ne. O firmu přišel a stala se z ní Chronotechna Brno. To už je ale jiná historie.

Ve výrobě Tesařových kyvadlových hodin (s novou značkou ITE) pokračovala Chronotechna Brno až do roku 1961. Pak výrobu zrušily a celou ji prodali do Indie firmě HES Bombay.

Prosba: Nebylo by nějaké foto těch hodin, nějakého výrobního štítku, hodinového stroje, atd? Ne, že bych z toho něco poznal, ale takto je toto vlákno hodně ochuzené pro další čtenáře. :photo:

Odesláno

Kolem jedněch parádních hodin TIK-TAK jezdím každý den do práce, ale toto jsem o firmě a historii netušil, díky za informace. Pokud by někoho zajímaly, můžu zítra vyfotit.

Odesláno

Myslíte ty nádherné hodiny v kapličce dole pod kopcem v Žabinách?

Kolem jedněch parádních hodin TIK-TAK jezdím každý den do práce, ale toto jsem o firmě a historii netušil, díky za informace. Pokud by někoho zajímaly, můžu zítra vyfotit.

Odesláno

Poradíte mi někoho šikovného, kdo by ještě uměl hodinářské řemeslo a uměl opravit-vyrobit součástku do hodin slavné značky TIK TAK?

Jj.Prodávali i šotské,budíky.budíčky,plechové žapy a jiné nejdřív sign."T" a pak to druhý.Tak jo jestli to kolo nutně potřebuješ tak mi pošli ten vzorek já něco najdu.SZ.
  • po 3 týdnech...
  • po měsících...
Odesláno (upraveno)

Děkuji za příkladný příspěvek, konečně o značce TIK TAK vím alespoň něco. Alespoň nějaké obrázky hodin přikládám.

Čelní sklo hodin bylo bohužel rozbito a děda jej nahradil plexisklem s vloženým papírovým ciferníkem. Pokud se podaří vyrobit nové ozubené kolečko, (ozubení je v pořádku, jeho osa je však ulomena) budou zase měřit čas. Snad ještě nějakého šikovného hodináře najdu a dohodneme se na snesitelné ceně.

post-12841-091173300 1340744146.jpg

post-12841-099048100 1340744158.jpg

Edit: velikost přílohy :pokey:

Upraveno uživatelem Honza.manta
Odesláno

Jedny TIK TAKy mám doma na zdi, pár fotek mám z Aukra, tak je zkusím přidat.

Teď jeden záběr z třicátých let z Mladé Boleslavi - nad obchodem Františka Hylmara měl svůj ateliér fotograf a autor mnoha dokumentárních záběrů z Mladoboleslavska - Zdeněk Toužimský. zdroj - Hledání ztraceného času - díl Stará Mladá Boleslav

Odesláno

Jedny TIK TAKy mám taky doma na zdi, časem je snad taky vyfotím. Jinak mám taky pár fotek z Aukra, taky na ně přijde řada.

Pro dnešek přidám jeden záběr z třicátých let - nad obchodem Františka Hylmara měl ateliér Zdeněk Toužimský - fotograf a amatérský filmař. Zdroj - Hledání ztraceného času - díl Stará Mladá Boleslav

post-15382-051254000 1350825384.jpg

Odesláno

Jak jsem četl ten nadpis, napadly mě taky ty bonbóny Tic-tac a říkal jsem si co že je to za debilní reklamní hodinky... ale on název "tik-tak" pro hodinky, to je vlastně bomba, pánové.... :-)

Odesláno (upraveno)

Taky mi na zdi jedny TikTakají :)

Co se týče opravy - Stejný strojek, jak bylo uvedeno v příspěvku Petra_P, používaly potom několik let hodiny z Chronotechny Brno...

Poměrně velké množství se jich vyskytuje na Aukru... Takže bych to viděl na nákup nějakého kousku s rozbitým "displejem" ( :) ) a vykanibalizováním potřebných dílů...

post-23687-020532300 1351065996.jpg

post-23687-059802500 1351066003.jpg

Upraveno uživatelem Luděk Talián
Odesláno

A ještě jeden příspěvek - ať toho mám víc :)

Co se ciferníku týče, já ty svoje budu časem renovovat - respektive vyrábět kopii, tak bych, v případě zájmu udělal dvě... Podle tvaru "budky" to vypadá na podobné hodiny...

Pro zajímavost přidávám obrázek ciferníku do podobných hodin, před finálním zastříkáním barvou...

post-23687-073307600 1351067015.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...