Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

O víkendu jsem poprvé rozebral do šroubku starý nejdoucí kal. 66, všechno vyčistil, namazal a poskládal, a šlape jak novej. Trochu jsem se obával, že to nedám dohromady, ale úplně v pohodě, doporučuju vyzkoušet. Pak jsem se cvičně pustil do 68, taky se mi ho podařilo rozchodit. Včera jsem se pustil do cal.96 , to už nebyla taková trivka , ale podařilo se mi to za večer poskládat, ovšem, nemaje praxi a vzdělání, nevím jak by se měl u té 96 nastavovat vlásek. Dá se tam pohybovat narozdíl od 66,68 tím koncovým uchycením vlásku. Jaká poloha by měly být výchozí? Jaké máte zkušenosti nebo problémy při rozebírání/skládání ?

Odesláno

No, zatím nejdál jsem se dostal, když jsem prohodil kalibry - takže odstrojit (ručky, ciferník), nastrojit, vrátit do pouzder. Jeden chodil a druhý nechodil ... a já chtěl ten s hezkým ciferníkem aby chodil ... :)

Odesláno

Já mám několik scvičných kalibrů které skládám a rozkládám pro radost. Úplně se odprostím od ostatního světa, čučím přes lupu na ty miniatury v ruce pinzetu a cítím se jako chirurg. :) Největší trápení jsem měl s pérovníkem. Dostat do něj to péro.... :) napoprvé 20 minut. JÓ kutilové amatéři to je nejhorší kombinace. :D Nastavení vlásku neřeším, ale logicky mi vyplývá základní nastavení na střed můstku. Potom posunutím prodloužit nebo zkrátit vlásek dle odchylky.

Odesláno

No já zatím stejně jako XMENMjsem se nejdál dostal vyměňování celého kalibru, ale taky bych se rád pustil do nějaké větší rozborky a následné zborky. Můžete někdo vyspecifikovat základní nutné vybavení? Díky

Odesláno

no jako minimum bych viděl :

pinzeta špičatá ostrá

min. 2-3 různě široké minišroubováčky

hodinářský olej

mazáček - nebo nějakou tyčinku na přesné naolejování

miniaturní kleštičky

pak ještě nějaký nádobky do kterejch to budeš rozebírat, já používám takový ty ledovníky, jak se v nich dává voda do mrazáku na kostky ledu, postupně jak rozebírám , tak to dávám postupně do kostiček po částech za sebou.. a pak ještě nějakou technologii na čištění. Já pak všechno postupně vyčistim v ultrazvukový pračce , a pak mažu a skládám.

Odesláno

Ještě doporučuju počítat s tim, že může nějaká pružinka ulítnout nebo šroubeček upadnout, tak aby se to pak dalo najít :-) . A pak ještě poslední doporučení - rozebírat v NEnataženém stavu. Jinak pokud rozeberete natažený, tak to můžou kolečka lítat všemi směry :-)

Odesláno
... pak ještě nějaký nádobky do kterejch to budeš rozebírat, já používám takový ty ledovníky, jak se v nich dává voda do mrazáku na kostky ledu, postupně jak rozebírám , tak to dávám postupně do kostiček po částech za sebou..

To je teda trefa - dělám to doslova stejně tak !!!

Odesláno
Ještě doporučuju počítat s tim, že může nějaká pružinka ulítnout nebo šroubeček upadnout, tak aby se to pak dalo najít :-) . A pak ještě poslední doporučení - rozebírat v NEnataženém stavu. Jinak pokud rozeberete natažený, tak to můžou kolečka lítat všemi směry :-)

Jak postupovat, když je péro natažené a nejdou?

Odesláno
Jak postupovat, když je péro natažené a nejdou?

Jednoduše. Vypustíš pero tak, že ho budeš brzdit prstem přiloženým na ozubené kolo perovníku a zároveň nadzvedneš pinsetou nebo něčím takovým tu natahovací západku.

• po 4 týdnech...
Odesláno

Mám jedny hodinky s cal. 96., ale šíleně se předbíhají!! Za 12 hodin se předejdou o 30 minut. Zkusil jsem namontovat fungl novou setrvačku s vláskem , ale vůbec to na to nemělo vliv. Čím by to ještě mohlo být, co může chod strojku tak strašlivě urychlovat kromě setrvačky /vlásku ?

Odesláno
Mám jedny hodinky s cal. 96., ale šíleně se předbíhají!! Za 12 hodin se předejdou o 30 minut.  Zkusil jsem namontovat fungl novou setrvačku s vláskem , ale vůbec to na to nemělo vliv. Čím by to ještě mohlo být, co může chod strojku tak strašlivě urychlovat kromě setrvačky /vlásku ?

To je právě to zajímavé : nic. :lol:

• po měsících...
Odesláno

Prima dni,

tady mám jedny nalezené primky - v jakém jsou stavu vidíte. Otvíral jsem je s tím, že se spíš kouknu, jak je to udělaný a zkusím sborku rozborku. Teď nevím, jestli má cenu se o to pokoušet (skoro se mi zdá, že né) a pokud jó, tak jak to očistit: mechanicky? chemicky? ...? Abych stroj aspoň vyndal z pouzdra, žejo. Díky předem za reakce.post-1483-1199611926.jpg

Odesláno

Tenhle stroj je bohužel mrtvý. Tady se ti ani nepodaří povolit šrouby, protože ukroutíš hlavičky, ale bude to nejrychlejší způsob jak dostat strojek ven.

Odesláno
To je právě to zajímavé : nic. :lol:

hehe, trochu neskoro na reakciu, ale nemohol by byt problem v kotve? ja som mal podobny problem (ale mne tie hodinky robili hodinu za 45 minut:-)) a podla hodinara to bolo sposobene vystiepenou paletkou (ak su paletky tie dva kamene na kotve), uvidim v stredu, idem si tie Primky vyzdvihnut z opravy:-)

Odesláno (upraveno)

hihihihi, jak říkával Sam Hawkins. Každopádně dík

P.S. už sem ukroutil korunku...

Upraveno uživatelem yen

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...