Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím všechny.

Měl bych prosbičku: Mohl by mi někdo z odborníků vysvětlit, jak se u mechanických strojků kontroluje přesnost chodu? Doslechl jsem se, že prý na to existuje nějaké zařízení, ale netuším, jak to funguje. Díky.

• po měsících...
Odesláno

To zařízení se jmenuje chronokomparátor. Má v sobě quarz hodiny a s těmi porovnává mechanické hodinky. Laicky řečeno tak, že "posluchá" jejich tikot a na displeji ukáže hodnotu odchylky nebo ještě může vytisknout graf, podle jehož tvaru se dá zjistit různé "nemoci" kroku.

Odesláno
To zařízení se jmenuje chronokomparátor. Má v sobě quarz hodiny a s těmi porovnává mechanické hodinky. Laicky řečeno tak, že "posluchá" jejich tikot a na displeji ukáže hodnotu odchylky nebo ještě může vytisknout graf, podle jehož tvaru se dá zjistit různé "nemoci" kroku.

Znamena to, ze ten hodinar musi znat ten kalibr a vedet kolik ma "tiku" za minutu ? Lze timto pristrojem sestelovat hodinky na pockani nebo aspon za nekolik hodin ?

Odesláno

Znamena to, ze ten hodinar musi znat ten kalibr a vedet kolik ma "tiku" za minutu ? Lze timto pristrojem sestelovat hodinky na pockani nebo aspon za nekolik hodin ?

To zařízení samozřejmě pozná frekvenci kalibru. Dá se s tím seřídit strojek na počkání, v některých lepších hodinářstvích to dělají.

Společně s jedním nejmenovaným členem tohoto fóra máme tuhle hračku objednanou z Kalifornie, docela se na to těším :-)

Odesláno
To zařízení samozřejmě pozná frekvenci kalibru. Dá se s tím seřídit strojek na počkání, v některých lepších hodinářstvích to dělají.

Společně s jedním nejmenovaným členem tohoto fóra máme tuhle hračku objednanou z Kalifornie, docela se na to těším :-)

Jak pozna tu frekvenci kalibru ? To ma v sobe nejakou databazi frekvencii kalibruu ? No a me take zajima kde to budete mit, jeslti je mozne to videt, tak bych docela rad. Jsem zvidavy typ.

Odesláno

Většinou je otázka to znalostí frekvencí jednotlivých kalibrů u obsluhy a chronokomparátor změří skutečnou frekvenci těch konkrétních měřených hodinek. Kavalitní ,mašinka má mít schopnost simulace jednotlivých režimů dne z hlediska užívání hodinek, tedy zjistí chod hodinek v tu kterou denní dobu. Bezva hračka, ale vyžaduje celkem kvalifikovanou obsluhu. Holt jsme v době specializace.

to Koucour, až přístrroj přijde dej vědět jak zvládáte použití. Jinak kloubouk dolů, já si teprve koupil sadu šroubováků a zprznil několikery hodinky. ani na Primovo školení si netroufnu abych nebyl ostatním pro smích.

Odesláno

Nebo taky se podobný přístroj jmenuje Vibrograph 200 nebo tak nějak - myslím, že "vibrobraf" je v podstatě v českých poměrech obecný název skupiny těchto zařízení..

Na eBay se to také občas prodává. Umí to taky měřit charakteristiky "tiku" :), ale interpretaci asi zvládne fakt odborník. Na rozdíl od prostého seřízení.

Jinak to prostě prakticky okamžitě napíše, že to zaznamenalo třeba 21602,3 kmitů za hodinu, což dělá odchylku xx sekund za den.

Taky existuje softwareová verze - někde na inernetu. K počítači připojíte snímač, ten plácnete na hodinky, a snímáte. Je ovšem těžké zkalibrovat ten počítač (aby věděl, co je přesný "tik") a citlivost toho snímače. Ale pro kutily - proč ne..

Odesláno

Jo - vibrograf mají v Pařížské, ale u Dušáka taky - v obou jsem už seřizoval. BTW seřízení hodinek Omega je na počkání, a zdarma - ale to asi majitelé vědí :)

Odesláno

Breitlingy s ETA 2832 jsem seřizoval na Pařížské i s kontrolou vodotěsnosti za 300,-

Ovšem - jeden známý tam šel s hodinkami z ligy Poljot - a hodinář mu je odmítl i otevřít, řka "Do těch nepolezu, buďte rád, že jdou" (nekecám)

Odesláno
Breitlingy s ETA 2832 jsem seřizoval na Pařížské i s kontrolou vodotěsnosti za 300,-

Ovšem - jeden známý tam šel s hodinkami z ligy Poljot - a hodinář mu je odmítl i otevřít, řka "Do těch nepolezu, buďte rád, že jdou" (nekecám)

No to jsem slyšel taky, bylo to jak jsem psal v hodinářství, teda spíš v prodejně hodinek Carrefoure Smíchov nahoře v patře.

Pak jsem zalezl do malé komůrky, kde mi to hodinář za 50,- udělal z původních cca +20s na asi -3s. Měl od pohledu velice staré zařízení, které nemělo žádný display ani ovládací prvky, jen z něj vylezlo několik metrů slabě potečkovaného papíru. Jeho um a ochota to zkusit zřejmě vyvážila stáří a jednoduchost jeho přístroje.

Tím jsem ovšem nechtěl říct nic na adresu nahoře uváděných prvoligových hodinářství...

Odesláno

>RomanP

No tak to byl asi právě Vibrograph 200, řekl bych.. V těch dvou luxusních opravnách mají asi něco víceméně zbytečně modernějšího.. a "dražší čas"

Ale je to dobrá zpráva - zřejmě to tedy není zase taková vzácnost - super.. :)

Odesláno
Taky existuje softwareová verze - někde na inernetu. K počítači připojíte snímač, ten plácnete na hodinky, a snímáte. Je ovšem těžké zkalibrovat ten počítač (aby věděl, co je přesný "tik") a citlivost toho snímače. Ale pro kutily - proč ne..

Když jsem se tu dočetl, že něco takového existuje, hned mě napadlo, že by to šlo změřit na PC. Hodinky jsem položil na mikrofon a nahrál jejich zvuk do počítače pomocí programu Nero Wave Editor (příslušenství pálícího programu NERO). Nahraný zvuk se zobrazí jako graf, jednotlivé špičky na grafu odpovídají tikům hodinek. Graf se dá roztáhnout tak, že jde na zlomky milisekund změřit délku mezi jednotlivými tiky. Pak už jenom trošku počítání a vím, jestli se hodinky odchylují a o kolik :) Nejde mi o náhradu tohoto drahého zařízení, asi toho umí víc, ale o jednoduchý převod zvuku hodinek do grafu. A nic to nestojí.

Odesláno

No tak nějak to funguje - jen se musí nahrát do toho programu ještě "benchmark", tj. co nejpřesnější "tik" - podle tvůrce programu stačí lepší quartzové hodinky, kterým vteřinovka taky tiká, nebo pár signálů z rádia (psal tam pár dalších možností).

Problém Tvojí metody "bez kalibrace" je v tom, že nevíš, že to, co počítač hlásí jako 0,001 sec není ve skutečnosti třeba 0,00083324, což může výsledek v přepočtu na den zkreslit. Kalibrace pomocí správného sekundového signálu to "vyladí". Odchylka je dané asi frekvencí načítání konkrétní zvukouvou kartou, asi i rychlostí procesoru. Proto je prý nutné to na konkrétním počítači zkalibrovat.

Jo - ten program se jmenuje "WTM - Clock Timing machine" - je to freeware, ovšem za odemknutí featury kalibrace chce ten člověk $30.

Odesláno

Jojo tam bude problém. Počítač není zrovna přesný časoměřič. Jaký rozsah má ta regulační páčka? O kolik je třeba ji posunout, aby se změnil chod např. o 1 s denně?

Odesláno

Sice PC není přesný časoměřič, ale tikot snímá zvuková karta a ta má vlastní časovou základnu a zvuk snímá přesně danou vzorkovací frekvencí a z toho lze spočítat velikost dílku.

Odesláno

> pakr - no právě že to takhle nejde - liší se to kartu od karty a nastavení od nastavení "o fous", což už je nepřesné

> VS - vteřinu za den nikdo "jedním pohybem" neudělá, tak je to málo. Spíš to dělají s tím strojkem tak, že to šoupnou o malilinkej kousek tam a o stejne zpět, změří.. a znova, dokud se to "samo" nezastaví na správné pozici. Na druhou stranu třeba některé Panerai mají regulační šroubek (viz obr.) kterým ten minipohyb lze udělat.. Ale je to "pekelně malej kousek"

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...