Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  hciq napsal:
Ještě trochu té víry, při adrenalinových sportech ti tělo do mozku vystříká hromady látek úžasných účinků. Jiná věc je, když zhučíš 20 metrů do lana a po nějaký době začneš umrzat. Ten pocit něčeho co "Je".. nemá nic společného s chemizmem v tvém mozku co se vyrovnává s faktem, že za chvíli už nebude myslet vůbec. A tak jako pocit z prostoru který zatím existuje ve tvých představách, je laikovi nezdělitelný, tak i pro toto "Je" neexistují slova co by to dokázala popsat. Neznamená to však, že okamžitě po tomto prožitku běžíš za farářem k přijímání. Jen si nucen své životní postoje trochu doplnit.

... tím se zabývá nový obor jménem NEUROTEOLOGIE, je to velmi zajímavé- podobných pozorování se účastnil i František Koukolík.

• Odpovědi 482
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  midloch napsal:
  hciq napsal:
Sakra midloch, já nekritizuju tvůj světonázor, ale způsob jakým vedeš tuto debatu (monotematické reakce), semeleš Attilu do křížů a ryb, zamotáš do toho politický konzervativizmus a odpověď je na světě. A přitom šlo jen o nevinné přirovnání :) Totiž, tam kde končí věda, je možno brát inspiraci z alternativních zdrojů. Namátkou, atomická přeměna prvků je známá  od nepaměti. Ale až v min. století byla opravdu laboratorně za obrovského úsili potvrzena. Do té doby to bylo bráno jako blouznění pomatených fanatiků co chtějí vyrobit z olova zlato. Spagyrie, její způsob extrakce esenciálních složek a následná koagulace je používaná při výrobě léků dodnes, tak jak to popsal Paracelsus. A jak asi víš spagyrie je sočástí celého systému alchymie, pracující však s rostlinným materiálem. Kruh se tedy uzavíra a jsme na začátku. Takže demagogické trvání na postulátech profální vědy je tím asi nejškodlivějším konzervatizmem co znám.

Ano tam kde konnčí věda začíná lidská fantazie....

Fantazie je nutnou součástí vědy. A vůbec celého života. Lidi bez fantazie jsou dost na pytel - nudní a nezajímaví. A navíc nemají tu vzácnou schopnost přicházet na nové věci. Dávat do protikladu vědu a fantazii? Chmm...

K té alchymii - chemik s fantazií dokáže ze starých pramenů leccos vytěžit. Chemik bez fantazie se bude pošklebovat. Osobně je mi milejší ten první, i když se někdy bude mýlit. Ten druhý totiž není chemik, ale drogista.

Odesláno
  midloch napsal:
  hciq napsal:
Sakra midloch, já nekritizuju tvůj světonázor, ale způsob jakým vedeš tuto debatu (monotematické reakce), semeleš Attilu do křížů a ryb, zamotáš do toho politický konzervativizmus a odpověď je na světě. A přitom šlo jen o nevinné přirovnání :) Totiž, tam kde končí věda, je možno brát inspiraci z alternativních zdrojů. Namátkou, atomická přeměna prvků je známá  od nepaměti. Ale až v min. století byla opravdu laboratorně za obrovského úsili potvrzena. Do té doby to bylo bráno jako blouznění pomatených fanatiků co chtějí vyrobit z olova zlato. Spagyrie, její způsob extrakce esenciálních složek a následná koagulace je používaná při výrobě léků dodnes, tak jak to popsal Paracelsus. A jak asi víš spagyrie je sočástí celého systému alchymie, pracující však s rostlinným materiálem. Kruh se tedy uzavíra a jsme na začátku. Takže demagogické trvání na postulátech profální vědy je tím asi nejškodlivějším konzervatizmem co znám.

Ano tam kde konnčí věda začíná lidská fantazie....

Ano takový suchaři bez fantazie jako ty mě hejbali žlučí už na školách. Naštěstí jsem studoval jen na uměleckých a tam je takovejch jako šafránu, ale i tak to stačilo. Nebejt lidský fantazie, tak podle tvýho Darwina ještě sbíráme bobule a kořeny. Takže tě opravím, prví je lidská fantazie, pak věda a nakonec .... možná výsledek :)

Odesláno

Ano takový suchaři bez fantazie jako ty mě hejbali žlučí už na školách. Naštěstí jsem studoval jen na uměleckých a tam je takovejch jako šafránu, ale i tak to stačilo. Nebejt lidský fantazie, tak podle tvýho Darwina ještě sbíráme bobule a kořeny. Takže tě opravím, prví je lidská fantazie, pak věda a nakonec .... možná výsledek

...fantazie je nezbytná ve všech směrech, a jeví se mi jako nezbytná v evoluci (čímž teda nesouhlasím s tvým vyhlášením o bobulích a Darwinovi) myslím že díky fantazii se nám podařilo dostat na vrcholový žebříček na této planetě.

Takže tě trošku opravím i já ,,první je fantazie, pak věda a kde končí naše poznání není výsledek ale opět fantazie...

Odesláno

Ano takový suchaři bez fantazie jako ty mě hejbali žlučí už na školách.

jak víš že jsem bez fantazie? Že by ti kolabovaly nervy a uchyluješ se k Ad hominem?

Možná mám bujné fantazie víc než ty, možná mám fantazie víc než malý Bastien z Nekonečného příběhu...

Odesláno
  midloch napsal:
  hciq napsal:
Ještě trochu té víry, při adrenalinových sportech ti tělo do mozku vystříká hromady látek úžasných účinků. Jiná věc je, když zhučíš 20 metrů do lana a po nějaký době začneš umrzat. Ten pocit něčeho co "Je".. nemá nic společného s chemizmem v tvém mozku co se vyrovnává s faktem, že za chvíli už nebude myslet vůbec. A tak jako pocit z prostoru který zatím existuje ve tvých představách, je laikovi nezdělitelný, tak i pro toto "Je" neexistují slova co by to dokázala popsat. Neznamená to však, že okamžitě po tomto prožitku běžíš za farářem k přijímání. Jen si nucen své životní postoje trochu doplnit.

... tím se zabývá nový obor jménem NEUROTEOLOGIE, je to velmi zajímavé- podobných pozorování se účastnil i František Koukolík.

ano jen nám řekla, že lidé schopní meditovat dokáží "vypnout" některá mozková centra a jiná zase posílit či aktivovat. Na to si stačí přečíst nějakou publikaci o meditačních technikách a ne zakládat další vědní obor, fakt už se směju :lol: a jak někdo prohlásil: stejně nám neodpoví na otázku zda mozek stvořil "Bůh nebo "Bůh stvořil mozek :)

Odesláno

tu otázku ti nezodpoví nikdo a nic, stejně jako jestli je jeden bůh nebo nekonečné množství bohů, ale je to další kamínek do skládanky, který mi spolu s ostatními jednoznačně ukazuje že boha si vymyslel právě lidský mozek.

Odesláno
  midloch napsal:
Ano takový suchaři bez fantazie jako ty mě hejbali žlučí už na školách.

jak víš že jsem bez fantazie? Že by ti kolabovaly nervy a uchyluješ se k Ad hominem?

Možná mám bujné fantazie víc než ty, možná mám fantazie víc než malý Bastien z Nekonečného příběhu...

ne ne právě se začínám dobře bavit. Napadl mě film Baron Prášil od Karla Zemana, tam byl taky takový "technokrat"

Odesláno

Ono každý extremismus škodí, pokud se budeme bavit o pravdivých tvrzeních tak se postupuje podle jiných principů než když se budeme bavit o mystických zážitcích, mystický zážitek náboženství neberu sám mystické zážitky vyhledávám, to co se mi nelíbí je oblbování lidí ,,Pravdami,,.

A co ty a Baron Prášil?

Odesláno

Zdá se, že existenci jednoho boha, Boha Hospodina či Stvořitele si tu dokážeme připustit. Ale co ti ostatní, kteří tu byli před ním nebo jeho současníci? Hór,Odin, Radegast, Hera, Artemis... Samojediný Bůh tvrdí, že je žárlivý a zakazuje uctívání kolegů, ale nezpochybňuje jejich existenci. Prosím, neplést do toho Satana, ale jen staré bohy.

Odesláno
  31682 napsal:
Zdá se, že existenci jednoho boha, Boha Hospodina či Stvořitele si tu dokážeme připustit. Ale co ti ostatní, kteří tu byli před ním nebo jeho současníci? Hór,Odin, Radegast, Hera, Artemis... Samojediný Bůh tvrdí, že je žárlivý a zakazuje uctívání kolegů, ale nezpochybňuje jejich existenci. Prosím, neplést do toho Satana, ale jen staré bohy.

ano, to jsou další stejně relevantní bohové jako je Jahwe, prosím tedy křesťany o vyvrácení jejich existence :-)

Odesláno
  midloch napsal:
  31682 napsal:

ano, to jsou další stejně relevantní bohové jako je Jahwe, prosím tedy křesťany o vyvrácení jejich existence :-)

Ale no tak ....

víra (credo) je to, v co věřím, tady nejde o důkazy, to pak není víra, ale znalost, to už není věřím, ale vím (scio). Nemíchat ... prosím ... :)

Odesláno
  midloch napsal:

Midloch halt! Počkej, počkej, takhle jsem to nemyslel :D

31682 napsal:
Samojediný Bůh tvrdí, že je žárlivý a zakazuje uctívání kolegů, ale nezpochybňuje jejich existenci.

V žádném případě mi nejde o vyvrácení jejich existence! Ani Hospodin jí nepopíral. Ti co četli knihu Američtí bohové si dokáží představit, jak to asi myslím. Knížku uvádím jenom pro představu, neberu jí za dogma :lol:

Odesláno
  midloch napsal:
1. s Occamovou břitvou má problémy zejména náboženství čímž jsi právě odřezal svá prohlášení v první větě :lol:

Ach jo... S Occamovou břitvou má AFAIK problém i fysika, konkrétně jakési teorie polí. Detaily by se asi daly dohledat. Na náboženství se navíc nedá aplikovat, protože je to vědecký princip.

Citovat
se jedná o indukci a jen kontinuální pohled na to jak doposud poznáváme svět. Toto fungování je podloženo tisíci důkazy našich pozorování.

No já nevím, ale mám takové tušení, že s rozvojem vědy se víc problémů vynořuje, než kolik se jich daří řešit.

Citovat
Čili nejedná se o víru stejného charakteru jako že JK chodil po vodě ale můžeš tomu říkat víra založená na reálném očekávání jako že zítra vyjde slunce, nebo tyto dvě věci považuješ za ekvivalentní?

To záleží na pevnosti té víry ;-)

Citovat
3. zatím mi nikdo nedal nic sežrat, chytni se za nos, protože byli to první právě kreacionisté a vyznavači kultu boha kdo okamžitě napadali Darwina, něco si o tom přečti...

To, že byl Darwin nejprve napadán řekněme z věroučných posic, pochopitelně nepopírám, vzhledem k tomu, že v té době byla teorie vědy v podstatě v plenkách a některé zásadní principy byly formulovány (např. Popperem) o více než 50 let později. To je jako by ses rozčiloval nad tím, že nějakou nemoc v roce 1850 neléčili penicilinem...

Citovat
4. zabalit je můžeme proto, protože nebudeme se snažit muset nic vysvětlovat, vše stvořil nám nepoznatelný bůh, nemá smysl po tom pátrat protože to stejně nepochopíš, tak žij člověče v bázni bóží-přesně jako ve středověku nebo dnes v islámských zemích.

To je opravdu zajímavá interpretace. Proč by fakt, že něco stvořil Bůh mělo znamenat, že se to nemá nebo nedá zkoumat? :-O Bůh dal člověku rozum (prava, v rozdílné míře) a poznávání světa okolo nás není nikde v Bibli ani jinde zakázáno, takže si zkoumej a bádej do libosti, nebudeš-li tím někomu ubližovat a porušovat jeho práva (vč. práva na majetek -> zkoumej a bádej si *za svoje peníze, nikoli za ty, které mi předtím stát ukradl*).

Citovat
hlavně mi vadí že za pravdu prohlašují něco co nemůžou nikdy dokázat, že dávají lidem falešnou naději něčeho co jim nemůžou zaručit že existuje a hlavně mi vadí že mají patent na pravdu kde si pod pravdou představují úplně něco jiného než by mělo být.

1, Křesťané netvrdí, že jsou schopni některé věci dokázat. Otevřeně přiznávají, že jde o víru

2. Ateisté sice také věří některým nedokazatelným věcem, ale nepřiznají to.

3. Po tom, co kdo prohlašuje a jakou komu dává naději je ti naprosté ehm, nic. To je čistě věc těch lidí a Ty naprosto nemáš právo jim do toho kecat (viz můj předchozí post).

Odesláno
  midloch napsal:
ano, to jsou další stejně relevantní bohové jako je Jahwe

Já bych do to vychytrale nepletl Jahweho ni Jehovu. Přečte si to nějakej "fakan", zaplete do toho Nerudu a vysoudí na nás i to 1+1 včetně trabanta :lol:

"...Je to zcela bezpečné faktum z historie, že bohové vyrůstají přímo ze svého lidu. Jehovah byl bůh zamračený, zlý a mstivý, ukrutný a krvežíznivý, jako celý národ židovský..."

Jan Neruda, Povídky malostranské (příběh "Pan Ryšánek a pan Schlegl")

Odesláno

No asi se do diskuse opět vložím. Jdu si projít pár materiálů na téma věda a náboženství a na vědecké důkazy a argumenty evoluce :-) Večer se můžete těšit:-)

Odesláno
  ¨safi napsal:
Jdu si projít pár materiálů na téma věda a náboženství a na vědecké důkazy a argumenty evoluce :-)

No jo, ale to už nebude ono. Bude tomu scházet ta autentická předpojatost. Víš jak to myslím? Zmizí šťáva, to si tu můžem začít posílat odkazy. Nebude v tom nic "agresivního", jen sterilní akademická debata ;)

Odesláno
  midloch napsal:
  31682 napsal:

asi nevíš, že židé a křesťani nemají sporu pokud jde o Boha. Problém nastal až když se do toho vložila christologická dogmata s atletem na kříži. Kurňa midloch přečti si ještě něco, když ti to nesecvaklo u Akvinkého.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...