Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Před zhruba třemi týdny jsem pořídil další kousek do své sbírky. Hodinky Davosa Mecanique. Chtěl jsem je už dlouho, i když původně jsem komunikoval s italskou firmou Perseo, jejíž model vypadá snad kromě loga na chlup stejně. Nevím, možná se jedná o stejného výrobce, jen používá z nějakých důvodů jiné jméno, jako to ve Španělsku musela udělat společnost ETA. Z pochopitelných důvodů, jako ETA by tam neprodala ani fén. Ale zpět k hodinkám. V této neumělé, mé vůbec první recenzi se asi občas neubráním srovnání se dvěma nejvíc mnou nošenými modely. Omega Speedmaster Professional a Seiko Spirit SCVS013.

Historie

Krátce o historii společnosti, jak jsem to našel na jejich oficiálním webu. Tak tedy, bylo, nebylo, někdy v devatenáctém století žila ve Švýcarsku ve vesničce Vallé de Joux rodina Haslerů. Byli to čtyři bratři, dva z nich odešli za prací do výroben hodinek v Ženevě a Bielu. O třetím se na stránkách nedozvíme nic, ale důležitý je pro nás ten čtvrtý. Abel Frédéric Hasler začal vyrábět stříbrná hodinková pouzdra. Měl šest synů a ti šli v otcových šlépějích. Jeden z nich, Paul Hasler (1883-1977) byl už odmalička fascinován složitostí hodinkových strojků. Když ve čtyřiatřiceti letech ukončil své vzdělání v oboru, začal šetřit a za pár let měl dost kapitálu, aby začal podnikat na vlastní pěst. Firma Paul Hasler Terminages d´Horlogerie se specializovala na kompletaci hodinek pro jiné firmy. Mezi lety 1930-1936 nastala ve Švýcarsku velká krize a mnoho malých podniků bylo nuceno zavřít. Ne tak Paul Hasler, který v té době zaměstnával 12 hodinářů.

Po skončení druhé světové války, konkrétně v roce 1946, vstupuje do společnosti oficiálně David Hasler, který pracoval pro svého bratra již předtím jako technický ředitel. Vzniká společnost Hasler Fréres. Firma začíná s designem vlastních hodinek, vyváží do USA. O patnáct let později vstupuje do firmy již třetí generace Haslerů, Wilfred a Eric. Firma nadále prosperuje. V roce 1970 zařazuje do svého portfolia také quartzové modely. Tak jako jiné švýcarské firmy, které se ocitly pod silným tlakem dodavatelů z východu.

Od roku 1993 se datuje spolupráce s německou firmou Bohle GmbH. Mechanické hodinky zažívají obecně renesanci a Davosa produkuje modely se strojky Valjoux 7750/7751, automatické chronografy, modely s ukazatelem rezervy nátahu nebo modely regulateur, hodinky s mechanickým budíčkem. V roce 2002 pak přichází Davosa s limitovanou edicí Panamericana s ručním nátahem a strojkem Unitas 6498. Marketing i distribuce jsou v dnešních dnech řízeny z Německa, firma je ale stále rodinná.

Na stránkách výrobce je možné nalézt mnoho modelů, nabízí se hodinky mechanické i quartzové, náramkové i kapesní. Mnohé jsou zjevně inspirované slavnějšími kolegy (Rolex), mnohé mi připadají designově originální. Ale neznám samozřejmě všechny modely na světě, mohu se mýlit. Davosa nevyrábí vlastní strojky, používá výrobky ETA, Unitas, Valjoux. Všechny hodinky nesou označení swiss made. Což, jestli si dobře pamatuji, znamená, že musí být minimálně 60% hodinek vyrobeno ve Švýcarsku. Kdyžtak mě prosím opravte. Materiály používané v hodinkách jdou plně s dobou, najdeme modely titanové, keramické, nechybí karbon.

A teď už ke konkrétnímu modelu, který vlastním já. Jak už jsem zmínil na začátku, jedná se o Davosa Mecanique. Vybral jsem si ho proto, že se mi líbil jeho jednoduchý, atraktivní design. V reálu jsem byl ovšem poněkud zklamán, neboť na fotkách to vypadá tak, že jsou ručky i indexy modré. Není to pravda. Sám jsem si toho všiml až po půl dni nošení. O tom ale později.

Základní specifikace, popis

Hodinky mají průměr 40 mm, na výšku jen 8,4 mm! Ve srovnání s Speedy i Spirity se jedná o velmi tenké hodinky. Subjektivně jim to přidává na eleganci. Uvnitř bije strojek ETA 2804, 17 kamenů, 28800 kyvů za hodinu. Strojek má centrální vteřinovku, což byl jeden z mých základních požadavků. U Speedů jsem si zvykl na manuální natahování, každé ráno se tím s hodinkami vlastně vítám a uklidňuje mě to. Rezerva chodu je dle výrobce asi 42 hodin, v praxi jsem jí zatím netestoval. Přesnost jsem u mechanických hodinek nikdy neřešil, po třech týdnech je odchylka kolem minuty, dvou.

post-409-052576600 1348149810.jpg

Dýnko je prosklené, průhled na zdobený strojek kryje safírové sklíčko. Strojek je zdobený ženevskými pruhy, samotné šroubky pak modřením. Při bližším ohledání si troufnu tvrdit, že se jedná o žárové modření, nikoliv barvení. Jinak je strojek klasická ETA, kromě loga a názvu výrobce nevidím žádné úpravy. Strojek samozřejmě nemá ani mikroregulaci. Tiká hezky hlasitě a pro mě nezvykle rychle (Speedmaster i Spirity mají 21600 bph). Vodotěsnost udává výrobce 5ATM, zkoušet to ale nehodlám.

post-409-076508100 1348149339.jpg

Ciferník je bílý, kromě loga a jména výrobce na obligátním místě ve středu pod dvanáctkou zde najdeme nápis MECANIQUE nad šestkou a potom malý ?swiss made? pod ní. Indexy jsou plastické a byly pro mě velkým překvapením. Jak jsem již psal výše, myslel jsem si z fotek, že jsou modré. Ale nejsou. Jejich barva se mi těžko popisuje, asi nejblíže by byla šedá. Indexy jsou ale velice lesklé, jako kdyby byly vyrobeny ze zrcadlového skla. Při pohledu zpříma vypadají tmavě modře až černě, při natočení se teprve začnou lesknout. Nejdřív jsem myslel, že jsem omylem dostal model bez modrých indexů, ale firma jinou verzi nenabízí. Ze začátku jsem byl zklamán, ale zvykl jsem si rychle.

post-409-041059700 1348149418.jpg

post-409-004253400 1348149588.jpg

Centrální vteřinovka běží subjektivně plynuleji, než u Seika nebo Omegy, ale těžko říct, jestli jsem schopen rozdíl zhruba dvou kmitů za vteřinu navíc rozpoznat, nebo si to spíš namlouvám. Ručky jsou hodně tmavě modré, skoro do černa. Při pohledu z boku je bohužel na všech vidět kropenatý povrch, kdy modrá barva na bocích ne zcela překrývá původní zlatou (mosaz?). Spirity mají ručky výrazně hezčí, jasně modré, barva je světlejší. Je mnohem těžší jí spatřit v plném světle, o focení nemluvě, ale když se hodinky správně natočí, barva doslova zazáří. Navíc jsou zjevně jinak barvené, vypadají, jako by byly vyrobeny ze skla.

Pouzdro je ocelové, leštěné. Nikde žádné ostré hrany, je vidět složení ze třech částí (sklíčko, samotné tělo a dýnko), vše je příjemně zaoblené. Rozteč nožek 20 mm, což vítám, protože mohu jeden pásek použít na všechny tři hodinky.

Korunka je oproti Seikům a Omegám nesignovaná. Nátah jde ve srovnání se Speedy překvapivě lehce. Korunka je také vystouplejší, má méně zubů a tyto jsou zabroušené a zaoblené, takže ve srovnání se Seikem nebo Omegou tak neřežou do ruky. Tedy ne, že bych byl kdovíjak pořezán!

K hodinkám byl dodáván hnědý kožený pásek se signovanou sponou, doobjednával jsem originál překlápěcí, opět signovanou. Pásek ze začátku působil hodně tvrdě a tlačil, po zhruba týdnu příjemně změkl. Jedná se pravděpodobně o hovězinu, která se tváří jako krokodýl. Kontrastní bílé prošití se mi líbí, na spodní straně je opět logo a jméno výrobce.

Závěrem snad trochu osobního hodnocení. Začneme zápory, jsou z mého pohledu jen dva a oba se týkají korunky. Nelíbí se mi, že při pohledu z boku není korunka ve středu pouzdra, ale je svojí spodní hranou výrazně pod ním. Z fotek to snad je někde vidět. Kosmetická vada, ale? Navíc by korunka mohla být signovaná, ale není. Třetí mínus bych možná dal za kropenaté ručky, viz. výše. Mezi klady patří jednoznačně kvalitní zpracování, tloušťka hodinek, jejich dle mého originální design a přesný chod. Ač to tak ze začátku nevypadalo, zařadil bych mezi plusy i indexy. Právě a jen díky nim není ciferník nudný.

post-409-054474200 1348149867.jpg

Hodinky jsem kupoval u oficiálního dealera pro ČR, společnosti Herisson. Jednání s paní Ježkovou bylo na profesionální úrovni, katalogovou cenu mi mírně upravila, hodinky přivezla až pod nos do Prahy. Jako prodejce jí mohu jen doporučit. Pokud se tohle bude moderátorům zdát jako nepřiměřená reklama, odstraním, ale je dobré vědět, že i u nás v ČR se ještě můžeme setkat s kvalitními službami.

Pokud máte jakékoliv dotazy, sem s nimi. Za kvalitu fotek se omlouvám, ale fotografování mě neživí.

• Dát hlas 2
Odesláno

Nedostrek ručičiek zamrzí, ale to som videl aj u iných značkách, naposledy myslím u Damasko. Inak sú to vizuálne čisté hodinky. Možno by modrastý nádych dal tomu ešte nejaký ten šmrnc navyše, ale to len polemizujem, kašli na to. Sú pekné, tak ako aj tvoja recenzia. Dík za ňu.

• po 4 týdnech...
Odesláno

Pěkná recenze. Od včerejška jsem také majitelem těchto hodinek. Jenom mám jednu poznámku, v publikaci "1000 hodinek" je uvedeno, že zadní víčko není safírové ale skleněné, tak nevím.

• Po letech...
Odesláno (upraveno)

Pořídím je teda téměř jistě, pokud se nestane nic neočekávaného. Jen se zeptám. Rafičky jsou černé nebo modřené? Díky.

Upraveno uživatelem biknik
Odesláno (upraveno)

Ještě jednou jsem si přečetl popis a už to vím. Jsem to poprvé přehlédl, sorry.

Chtěl jsem koupit nové v Německu a když už jsem měl vypsanou registraci tak jsem zjistil, že v rozbalovací nabídce chybí Česká Republika, což bych pořešil, nicméně druhý den jsem narazil na ebay-i na starší (samo s nižší cenovkou) tak jsem vzal ty. Tak uvidím. Vypadají takhle na dálku moc dobře a i velikostně.. A ruční nátah byl podmínkou.

Odesláno (upraveno)

Tak jsem se k mechanickým Davosa Classic (Ref. 160.404.16 Cal. Eta 2804-2), nějakými cestičkami a hledáním a hledáním, dopracoval.

Mají tu vlastně ještě dvě vlákna.

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/54065-davosa-classic/

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/52260-davosa-mechanique/

Při tom hledání mě nadchnuly hned, jak jsem je na obrázku zahlédl. Jsem spokojen. Ty si už nechám na dlouho, myslím spíš na stálo.

Dostanou nový pásek z kůže a už mají domluveno rozmazlování, pobyt s údržbou, namazáním a vším tím, aby ještě dlouho spolehlivě tikaly.

Ciferník je krémový lehce do hněda, indexy super, rafičky tmavě modré, strojek vymazlený zdobený. :D A na ruce sedí parádně.

Tak to je celá "recenze". :D Mám radost.

post-54048-0-23255400-1492155309_thumb.jpg

post-54048-0-65399800-1492155338_thumb.jpg

post-54048-0-28997200-1492155327_thumb.jpg

post-54048-0-94028900-1492155350_thumb.jpg

post-54048-0-93980500-1492155317_thumb.jpg

• po 2 týdnech...
Odesláno

Nový řemen, který čekal natěšeně na hodinky než přirazí od hodináře, je Rios Pensa (tmavě hnědá) z Juchtové kůže.

Strojek zkontrolován, namazán, seřízen, vyleštěn, stejně jako celé hodinky a je to super. Mám radost. :)

Fotky ještě nějaké zkusím, až bude lepší světlo.

post-54048-0-46424900-1493133070_thumb.jpg

post-54048-0-19195700-1493133077_thumb.jpg

post-54048-0-64954700-1493133085_thumb.jpg

• po 3 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...