Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

DPH v ČR musíš zaplatit vždy. Ale švýcarské DPH si můžeš samozřejmě nechat vrátit. U drobností (jako jsou hodinky) se ale vyplatí je provézt přes hranice "načerno" a nic si nenechat vracet a nic neplatit (protože švýcarské DPH je skoro o dvě třetiny nižší).

Můžeš samozřejmě si nechat vrátit švýcarské DPH a to české nepřiznat, ale nedoporučuji to, švýcaři jsou .... a "žalují". Doplatil na to kdysi jeden manažer Nokie, který si nechal vrátit švýcarské DPH a na letišti při přistání se pak dost divil, když mu udělali důkladnou prohlídku a za nepřiznané hodinky mu napařili pořádnou pokutu.

http://mobil.idnes.cz/novy-sef-nokie-podvadel-na-celnici-drn-/mob_tech.aspx?c=A060123_190819_mob_svet_brz

Upraveno uživatelem Patrik
  • Odpovědi 71
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Jak to funguje s DPH, když si někod objednává zboží v zahraničí mimo EU a do kolonky VAT ID zapíše libovolné DIČ platné v ČR a nechá si to poslat domů?

Odesláno (upraveno)

no hlavně při koupi zboží v unii "neplatíš" nic, protože ti balíček neotevřou....clo + dph na zboží do 20 dolarů je zase bič na lidi, než to změnili, tak to bylo tušim 250 dolarů nebo 150 euro, to se dalo vejít skoro se vším...a to ještě platíš tý firmě, která je najmutá celním úřadem za zpracování, což je také nemalá částka. Pokud se prokáže, že zboží nepodléhá celnímu poplatku, tak i tak zaplatíš 96 Kč za zpracování...

Upraveno uživatelem Spita
Odesláno

to Spita: jak by řekla moje babička-pleteš jabka s baňama...Švajc je sice v Shengenu, ale ne v unii, takže při řešení cla a dph se bere jako třetí země.

to Josef: zásada je posílat na fakturační adresu, neboť obchodník je zodpovědnej za to, komu fakturu osvobozenou od DPH vystavuje, takže před odesláním zkontrolovat, jestli je zahraniční DIČ platný a nejlíp si objednávku od zákazníka schovat. Berňáci to kontrolujou to fakt hodně, mně přehled jenom loni kontrolovali 2x.

Odesláno (upraveno)
  V 22. 1. 2013 v 21:40, Josef01 napsal:

Mirek24: myslel jsem to obráceně, Čech objednává bez DPH venku.

pytas sa na standardny legalny postup dovozu tovaru alebo na patologiu s vymyslenou/resp. cudzou identitou /VAT ID uplne inej firmy?/

lebo toto /a ine fora/ cita kadekto. edit: a este je za to aj plateny

Upraveno uživatelem instant
Odesláno (upraveno)

Josefe, to jsem samozřejmě pochopil a předpokládám, že v každým civilizovaným státu to bude stejný jako u nás, prodejce by si měl prostě hlídat, komu prodává bez DPH.

Upraveno uživatelem Mirek24
Odesláno

Jak to ohlídá? Vše probídá online, platba kartou, okamžitě vyjíždí faktura a zboží je zaplaceno, tedy např. pan Novák si koupí SW na IČO libovolného pana Nováka, tedy bez DPH. To mi přijde jako pěkná díra ve výběru DPH.....

Odesláno

Jak je to při okamžité platbě kartou, to nevím, to jsem nikdy neřešil. Jen platbu na fakturu, dobírkou a nebo předem, to se ale řeší, až je zákazník prokleplej...to by mě teda taky zajímalo, jak to mají třeba ty SW firmy pojištěný...

Odesláno
  V 22. 1. 2013 v 16:52, utrejch napsal:

Abych mel jasno, pokud zaplatim dph ve svycarsku, musim platit dph jeste v cechach (a eventuelne si nechat vratit to svycarske dph) ?

na vse, co koupis uvnitr CH ti daji svych 8% DPH, ale mas teoreticky sanci si na hranici (na letisti nebo na pozemni) zazadat o vraceni DPH, protoze zbozi vyvazis. pri ceste autem bych to ale nedelal, protoze te hned skasirujou nemci a napari ti nemecke DPH (protoze dovazis do nemecka), ktere je vyssi nez DPH v CH.

hawk :)

Odesláno
  V 22. 1. 2013 v 22:02, Mirek24 napsal:

Jak je to při okamžité platbě kartou, to nevím, to jsem nikdy neřešil. Jen platbu na fakturu, dobírkou a nebo předem, to se ale řeší, až je zákazník prokleplej...to by mě teda taky zajímalo, jak to mají třeba ty SW firmy pojištěný...

prodejce ti nemuze prodat zbozi bez DPH bez toho, aby byl schopny prokazat, ze zbozi bylo v rezimu exportu. pokud jde o prodej v ramci EU, pak tento vyvoz je sledovany v INTRASTATu, takze celnici by jednoduse dohledali, ze neco melo byt dovezeno a dovezeno nebylo (resp. dovoz priznan nebyl).

pri dovozu ze zemi mimo EU to celnici budou schopni dohledat, ikdyz o neco pomaleji, takze ani tady si nepomuzes.

nejjednodussi je proste zazadat o DPH zpatky pri odletu a neletet primo - pokud ti to nekdo posila, je tu uz prilis mnoho 'paper work involved'

Odesláno
  V 22. 1. 2013 v 22:04, Josef01 napsal:

Podle mě vůbec nijak a to se bavím třeba o Adobe, ne nějaké lowend firmě.

'dovoz' SW ma specificky rezim a zdanuje se v miste prodejce az uz jde kamkoliv (tusim, ze toto je standard v ramci GATT)

Odesláno (upraveno)
  V 22. 1. 2013 v 21:54, Josef01 napsal:

Jak to ohlídá? Vše probídá online, platba kartou, okamžitě vyjíždí faktura a zboží je zaplaceno, tedy např. pan Novák si koupí SW na IČO libovolného pana Nováka, tedy bez DPH. To mi přijde jako pěkná díra ve výběru DPH.....

Skoro nijak.Zboží odesílám do EU, tak max. ověřím přes VIES, pokud tam subjekt je, dál nic neřeším a frčí to bez DPH.Opačně to fachčí stejně. Upraveno uživatelem vikhra
Odesláno
  V 22. 1. 2013 v 22:27, IzTaPa napsal:

prodejce ti nemuze prodat zbozi bez DPH bez toho, aby byl schopny prokazat, ze zbozi bylo v rezimu exportu. pokud jde o prodej v ramci EU, pak tento vyvoz je sledovany v INTRASTATu, takze celnici by jednoduse dohledali, ze neco melo byt dovezeno a dovezeno nebylo (resp. dovoz priznan nebyl).

pri dovozu ze zemi mimo EU to celnici budou schopni dohledat, ikdyz o neco pomaleji, takze ani tady si nepomuzes.

nejjednodussi je proste zazadat o DPH zpatky pri odletu a neletet primo - pokud ti to nekdo posila, je tu uz prilis mnoho 'paper work involved'

Já celkem běžně nakupuju na internetu (tam kde to má prodejce nastaveno) bez DPH (jsem plátce) a tedy pokud nezadám DIČ mám zboží o 21% dražší.

instant : to je pravda, jen jsem zmínil DPH v jiném světle, ovšem ne jako odpověď autorovi, ale odpověď na téma Náš zlodějský stát a stát jsme přece my všichni.

Odesláno (upraveno)

Izatapa: To mi je jasný a mám s tím zkušenost, zajimavej případ je ale ten sw, co zmínil Josef. Prodejce ti to samozřejmě prodá s DPH, v žádným online systému jsem možnost nákupu bez DPH neviděl, ale co pak dál, když hned zaplatíš kartou nebo paypalem?

instant: Je fakt, že v zákoně o DPH se mluví o poskytnutí služby do třetí země a ne o nákupu. Pak asi záleží na zákonech dané země, ve které nakupuješ.

Upraveno uživatelem Mirek24
Odesláno
  V 22. 1. 2013 v 22:33, Josef01 napsal:

Já celkem běžně nakupuju na internetu (tam kde to má prodejce nastaveno) bez DPH (jsem plátce) a tedy pokud nezadám DIČ mám zboží o 21% dražší.

instant : to je pravda, jen jsem zmínil DPH v jiném světle, ovšem ne jako odpověď autorovi, ale odpověď na téma Náš zlodějský stát a stát jsme přece my všichni.

predpokladam, ze vsechno i formalne spravne 'dovezes' - jak bych se obaval pristi kontroly...

Odesláno
  V 22. 1. 2013 v 22:28, IzTaPa napsal:

'dovoz' SW ma specificky rezim a zdanuje se v miste prodejce az uz jde kamkoliv (tusim, ze toto je standard v ramci GATT)

Tohle jsem přehlídl...pak je to jasný...

Odesláno
  V 22. 1. 2013 v 22:27, IzTaPa napsal:

na slovensku po poslednej novele musis uradu preukazat, ze si tovar aj dorucil tomu kto je na fakture. zhanat tie pisomne potvrdenia od zakaznikov je obcas chutovka.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...