bandicoot Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 (upraveno) ve skutečnosti to prostě jemněji udělat neuměli :-) :) Jasný, tenhle nůž je prostě steampunk. Taky tuhle ctnost z nouze nemám rád. Ale když si nožíř je vědom svých limitů a ty promítne do ceny a nedělá z toho vysokou nožařinu, tak potom je vše jak má být. Kdyby mi nožíř tvrdil, jak to celý ladil aby to bylo naoko nesladěný jak ho to stálo práce aby to bylo nakřivo, potlučený a s prasklinama určitě bych si od něj nenechal ani nabrousit nůžky. Ony tyhle hrubý nože jsou takovej můj únik ze světa kravat, čísel, kontrol, čistejch bot... I proto mám doma třeba tohle... edit: nemám tu svojí fotku, tahle je vypůjčená z webu pánů Dohnalů. Upraveno 27. ledna 2010 uživatelem bandicoot Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisan Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 Taky tuhle ctnost z nouze nemám rád. Ale když si nožíř je vědom svých limitů a ty promítne do ceny a nedělá z toho vysokou nožařinu, tak potom je vše jak má být. Kdyby mi nožíř tvrdil, jak to celý ladil aby to bylo naoko nesladěný jak ho to stálo práce aby to bylo nakřivo, potlučený a s prasklinama určitě bych si od něj nenechal ani nabrousit nůžky. Tak to se shodujeme.. ale dlužno říct, že "strojově" přesný nůž umí udělat jen opravdu pár nožířů.. a největším úhelným kamenem je pro nožíře přesná dokomentace/návrh nože který jim předáš se slovy "takhle to chci" Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 Těch, kdo dokážou udělat perfektní nůž, není zas tak málo. Jeden tip na test, zda je nůž kvalitně odveden: při otvírání musí jít po celé dráze ze zavřeno do otevřeno stejnou silou. Schválně si to u hand made nožů zkuste. Buddy Weston, Milan Pokorný, pánové Berkus, Tesařík, Hons a další to mají ve standardu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisan Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 Těch, kdo dokážou udělat perfektní nůž, není zas tak málo. Jeden tip na test, zda je nůž kvalitně odveden: při otvírání musí jít po celé dráze ze zavřeno do otevřeno stejnou silou. Schválně si to u hand made nožů zkuste. Buddy Weston, Milan Pokorný, pánové Berkus, Tesařík, Hons a další to mají ve standardu. Hmm, tak asi ty nároky na termín "perfektně a přesně" mám posunuté jinam Udělaj si přesný a jasný nákres, běž za nima a řekni "Přesně tohle chci" .. a uvidíš... Někteří toho schopni budou , někteří ne Podotýkám, že většina z nich toho schopna nebude Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 Hmm, tak asi ty nároky na termín "perfektně a přesně" mám posunuté jinam Udělaj si přesný a jasný nákres, běž za nima a řekni "Přesně tohle chci" .. a uvidíš... Někteří toho schopni budou , někteří ne Podotýkám, že většina z nich toho schopna nebude vyjasněme si pojmy: nákres je něco třeba i od ruky v přibližném měřítku. Pak je výkres, ten má nějaká pravidla, je v měřítku a je kótován. Může být i přímo dílenský, u nože nejlépe 1 : 1. A pak je z toho strojní výrobek. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisan Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 No, a jsou frajeři A kterým dáš výkres a oni ho podle výkresu vyrobí... Pak jsou tací B kteří to umí, ale nedělají , protože je to nebaví.. a pak jsou tací C, kteří to nezvládnou a dělají ze sebe B a pak jsou D kteří to neumí a ani se o to nepokouší, protože jim to stačí a baví je to tak jak to dělací... Mám rád nože od A, respektuju D a nesnáším C .... :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 No, a jsou frajeři A kterým dáš výkres a oni ho podle výkresu vyrobí... Pak jsou tací B kteří to umí, ale nedělají , protože je to nebaví.. a pak jsou tací C, kteří to nezvládnou a dělají ze sebe B a pak jsou D kteří to neumí a ani se o to nepokouší, protože jim to stačí a baví je to tak jak to dělací... Mám rád nože od A, respektuju D a nesnáším C .... :) Nože s velkým N si pořizuji jako vitrinenštyky. U nich oceňuji, že nožíř do nich vkládá něco ze své invence, nůž je poznatelný. Jsou to totiž limitky 1/1. I když mám konkrétní přání na vzhled nože, tak ho realizuji formou malůvky, protože mi třeba může chybět cit pro materiál, může být k dispozici damašek s krásnou kresbou, ale moje čepel se bez úpravy na něj nevejde, materiálové možnosti střenek třeba neodhadnu. Pro běžnou práci pak nosím EDC zavírací a tam dám přednost strojní fabrické výrobě, protože cena takového "nářadí" je úplně někde jinde, než značkový kousek od Pana nožíře. Stejně jako u hodinek, kdybych měl IWC Da Vinci, tak je do hospody prostě nosit nebudu, na to stačí jiná kategorie hodinek. Podle tvého rozdělení - A frajeři nejsou nožíři, ale nástrojaři. Nožíři jsou jen B a D. A je na mně, co si vyberu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisan Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 Tak vidíš... Já nosím všechny svoje hodinky do hospody a frajery A nepovažuju za nástrojaře Považovat třeba tvůrce japonské katany za pouhé nástrojaře je podle mně troufalé a třeba zrovna tradičně udělaná katana, nebo renesanční zbraň v Evropě je dle mně varianta A .. používám varianty A jako EDC IWC BP nosím i do hospody .. Pro mně je třeba klasickou ukázkou renesanční zbraň či zbroj (A) a zbroj vyrobená a nějaký ten rok dřív... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 a třeba zrovna tradičně udělaná katana, nebo renesanční zbraň v Evropě je dle mně varianta A :) Jsi docela vysmátej, těch smajlů v jednom příspěvku.. Podle mně si tradiční japonští výrobci nebo renesanční zbrojíř moc výkresů nedělali, takže varianta E - umí to, splní každé přání vyslovené či nakreslené a baví ho to. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisan Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 ...ach jo... měl jsi v ruce jijich výrobky? Jsou udělané přesně JAKO by výkres měly... jako by to dělalo CNCčko podle programu.. a o tom mluvím hlavně... Jinak nepodceňuj renesanční umělce.... na svojí dobu měly velmi, ale velmi přesné výkresy... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 Máš pravdu mode, JAKO ve všem. Přesnost jako kategorie je dána možnostmi zpětné vazby. Jestliže jsem schopen měřit veličinu +- 1 jednotka, nemůžu pracovat s přesností +- 0,1 jednotky. Ruční práce splňuje určitě požadavek správnosti, otázka přesnosti je něco jiného. Pokud pracuji přesně, mohu dosáhnout opakovatelnosti. To podle mě musí platit třeba u hodinových strojků - musí být správné a přesné, ale už to nemusí platit o originálu nože - když dobře sedí v ruce a dobře pracuje, je správný, ale nemusí být přesný. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Traveller Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 Já dávám přednost naprosto přesným pracem... obrazně řečeno, ty rád gotiku, já rád renesanci :) Taky jsem měl takové období. Ne, že bych u nože přehlížel vady (brus prostě musí být) ale tak nějak mě ty "high tech" nože přestaly bavit. Proto taky ten kousek od Ala. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisan Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 Máš pravdu mode, JAKO ve všem. Přesnost jako kategorie je dána možnostmi zpětné vazby. Jestliže jsem schopen měřit veličinu +- 1 jednotka, nemůžu pracovat s přesností +- 0,1 jednotky. Ruční práce splňuje určitě požadavek správnosti, otázka přesnosti je něco jiného. Pokud pracuji přesně, mohu dosáhnout opakovatelnosti. To podle mě musí platit třeba u hodinových strojků - musí být správné a přesné, ale už to nemusí platit o originálu nože - když dobře sedí v ruce a dobře pracuje, je správný, ale nemusí být přesný. A já právě požaduju aby byl přesný... proto je hrozně málo nožířů co umí vyrobit nůž by mně uspokojil... Třeba jsem jednou chtěl od různých nožířů vyrobit jeden pár nožů... naprosto identických, damascénská ocel, dýky, rukojeď rohovina... To byla sranda, jak dělali ksyichty a sáhodlouze vysvětlovali, že kopie nedělají... ale já nechtěl kopii, já chtěl párovou zbraň Taky jsem měl takové období. Ne, že bych u nože přehlížel vady (brus prostě musí být) ale tak nějak mě ty "high tech" nože přestaly bavit. Proto taky ten kousek od Ala. Pokud high tech predikátem označuješ třeba japonské Tanto, tak to mně baví stále .. i když je velmi, ale velmi precisní Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Conrad Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 (upraveno) Těch, kdo dokážou udělat perfektní nůž, není zas tak málo. Jeden tip na test, zda je nůž kvalitně odveden: při otvírání musí jít po celé dráze ze zavřeno do otevřeno stejnou silou. Schválně si to u hand made nožů zkuste. Buddy Weston, Milan Pokorný, pánové Berkus, Tesařík, Hons a další to mají ve standardu. Neopoměl bych zde Pajla,zatím co bych Papi-ho tvorbu bych už téměř nepovažoval za nože ale šperkařinu ve tvaru nože a takový nůž jen do vitriny mi na nic Toto napsal Papi na knife Navíc, celá filozofie za mými noži a podobnými je neskutečně vzdálená celému konceptu: 'vem to do lesa, nasekej s tím dřevo, nakrájej cibuli, a tak podobně, a pokud to nevydrží, je to nůž na hovno' Zkuste prosím pochopit, že ne každý chodí na výlet se špekem, chlebem, a cibulí v kapse. Někdo vyrazí na výlet s kartou, klíčky od auta a rezervací v hotelu. Každý má své priority, nikomu neberu ty jeho, tak zkuste prosím pochopit priority moje a mých zákazníků. Pokud někdo chce nůž na používání, většinou zapřemýšlí a koupí s něco v nerezu, a ne modřený damašek s perletí. Boha jeho, nebaví mě to pořád vysvětlovat..... O'p'B Upraveno 27. ledna 2010 uživatelem Conrad Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bandicoot Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 (upraveno) vyrobit jeden pár nožů... naprosto identických Ano, tohle co píšeš už neni prdel - tam nejde tu ubrat tu ohnout a nepravdivě to vydávat za invenci případně za záležitost vynucenou technologií nebo výrobním postupem - to lze použít u nožů samostatných. Ale tady už se bavíme o umění v o dva řády vyšší cenové kategorii než můj nůž, který tady vzbudil vášně. Ty finance je za tím třeba vidět taky. Pokud nabídku vytvořit párovou zbraň odmítne nožíř, který cení svoje kudly na desítky tisíc, pak je něco špatně. Mám pocit, že povedenej pár dýk jsem snad viděl jen u Dohnalů. Ale tady se nějak ta diskuze od nože za pár tisíc přesunula k samurajským mečům za pár set tisíc. A to je škoda, to si ta moje obyčejná kudla nezaslouží. Pokud by moje kudla měla stát třeba 30tisíc, taky bych chtěl, aby vzor tisu na rukojeti byl na obou střenkách stejný. Aby na každém bolstru byl patrný stejný počet ran kladivem (obrazně řečeno) atd... Jenže já chtěl obyčejný nůž s patrnou lidovou kovařinou. edit: úprava textu Upraveno 27. ledna 2010 uživatelem bandicoot Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bandicoot Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 (upraveno) Papi-ho tvorbu pro neznalé - Papi = Ondřej Berkus a tu jeho cílovku mu neberu, já bych do ní klidně zapadl, právě proto mě lákají kontrasty Upraveno 27. ledna 2010 uživatelem bandicoot Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Conrad Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 (upraveno) pro neznalé - Papi = Ondřej Berkus a tu jeho cílovku mu neberu, já bych do ní klidně zapadl, právě proto mě lákají kontrasty Můj oblíbenec Van Horn-autora jistě netřeba uvádět foto je z jeho katalogu myslím že se Petr zlobit nebude Upraveno 27. ledna 2010 uživatelem Conrad Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Onisan Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 Ano, tohle co píšeš už neni prdel - tam nejde tu ubrat tu ohnout a nepravdivě to vydávat za invenci případně za záležitost vynucenou technologií nebo výrobním postupem - to lze použít u nožů samostatných. Ale tady už se bavíme o umění v o dva řády vyšší cenové kategorii než můj nůž, který tady vzbudil vášně. Ty finance je za tím třeba vidět taky. Pokud nabídku vytvořit párovou zbraň odmítne nožíř, který cení svoje kudly na desítky tisíc, pak je něco špatně. Mám pocit, že povedenej pár dýk jsem snad viděl jen u Dohnalů. Ale tady se nějak ta diskuze od nože za pár tisíc přesunula k samurajským mečům za pár set tisíc. A to je škoda, to si ta moje obyčejná kudla nezaslouží. Pokud by moje kudla měla stát třeba 30tisíc, taky bych chtěl, aby vzor tisu na rukojeti byl na obou střenkách stejný. Aby na každém bolstru byl patrný stejný počet ran kladivem (obrazně řečeno) atd... Jenže já chtěl obyčejný nůž s patrnou lidovou kovařinou. edit: úprava textu Bral jsem to jako teoretizování teoretiků :D Tvůj nůž je samozřejmě OK, ale já jen, že takové nože (já, subjektivně) nemám rád ani na ten výlet Mám rád to co jsem popsal a normálně to používám.... Bohužel, jsem viděl moc nožířů a moc jich i ozkoušel, takže jsem dalek jejich obdivu.... S tou párovou záležitostí mně odmítla většina těch kteří zde o pár příspěvků výš byli zmiňováni jako Mistři... a třeba jeden má k Mistrovi opravdu daleko (byť nože dělá pěkné, bytelné) .. ale prostě rozlšuji Mistra a mistra... Jeden je umělec s fortelý řemeslníka, druhý je řemeslník... Obdibuji ty první i druhé (sám rukou přeložím leda tak hajzlpapír) ale výrobky chci mít jen od těch Mistrů... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rubus32 Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 bandicoot: je boží, gratuluju převelice, fortelnej kus poctivýho železa, no na prázdný máchání to asi nebude ideální, ale jako pracant něco vydrží, dovoluju si odhadnout, že po tomhle už můžeš šáhnout jedině po kovaným výbrusu od Želvy (viděls doufámjeho Bowie). kibi: zdravím nadšeného fotografa, co má sympatickou sbírku sympatických hodinek, které nějak zmizely z podčáry... onion: zapomněl jsi na kategorii E, to jsou ti co sami nevyrobí nic, ale dlouhý hodiny o tom dokážou zapáleně diskutovat do nejpodrobnějších detailů Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 27. ledna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. ledna 2010 (upraveno) Tak mi zase ruplo v kuli, vzedmuly se ve mně venkovské kořeny a k zavíráku od Hloha jsem si pořídil druhý venkovský nožík. No nožík, kdybych nebyl laskavě upozorněný váženým majitelem, tak jsem si při prvním zavírání ucvak prsty, jak má silnou pojistku. A tímto kouskem doufám opouštím krátký exkurz do vašeho kudličkového světa, protože bych asi zcela lehce podlehl dojmu, že pro normální život je nutné mít aspoň dvacet kudel a z toho tři limitky. Plnicí pera jsem ustál, tohle vlákno snad taky, ještě ty hodinky zkočírovat Ale že je ku*va krásnej? Upraveno 27. ledna 2010 uživatelem Roman I. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se