Přejít na obsah

BIKE [2007-2020]

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Veris, ze tohle byl v r. 93 nejvetsi ram, co delali a kolo stalo pres 10 kKc? :) Na tohle kolo se dostanu uz dost malo a jen na nejake sranda akce a sedlovka mi nebezpecne vysunuta neprijde.

edit: foto

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem mikymik
Odesláno

V roce 93 jsem mimo další pracoval v servisu kol a takových a podobných jsem viděl poměrně dost. Olpran a jeho produkci znám, a to až do doby, kdy se začali zaobírat potravinama. Sedlovka mi na ty roky přijde vysunutá moc (netvrdím že přes rysku, ta fakt vidět není) - tehdy se pohybovalo běžné vysunutí řekněme kolem 12 cm, ne 20cm. Není řeč jen o vysunutí, ale i o únavě materiálu po 18 letech namáhání, (mikrovrypů, stárnutí materiálu, šíření trhlin a poruch v materiálu, difuze...) toho může mít nejedna sedlovka dost. Jen pro informaci, ryska bývá sice pouze na sedlovce nebo představci, ale většinou kvůli maximálnímu vysunutí, tím není ovšem řečeno, že při nadměrném vysunutí to taky vždy přežije rám nebo vidlice.

Jak já to vidím, tak to kolo je na tebe prostě malý, jestli je z roku 1993, nebo 1893 je fuk. Určitě už nevyroste. :)Bál bych se na tom i když to bylo nový, natož po těch letech.

Odesláno

Sedlovka je solidni hlinikovy ingot stara cca 7 let, uz s minimem najetych km. O tu strach nemam. A ram praskly zatim take neni, zrejme superkvalitni ocel. Zhruba 1x rocne se projedu i na starem favoritu na chate. Byl 2x zcela pod vodou, kdyz se vylila Luznice a dale je po vetsinu casu uskladnen ve vlhke garazi. Jizdu na nem povazuji za skutecny adrenalin, nicmene mam za to, ze nejvetsi nebezpeci pro cyklistu ciha v preceneni vlastnich schopnosti a ostatnich ucastnicich silnicniho provozu. Ale proc neminimalizovat i ostatni nebezpeci, ze? Dik za varovani :whistle:

Odesláno

Chlapi, poraďte - jakožto cykloexperti :)

Jaké jsou argumenty pro kotoučové brzdy na XC biku? A jaké proti?

Vozím 2009 GT Avalanche 1.0 s véčky a často na mě lidi koukají divně, cože jsem to stoletzavopicema. Osobně si to obhájit zvládnu, ale červík vrtá. Nehledě na to, že po loňských karambolech mám měněný ráfek a časem mě čekají i náby - tj. bych měnil za zapletená kola a kotouče. Má to smysl?

Jezdím cca. 70% asfalt nebo zpevněné cesty, zbytek terén. Rád si dám lehčí sjezd zajímavějším terénem (jezdívám často do PP Údolí Kačáku a miluju sjezd po zelené Trněnou strání do údolí Loděnic...)

Odesláno

Ta sedlovka vydrží všecko, o tu bych se taky nebál. Můj kámoš mění sedlovku , řídítka, představec co 3 roky , že prý unava materiálu....a co se mu loni nestalo . Zrovna tu novou sedlovku (asi 3 měsíce starou) krásně křupnul. Komponenty nikdy preventivně já neměním, pokud fungujou jak mají, nejsou poškozené naprasklé atd.

Odesláno

Pokud chceš véčka tak jezdi véčka. Kotouče dnes už fakt nemají skoro žádné nemoci, tím míň ty dětské. Elixiry CR bych klidně doporučil taky, docela povedený. Z ostatních klidně Shimano (skoro paušálně např. XTR, XT, SLX...), docela dobrá zkušenost je i s Hayes Stroker Trail (vozím je i já). Pokud budeš řešit i nová kola, tak skoro není co řešit, i když montáž a přestavba Bajku na kotouče není v domácích podmínkách vždy úplně jednoduchá (adaptéry, spasování s řazením, zkracování hadic...) Záleží teda spíš na penězích.

Odesláno (upraveno)

A koukám mi tam nevyšel ten odkaz na tu mou oblíbenou trasu, tak ještě jednou: http://www.mapy.cz/#mm=TTtTcP@sa=s@st=s@ssq=Loc%3A%2050%C2%B03'3.695%22N%2C%2014%C2%B08'34.059%22E@sss=1@ssp=132394112_135774272_132521600_135870720@x=132436224@y=135828992@z=13

Hm, odkaz není klikací, takže koho to zajímá, zkopírovat do prohlížeče :)

Upraveno uživatelem Martz
Odesláno

Chlapi, poraďte - jakožto cykloexperti :)

Jaké jsou argumenty pro kotoučové brzdy na XC biku? A jaké proti?

Vozím 2009 GT Avalanche 1.0 s véčky a často na mě lidi koukají divně, cože jsem to stoletzavopicema. Osobně si to obhájit zvládnu, ale červík vrtá. Nehledě na to, že po loňských karambolech mám měněný ráfek a časem mě čekají i náby - tj. bych měnil za zapletená kola a kotouče. Má to smysl?

Jezdím cca. 70% asfalt nebo zpevněné cesty, zbytek terén. Rád si dám lehčí sjezd zajímavějším terénem (jezdívám často do PP Údolí Kačáku a miluju sjezd po zelené Trněnou strání do údolí Loděnic...)

Argument je, že to prostě líp brzdí :D V jakémkoliv počasí.

Já mám teda kotouč jen vepředu, ale stejně časem půjde i dozadu.

Odesláno

Kotouce vozim v prve rade proto, ze jsem prase a nebavi me centrovat po kazde druhe vyjizdce rafek (pravda, roli muze hrat i to, ze to poradne neumim... :) ) a nehodlam za to 3x do mesice platit.

Pokud se k nim nechovas blbe nebo nemas vylozene smulu, tak kotoucovka bude spolehlivejsi - dojedes i s rozm*danym rafkem, za mokra to brzdi spolehliveji, pri prujezdu blatem (prvni jarni vyjizdky lesem - mel jsem razem z 26" kol 29" jenom diky blatu) se Ti to blato min zasekava o brzdu.

A taky lip vypada.

Jinak jezdim Juicy 5, kupovany za par korun, a neni to zly... akorat treba Shimano brzdy jsou vic friendly na domaci instalaci a stelovani - jednak pouzivaji mineralni olej misto DOTx brzdovky (ktera je pekny svinstvo a doma s tim manipulovat nechci) a druhak maji o neco jednodussi uchyceni - Avidy sice nastelujes presne na setinu milimetru, ale trva to pul dne, Shimano nenastelujes tak presne, ale mas to za tri minuty...

Odesláno

On má občas kotouč v zimě taky chvilku na rozmyšlenou... :)

Samosebou kotouče jsou nejen macho ale i líp brzdí, na druhou stranu přinášejí specifické problémy pro provozovatele.

Osobně bych taky dal do plusu nezávislost na ráfcích, lepší brzdný účinek a trvání, velkou nezávislost na prostředí a znečištění, relativně dlouhý servisní interval, dizajn.

Do mínusů bych dal odbornost servisu, montáž, cenu za díly, cenu za brzdy, pro někoho psycho ve formě škrtajícího kotouče (případně občas škrtajícího, při určité rychlosti, pískání brzd při určité vlhkosti), problematický servis v terénu.

Odesláno

...pro někoho psycho ve formě škrtajícího kotouče (případně občas škrtajícího, při určité rychlosti, pískání brzd při určité vlhkosti), problematický servis v terénu.

Heh, minulej rok jsem měl asi 95kg a jezdím to na RST F1 Platinum, škrtalo / cinkalo to jako kráva, na tu vidlici fakt moc vysoká hmotnost :D Teď jsem 10kg shodil, tak jsem zvědavej, jak to bude.

Pokud i těch 85 bude moc a vidle se bude dál kroutit a kotouče škrtat, tak asi změna za něco s 32mm nožkama...

Odesláno

Nazdar zkušení hoši. Jsem trochu (ale jen trochu, je to v rámci rodiny) zklamaně naštvaný. Zrušil jsem tady nákup kola, protože mi svoje měl přenechat syn a koupit si nové, ale to jeho si nakonec bere druhý syn a já jsem jaksi out. To je nakonec v pořádku, ale obešel jsem dnes asi tři prodejny a jsem naprosto bezradný. Chci nějaké horské kolo na spíše rekreační ježdění, úměrné věku cca 60 let. Všude mi nabízeli kola za 15 a více tisíc Kč, každé je dle prodejců výborné a pro mě to pravé a já jsem z toho janek. Chtěl bych kolo, které mě nebude otravovat tím, že něco vrže a cvaká a špatně funguje, takže spíše trochu lepší komponenty, ale jak to poznat? Nemáte někdo tip na horské kolo tak za cca 10.000,- až 13.000,- Kč, které by bylo tak nějak to pravé? Díky za případnou konzultaci.

Odesláno

Nazdar zkušení hoši. Jsem trochu (ale jen trochu, je to v rámci rodiny) zklamaně naštvaný. Zrušil jsem tady nákup kola, protože mi svoje měl přenechat syn a koupit si nové, ale to jeho si nakonec bere druhý syn a já jsem jaksi out. To je nakonec v pořádku, ale obešel jsem dnes asi tři prodejny a jsem naprosto bezradný. Chci nějaké horské kolo na spíše rekreační ježdění, úměrné věku cca 60 let. Všude mi nabízeli kola za 15 a více tisíc Kč, každé je dle prodejců výborné a pro mě to pravé a já jsem z toho janek. Chtěl bych kolo, které mě nebude otravovat tím, že něco vrže a cvaká a špatně funguje, takže spíše trochu lepší komponenty, ale jak to poznat? Nemáte někdo tip na horské kolo tak za cca 10.000,- až 13.000,- Kč, které by bylo tak nějak to pravé? Díky za případnou konzultaci.

Trek, Gary Fisher, Giant - tím se asi nedá moc zkazit
Odesláno

Pánové, velice děkuji, Avalanche 2.0 mi také jeden prodejce nabízel, ale byl to letošní model a byl za 16.990,- Kč, nebo tak nějak a nabízel mi, aby se dostal na 15.000,- Kč (což jsem řekl jako mezní částku), že zdemontují pedály. Jak to přesně myslel nevím, ta částka je v každém případě pro moje potřeby přehnaná, tak mě to ani moc nezajímalo. Nabízel mi ještě protekčně sníženou cenu u kola AUTHOR Traction Disc 2010 také na 15.000,- Kč. Podívám se asi na tu Bílou horu, tam to vypadá zajímavě. Ještě jednou děkuji.

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...