Přejít na obsah

BIKE [2007-2020]

Doporučené příspěvky

Odesláno

Až tak dramaticky bych to neviděl. Za 20k seženeš stejně jen základní model (hliník, obyč vidlice, atd.). Jestli 3x9 převodů nebo 2x11 není pro občasné rekreační ježdění podstatné.

Největší změny:

- tubeless a tubeless ready kola

- změna průměru kol (26" -> 29")

- cenově dostupné kotoučové brzdy

- teleskopické sedlovky

- automatické nastavení SAGu u některých vidlic a tlumičů

- pevné osy vs. rychloupínáky

- kónické hlavové trubky

- snížení hmotnosti rámů z původních 1500 g a více  na současných cca 900 g (a více)

Jenže naprostá většina uvedeného má jen malý vliv na jízdu.

Bezdušová kola jsem dal záměrně na první místo, protože to považuju za zdaleka nejzajímavější změnu - komfort, eliminace nejběžnějších defektů (trny, snake-bite).

Zvětšení průměru kol má vliv na komfort (o malinko nižší nájezdový úhel na překážku), ale je to vykoupeno větší hmotností.

Zajímavé jsou i teleskopické sedlovky, ale ty stojí jednotky tisíc, čili v hladině 20k je to opět nedosažitelné.

Kotoučové brzdy, konkrétně hydraulické kotoučové brzdy. Když člověk vybere ten správný model (minimum problémů, dostatečný a dobře dávkovatelný výkon), jde o znatelný přínos, zejména na mokru. Vykoupený samozřejmě nárůstem hmotnosti. A když u Vček přetrhneš lanko, vyměníš si jej sám třeba i uprostřed sjezdu v Alpách. Když přetrhneš hadičku u přední brzdy, jdeš pěšky. (Ještě se mi to nepodařilo, pravděpodobnost je malá.) Ale hydrauliky tu s námi byly už v době, kdy sis pořídil to kolo, čili nejde o novinku. Jen jsou mnohem dostupnější (a trochu lepší).

Změny v počtu převodů resp. převodníků . No... Na 1x12 má málokdo nohy a peníze, dvě placky mají tu nevýhodu, že v terénu padá řetěz. 3 placky poskytují největší rozsah převodů a při správném řazení řetěz nepadá. Vozím placky dvě.

Navyš rozpočet na 35k. Nebo trochu dlouhodobější investice by byla do karbonového rámu. Celoodpružená kola poskytují další navýšení komfortu, ale za cenu každoročního servisu tlumiče obvykle v řádu 1 a více tisíc. (Odpružená vidlice řádově podobně, pokud zvolíš klasickou vidlici a ne RS-1 nebo Lefty. Ale jejich pořizovací cena je cca 25+.)

Odesláno (upraveno)

za 20 už sežene super HT se vzduchovou vidlí na mixu slx a deore. myslím, že si sakra pomůže.

a radši dražší hlínu než levnej karbon za každou cenu

Upraveno uživatelem Gustaf
Odesláno

Calmos napsal jsi novinek hodně ale není pravdou vse co jsi napsal. Za 20 tisíc koupi ve slevě už hodně slušně osazene kolo na vzduchu který mu bude určíte dobře slouži douplacka super věc padání řetězu ? dobře serizene kolo a nic nepadá nepsal ze chce celopero tak nepotřebuje teles. sedlovku. Přetržení hadice blbost jen tak ji neposkodis. Každý rok dávat na servis tlumič a vidli rozhodně nemusíš záleží kolik najede km. 29 nebo 27,5 kola je zásadní změna k lepšímu a vzduchovou vidlicí už koupiš za 5-6 tisíc třeba Gold 30 od R- Shocku

Odesláno z mého GT-I9195I pomocí Tapatalk

Odesláno

Asi jde o to, co kdo považujeme za "hodně slušně osazené" kolo.

Co se týče padání řetězu, tak řetěz prostě v terénu padá. Přehazovačka se vlivem rázů houpe, dochází k povolování řetězu, ten padá. (Nejen) Kulhavý by o padání řetězu mohl vyprávět.

Na 3placce může řetěz padnout na nejmenší pilku, na dvojplacce buď padne k rámu při zařazené menší placce, nebo ven. Když to člověk zjistí včas, nahodí to za jízdy. Ale řetěz padá a můžeš s tím třeba nesouhlasit.

Co se týče servisu vidlice a tlumiče, např. Fox má v záručních podmínkách, že je třeba servisovat tlumič každých 20 hodin provozu (nebo 25, už si to nepamatuju, protože to stejně jako všichni ostatní nedodržuju).

Ta zásadní změna v průměru kol je kde?

Naprostou většinu dojmů má za následek větší setrvačnost těch kol, čehož dosáhneš na libovolném průměru kol.

Zbydou ti jen nájezdové úhly (schválně si spočítej rozdíly mezi průměry třeba pro 10 cm překážku, což je třeba kořen na singlu) a větší styčná plocha (= adheze) při správném nahuštění, které stejně vozí málokdo, beru to jako platný argument.

Bohužel se to těžko měří, takže se můžeme odvolávat tak maximálně na více či méně přesná měření výkonu potřebného na objetí _konkrétního_ okruhu. A naměřené rozdíly byly v řádu jednotek procent, pokud se vůbec podařilo něco naměřit.

Nechci plýtvat časem nás všech rozpoutáváním hádek na fóru. Koneckonců vybírám 29" kolo.

Ale když hledá nějaký _opravdu_silný_ argument pro koupi nového kola, tak ... já ho tam prostě nevidím. Ledaže by chtěl dobrou vidlici, protože XCM je mizerná.

Tím se ale dostáváme k prvnímu problému: Co je dobrá vidlice? Co třeba Epicon - cca 1800 g za nějakých 6000 Kč. A teď najít kolo, na kterém taková vidlice je, předělat ji na olej (výrobce dává vazelínu, pokud si vzpomínám).

Nebo Reba, podobná hmotnost, dvojnásobná cena.

(Ne, vidli přes 2 kg bych si na kolo nedal. Nemůže po mně nikdo chtít, abych o takové prohlásil, že je dobrá. ;-) Pokud se tedy bavíme o XC vidlicích. Moje současná vidlice má cca 1370 g, pro srovnání.)

Odesláno

tak pro něj si myslím bude kolo za 20k úplně ok, ať už s tím Reconem nebo SR xcr vidli. deorko a slx určitě splní svůj účel...navíc jak už jsem zmiňoval,ten jeho stoletý hliníkový rám už určitě nebude ok a hrozí prasknutí a zranění. Šel bych prostě do nové hlíny na 29er. Nemůžeš srovnávat Foxe, rebu a rs1 s tím, na co on může do limitu dosáhnou. ale vybrat v limitu to nej...

Odesláno

Nejsilnější argument pro koupi nového kola pro mě vždycky byl,že jsem to kolo prostě chtěl. Pak už si to pro sebe a okolí obhajim čímkoliv ?

Odesláno

ohledně toho padání řetězu co píše camlost...myslím si že tam máš nějakej fail,řetěz u 2x by neměl padat...u 1x bez vodítka může,ale u 2x si myslím je potřeba to zkontrolovat a mělo by to být cajk :cheers:

Odesláno

Nejsilnější argument pro koupi nového kola pro mě vždycky byl,že jsem to kolo prostě chtěl. Pak už si to pro sebe a okolí obhajim čímkoliv ?

No jasně, jenže stejně tak potřebuju a chci Moonwatche, nový in-ear odposlech do kapely a koukám se po novém bytě, takže trochu škrtím:)

Ale díky všem za postřehy, vlastně mě nejvíc zaujal argument starého rámu a nebezpečí prasknutí. To kolo není úplně moc ježděné, tak netuším, jak moc hliník stárne tak nějak samovolně, ale vetzmu to v potaz. Ale tak jako tak zřejmě až na příští sezonu:)

Odesláno

Teraz keď to tak čítam, tak som ešte rád za bike aký mám :D padnutá reťaz?? za 10 rokov nikdy. Problémy s vidlou? Za 10 rokov som olej nemenil ani raz a ide ako hodinky ;) Aj keď mi je jasné, že dnuka už musí byť poriadny bordel. Taliani ale to mali pekne vyšpekulované... Ja by som akurát nemohol ísť s vami na nejakú dlhšiu túru ani keby som mal kondičku (čo už nemám :D ).. 16kg bike, v predu 2,5 guma a 50A zmes (teda mäkkšia), tanier v predu len jeden aj to DH vyfrézovaná 38 píla s napínakom, vidla 150mm olej-pružina-vzduch, viem si síce odskok nastaviť ale tak to mi je prd platné.. už len mensí sklon kopca mi robí problémy :D nechápem ako som mohol vyšlapať raz na Bukovec (vodná nádrž pri KE) čo je slušný šlapák aj sklonom aj dĺžkou... Darmo no, ako povedal Král v podstate... Človek si vyberá bike podľa toho na čo ho bude používať a tiež ako často. Amatérovi, resp. občasnámu cyklistovi je naprd bike za 1500e. Bohužial ich tu dnes behá dosť často, navyše vo veku 16r čo má fulla za 2500e a jazdí s ním po meste... Áno, mám bike na freeride, jazdil som dávnejšie aktívne ale teraz potrebuje okolo 300e na to, aby to bol dobrý bike.. Za to mám Seika takže jazdím s ním len do po meste a sem-tam na moju starú trať, ktorú inak mlaďasi prerobili na šialenstvo! Najbližšie porobím fotky, je to kategória ľudí typu backflip v 4 metrovej výške a polet cez 10 metrov... škoda, že u nás nie je okrem mňa žiaden chronomagor, čo by sa niekam prešiel občas... Asi by som mal hodiť bike do vlaku a prísť do čiech skúsiť po rokoch menšiu (podotýkam MENŠIU) túru niekam kde je pekný výhľad a pivko :cheers:

Odesláno

Hej a ešte k tomu rámu... Mám 11ročný hliník, skákal som s ním aj 3m dropy, mnohými ľuďmi podceňovaný rám a pritom stále drží ako oceľ.. SOm kedysi dumal, že by som kúpiľ oceľ, niečo sa stane tak si to pozváram a hotovo.. no to by vážil aj 18kg :D Hliník sa síce dá tiež pozvárať ale úprimne... Ísť 50km/h po lese dolu kopcom po šutroch na pozváranom hliníku... :frusty:

Odesláno

Jezdil jsem trojplacku, pak 2roky dvou placku a od konce zimy jedno a retez me vubec nepada a nepadal. Jezdim skoro jen teren. Nejsem zadnej profi cyklista, ale jednoplacka je to nej. Voditko retezu nevozim, na xtcku je to napinani retezu a je to ok. Souhlasim s rourou, ze to padani bude mit nejaky jiny duvod a na kole bude neco v neporadku. 

Kral, presne jak pises, kdyz to chci, tak to chci.

Kdyby mel tazatel zajem, tak neco pres dvacku bych pustil svoje stary kolo, je to rok 08, karbon xtr, foxka, manitou tlumic, code 5 brzdy, zanovni pneu. Kolo je jety, ale melo veskerou peci a vypada super. Cena noveho byla pod 130tis kacek. Jediny co me na nem stvalo, ze nema pevny osy a kdyz se hodne ohrejou brzdy, tak pri zataceni cinkaj kotouce jak se to krouti. Neni to vada, je to vlastnost :)A na dnesni dobu uzke rodla. Sorry za OT, vim, ze to neni bazar :)

Odesláno (upraveno)

tááák dneska jsem si zase trochu protáhl kostru...krásných 84km. Kilometry s Lectorem utíkaj jako blázen...Zatím nelituju ani trochu toho přechodu zpět HT. Singly jsem s tím sjížděl v pohodě. Pohon 1x11 k nezaplacení....jupíjajooou...

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Upraveno uživatelem Gustaf
Odesláno

Boušov a soutok trochu jinak

Odesláno

Dej si nějaký nálepky na rám, ne... takhle to vypadá, jako by sis to svařoval doma sám.... :-)

No a taky odrazky do drátů... za ty prachy je tam taky mohli dát, řekl bych... :-))

tááák dneska jsem si zase trochu protáhl kostru...krásných 84km. Kilometry s Lectorem utíkaj jako blázen...Zatím nelituju ani trochu toho přechodu zpět HT. Singly jsem s tím sjížděl v pohodě. Pohon 1x11 k nezaplacení....jupíjajooou...

Odesláno (upraveno)

Dej si nějaký nálepky na rám, ne... takhle to vypadá, jako by sis to svařoval doma sám.... :-)

No a taky odrazky do drátů... za ty prachy je tam taky mohli dát, řekl bych... :-))

tak tak...karbon me nevarili... logo tam je, hezky černý lesklý:) Upraveno uživatelem Gustaf
Odesláno (upraveno)

Karbon, kardan, kargamon... prostě tam chybí viditelná nálepka! :-)

Čím větší, tím víc adidas! :-)

---

No jo, ale to jak Rolex a PP - lidi znaj Rolex, dražší PP zná málokdo.

H. Lecter - to je už pro řadu lidí známější (a tudíž lepší) třeba Author...

Ne, dělám si prdel, hlavně, že to je fajn jezdí a je radost!

Upraveno uživatelem odjinud
Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...